Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sverige eller Frankrike?

Om en 16-faldig miljonär som genrepar inför ett eventuellt Frankrike-äventyr, om Orebro I'ntnl-vinnare i ny montéstart och om en Derbyvinnare som ska försöka återuppta segerraden går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milligan's School och Ulf Eriksson vann Åby Stora Pris på världerekordet 1.11,9a/3.140 meter i augusti. Dagens snabbloppsstart på Solvalla kan avgöra om det blir ett äventyr till Frankrike över vintern. Foto: Gerard Forni
Milligan's School och Ulf Eriksson vann Åby Stora Pris på världerekordet 1.11,9a/3.140 meter i augusti. Dagens snabbloppsstart på Solvalla kan avgöra om det blir ett äventyr till Frankrike över vintern. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ska det bli en flytt till Jean-Michel Bazire och full satsning på en sista vinter i Paris? Den frågan vill Stefan Melander gärna få svar på ikväll när det gäller 16-faldige miljonären Milligan’s School (e. Yankee Glide). Hästen vann i augusti Åby Stora Pris på nytt världsrekord, 1.11,9a/3.140 meter, men tränade Melander har inte varit helt nöjd med insatserna efteråt.
Ikväll sitter Örjan Kihlström i sulkyn i ett bra snabblopp över sprinterdistans med motståndare som Brother Bill (e. From Above), Disco Volante (e. Scarlet Knight) och Snowstorm Hanover (e. Muscle Massive).
– Insatsen blir avgörande om vi åker till Frankrike. Först efter det loppet bestämmer jag mig om Milligan’s School går i träning hos Jean-Michel Bazire eller stannar hemma, har Stefan Melander berättat för Sulkysport.

Milligan’s School startade i Prix d’Amérique 2020, men slutade oplacerad.

***

2 Det blev hemmaseger i finalen av Treåringsserien på Visbytravet. Sten O Jansson-tränade Isac B.M.W. (e. Super Photo Kosmos) sändes till tät av Martin Malmqvist och höll stången hela vägen på 1.15,0a/2.120 meter.
– Han vill tävla. Han vet redan vad han ska göra och har fin talang. Jag provade från start, han pep iväg bra och nådde ledningen. Sten O Jansson ville ha urryckare på honom idag och jag tror att det var det som avgjorde mellan seger och ett andrapris denna dag, sade Martin Malmqvist i Visbytravets vinnarcirkel.
Segern var värd 60.000 kronor och Isac B.M.W. är alltjämt obesegrad efter tre starter.

Tävlingsdagen var den sista för året på Visbytravet och därmed kan vi också summera championligorna, där både kusk- och tränarchampion avslutade med varsin trippel.
Claes Sjöström vann kuskligan med 26 segrar, 14 fler än tvåan och Petter Karlsson och trean Thomas Jonsson.

Tränarligan gick i sin tur till hemmaproffset Henrik Hoffman som vann 27 lopp. Både Henrik och tvåan i tränarligan, Thomas Jonsson, tränade in över miljon kronor på Visbytravet, 1.162.000 respektive 1.021.200 kronor.
Tvåa i tränarligan vad det gäller segrar var Jonsson på 18 och Johan Wiman slutade trea med åtta.

***

3 Kvällens tidigare nämnda snabblopp är placerat utanför V86-kupongen till kvällens mellan Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) saxade onsdagstävlingar. Det stora streckspelet är kryddat med jackpot, eftersom ingen lyckades pricka in alla åtta vinnare i förra veckans omgång och 6.972.891 kronor extra läggs in i åttarättspotten.

Ett kallblodslopp för alla hästar över två volter inleder och svenske montémästaren Don Viking (e. Järvsöviking) fungerar minst lika bra även i sulky. Det vittnar bland annat tredjeplatsen i stora SM bakom Månlykke A.M. och Björs Frej. Nu jagar hästen nionde årssegern och lyckas Don Viking kliver han upp jämsides med Tekno Viking (e. Norheim Faksen) och Stjärnblomster (e. B.W.Modde), som vunnit nio lopp vardera i år.

Björs Frej (e. Järvsöviking) finns med i kvällens lopp, liksom fjolårets norske Derbyvinnare Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin), som fått tre lopp innanför västen efter nästan årslångt uppehåll.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

***

4

Electrical Storm och Mattias Djuse vid segern i Orebro Intn’l. Idag startar hästen på Enghien. Foto: stalltz.se

Enghien-banan i Paris står som värd för dagens huvudtävlingar på fransk mark och som vanligt är flera svenskar i farten.

Det rids ett penningstint montélopp namngivet Prix de Mainvilliers (€52.000) för lärlingar och där syns såväl Mattias Djuses Electrical Storm (e. Make It Happen) som Confidence (e. Great Challenger) bland de 15 deltagarna som jagar segerchecken på 23.400 euro.

Jarmo Niskanen startar sin tvåårige Joyful Diva (e. Sam Bourbon) i Prix du Bas-Rhin (€32.000). Tränaren kör själv sitt sto som är den andra avkomman till Cash Diva (e. Ready Cash) 1.14,8/€62.750.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Enghien.

***

5Mer Frankrike. Tisdagskvällens högst doterade lopp på Vincennes Prix Isara (€80.000) såg årets Prix d’Amerique-sexa Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace) som vinnare på 1.13,0/2.875 meter.

Triumfen bärgades dock med knapp marginal före Feeling Cash (e. Ready Cash) som kom i mål på samma tid medan Jean-Michel Bazires Elie de Beaufour (e. Royal Dream) slutade trea på 1.13.2

Segern var värd 36.000 euro och det är faktiskt hästens näst största prischeck för året. Blott andraplatsen i Prix de Paris (€400.000) värd 100.000 euro har gett bättre avkastning på dagsarbetet.

Gabriele Gelormini körde som vanligt åttaåringen som tränas av Bobby Le Beller.

***

6 Närmare 50 delegater deltog i Sleipners ordförandekonferens under två dagar i Hudiksvall i slutet av förra veckan. De flesta lokalavdelningarna i Riks-Sleipner leds idag av kvinnliga ordförande och till konferensen var även sportansvariga och ungdomsrepresentanter inbjudna.

Gruppdiskussioner på Sleipners ordförandekonferens. Foto: privat

Sporten var i fokus den första dagen (avel den andra dagen) och efter ST-sportchefen Robert Karlssons dragning handlade det mesta om framtida sportstrategi. Fördelning av medel (prispengar) och starttillfällen samt viktiga ungdomsfrågor låg högst på agendan, liksom de ständiga frågorna runt tävlingsplanering och propositioner.

Till årets ungdomsstipendiater utsågs också Simon Wall (Bollnäs), Emmelinda Nordin (Umåker) och Linnea Persson (Bergsåker).

– Det är så härligt att äntligen vara igång med fysiska möten igen. Jag är särskilt nöjd att det föll så väl ut med att bjuda in lokalavdelningarnas sportansvariga och ungdomsrepresentanter. Det ger mycket bättre bredd och djup i diskussionerna. Vi har haft två fina dagar i Hudiksvall och ser framtiden an med stor tillförsikt, summerade Sleipners riksordförande Marita Arvidsson konferensen.

***

7Årets vinnare av såväl det svenska som norska kallblodsderbyt – Tangen Bork (e. Bork Odin) 1.21,2ak/2.926.643 nok åkte på årets första förlust i senaste starten när han matchades mot den äldre eliten, men på lördag är han tillbaka i ”normal omgivning” bland kullkamrater på Jarlsberg.

Då handlar det om Nils Östbys Minneslopp vilket även är DNT:s Höstfinal för fyraåriga kallblod. Motståndarna är blott sju till antalet och Tangen Bork kommer bli megafavorit från dubbla tillägg i jakten på 75.000 norska kronor.

Här kan du ta del av startlistorna till lördagens tävlingar på Jarlsberg.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kritereet och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva