Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Auktionsköp till Robert Bergh

Att Åbytränarna Robert Bergh och Maria Törnqvist räknat hem nyförvärv, om en Kriterietrea som ska kvala efter 1.205 dagars frånvaro samt om svenskfödda segermaskiner som luftas på Vermo går bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har fått en vecka på sig för att kunna hitta en lösning för att behålla sin tränarlicens. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh har fått en vecka på sig för att kunna hitta en lösning för att behålla sin tränarlicens. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Den fyraårige Lover Brodde (e. Uncle Lasse) 1.16,4am/111.000 kr var den dyraste starthästen som klubbades bort på lördagens Travera-auktion.
Ecurie Etoile hade högsta budet på 350.000 kronor och nu bekräftar Åbytränaren Robert Bergh för Sulkysport att han blir valackens nya tränare.

Lover Brodde såldes på Kriterieauktionen 2019 för 100.000 kronor och har inlett sin karriär i Björn Röcklingers regi med en seger på sex starter och aldrig varit sämre än trea.
Lover Brodde är halvbror med Leader Brodde (e. Infinitif) 1.11,5ak/1.445.112 kr samt M.B.S.Pretty Girl (e. Scarlet Knight) 1.13,2am/326.800 kr och hans mormor Alltid V.G. (e. Spotlite Lobell) 1.12,2ak/1.870.500 kr var en unghästtopp som bland annat slutade tvåa i Stochampionatet.
I aveln hann Alltid V.G. lämna tio avkommor innan hon dog under fjolåret. Fyra av dem har tjänat över 400.000 kronor med Alkalizer Am (e. Olimede) 1.10,1ak/2.132.958 kr som tydlig topp.

***

2Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) delar på onsdagens tävlingar på svensk mark och en färsk V75-vinnare dyker upp på V86-kupongen. Det handlar om Robert Berghs segervane femåring Chestnut Bojje (e. Readly Express), som tolv av 29 starter så här långt och i senaste framträdandet slog till i ett långlopp inom Östersunds V75-omgång. Nu väntar ett lopp för hästar i bronsdivisionsklass på Bergsåker.

Utanför V86-kupongen finns intressanta lopp på både Bergsåker och Solvalla. På Sundsvallsbanan möts vinterns kallblodselit på två volter, där ettan och tvåan från kallblodsloppet på V75 i Östersund, Bellfaks (e. Järvsöfaks) och Bonaldo (e. Spikeld) nu ställs mot Alf Jonssons stora ämne Tekno Jerven (e. Tekno Odin), som årsdebuterar.

Två treåringslopp är utskrivna på Solvalla och Rommetränaren Joakim Elfving har dragit innerspår med sina hästar i båda. Först ut är debutanten Twenty Dollar (e. Muscle Massive) och i den högre klassen startar han Bellissima A.F. (e. Rokkakudo), som efter debutseger på 1.16,5/1.640 galopperade i sitt andra framträdande.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 En dags ledigt fick räcka; idag är det åter full fart på Vincennes (13.50). De åtta loppen innehåller dock bara en svensk deltagare och då handlar det om Björn Goops Harmonie Merite (e. Tucson) som kommer till start i Prix des Charentes (€44.000) för femåriga ston.
Det står 19.800 euro på spel till vinnaren och Harmonie Merite är på jakt efter sin första seger i Goops regi och därtill första fullträff sedan den 15 december 2020.

Via vår spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

4Den 12 september förra året upplevde norrmannen Stian Eilefsen sin största dag hittills som travtränare när hans I.D.Exceptional (e. El Diablo B.R.) vann norskt Kallblodskriterium och tog femte segern i livets sjätte start. Hästen hade tidigare dessutom vunnit Prinsesse Märtha Louises Pokallopp.
Men ett par dagar efter Kriterietriumfen var olyckan framme. En unghäst blev rädd när den skulle duschas, Stian fick hästen över sig samtidigt som en kraftig spark träffade ena benet. Benet gick av under knät och Stian har opererats flera gånger.

Nu börjar läget se ljusare ut och på fredag är tanken att Stian ska köra sitt första lopp efter olyckan, skriver Trav og Galopp-Nytt, och comebacken sker på svensk mark med kallblodet Åsvinn S.K. (e. Åsajerven) i Bollnäs på fredag.
Redan ikväll på Solvalla har en av stallets hästar ögonen på sig. Strong Vacation (e. Great Challenger) är hårt betrodd på förhand i ett V86-lopp, där Örjan Kihlström hoppar upp i vagnen.

Sulkysports V86-tips med viktiga punkter och systemförslag inför omgången publiceras som vanligt vid lunchtid idag.

Och läget med fjolårets norske Kriterievinnare då?
– Han ser bra ut och känns mycket starkare i kroppen. Det blir årsdebut i månadsskiftet mars-april, säger Stian Eilefsen till TGN.

***

5Maria Törnqvist fortsätter att fylla på stallet och står nu med 59 hästar på sin träningslista.
I december fick Törnqvist fyra hästar ägda av Sven-Göran Sjöström bland vilka Versace Broline (e. Quite Easy U.S.) 1.13,4am/561.900 kr vann lopp så nyligen som i måndags på Färjestad.

Maria Törnqvist har 59 hästar på träningslistan efter att räknat hem ytterligare nyförvärv. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nu har Törnqvist fått ytterligare en STL-meriterad häst i träning då LS Dream Stable KB i Tyringe placerat Eldorado Mearas (e. Andover Hall) 1.11,5ak/870.554 kr hos Åbytränaren. Den nu åttaårige valacken har karriären igenom tränats av Peter Untersteiner hos vilken han såväl vunnit ett Bronsdivisionsförsök som slutat tvåa i ytterligare tre STL-lopp.

***

6 Skam den som ger sig! På måndag dyker 2018 års Kriterietrea Address Book (e. One too Many) 1.13,2am/1.328.500 kr åter upp på tävlingsbanan då han ska genomföra ett kvallopp i Halmstad.
Detta 1.205 dagar efter hans senaste framträdande i tävlingssammanhang då han galopperade bort sig i en Breeders Crown-semifinal.

Tidigare har Johan Untersteiner tränat hästen, men sedan den 2 juni 2021 är det Peter H Sjöberg som står som tränare till valacken.

***

7 Efter att blåblodige Cameron Wake (e. Maharajah–Viola Silas) gått segerlös i karriärens första åtta starter på svensk mark såldes hästen i höstas på Travera-auktionen. Det var den 16 oktober som sonen till Viola Silas (e. Lindy Lane) 1.10,9ak/6.742.760 kr klubbades bort för 110.000 kronor och exporterades till Finland och där har det verkligen tagit fart.

I Emma Väres regi är den nu femårige valacken obesegrad efter att inlett med tre raka segrar under januari och i kväll är han åter i hetluften då han startar som favorit på Vermo.
Genom årets triumfer har han blott inkasserat 4.000 euro, men denna gång står 2.500 euro på spel till vinnaren.
Till storebror Betting Gangsters (e. Going Kronos) nivå har han alltjämt en bra bit kvar då 2018 års vinnare av korta E3-finalen tjänade 3.792.801 kr innan karriären fick avbrytas i Åke Svanstedts regi under fjolåret.

Ytterligare en svenskfödd häst som radat upp segrar kommer till start på Vermo. Då handlar det om det fyraåriga stoet Muska (e. Super Photo Kosmos) 1.17,1m/€8.851 som inlett karriären med fem segrar på åtta starter i Aripekka Pakkanens regi.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vermo.