Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny Båth-seger i första Kriterietestet?

Om spännande treåringar i första loppet ingående i Kriterieserien, stakethästar inom kvällens V86-lopp på Bjerke, att Timo Nurmos skaffat DJ samt att Björn Goop kör lopp åt Sébastien Guarato för första gången på över ett år går det bland annat läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Drake Kronos nyttjas som spik inom V86-spelet. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Svante Båth-tränade Drake Kronos nyttjas som spik inom V86-spelet. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Solvalla (18.15) är den enda svenska banan som arrangerar tävlingar denna onsdag och sportsligt sett är tveklöst Grains lopp ingående i Kriterieserien kvällens höjdare med 100.000 kronor som belöning till vinnaren.
För fjärde året i följd avgörs loppet med voltstart och hästarna som tjänat över 75.000 kronor är förpassade till att jaga från 20 meters tillägg.

Den uppgiften löste Svante Båth-tränade Chipper Kronos (e. Southwind Frank) i fjolårets upplaga tillsammans med Erik Adielsson och det är just duon Båth/Adielsson som har favoriten även detta år.
Muscle Hill-sonen Drake Kronos har fått ordning på sin aktion efter en galoppfylld inledning som tvååring och inlett året med två raka segrar varav den senaste togs på 1.15,9/2.140 meter på Sundbyholm.
Ikväll hårdnar konkurrensen då han bland annat ställs mot fjolårets vinnare av Vinterfavoriten – Coquaholy (e. Orlando Vici) – som jagar revansch efter att gått lottlös från sin årsdebut i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Innan V86-spelet tar vid på Solvalla ska en obesegrad häst försöka förlänga sin segerrad. Timo Nurmos Innersniffen (e. Maharajah) är jakt på efter sin fjärde raka seger sedan tävlingskarriären inleddes den 4 november och denna gång inleder han passande nog från just ”innersniffen”.

***

2 Solvallas V86-omgång delas med norska Bjerkebanen (18.27) där två segermaskiner står i centrum.
Såväl Kristine Kvasnes-tränade Gomnes Faks (e. Norheim Faksen) som Frode Hamres Skate Trix (e. Trixton) kommer till start med fem raka segrar i bagaget och blir stora favoriter i sina respektive V86-lopp.
Gomnes Faks skulle ha startat i Kallblodsdivisionen i Gävle den 15 februari, men ströks på grund av förkylning den dagen.
Men det var bara några ”småsaker”. Han gick ett provlopp på 1.35/2.100 meter i förra veckan, men då satt jag i rygg hela vägen och lät honom första springa väldigt fort i 500 meter efter mål. Jag satsar mot ledningen och siktar på att leda hela vägen. Det är svårt att inte tro på honom på nytt, säger hästens kusk Lars Raaum till Trav- og Galopp-Nytt.

Här kan du ta del av kvällens startlistor till tävlingarna på Bjerke och Solvalla.

***

3 Hon är världens vinstrikaste kallblodssto med 8.966.838 norska kronor insprunget på 216 starter (102–40–25). Och än är inte tävlingskarriären över för 15-åriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven), som för ett par veckor sedan tog sin senaste seger.
Däremot är beslut om framtiden fattat av ägarinnan Anita Wergeland, som numera också tränar ”Super-Tea”. Hon kommer att betäckas med Bork Odin – champion både i Sverige och Norge 2021 – i sommar, skriver Trav- og Galopp-Nytt.
– Planen är att betäcka henne i juni och därefter tävla i ytterligare några lopp i sommar och höst.

trav, travsport, sulkysport, kallblod
Ulsrud Tea. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Innan Ulsrud Tea betäcks hoppas Anita Wergeland på start i Elitkampen på Solvalla sista söndagen i maj.
Sveriges vinstrikaste sto bland kallbloden är Lundås Emelie (e. Rigel Jo), 3.213.319 kronor.

***

4 Från Danmark nås vi av det glädjande beskedet att Steen Juul är tillbaka i tävlingssammanhang på lördag. 71-åringen fick besöka Rigshospitalet i Köpenhamn efter ha drabbats av en blodpropp på nyårsnatten, men kom hem tre dagar senare och är nu redo för att köra lopp på nytt.
På Charlottenlund kör Juul i fyra av de åtta loppen och Köpenhamnbanan står därtill som värd för kvällens V65-omgång med spel från såväl Danmark, Norge som Sverige.

***

5 Det är tävlingsfritt på Vincennes denna onsdag och istället är det Agen (12.00) samt Laval (16.32) som arrangerar travtävlingarna på fransk mark.
Till den sistnämnda banan beger sig Björn Goop för att starta två egentränade hästar. Hamilton Atout (e. Un Mec d’Heripre) kommer till start i Prix de Nuillé-sur-Vicoin (€18.000) och han har därtill Inductif (e. Up and Quick) i fyraåringsloppet Prix d’Entremmes (€18.000).

Goop avslutar onsdagskvällen med att köra treårige Joie de la Côte (e. Cash and Go) åt Sébastien Guarato i Prix de la Chapelle-Athenaise (€14.000). Stoet kvalade på 1.17,9/2.000 meter i Caen redan den 16 juni ifjol och har facktidningen Paris-Turfs förtroende i tipset när det nu vankas tävlingsdebut.
Det här blir första gången som Goop kör en häst tränad av Sébastien Guarato sedan Face Time Bourbons andraplats i Prix de France den 6 februari ifjol.

***

6 Efter att inlett karriären med två segrar på tre starter som tvååring har den italienskfödde Wishing Stone-sonen Destino D.J. 1.19,0am/58.222 kr hamnat på svensk mark.
Horse Breeding In Sweden AB i Västerås står som ägare till hingsten som kommer att tränas av Timo Nurmos.

Modern Malia (e. Lindy Lane) 1.13,6/€64.186 är är halvsyster till Prussia (e. Ken Warkentin) 1.11,3/€478.555 som räknade hem tre Grupp I-segrar som femåring, däribland en fullträff i Seinäjoki Race.

En häst som däremot lämnar Solvallaregionen är L.L.Royal (e. Revenue) 1.12,4ak/563.400 kr. Efter att gjort 30 starter i Li Hannés regi har Åbys Robert Bergh tagit över träningen av den sexårige valacken som har en andra- samt två tredjepris inom STL på sitt cv.

***

7Leangens travbanan i norska Trondheim körde sin sista tävlingsdag under tisdagskvällen och satte därmed punkt efter 90 år av tävling på banan!
Historiens sista lopp på Leangen gick till Hush (e. Great Challenger) körd av Erland Kristiansen vilken kunde kosta på sig att göra segergest i god tid före mållinjen.

Det var folktätt på publikplats inför Leangens sista lopp. Foto: Skärmdump ATG Live

Tävlingskvällens snabblopp såg Gretzky B.R. (e. Quite Easy U.S.) som vinnare. 2018 års Derbyvinnare fick nu kliva upp överst på prispallen för första gången sedan midsommarhelgen 2020 efter att vunnit på 1.15,5a/2.140 meter i lag med Magnus Teien Gundersen.