Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppsbiljett på spel

Allt matnyttigt du behöver veta om kvällens Elitloppskval Meadow Roads lopp på Solvalla kan du läsa i dagens morgonsvep där vi även uppmärksammar att en multinationell löpningsserie startas upp på nytt.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Meadow Road efter segern i Elitloppet 1985. Ikväll väntar en Elitloppsbiljett till vinnaren av hans lopp på Solvalla. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Meadow Road efter segern i Elitloppet 1985. Ikväll väntar en Elitloppsbiljett till vinnaren av hans lopp på Solvalla. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Kort distans och startbil ett par veckor före Elitloppet. Meadow Roads lopp på Solvalla varit en fin formvässare för en del Elitloppsdeltagare under snart två decennier. Förstapriset har halverats de senaste åren – från 200.000 till 100.000 kronor – men istället lockas deltagarna av en rosa biljett. Den delas nämligen ut till vinnaren i kvällens sprinterlopp.
Stefan Melander segrade med Scarlet Knight (e. Pine Chip) i de två första upplagorna 2003-2004 som då avgjordes i april. Sedan 2006 har loppet funnit sin nya plats i loppkalendern.
En häst har följt upp seger i Meadow Roads lopp med att även plocka hem Elitloppet samma år. 2016 var det Nuncios (e. Andover Hall) år på Solvalla!
Förra året säkrade Daniel Redén-tränade Heavy Sound (e. Ken Warkentin) sin biljett till Elitloppet genom att tillsammans med Kenneth Haugstad vinna på 1.10,3a/1.640 meter.

Hur fort kan det tänkas gå i årets upplaga ikväll? Här är de snabbaste vinnarna av Meadow Roads lopp:

År, vinnare (far) – Kusk (tränare) – Segertid

  1. 2019 Nadal Broline (e. Yankee Glide) – Björn Goop – 1.09,1a
  2. 2015 Royal Fighter (e. Varenne) – Jennifer Tillman (Per K Eriksson) – 1.09,8a
  3. 2017 Västerbo Highflyer (e. Look de Star) – Johan Untersteiner (Daniel Redén) – 1.10,1a
  4. 2014 Delicious (e. Cantab Hall) – Daniel Redén – 1.10,2a
  5. 2018 Dupree (e. Andover Hall) – Ulf Ohlsson (Stefan Melander) – 1.10,2a

***

2 Årets upplaga av Meadow Roads lopp är höjdaren i kvällens program på Solvalla (första start 18.15) och en av åtta deltagare är redan klar för Elitloppet, nämligen Alessandro Gocciadoros åttaåring Vernissage Grif (e. Varenne), som är tillbaka på nordisk mark efter fjolårets korta men framgångsrika sejour som gav segrar i Jämtlands Stora Pris och Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Vernissage Grif kom till Sverige i förra veckan. Han har gått två träningsjobb och ser ut som att han tog resan på ett bra sätt. Jag vill göra ett lopp före Elitloppet, annars är det lätt att det går för lång tid mellan loppen och att han blir för tung. Det här är inte hans viktigaste lopp i karriären och jag skulle vilja anfalla bakifrån den här gången och köra sista 400-500 meterna så han får röra på benen och komma förberedd till Elitloppet. Den här gången blir det bara barfota fram, men i övrigt blir det utan check, öppet huvudlag och jänkarvagn som vanligt, säger Alessandro Gocciadoro till Sulkysport.

Intervjuer om alla Gocciadoros starthästar finns här!

Desto mera påställt lär det vara hos konkurrenterna som jagar Elitloppsbiljett. Som trefaldige Elitloppsdeltagaren Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) och den till Norge importerade jänkaren Beads (e. Archangel), som travade under 1.09 fem gånger förra året!
Ytterligare biljetter till Solvallas Elitloppsdag delas ut ikväll. Sex treåringar slåss om plats i Breeders Course-finalen med en miljon kronor till vinnaren och dessutom gör STL-bekantingen Morotai Degato (e. Maharajah) debut under sadel i jakt på en plats i Montéeliten.

***

3 Jägersro (första start 18.27) delar expresstävlingarna med Solvalla och även på Malmöbanan är det ett försök till Breeders Course med sex hästar i startlistan. Där gör Adrian Kolgjini-tränade stoet Hepburn (e. Southwind Frank) årsdebut efter en fin inledning på karriären som tvååring. Hon vann ett Breeders Crown-lopp och försök till Breeders Course (trea i finalen), samt kvalade in till Svensk Uppfödningslöpning.
Kvällens höjdare på Jägersro kan annars bli ett lopp för hästar med högst 650.000 kronor insprunget, som lockat hästar som STL-vinnaren Stenson (e. Make It Happen) och segervana trion Under Armour (e. From Above), Izzi’s Newport (e. Muscle Mass) och C.You Again (e. The Liquidator).

Hepburn vid seger för Adrian Kolgjjni. Idag gör stoet årsdebut. Foto Adam Ström/stalltz.se

Dessutom gör auktionsdyringen Manual Flight (e. Scarlet Knight) comeback efter nio månaders frånvaro. Efter att ha inlett med två raka segrar som tvååring köpte hästägare hos Conrad Lugauer hästen för 1,6 miljoner kronor på Traveras internetauktion. Manual Flight inledde i nya regin med tredjeplatsen i Svampen och finalplats i Svensk Uppfödningslöpning. Treåringssäsongen inleddes i dur med andraplats i ett försök till Breeders Course, men fortsatte i moll med dubbla galopper innan det långa uppehåll väntade.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4Igår uppmärksammade vi att E3-vinnaren Globalizer (e. Bold Eagle) går till avel och samma syssla stundar även för Kajsa Fricks Quite a Barbara (e. Quite Easy U.S.) 1.14,0ak/264.900 kr som var tvåa i ett Diamantstoförsök i början av detta år.
Under gårdagen lämnades hon in till Västerbo Stuteri för betäckning med Mister J.P., men Kajsa Frick åkte inte hem tomhänt utan slog till och köpte det ettåriga stoet Västerbo Surprised (e. Walk the Walk) vars mor Bachelores Dream (e. Credit Winner) 1.12,2ak/1.822.348 kr vann fyra V75-lopp i Thomas Lönns regi.

***

5 Efter två års uppehåll så gör den multinationella löpningsserien Super Trot Cup comeback denna sommar.
Under pandemiåren 2020-2021 ställdes den in efter att dessförinnan snurrat på under fyra års tid och nu är det alltså dags för en nystart.
Wolvega, Milan, Jägersro, Baden och Berlin Mariendorf är banorna som kommer arrangera uttagningslopp och precis som tidigare kommer finalen att köras på Berlin Mariendorf-banan under den tyska Derbyhelgen.
Förutsättningarna i finalen stavas 2.500 meter autostart och ska ha en samlad prissumma på 70.000 euro. Totalt ska det tävlas om 170.000 euro i löpningsserien som sponsras av ATG och Diamond Creek Farms, uttagningsloppen inkluderade.

***

6Danska fyraåringstoppen Go On Gardenia (e. Great Challenger) galopperade bort sig i gårdagens lopp på Lunden tillsammans med sin tränare Knud Mönster.
Fjolårets tvåa i Danskt Stokriterium fick istället se fyran från samma lopp – Golden C N (e. Wishing Stone) gå segrande ur striden på 1.13,4a/2.000 meter.

Bent Svendsen fick hästen i träning efter fjolårssäsongen och fick nu sin första seger ihop med stoet i andra försöket. Onekligen en bra uppvärmning för Bent Svendsen som på söndag startar stallets stjärna Flower Dust (e. Love You) i Copenhagen Cup.

***

7 Den franska stjärnhästen Ce Bello Romain (e. Jam Pridem) 1.09,9ak/€962.429 var tilltänkt för start i söndagens Copenhagen Cup, men dök inte upp i startlistan. För Paris-Turf förklarar hästens tränare varför valacken den tioårige valacken uteblir från travfesten i Köpenhamn.
– Hästen hade en liten korsförlamning under lördagen. Oundvikligen faller den inte vid rätt tidpunkt men det är inget särskilt allvarligt, men det är en lång resa till Köpenhamn så jag kontaktade arrangören så de kunde ge plats åt en annan häst. Nu åker vi direkt till Kymi Grand Prix, säger Dupont till Paris-Turf.
Grupp I-loppet i Finland avgörs den 18 juni och där är Ce Bello Romain titelförsvarare.

Rörande Frankrike är det blott trav på en bana denna onsdag och det är i Chartres (16.27). Ron Kuiper är ensam svensk om att ha starthäst på banan då han sänder Happy Boy (e. Coktail Jet) för start i Prix Hommage à Georges Foiret (€21.000).