Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stochampionatstvåor på Solvalla

Om två Stochampionatstvåor som möts när årets första stoelitliknande-lopp avgörs på Solvalla, om en ny etta i den svenska tränarligan och om en tvåfaldig bronsdivisionsvinnare som exporterats till Finland går det bland annat läsa om i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Barbro Kronos är en av två Stochampionatstvåor som gör upp om segern i Fiona Sans lopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Barbro Kronos är en av två Stochampionatstvåor som gör upp om segern i Fiona Sans lopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Solvalla (start 18.15) delar onsdagens expresstrav med Åby (start 18.27). Kvällens höjdare på förhand hittas på huvudstadsbanan, där två riktiga toppston i form av Svante Båths femåring Barbro Kronos (e. Trixton) och Mattias Djuse-tränade Racing Brodda (e. Prodigious) möts i ett åtta hästar litet fält namngivet Stochampionatsvinnaren från 1995, Fiona San (e. Tibur).

Barbro Kronos – som vann långa E3 och var trea i Oaks som treåring – fick äntligen segerdefilera även under fyraåringssäsongen när hon avslutade 2021 i ett fyraåringslopp för ston. Höjdpunkten under året var annars andraplatsen i Stochampionatet bakom Honey Mearas (e. Readly Express).
Racing Brodda stannade också på en årsseger under fjolåret, men visade under en framgångsrik höst att hon har mer att hämta än de 6,8 miljoner kronor hon hittills har sprungit in. Precis som Barbro Kronos har Racing Brodda en andraplats på meritlistan, men där ryms även seger i Derbystoet.

***

2I januari förra året svarade då fyraåringen norske hingsten Broadway Sun (e. Broadway Legs) två flera medsmakande insatser och vann bland annat på 1.13,6a/2.640 meter i början av januari. Från sidan började det pratas norskt Derby för hingsten, men efter seger på Åby i maj på 1.13,2am blev det stopp och skadeuppehåll.

Per Henriksen tränar Broadway Sun. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Nu är hästen tillbaka på banan, men frågan är om han hittar samma form som förra vintern? I comebacken förra veckan sändes han fram till dödens efter halva loppet, men stumnade på upploppet efter drygt sju månaders uppehåll. Kanske gör den genomköraren susen när han på Åby (start 18.15) ikväll ska försöka hålla undan 40 meter för betydligt mer rutinerade konkurrenter.
Att hästen har gott om kapacitet inombords råder inga tvivel om efter tre segrar och ytterligare sex pallplatser på 15 starter. Dessutom finns sjätteplatsen i norska Kriteriet 2020 på meritlistan.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3Tisdagskvällens snabblopp på Bjerke var en hypad historia där Floris Baldwin (e. Passing Renka) förväntades göra upp om segern ihop med den comebackande duon Bill’s Man (e. Credit Winner) samt Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee), men det var en fjärde häst som stal showen.

Trots en tuff öppning höll Jan Kristian Waaler-tränade Lucky Queen Soa (e. Make It Happen) hela vägen från ledningen i lag med Lars Anvar Kolle på 1.12,0a/!.609 meter medan Floris Baldwin och Bill’s Man slutade trea respektive fyra.
Ferrari B.R. i sin tur galopperade vid utgången av slutkurvan som sistahäst i fältet.

***

4Johan Untersteiner tog över ledningen i tränarligan rörande antalet segrar under det färska året efter en tisdagsdubbel på Jägersro.
Halmstadtränaren som nu står med saftiga 253 hästar på träningslistan efter att slagit ihop sin verksamhet med pappa Peter Untersteiner vann med såväl Luca di Quattro (e. Ready Cash) som Global Compassion (e. Bird Parker) och är nu uppe i sju tränarsegrar efter de inledande elva dagarna under detta år.

Tränarligan antalet segrar 2022:

  1. Johan Untersteiner – 7 segrar
  2. Robert Bergh – 6 segrar
  3. Jörgen Westholm – 6 segrar
  4. Gabriella Laestander – 4 segrar
  5. Tomas Malmqvist – 4 segrar

***

5Från tisdagens tävlingar kan även noteras att det var fartfest på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.
Malin Bergström-tränade Digital Pro (e. Super Photo Kosmos) kutade 1.11,7a/1.640 meter vid sitt segerlopp i lag med Emilia Leo och Katja Melkko-tränade La Verite (e. Readly Express) kom i mål på 1.11,8a/1.640 meter i lag med Jorma Kontio.
De två placerar sig därmed som näst snabbast och tredje snabbaste vinnarna på svensk mark under 2022 bakom Conrad Lugauers Kattis J.Boko (e. Robert Bi) som vann på 1.11,4a/1.640 meter från Solvalla förra onsdagen.

***

6 Bordeaux (12.00) och Cagnes-sur-Mer (16.32) är de två franska travbanor som arrangerar tävlingar med premiumstatus denna onsdag då det är tävlingsledigt på Vincennes, men där syns inga svenska deltagare.

Am Bloodstock-uppfödde Canadien d’Am är pappa till Björn Goops starthäst i Angers. Foto Mia Törnberg

Det gör det däremot på ”skuggbanan” Angers dit Björn Goop beger för att köra egentränade Inestimable (e. Canadien d’Am) i Prix de Feneu (€14.000).
Det fyraåriga stoet blev diskvalificerad i tävlingsdebuten i mitten av december då hon såväl tränades som kördes av Henrik Hollsten, men nu är det alltså Goop som tagit över den av Global Glide AB-ägda hästen.

***

7 En häst som däremot har lämnat Färjestadtränarens stall är Kuri Jarri Boko (e. Make It Happen) 1.11,7am/905.000 kr. Den nyblivne femåringen placerades hos Goop under fjolårets avslutande månader då Veijo Heiskanen flyttade hem till Finland för att starta i Breeders Crown och ett par STL-lopp bland vilka det blev seger i ett Bronsdivisionsförsök.
Nu skriver dock Ravinetti att hästen är tillbaka i Heiskanens stall på finsk mark. Kurri Jari Bokos största seger hittills i karriären togs i E3 Revanschen i Kalmar som treåring där han belönades med 150.000 kronor.

Ny regi har det även blivit på en annan duglig starthäst då Tyrolean Guy (e. Varenne) 1.12,5ak/498.428 kr anslutit hos Rommeproffset Oskar J Andersson. Den tyskfödde åttaåringen kommer närmast från en blott två starter kort sejour hos Oskar Kylin Blom.