Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ta på dig skorna!

Att det är skor på som gäller, om STL-försöken på Solvalla och Åby samt att en Breeders Crown-finalist har anslutit till Mattias Djuses stall är tre av de sju ämnen som berörs i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Skor på är det som gäller idag när barfotaförbudet gjort entré. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Skor på är det som gäller idag när barfotaförbudet gjort entré. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Ta på dig skorna! När november blivit december träder även skotvånget på svenska travbanor in. Från och med kvällens tävlingar är det nämligen förbjudet att tävla hästar med barfotabalans. Förbudet gäller under tre månader, till och med 28 februari nästa år.
Så här säger ST:s regler om hovbeslag under perioden:
”Definitionen av vad som är ett godkänt beslag under perioden är den samma som tidigare, alltså att det ska vara: en sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt.”
Enligt Svensk Travsport ska alla hästar i STL-lopp kontrolleras före start. I vanliga lopp sker kontrollen genom stickprov både före och efter loppet.

***

2Solvalla (start 18.15) och Åby (start 18.27) delar onsdagens expresstrav, där V86 som spelform firar tio år. Efter premiären för tv-sända Riks-V5 1992 har en flora av onsdagsspel följt. Riks-V5 blev V54, som blev V64, som blev V65 och sedan åter V64. För tio år sedan inleddes en testperiod under tio veckor med nya spelformen V86. Tio år senare är spelformen fortsatt kvar, men sedan februari 2014 byttes konceptet till dagens expresstävlingar.
Tioårsjubiléet firas med jackpot och cirka 8,5 miljoner kronor extra i åttarättspotten efter förra veckans favoritbetonade omgång.
Ett STL-försök vardera blir det på onsdagsbanorna, där silverdivisionshästar möts på Åby. Segervane italienaren Zen Bi (e. Toss Out)debuterade på svensk mark i Giuseppe Lubranos regi för två veckor sedan med en andraplats. Blir det full pott i andra försöket?
Klass I-hästar möts i Solvallas rikstotoförsök och Lars-Åke Söderholm-tränade Powerbank (e. The Bank) kan från passande utgångsläge (spår två) och lika passande distans (1.640 meter) fortsätta få utdelning på fina höstformen.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 Det travas i Frankrikes största samt tredje största stad denna onsdag. På Vincennes (16.32) är det precis som de senaste två dagarna bara lopp för inhemska hästar, men sådana finns det gott om i Tomas Malmqvists stall.
Han startar en duo och inleder med Jetpack (e. Bold Eagle) i tvååringsloppet Prix des Anémones (€32.000) vilken körs av Gabriele Gelormini och därtill startar treårige Humble Stance (e. Repeat Love) i Prix de Vaumas (€33.000).

Jarmo Niskanen. Foto Mia Törnberg

Vid lunchtid drar tävlingarna igång i Marseille-Vivaux (12.00) där man tävlar på en platt tusenmetersbana.
Jarmo Niskanen sänder två hästar söderöver i form av Ecurie Skytten-ägda Inès Suédoise (e. Rocklyn) som startar i Prix de la Touloubre (€15.000) och därtill startar Västerbo Stuteris Hastig Vasterbo (e. Sinou Madrik) i Prix du Grand Vallat (15.000).
Båda hästarna körs av Jean Charles Piton och den förstnämnda ser ut att bli favorit i sitt lopp.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

4 Idag är det tio år sedan ATG lanserade spelformen V86. Från början lanserades det som en tio veckor lång testperiod, men det märktes snabbt att spelformen ”gick hem i stugorna”.
– Så var det, många sa att det skulle bli alldeles för svårt med åtta lopp. Men med ett radpris på 25 öre var intresset stort och kunderna gillade V86. Det visar inte minst premiäromsättningen på 34,4 miljoner, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG i ett pressmeddelande.

I februari 2014 lanserades V86 Xpress som därefter blivit standardupplägget på onsdagar bortsett från sommarmånaderna då det allt som oftast är en enskild bana som arrangerar V86-spelet.

Minns du spelformerna under onsdagarna innan V86 gjorde entré? När onsdagstävlingarna från Solvalla började tv-sändas 1992 var det initialt Riks-V5 som gällde vilket följdes av V54, V64, V65, V64 igen (!) och därefter kom alltså V86 den 1 december 2011.

***

5 På lördag gör Criterium des 5 ans-vinnaren Galius comeback i Prix Doynel de Saint-Quentin (€100.000) på Vincennes.

Galius (13). Foto: Gerard Forni

Hästen har inte startat sedan den 28 september och tränaren Séverine Raimond har femåringsloppet Prix Tenor de Baune (€100.000) under annandag jul som nästkommande lopp i sikte detta vintermeeting. Däremot tycks hon vara förhållandevis svalt inställd till ett framträdande i Prix d’Amerique om hästen lyckas vinna Prix Tenor de Baune och erövra den direktplats som medföljer vid triumf.
– Vi har alltid skyddat hästen och gradvis låtit honom ställas inför större utmaningar på vägen. Hästen är väldigt bra, men jag tror inte att han har hårdheten ännu för att starta i Prix d’Amerique denna vinter; speciellt inte mot en sådan häst som Face Time Bourbon, säger Séverine Raimond till Paris-Turf.

***

6 Årjängstravet har kickat igång en webbserie med syfte att försöka lyfta människan och kärleken bakom travet.
Serien leds av Kanal75-bekante Bobby Möller och har därav fått namnet ”Bobbys resa”.
– Tanken med vår webbserie ”Bobbys resa” är att ge någonting extra till våra aktiva, samtidigt som vi vill ge en mer personlig bild av kärleken till travet. Det gör vi genom att lyfta de personer som kanske annars enbart kopplas ihop med ett namn på en resultatlista. För trav är så mycket mer än enbart prestation och tävling, det är en livsstil, säger Johanna Karlin, Travbanechef Årjängstravet i ett pressmeddelande.

Avsnitten kommer att sändas varje advent och det inledande avsnittet som publicerades i söndags går att se här.

***

7

Gulfstream Am ihop med sin förra tränare Conrad Lugauer. Foto SImon Hagen/Sulkysport

Sedan i fredags har Mattias Djuse tagit in Gulfstream Am (e. Trixton) 1.11,6am/620.000 kr på sin träningslista. Femåringen har karriären igenom tränats av Conrad Lugauer, men lämnade hans stall i februari och har därefter funnits en kort sejour hos Peter H Sjöberg.

Gulfstream Ams mest penningstinna seger kom i ett fyraåringslopp under Derbyhelgen i fjol och senare under hösten kvalade han även in till Breeders Crown-finalen, men där blev han diskvalificerad. Faktum är att just BC-loppet är det senaste tillfället då hästen synts till i tävlingssammanhang.