Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Revanschens stund är kommen

Fyra lopp med sexsiffrigt förstapris på Solvalla. Grupp I-vinnare gör comeback efter 15 månaders uppehåll i Frankrike och så höjs förstapriset ytterligare i Sylvesterloppet på Axevalla.
Om det och mycket annat kan du läsa när vi punkter upp sju nyheter.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Beat Generation och Jörgen Westholm vann Kriterium Consolation den 29 september. Idag ska han försöka addera till en triumf i Kriterierevanschen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Beat Generation och Jörgen Westholm vann Kriterium Consolation den 29 september. Idag ska han försöka addera till en triumf i Kriterierevanschen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 På Solvalla (start 18.15) är det revanscher i sikte. I alla fall på papperet. Både Kriterie- och Oaksrevanschen avgörs ikväll och en häst som var med i någon av de stora finalerna på Solvalla i slutet av september finns med ikväll. Det handlar om Markus B Svedbergs valack That’s So Clever (e. Maharajah), som blev lottlös i Kriteriet efter att ha slutat tvåa i uttagningsloppet.

Nu ställs hästen mot tvååringsstjärnan och miljonären Mi Ma Ohrtus (e. Jocose), som gör andra starten för sin nye tränare Svante Båth. Debuten, i Kriteriekval, slutade med en nolla i protokollet. Dessutom finns vinnaren av Kriteriets tröstlopp med. Jörgen Westholms Beat Generation (e. Bird Parker) slutade trea och blev utslagen i Kriteriekvalet, men följde upp med seger i consolation veckan efter den stora finalen.
Vinnaren av tröstloppet för hästarna som missade att kvala in till Oaks finns med i Oaksrevanschen. Det handlar om Stefan Melander-tränade Imhatra Am (e. Muscle Hill), som dessutom fortsatt hösten med att sluta trea i Breeders Crown-finalen för treåriga ston. Dottern till superstoet Tamla Celeber har hittat rätt i det svenska klimatet efter att ha tävlat i USA så sent som i juli i somras.
Kan en framtida Oaksvinnare också visa upp sig på Solvalla under tävlingarna? Elva ston sluter upp i Menhammar Stuteris Tvååringspris med 100.000 kronor till vinnaren. Petri Salmela-tränade Joy Sisu (e. Brillantissime) har de främsta meriterna så här långt och inleder 20 meter bakom konkurrenterna. Med fem starter innanför västen har hon också mest rutin bland ungdomarna.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

2 Vincennes tar en tävlingsledig dag mitt i veckan och istället är det i Le Mans (12.30) drygt 20 mil sydväst om Paris som onsdagens stortävlingar äger rum.

Den rikstäckande löpningsserien Grand National du Trot (€85.000) har nått fram till sin 14:e och sista etapp innan finalen (€130.000) avgörs på Vincennes söndag den 5 december.

I dagens startlista syns ett mycket intressant namn bland de 16 deltagarna. Det handlar om 2019 års Criterium des 4 ans-vinnare Falcao de Laurma (e. Uniclove) som nu ska göra comeback efter att varit ifrån tävling sedan den 29 augusti i fjol.

Falcao de Laurma och Franck Nivard vid segern i Criterium des 4 ans vilket togs hem trots galopp. Foto: Gerard Forni

Thierry Duvaldestin har tidigare haft hästen i sin vård, men i comebackloppet står Cyrl Chenu som tränare till sexåringen som kommer att köras av Thierry Duvaldestins son Theo Duvaldestin.

Hästen är anmäld på skor i comebackloppet och möter bland annat Tomas Malmqvist-tränade Express Jet (e. Goetmals Wood) som körs av Gabriele Gelormini.

Till Le Mans får även Mattias Djuse-tränade Electrical Storm (e. Make It Happen) resa. Solvallatränaren ser ut att ha funnit en lämplig uppgift till sin sjuåring i Prix Salesky Transports (€29.000) där hästen kommer tillhöra favoritskaran ihop med Eric Raffin.

Senare under dagen travas det även i Gragines (16.49). Björn Goop bidrar med en duo i form av Forever d’Ecajeul (e. Aladin d’Ecajeul) i Prix Bar P.M.U. Relais de Saint-Jean (€17.000) samt Goldenboy de Chenu (e. Ready Cash) i Prix Garage Hubert Fortin (€17.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna i Le Mans.

***

3 Solvallas ”saxpartner” på V86-spelet är Bjerkebanen i Oslo och där är den sportsliga höjdpunkten ett försök till norska Silverdivisionen.

Bland de tio deltagarna syns en svenskfödd häst i form av Frode Hamre-tränade Hulken Sisu (e. Readly Express), men i övrigt är det begränsat med svenskintresse på den stora spelformen.

Tom Horpestad bidrar med duon Pastor Lucas (e. Pastor Stephen) och Charter Party (e. Zola Boko) och Årjängskollegan Paw Mahony finns likaså med på V86-spelet genom Jatzy Jazz (e. Nu Pagadi).

Onsdagens V86-spel är kryddat med en jackpot på 16 miljoner kronor och du som vill spela V86 tillsammans med Sulkysport följer denna länk.

***

4Onsdagsluncherna brukar vara vigda åt galopp när det kommer ATG:s lunchspel, men från och med denna onsdag fram till årets slut är det istället trav som gäller.

Fakta

ONSDAGSLUNCHER I DECEMBER

  • 1 december Vincennes
  • 8 december Östersund
  • 15 december Jägersro
  • 22 december Bergsåker
  • 29 december Bergsåker

Idag arrangerar Bollnäs (12.20) lunchtävlingarna där de största profilerna placerats utanför V4-spelet då kallblodsloppet där elithästarna jagar Gorm (e. Dotterud Teddy) från 20 meters tillägg blott samlat fem deltagare!

Bland tilläggstrion syns bland annat B.W.Rune (e. Tekno Odin) som tjänat över en halv miljon kronor bara under 2021.

***

5 Axevalla har sedan tidigare kungjort att förstapriset i Sylvesterloppet på nyårsafton ska uppgå till minst en halv miljon kronor och redan nu står det klart att det kommer att bli än mer pengar att köra om.

Överblivna prismedel från tävlingsdagar under hösten skjuts in i prispotten vilket gör att man redan nu är uppe i ett förstapris på 525.000 kronor!

Det körs ytterligare fyra tävlingsdagar på Axevalla innan Sylvesterloppet ska äga rum och efter tävlingarna den 21 december så kommer banan att fastställa hur mycket den slutliga prispotten kommer uppgå till.

***

6 Solvallatränaren Timo Nurmos har fått in en holländsk derbyvinnare i sitt stall. Det handlar om John King Boko (e. Yankee Glide) 1.13,0am/405.258 kr som stod överst på prispallen i 2019 års upplaga av det holländska derbyt i lag med Hugo Langeweg J:r.

Därefter har framgångarna varit förhållandevis begränsade (två segrar på 14 starter i år) och nu är det alltså Timo Nurmos uppgift att försöka få fart på femåringen igen vars senaste start gjordes i slutet av augusti.

***

7 Söndagens italienska Grupp I-lopp Gran Premio Duomo (€110.000) som avgörs i Florens blir stjärntätt.
Bland de tio deltagarna syns två svenskfödda hästar i form av Great King Wine (e. Maharajah) samt Rushmore Face (e. Joke Face), men de blir långt ifrån favoriter.

Alessandro Gocciadoro har fyra hästar till start och kör själv svenskbekante Vernissage Grif (e. Varenne) och därtill gör Alrajah One (e. Maharajah) sin andra start i Holger Ehlerts regi.