Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svenska Spels kontring mot Big9

Svenska Spel storsatsar på utökade Topptips-omgångar under helgerna, delar av kallblodseliten gör upp på Bergsåker och så har Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson blivit hästägare.
Om det och mycket annat går att läsa i veckans tredje morgonsvep!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska Spel kontrar med utökat Topptipset mot ATG:s Big9. Foto: Adam Wrafter
Svenska Spel kontrar med utökat Topptipset mot ATG:s Big9. Foto: Adam Wrafter
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Paul Oscarsson (1918–2000) var under många år en stor profil på Bergsåker och när han avslutade sin professionella karriär 1985 var han med och tog fram ramarna för ett eget lopp. Voltstart och kort distans för högsta kallblodsklassen ville Paul ha – och så blev det.
Gunnar Melanders stjärna Lapp Nils (e. Lapp Lasse) vann den första upplagan. Järvsöfaks (e. Trollfaks) – med just Lapp Nils som morfar – är den snabbaste vinnarnen och hans 1.20,5 från 2002 är fortfarande gällande svenskt rekord.

Paul Oscarssons Minne hette från början, fram till Oscarssons död, ”Rekordhästen Plurus lopp”. Plurus (e. Solo) var Paul Oscarssons stora profilhäst på 1950- och 1960-talet och när karriären summerades hade han vunnit 97 lopp på 394 starter. Plurus fick dispens att tävla även som 16-åring, då han vann fem lopp. Plurus är det sista (?) kallblodet i Sverige att tävla som 16-åring.
Ikväll på Bergsåker är det dags för årets upplaga av kallblodens ”Elitlopp med voltstart” och när katten är borta dansar råttorna på bordet, heller hur det nu kan uttryckas när Gunnar Melanders stjärna Månlykke A.M. plockade hem Jacob Meyers Pokallopp i lördag och ikväll lämnar fältet öppet för främst ett koppel Öystein Tjomsland-travare. Bland dessa finns fjolårets norske Derbyvinnare Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) som håller på att etablera sig i den äldre eliten efter att ha gjort comeback i höst efter avelsarbete.

Bergsåker bjuder även på stjärnglans i form Kungapokal- och Sprintermästartvåan Rome Pays Off (e. Muscle Hill) i ett fyraåringslopp över lång distans som lockat blott fem hästar. Dessutom slåss sju etablerade varmblod om 100.000 kronor i novembermontén, där Emilia Leos Polycrates Face (e. Going Kronos) ska försöka återuppta segerraden efter andraplatsne i Monté-SM i senaste framträdandet.

***

2 Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) delar på tävlingarna denna onsdagkväll och Solvallas höjdare är snabbloppet över lång distans med tolv hästar bakom bilen. Flerfaldiga storloppsvinnarna – Stefan Melanders Milligan’s School (e. Cantab Hall) och Daniel Redén-tränade Missle Hill (e. Muscle Hill) – var spårloppsvinnarna och drog två respektive tre.
De båda jänkarna har tidixgare visat att lång distans inte är något bekymmer. Milligan’s School satte ju världsrekord, 1.11,0a/3.140 meter, när han vann Åby Stora Pris och tränare Melander umgås fortsatt med Prix d’Amerique-planer, medan Missle Hill var tvåa på 1.12,5/2.680 meter från dubbla tillägg i Sommartravets final i augusti i sitt enda framträdande över lång distans.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3Svenska Spel ökar på antalet Topptips på helgerna från två till fyra kuponger lördag-söndag.
Stor efterfrågan hos kunderna och för att på ett bättre sätt täcka upp det sportsliga utbudet på helgerna motiverar dubbla Topptips lördagar och söndagar” skriver spelbolaget i ett pressmeddelande.

Per Carlander är produktchef på Sport & Racing, Svenska Spel & Casino och lägger ut texten ytterligare:
– Vi vet att kunderna har efterfrågat det här en tid samtidigt som det på framförallt på lördagskvällarna har varit motiverat rent sportsligt med ytterligare ett Topptips. Konkurrensen på just lördagar understryker ytterligare efterfrågan på ytterligare en kupong när matchutbudet tillåter det. Det ska bli mycket intressant att se spelarnas mottagande, säger Per Carlander i pressmeddelandet.

Till helgens premiäromgångar lyfter spelbolaget in en miljon kronor extra i potterna fördelat på 250.000 kronor extra per Topptips-omgång.

***

4

Johan Untersteiner kommer att köra i ägardress när Stigs Vän startar.

Att Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson är travintresserad är inget nyhet. Sprintermästaren brukar vara ett självklart inslag i Anderssons sommarkalender om det inte krockar med något mästerskap och om tre år kan han rentav ha starthäst själv i det aktuella loppet!

Andersson är nämligen med i ägargruppen kring den av Johan Untersteiner-tränade ettåringen Stigs Vän (e. S.J.’s Caviar) vilken ägs av Halmstad BK:s sponsornätverk namngivet just Stigs Vänner och där har alltså även Andersson smugit in som delägare.

Stigs Väns mor Digigirl I.H. (e. Conway Hall) 1.12,9ak/614.300 kr vann själv åtta lopp på 56 starter och noterades för dubbla andraplatser i Diamantstoet under sin karriär.

***

5 Norska Trav og Galoppnytt rapporterar att det finns planer om att bygga en ny travbana i Skien. Där finns redan idag 800 metersbanan Klosterskogen, men nu ar en arbetsgrupp funnit en ny mark där det skulle kunna finnas möjlighet att bygga bana som mäter 1.100 meter.
– Vi har blivit erbjudna en mark som skulle passa bra inte långt från Klosterskogen, men behöver kontrollera så att marken är 100 procent ägnad för ändamålet, säger hemmatränaren Johan Herbjørn Undem som sitter med i arbetsgruppen.

***

6

I Graignes (16.32) arrangerar man Prix Roger Massue (€22.000) vilket även går under namnet Criterium des 2 ans denna onsdag och Tomas Malmqvist finns med och bidrar i loppet.
Bold Eagle-sonen Jetpack körs av Cedric Parys från 2.700 meter och har bland annat sällskap av Philippe Allaires efter två starter obesegrade Jamiroquai (e. Charly du Noyer) från grunddistansen.

Graignes.

Jarmo Niskanen har starthäst i såväl Graignes som i Reims (12.00). På den förstnämnda banan startar han Ingentia Prima (e. Tucson) i Prix des Etablissements Lenormand (€15.000) för treåriga ston och till Reims far han själv för att pröva lyckan med Iris Daxel (e. Prodigious) i Prix Federation Nationale des Courses Hippiques (€18.000).

***

7 Mäntyvaara-banan i Rovaniemi ser ut att få celebert besök under sin årliga kuskmatch Arctic Challenge den 5 december.

Enligt Ravinetti har Peter Ingves och Johnny Takter varit aktuella deltagare från Sverige, men då de tackat nej kommer de istället att ersättas med den fyrfaldige Prix d’Amerique-vinnaren Jos Verbeeck.

Fjolårets upplaga var inställd på grund av pandemin, men året innan det gästades Rovaniemi av såväl Jorma Kontio som den amerikanske toppkusken Tim Tetrick som faktiskt vann med ett kallblod.
Nu återstår att se om Verbeeck kan upprepa den bedriften och rentav placera sig bättre än den tredjeplats som Tetrick nådde i slutställningen.