Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Världens piggaste 14-åring?

Om en segermaskin som gör comeback inom V86, Jean-Michel Bazires jubileumsvinst och om ännu ett nyförvärv hos Hans Crebas går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Västerboonthenews efter en V75-seger i november 2017. Ikväll startar den nu 14-årige valacken på Åby. Foto Mia Törnberg
Västerboonthenews efter en V75-seger i november 2017. Ikväll startar den nu 14-årige valacken på Åby. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Han har hunnit fylla åtta år, men bara hunnit göra 14 starter så här långt. Segeraptiten är det inte det minsta fel på med hälften vinster i karriären. Däremot har det blivit ideliga uppehåll.
Ikväll gör Halmstadtränaren Lars Brindeborgs segermaskin Amore Passo V.W. (e. Orlando Vici) comeback – igen. Efter fem raka segrar från december till februari förra vintern tvingades Brindeborg stryka hästen två gånger om, i våras och i december i år, men nu görs ett nytt försök på tävlingsbanan för Amore Passo V.W.
Hästen testar tre kilometer för första gången i januaristayern på Åby och att lång distans passar har han visat i fyra starter (2–1–1).
Åby (start 18.27) bjuder även på ett snabblopp med tolv miljonärer i startlistan, varav de flesta flerfaldiga sådana. Brindeborg plockar ut evigt unge Västerboonthenews (e. Credit Winner), som i gulddivisionsloppet i Mantorp i början av året klev över sexmiljonersvallen intjänat – som nybliven 14-åring!

***

2Solvalla (start 18.15) delar onsdagens expresstävlingar med Åby och på huvudstadsbanan plockar Bollnästränaren Mikael Cedergren ut sin färske V75-vinnare Tail Of Jacks (e. Intoxicated). Denne vann bronsdivisionsförsöket på hemmaplan på nyårsdagen och har nu en lämplig uppgift i genrepet inför STL-finalerna på den 5 februari.
Det blir en riktig topplördag på Solvalla med sex STL-finaler, en prishöjd stoelit och de fyra första avdelningarna i Margaretas Tidiga Unghästserie, samtliga med 300.000 kronor till vinnaren.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar med V86 på Solvalla och Åby.

***

3 Det är tävlingsledigt på Vincennes och istället är det i Angers (12.30) samt Cagnes-sur-Mer (13.55) som det arrangeras travlopp på fransk mark denna onsdag.
Tomas Malmqvist är den ende svensken som är i farten och han är det på båda banorna. I Angers startar han den treårige debutanten Jagger Dark (e. Brillantissime) i Prix Kenor de Cosse (€12.000) medan han luftar två fyraåringar i Cagnes-sur-Mer.

Tomas Malmqvist-tränade Iron Jet vid en tidigare montéseger på Vincennes. Idag tävlar han för sulky i Cagnes-sur-Mer. Foto: Scoop Dyga

Det handlar dels om Iron Jet (e. Charly du Noyer) som efter tre raka diskvalifikationer nu gör comeback i Prix Tigre Royal (€24.000), men även Intution (e. Brillantissime) som kommer till start i Prix des Ancolies (€39.000).
Tävlingsdagens höjdpunkt i Cagnes-sur-Mer är dock ett annat lopp. I Prix Une de Mai (€48.000) möts nämligen den av Pierre Pilarski-ägde segermaskinen Evariste du Bourg (e. Jasmin de Flore) och den färske Prix de la Cote d’Azur-vinnaren Esprit Mystic (e. Village Mystic) samt Eden Basque (e. Singalo) som vann en Grand National du Trot-etapp under fjolåret.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Cagnes-sur-Mer.

***

4 När Fynio du Pommereux (e. Timoko) sprang först över mållinjen vid söndagens tävlingar på Vincennes så innebar det seger nummer 6.500 som kusk/ryttare för Jean-Michel Bazire.
Av dessa är 6.028 tagna som kusk och 472 i sadel.

I år har Bazire inlett året med 13 segrar på 37 starter som kusk och han har sex nya chanser att fylla på det antalet under morgondagens övningar på Vincennes.

***

5 Att flera kuskar avser att börja ta ut uppsittningsavgifter från såväl A- som B-tränare har inte gått någon travintresserad förbi.
Nu informerar Svensk Travsport på sin hemsida att det arbetas för att en prislista på kuskarnas uppsittningsavgifter samt körprovisioner ska kunna offentliggöras på travsport.se med start i början av mars.
– Prissättningen är alltid en sak mellan kund och leverantör. Det är en fri marknad och Svensk Travsport har inga åsikter kring kuskarnas olika prisnivåer. Däremot tycker jag det är sunt att prisnivåerna diskuteras och att de blir synligare för alla. Det ska vi försöka hjälpa till med genom en offentlig prislista på travsport.se, säger Robert Karlsson i en artikel på travsport.se.

***

6 I förra veckan uppmärksammade vi att Hans Crebas fått in Lincoln Abe Boko (e. Trixton) 1.13,5ak/157.900 kr i träning från Björn Goops stall och nu går ytterligare en häst samma väg.
Det handlar om Lazarus Boko (e. Trixton) 1.15,2m/116.750 kr vars treåringssäsong resulterade i två segrar på åtta starter och precis som Lincoln Abe Boko så är det Jan Stins i Nederländerna som äger hästen.
Därmed har Stins sina sex hästar på svensk mark fördelade med tre hos Crebas och tre hos Goop.

***

7 Idag gör en av Italiens mer uppsnackade fyraåringar comeback. Det handlar om Alessandro Gocciadoro-tränade Cobra Killer Gar (e. Readly Express) 1.12,3/€32.725 som började sin karriär med sju segrar och ett andrapris på de första åtta starterna, men som hade en svag avslutning på säsongen även om den innehöll en fjärdeplats i Grupp I-klassade European Championship for 3 year olds på Åby i oktober.
Idag står han inför en lämplig comebackuppgift i Premio Saul (€8.360) på Capannelle-banan i Rom och i ett annat lopp syns även en spännande, svenskfödd treåring.
Då handlar det om den av Gennaro Casillo-tränade Muscle Man Boko (e. Trixton) 1.15,9/€6.579 som inlett karriären med två segrar på sex starter och som nu ställs inför sin största prövning i Premio Donyo Sabuk (€13.200).
Muscle Man Boko är en halvbror till Lacille Boko (e. Readly Express) 1.12,4ak/812.000 kr som bland annat vann försökslopp i såväl långa- som korta E3 under fjolåret samt blev sexa i Breeders Crown-finalen för treåriga ston.