Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

ATG sockrar Big 9-provisioner

Att ATG ökar ombudens provisionen på Big9-spel, om onsdagens lopp på Solvalla samt Åby samt att fjolårets finska Kriterievinnaren gör årsdebut på Vermo är några av de nyheter vi lyfter i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth och hans medarbetare försöker få fart på ATG:s Big9 som har tufft i konkurrens med Svenska Spels klassiker Stryktipset. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth och hans medarbetare försöker få fart på ATG:s Big9 som har tufft i konkurrens med Svenska Spels klassiker Stryktipset. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 ATG sliter fortsatt med sin fotbollsprodukt Big9. Omsättningarna vill inte sticka iväg som önskat och i lördags var åter omsättningen under tremiljonersvallen då den landade på 2.965.655 kronor.
Något som innebar att niorättspotten blott uppgick till 771.070 kronor vilket säkerligen ses som ett misslyckande från ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth som uttryckt att Big9 ska vara ett spel med chans på miljonutdelning varje lördag.

Vad Sulkysport erfar försöker nu ATG blåsa liv i sin produkt genom att dubbla ombudens provision på Big9-spelen under vecka 12 samt 13. Provisionen gäller alla spelmetoder såsom Harry Boy, andelsspel samt eget spel; oavsett om det sker i digital eller ”fysisk” butik.

***

2 När coronapandemin slog till i början av 2020 satte det även sina spår på landets unghästauktioner. Elitauktionen i maj blev först ut att bli en ren internetauktion istället för budgivning på plats och dyraste ettåringen var Every Day Elegant (e. Maharajah). Srf Stable betalade 510.000 kronor för hingsten.

Nu har Every Day Elegant blivit tre år och ikväll på Solvalla (första start 18.15) är det dags för tävlingsdebut i regi Roger Walmann. Örjan Kihlström sitter i sulkyn bakom första avkomman till Tomas Malmqvists toppsto och trefaldiga miljonärska Tunika (e. Zola Boko).
Onsdagens högst doterade lopp på huvudstadsbanan är ”Spelarnas Pokal” med 100.000 kronor till vinnaren, som förra året gjorde comeback under nytt namn efter åtta års uppehåll. Inledningsvis namngavs loppet Nils Lagerströms Pokal efter spelaren och researrangören ”Nisse Nilox”. Tre varv och hästar på flera volter är förutsättningarna för loppet, som på förhand ser Daniel Redéns Versace Face (e. joke Face) som favorit i första starten på drygt ett halvår.

***

3Han vann flest lopp av alla norsktränade treåringar förra året, men tio segrar (!) och ett andrapris inbringade ändå ”bara” 209.585 kronor i prispengar. Årets säsong har Frode Hamres jänkare Skate Trix (e. Trixton) inlett med två segrar och en tredjeplats.
Ikväll på Åby (första start 18.27) kommer den fyraårige hingsten för första gången till Sverige för att tävla. Ulf Ohlsson sitter i sulkyn i ett sprinterlopp, där Skate Trix brottas med bakspår.

Precis som på Solvalla bjuds det även på Åby ett trekilometerslopp, där Joakim Lövgrens dubbelmiljonär Staro Leonardo (e. Make It Happen) står inför uppgiften att plocka in 60 meter på startfållans hästar.
Och på tal om segervana hästar. Thomas Uhrberg plockar ut fyraårige Dogleg (e. S.J.’s Caviar), som inlett karriären fläckfritt med tre raka segrar. Dogleg är lillebror till pernsionerade toppstoet Mulligan (e. Maharajah), 1.10,9ak/2.516.8876 kr, och lördagens STL-vinnare på Momarken, Stenson (e. Make It Happen), 1.12,9ak*/575.308 kr.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4 Idag är Fredrik Wallin-tränade Iceland Falls (e. Iceland) på jakt efter sin fjärde seger på fransk mark under 2022. Gävleproffset sänder stoet till Lisieux där hon ska starta i Prix Larcher Publicite (€30.000) för sex- till åttaåriga hästar som högst tjänat 150.000 euro och denna gång är det Benjamin Rochard som får bekanta sig med stoet för första gången.
Förutsättningarna är 2.675 meter autostart och Iceland Falls inleder i det andra ledet bakom bilen.

Invändiga Iceland Falls håller undan för utvändiga A Sexygirl Par vid seger i Cagnes-sur-Mer den 13 mars. Foto: Scoop Dyga

Även Tomas Malmqvist har intressen i Lisieux. Crack Atout (e. Niky) kommer till start i High Five-loppet Prix Roger Ledoyen (€33.000) och Iron Jet (e. Charly du Noyer) syns i treåringsloppet Prix du Credit Agricole Normandie (€22.000). Båda hästarna kommer att köras av Eric Raffin.

***

5 Stjärnorna årsdebuterar en efter en under Vermos tävlingskvällar under våren. Förra veckan var det fjolårets bästa tvååring Corazon Combo (e. Express Duo) som gjorde årsdebut på Helsingforsbanan och ikväll är det dags för fjolårets Kriterievinnare Planbee (e. All Laid Out) att göra sin första start för året.
Jukka-Pekka Hukkanen tränar hästen vars debutsäsong gav sju segrar på 17 starter och 138.500 euro i intjänade prispengar.
I kvällens lopp möter han bland annat Nineeleven (e. Blue Porshce) som vann Kymenlaakso Ajo (€93.600) i Kouvala.

Startlista
2.600 meter autostart, förstapris: 6.000 euro

  1. Deep Blue Font (e. Lexus Font) – Santtu Raitala
  2. Planbee (e. All Laid Out) – Tommi Kylliäinen
  3. Bee Combo (e. S.J.’s Caviar) – Janne Korpi
  4. Nineeleven (e. Blue Porsche) – Veli-Pekka Toivanen
  5. Pixie Dust (e. Juliano Star) – Olli Koivunen
  6. Magic Madonna (e. Maharajah) – Pekka Korpi
  7. American Zakke (e. Maharajah) – Hannu-Pekka Korpi

***

6 Efter fjärdeplatsen i Prix de Brest (€90.000) den 22 januari har det varit tyst om Jean-Michel Bazires euromiljonär Cleangame (e. Ouragan de Celland), men nu är en ny start nära förestående.

Cleangame är redo för ny start. Foto: Gerard Forni

I tisdagens upplaga av Paris-Turf säger Bazire att hästen ska starta i Prix du Bois de Vincennes (€90.000) nu på lördag när den franska nationalarenan arrangerar sin andra tävlingsdag för vårsäsongen.
Hästen har haft mindre problem med sin hälsa, men nu är allt bra. Att starta 25 meter bakom Elie de Beaufour och kanske även Ampia Mede Sm är inte lätt, men jag har fortfarande förtroende för min häst som har mycket erfarenhet på denna nivå, säger Jean-Michel Bazire till Paris-Turf.

På den initiala anmälningslista syns även hästar som Tomas Malmqvist duo Empire (e. Västerbo Prestige) och Calle Crown (e. Great Challenger), men även svenskfödde Alcoy (e. Ready Cash).

***

7 Det blir avel istället för tävling för Oskar Kylin Bloms femåriga kallblodsstjärna Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) 1.23,5k/943.212 kr under våren och sommaren.
Han åker upp till Fredrik Fransson vilken dag som helst för att arbeta som avelshingst. Intresset verkar stort; jag tror det var upp emot 30 ston bokade. Han kommer ha nog med jobb ändå att hantera under sin första säsong i aveln så vi kombinerar inte med tävling. Tanken är att han kommer tillbaka till mig i augusti, säger Oskar Kylin Blom.

Bäcklös Faron har gjort två starter detta år och vann Kallblodsdivisionen på hemmaplan i Gävle den 15 januari.