Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Årsdebutanter och elddop

Om såväl varma som kalla starkt meriterade årsdebutanter, att galopphästarna kommer tillbaka till Åby samt om en fransk segermaskin som äntligen får sitt elddop går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Deborah S.H. tog den mest värdefulla segern av Maharajahs avkommor förra veckan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Deborah S.H. tog den mest värdefulla segern av Maharajahs avkommor förra veckan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 När årets tredje månad närmar sig sitt slut blir de spännande årsdebutanterna allt fler. Både på Solvalla (start 18.15) och Jägersro (start 18.27) dyker det upp intressanta hästar för första gången i år.
Christoffer Erikssons affischnamn Rackham (e. Love You) har inte startat sedan han vann ett silverförsök på hemmaplan i november. Nu ställs han mot åtta konkurrenter i silverdivisionskategorin när formen vässas inför större uppgifter.
Per Nordströms E3-tvåa Good Vibes (e. Django Riff) och Fredrik Perssons Oaksfemma Deborah S.H. (e. Maharajah) får båda känna på hetluften och slipa formen inför säsongens stora uppgifter med start i kvalen till Drottningpokalen på Åby den 22 april.

En häst tar det dessutom det här med comeback ännu längre. Kallblodet Ängsborken (e. Bork Odin) har inte tävlar sedan hösten 2020 och istället haft ett framgångsrikt arbete som avelshingst som huvudsyssla. Hos de senaste årens hingsthållare, Fredrik Fransson, är förhoppningen att kunna varav avel och tävling i år och i Centaurs lopp på Solvalla kommer ett första formbesked. Ängsborken har 13 segrar på 25 starter så här långt.

Liknande statistik kan Timo Nurmos-tränade Cab Lane (e. Muscle Hill) visa upp när han gör första starten sedan silverdivisionsfinalen på Färjestad i början av juli. Cab Lane vann Kriteriekval 2018, men tävlade sporadiskt som unghäst. Att han är bra direkt efter vila råder dock inga tvivel om: tre av de fyra senaste säsongerna har inletts med seger.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

2 Idag avgörs årets andra etapp av den franska, rikstäckande löpningsserien Grand National du Trot (€90.000).
Skådeplatsen är Salon-de-Provence drygt fem mil norr om Marseille där tävlingarna genomförs i högervarv på en bana där ett varv mäter 1.326 meter.
Bland de 16 deltagarna syns bland annat den av Pierre Pilarski-ägde segermaskinen Evariste du Bourg (e. Jasmin de Flore) som vunnit tio av de 13 starter han gjort under de senaste tolv månaderna.
Det är Jean Marie Roubaud som tränar den åttaårige valacken som nu ska starta i Grupp-lopp för allra första gången och som många gånger tidigare när hästen tävlar i södra Frankrike så är det Steve Stefano som sköter tömföringen.

Pierre Pilarski höjer den åtråvärda Triple Couronne-statyetten. Foto Mia Törnberg
Pierre Pilarski höjer Triple Couronne-statyetten Efter Bold Eagles segrar i Prix d’Amerique, Prix de France samt Prix de Paris 2017. Idag startar hans nya segermaskin Evariste du Bourg i Grand National du Trot. Foto Mia Törnberg

Det travas även i champagnestaden Reims (16.27) och där prövar Jarmo Niskanen lyckan med svenskfödda Handle Withcare (e. Maharajah) i Prix Pmu Bar des Amis (€20.000). Tillsammans med Elodie Bizoux ska det femåriga stoet nu tävla med sadel för första gången på fransk mark efter två mindre lyckade sulkystarter på Vincennes samt Enghien.

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Salon-de-Provence.

***

3 Halmstadamatören Johan Svensson har en spännande vecka framför sig. Ikväll startar han en duo inom V86-spelet på Jägersro, på torsdag gör Kuyt F.Boko årsdebut och på söndag ska Fire n’Fury göra sin andra start i hans regi.
Veckan kunde inte ha inletts på ett bättre sätt för Svensson för under tisdagslunchen segrade hans treåriga sto Javelle (e. Django Riff) på Axevalla.
Dottern till 2006 års Stochampionatstvåa Alltid V.G. (e. Spotlite Lobell) gjorde karriärens andra start och vann lekande lätt på 1.17,6/2.140 meter efter att avslutat sista rundan efter 1.15,5.

Svensson berättar därtill om ett spännande nyförvärv som finns i hans stall sedan strax efter årsskiftet. Det handlar om 2019 års Derbyfemma Roofie (e. Andover Hall) 1.11,5am/1.277.324 kr som inte synts i tävlingssammanhang sedan januari 2021.
Hästen har varit ifrån länge, men tränar bra nu igen så vi håller alla tummar för att han kan komma tillbaka, säger Svensson.

Här kan du läsa hans tankar om onsdagens V86-hästar.

***

4 När Åby invigdes 1936 var det kombinerad trav- och galoppbana, men sedan den 3 oktober 1976 har det inte ridits några galopplopp på Åby.
Nu gör galopphästarna likväl comeback på Mölndalsbanan, men då i en annan tappning. Fredag den 30 september ska nämligen Åbys faciliteter nyttjas för den svenska åringsauktionen för galopphästar.
Efter att tidigare varit en renodlad svensk historia krokades norskfödda åringar på under fjolåret och nu ska även danska dito kunna anmälas och klubbas.
Nu blir det närmare både för uppfödare, tränare och ägare från Skåne och övriga delar av södra Sverige… och även för de som reser från Oslo och andra delar av Norge, säger arrangören Roger Asp som annordnar SÅEF-auktionen tillsammans med Petra Amoudruz och Leif Wretman.

***

5 Magnus Jernemyr och Linda Sedström lämnar Närke för Västergötland och går därmed från att ha Örebro- till Axevalla-licens. Jernemyr går just nu den förberedande A-tränarutbildningen och förväntas kunna plocka ut sin proffslicens i slutet av året.

Linda Sedström byter till Axevallalicens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vi har varit på Bjertorp många gånger både jag och Linda och blivit imponerade över hur anläggningen sköts och de träningsmöjligheter som finns där. Vi har också varit med och ägt hästar i flera år som tränats på Bjertorp, bland annat Vagabond Bi, och tycker att det är en perfekt miljö för hästarna, säger Magnus Jernemyr till Axevallas hemsida och fortsätter:
Både jag och Linda tycker det ska bli väldigt intressant och förhoppningen är att vi ska kunna lyfta våra resultat ytterligare. Vi känner många av de tränare som huserar på Bjertorp och trivs jättebra i den gemenskapen och trots att vi bara varit här i några dagar hittills så har både vi och hästarna acklimatiserats bra så här långt.

Bland stallets elva hästar utmärker sig nyförvärvet Champ Lane (e. Bold Eagle) 1.11,9ak/1.079.000 kr som nyligen köptes in till stallet av hästägaren Anders Carlsson Melby för 1,4 miljoner kronor.

***

6 Utöver förstapriset på 10.000 euro så står en direktplats i Finlandia Ajo på spel till vinnaren i kvällens Helsinki-Ajo (€22.000) på Vermo.
Tio hästar gör upp om bland vilka fjolårets Finlandia Ajo-tvåa Next Direction (e. Orlando Vici) utmärker sig och förväntas få bära på ett tungt favoritskap.

Startlista Helsinki-Ajo
1.620 meter autostart, förstapris: 10.000 euro

  1. Thai Profit – Santtu Raitala
  2. American Hero – Pekka Korpi
  3. Next Direction – Hannu Torvinen
  4. Tito C.A. – Jukka Torvinen
  5. Sahara Peyote – Henna Halme
  6. M.S.Triple J. – Antti Teivanen
  7. Target Kronos ­– Teemu Keskitalo
  8. Willow Pride – Ari Moilanen
  9. Hotshot Luca – Kari Venäläinen
  10. Denangelo – Olli Koivunen

***

7 Andreas Åström i Kungsängen köpte två starthästar på Travera-auktionen för två veckor sedan och nu står det också klart vilka hästarnas nya tränare har blivit.
Den fyraårige valacken Robthebank (e. The Bank) 1.14,2ak/148.500 kr som kostade 260.000 kronor går från Svante Båth till Fredrik B Larsson och den femårige valacken Västerbo Bankir (e. Scarlet Knight) 1.14,6m/174 264 kr/174.264 kr som kostade 50.000 kronor skiftar stall från Flemming Jensen till fjolårets komet i svensk travsport, Jennifer Persson.