Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Lägger till i alla hamnar

Att Solvallatränaren Svante Båth tävlar på onsdagens samtliga tre svenska travbanor, om Sveriges nya skrällkusk nummer ett samt att Elitloppskvalet Meadow Roads lopp är på väg att bli ett riktigt topplopp går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth startar åtta hästar under onsdagen och fördelar dem över tre olika banor. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svante Båth startar åtta hästar under onsdagen och fördelar dem över tre olika banor. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1På lördag står en miljon på spel i Kunga- och Drottningpokalen för fyraåringar. För tio av de svenskfödda i kullen som missade chansen att ta sig dit i uttagningsloppen på Åby för knappt två veckor kommer chans till snabb revansch ikväll på Solvalla (första start 18.15).
Det är nämligen dags för tredje omgången av Margaretas Tidiga Unghästserie med 300.000 kronor till vinnaren i de fyra avdelningarna.

Svante Båth-tränade Mellby Jinx (e. Ready Cash) är mest meriterad bland fyraåringarna i klassen för hingstar och valacker. Mellby Jinx har en imponerande meritlista innehållande seger i Breeders Course-final och andraplats i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring, andraplats i långa E3 samt tredjeplatsen i Kriteriet ifjol, men i kvalet till Kungapokalen hade han inte sin bästa dag. Nu görs ett nytt försök och dessutom blir det barfota runt om till skillnad från senaste starten.
Stefan Melanders Imhatra Am (e. Muscle Hill) har de bästa meriterna bland de fyraåriga stona efter att ha slutat tvåa i Breeders Crown-finalen i november. Inte heller hon kom till i försöket till Drottningpokalen och har fått ladda om inför denna uppgift.

Medan fyraåringarnas avdelningar är öppna för alla hästar är treåringarnas stängda vid 300.000 kronor och betydligt mindre synade kort slåss om de fina prischeckarna. Bland dessa en obesegrad travare i varje klass med flera gemensamma nämnare. Tränare: Roger Walmann. Kusk: Örjan Kihlström. Pappa: Maharajah. Ägare: Srf Stable.
Fast en betydande skillnad finns det. Medan stoet Eireann dragit innerspår bakom startbilen brottas hingsten Every Day Elegant med tolftespår…

Loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie utgör också Solvallas fyra avdelningar i jackpotomgången på V86.

***

2 Solvalla delar på kvällens V86-omgång med Bergsåker (18.27) där sporten – fullt naturligt – inte är i närheten av att nå samma höga kvalité.
Ett öppet fyraåringslopp ingående i Norrlands Grand Prix körs innan V86-omgången tar vid med Cool Kronos (e. Readly Express) som en av de sex deltagarna.

Cool Kronos och Erik Adielsson vid segern i Sören Nordins lopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Svante Båths häst gjorde dussinet starter som treåring och vann först lopp i det sista försöket då han tog hem Sören Nordins lopp på Solvalla.
Nu gör finalisten av långa E3-finalen årsdebut och möter bland annat Madelene Wiksténs Maybach W.F. (e. Maharajah) som kommer med fyra raka segrar i bagaget.

Årsdebut handlar det även om för stallkamraten Real Scotch (e. Readly Express). Efter galopp i tävlingsdebuten radade den fyraårige fuxen efter Stochampionatsvinnaren Blended Scotch (e. Super Photo Kosmos) upp fyra raka segrar under senhösten och vintern på övertygande vis.

***

3 Onsdagsluncherna brukar vara helt vigda åt galoppen, men idag gästspelar Bollnäs (12.10) på lunchen utan att vara lunchens ”huvudbana” utan med V5 som huvudspelform.
Nyss nämnde Svante Båth sänder en duo till hälsingebanan som tilldrar sig intressen och har med andra ord starthästar på samtliga tre banor som håller igång under onsdagen.
Readly Express helbror High Line Pellini (e. Ready Cash) har gjort två STL-starter under våren med en tredje- och en femteplats som resultat. Nu tas han ner i klass då han dyker upp i ett flerklasslopp med 25.000 kronor i förstapris.

I det inledande nolloppet startar Båth därtill Mo Salah Boko (e. Raja Mirchi) som är den första avkomman till Beverly Boulevard (e. Quite Easy U.S.) 1.11,6ak/1.520.235 kr som nådde fina framgångar i Jägersroamatören Mats Öhmans regi och som avslutade sin karriär med tre segrar på fem starter i Frankrike.
Efter den inledande femteplatsen i tävlingsdebuten jagar nu Mo Salah Boko karriärens första fullträff.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor.

***

4 Två svensktränade hästar kommer till start under eftermiddagens tävlingar på Enghien (16.27). I Prix de Millau (€59.000) jagar Björn Goop-tränade Buena Suerte Bi (e. Yankee Glide) första segern i hans regi tillsammans med Yoann Lebourgeois och i Prix des Batignolles (€39.000) startar Tomas Malmqvist sitt treåriga sto Jahika Josselyn (e. Bold Eagle) som körs av Eric Raffin.

***

5 Är Färjestads Petter Karlsson på väg att titulera sig som Sveriges främsta skrällkusk? Den frågan är befogad att ställa efter att sju av hans 46 styrningar sedan den 1 april vunnit till över nio gånger pengarna i vinnarodds hos spelbolaget ATG.

I måndags skrällde Karlsson bakom Erik Berglöfs Curie (e. From Above) för andra gången under den nämnda perioden. Först till 16 gånger pengarna, nu till 15 dito.

Karlssons vinnare under den nämna perioden:

Datum – hästnamn (bana) – vinnarodds

  • 4 april – Curie (Färjestad) – 16,46
  • 14 april – Babsans Bankir (Färjestad) – 9,50
  • 14 april – Born Winner (Färjestad) – 17,99
  • 14 april – Big Top Lindy (Färjestad) – 10,22
  • 19 april – Maharani Creation (Axevalla) – 4,06
  • 25 april – What a Deal (Färjestad) – 30,43
  • 2 maj – Curie (Färjestad) – 15,07

***

6

Henry Flyer Sisu har bytt tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2020 års Kriterietrea Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle) 1.09,6ak/1.675.500 kr har bytt regi. Timo Nurmos har tränat den nu femårige valacken under karriärens inledande 16 starter, men sedan den 26 april står Petri Salmela som nu ny tränare till hästen vars karriär även innehållit seger i uttagningslopp till Svenskt Travderby samt en tredjeplats i Fyraåringseliten för ston.

***

7 Nästa onsdag avgörs Meadow Roads lopp på Solvalla där en direktplats till Elitloppet väntar på vinnaren och allt tyder på att loppet kommer samla ett starkt startfält.
När Solvallas sportchef Anders Malmrot gästade Travtjänstens podcast under måndagen sade han att såväl Elitloppsklare Vernissage Grif (e. Varenne) som Elitloppsaspiranterna Brother Bill (e. From Above), Beads (e. Archangel) och Admiral As (e. Ready Cash) är aktuella för start i loppet.

På tal om topphästar meddelade även Jean-Michel Bazire den kommande matchningen kring sin stjärnvalack Cleangame (e. Ouragan de Celland) i tisdagens upplaga av Paris-Turf.
Efter uppvisningen i Chateaubriant på 1.11,9/3.025 meter där han raderade ut det gamla banrekordet alla kategorier med en hel sekund väntar nu start i Prix des Ducs de Normandie (€150.000) i Caen den 14 maj.