Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dubbel igår – trippel idag?

Om Tomas Malmqvists heta chanser vid eftermiddagens tävlingar på Vincennes, om kvällens Sweden Cup-genrep på Åby samt att en tvåfaldig Elitloppsvinnares son radar upp segrar på karibiska öar går bland annat att läsa i veckans tredje och ack så exotiska morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
M.T. Oscar och Adrien Lamy vid seger på Vincennes den 21 februari. Idag startar hästen på samma bana. Foto: Gerard Forni
M.T. Oscar och Adrien Lamy vid seger på Vincennes den 21 februari. Idag startar hästen på samma bana. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tomas Malmqvist har goda möjligheter att bättra på sin fina statistik denna onsdagseftermiddag då det körs åtta lopp på Vincennes (13.50).
Efter att fyllt på med två tränarsegrar på den franska nationalarenan under gårdagen har hans hästar tagit 27 segrar på fransk mark under 2022 och idag startar han en trio som samtliga ser ut att bli betrodda i respektive lopp.

M.T.Oscar (e. Yarrah Boko) vann lopp på kolstybben i februari och förväntas tillhöra favoritskaran i Prix du Perreux (€90.000). Grupp III-loppet körs över 2.700 meter voltstart på den stora banan med 40.500 euro som belöning till vinnaren.
Därtill jagar Isla Jet (e. Bold Eagle) sin femte raka seger i Prix de Fecamp (€51.000) för fyraåringar och så syns Crack Atout (e. Niky) i Prix Jean Gabin (€65.000).
Svenskintresse finns även i High Five-loppet Prix du Gatinais (€90.000). Det Grupp III-klassade loppet ser Tjacko Zaz (e. Crazed) som deltagare i lag med Nicolas Bazire.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

2 Med 16 miljoner i jackpot i kvällens V86-omgång hamnar spelet lätt i centrum, men det finns all anledning att lyfta fram de sportsliga höjdpunkterna likaså.
På Åby (18.27) sticker två lopp ut lite extra. Xpressprintern för snabbloppshästar ser flera spännande namn i startlistan bland vilka den Sweden Cup-tilltänkta duon Bepi Bi (e. Donato Hanover) samt Racing Mange (e. Orlando Vici) sticker ut lite extra.
Bepi Bi hade lite problem med halsen i Finland. Han var nervös hela dagen och det kan ha varit så att resan satte ner honom. Även förra året när han startade på Vermo under Finlandia Ajo-dagen var han inte sig lik utan det här med att stå i box ett par dagar och inte komma ut i hagen på samma sätt som han brukar verkar göra honom nervös. Nu gör vi det här loppet för att få en genomkörare inför Sweden Cup. Han kommer att tävla med skor den här gången eftersom jag räknar med att han ska gå barfota två starter samma dag nästa lördag. I övrigt blir det jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro till Sulkysport.

På Åby avgörs även det sjätte och sista uttagningsloppet till Breeders Course. Adrian Kolgjini – som även gästkuskar bakom Bepi Bi – sitter upp bakom egentränade Barack Face (e. Ready Cash) som kommer få bära på ett tungt favoritskap efter att övertygat stort vid seger på 1.13,8/2.140 meter i Halmstad den 2 maj. Totalt är det sex hästar som gör upp om de två finalplatserna till miljonloppet som avgörs under Elitloppsdagen.

***

Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Solvalla (första start 18.15) delar expresstävlingarna med Åby och bjuder bland annat på två lopp med flera hästar av god V75-klass.
Eddy West (e. Sahara Dynamite) och Van Gogh Z.S. (e. Love You) är båda inkvalade för nästa helgs silverfinal och stöter på varandra i genrepet som kryddas med segervane Algot Zonett (e. Maharajah) och Rotate (e. Scarlet Knight), som gör comeback efter sitt Frankrikeäventyr.
STL-final, men i klass I, är även Hefner Am (e. Muscle Hill) och Habrik Am (e. Boild Eagle) klara för och dessa vässar formen i ett sprinterlopp för hästar upp till 600.000 kronor.

Solvallas travgymnasium bjuder också in till gymnasieutmaning, där elva unga kuskar gör upp i ett lopp med 40.000 kronor till vinnaren. Tre av kuskarna har vunnit lopp tidigare, medan övriga åtta har chansen att ta karriärens första seger.
Här är deltagarna (antal segrar inom parentes): Malthe Arp, Wången (1), Ida Edin, Berga (0), Josefine Hubertsson, Solvalla (0), Elina Johansson, Wången (1), Alicia Larsson, Lillerud (0), Erik Malmqvist, Solvalla (1), Agnes Mäki, Stiernhööks (0), Celine Röd, Wången (0), Lucas Svanberg, Lillerud (0), Ebba Wiberg, Lillerud (0), Sofia Östberg, Stiernhööks (0).

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4 På lördag avgörs Dubbelcupens final i Gävle med 200.000 kronor till vinnaren och just det loppet vann Gott Klirr (e. Åsajerven) för två år sedan.
Den nu sjuårige hingsten har haft det kämpigare efter det, men bärgade för två veckor sedan sin första seger sedan midsommarhelgen 2020.

Idag ska han försöka följa upp det med en ny seger i breddlopp på Östersundstravet ditt Jan-Olov Persson sänder ytterligare tre hästar. Kruson (e. Krusen) och Juni Blixt (e. Tekno Odin) körs liksom Gott Klirr av Ove Berglin, medan Hage Jerven (e. Järvöfaks) som möter Gott Klirr styrs av Jill Ivarsson.
När Xpress körs på Solvalla och Åby som denna onsdag har inte de aktiva i norr någonstans att tävla så därför testar vi med breddlopp. Då är det vanliga lopp och faller det väl ut med onsdagstrav kan det vara aktuellt med några onsdagar kommande år också. Spelet är ändå så lågt på de här dagarna att det inte spelar någon roll vilken veckodag de körs på, men kalendermässigt passar nog onsdagar bra för de flesta, skriver Östersundstravets sportchef Mattias Stenby i travprogrammets ledarspalt.

***

5

Forzamoko vid senaste segerloppet på Guadeloupe.

Såhär i Elitloppstider kan vi notera att den tvåfaldige vinnaren av de nämnda loppet – Timoko – har en segerstaplande son på ett udda ställe.
På de karibiska öarna Guadeloupe och Martinique radar nämligen Forzamoko, 1.15,2am/€41.420 upp segrar för jämnan. Det har blivit fem i följd och sju på de senaste åtta starterna för hästens tränare och ägare Rony Irdor vilka varit värda mellan 1.800 till 2.250 euro styck. Prispengar som med andra ord – sammanhangen till trots med tävling på pytteöar i Karibien – är bättre än vad de är i danska vardagslopp och som går att jämställa med norska diton.

Till Elitloppet har det hämtats hästar från alla världens hörn under årens lopp, men att Solvallas sportchef Anders Malmrot ska fiska fram ett hett namn för det stora sprinterslaget från de karibiska loppen känns oändligt stort…

***

6 Ulf Stenströmers verksamhet fortsätter att växa i omfång. I förra veckan anslöt fyra danskfödda tillika danskägda hästar varav två är ostartade och två alltjämt hemmahörande i de lägre klasserna, men raka motsatsen kan sägas om det senaste förvärvet.
Till Stenströmer har nämligen Deep Pockets (e. Ready Cash) 1.11,1ak/1.181.300 kr anslutit från Axevallakollegan Rickard Svanstedt som ska avveckla sin verksamhet.

Den sjuårige valacken har segrar i försök till Klass II samt Bronsdivisionen på sitt cv liksom en andraplats i en Bronsdivisionsfinal, men den senaste segern togs så lång tid tillbaka som den 10 september 2020.
Då i regi Svante Båth, men Deep Pockets bytte ägare en dryg månad senare då Rickard Svanstedt lade upp 550.000 kronor för hästen på Travera-auktion.

***

7 Ett nyförvärv går även att rapportera om från Frode Hamres stall. Det så USA-präglade stallet har nu stärkts upp med ytterligare en häst från ”over there” då den treårige hingsten Wall Of Moni (e. Walner) 1.11,4ak/$11.172 har köpts in till stallet.

Fem starter in i karriären har hästen en seger samt en tredjeplats i Consolation av New Jersey Sire Stakes ($25.000) på sin meritlista och det handlar om en blåblodig herre.
Modern All Our Moni (e. Self Possessed) 1.11,3ak/$33.722 är en dotter till självaste Moni Maker (e. Speedy Crown) och i Wall of Monis syskonskara ingår bland annat Reigning Moni (e. Donato Hanover) 1.10,1ak/1.139.424 kr som fram tills fjolåret tävlade med viss framgång i Daniel Redéns regi.