Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny 1.09-tid i Jubiluemspokalen?

Om onsdagens två Grupp I-lopp på Solvalla, men även om dagens storlopp under sommaravslutningen på Enghien går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince är en av deltagarna i Jubileumspokalen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Önas Prince är en av deltagarna i Jubileumspokalen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det körs tio Grupp I-lopp för hästar som är fem år eller äldre varje år på svensk mark. Två av dem avgörs på Solvalla (18.00) denna kväll då såväl Jubileumspokalen som European Championship for Mares finns med i det tolv lopp digra programmet.

Ifjol fick båda loppen ansiktslyftning. European Championship for Mares gick från 900.000 kronor till en miljon kronor i segerpremie och Jubileumspokalen tog ett rejält skutt upp från en miljon till 1,5 miljon till vinnare.

Sedan Jubileumspokalen gjordes om till ett femåringslopp år 2009 har tolv av de 13 vinnarna varit svensktränade och mycket talar för att den trenden håller i sig.
Kvällens lopp innehåller två deltagare med utländska tränare i form av Geir Vegard Gundersens Cicero T.G. (e. Kadabra) samt Alessandro Gocciadoros Bubble Effe (e. Nesta Effe), men det ska sägas att den sistnämnde sedan fjolåret innehar en svensk licens så frågan är om han verkligen ska räknas in i ”utmanarlaget”.

Jubileumspokalens fem snabbaste vinnare**:

 1. 1.09,9 – 2017 – Readly Express (e. Ready Cash) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
 2. 1.09,9 – 2021 – Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – Magnus A Djuse (Jerry Riordan)
 3. 1.10,2 – 2020 – Missle Hill (e. Muscle Hill) – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 4. 1.10,7 – 2016 – Nuncio (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
 5. 1.10,8 – 2018 – Makethemark (e. Maharajah) – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)

** Listan avser de upplagor då Jubileumspokalen avgjorts som ett femåringslopp.

***

2 European Championship for Mares – Prix Maharajah – har varit återkommande under Jubileumspokalskvällen sedan 2011 och här har tre hästar tränade i utlandet gått segrande ur striden.

Ifjol var det Miracle Tile (e. Cantab Hall) som vann loppet i lag med Erik Adielsson på 1.10,6a/2.140 meter och hon blev därmed det tredje norskfödda stoet att lyckas vinna loppet efter att såväl K.L.M.Prelong (e. Dahir de Prelong) som I Love Paris (e. Steinlager) lyckats 2011 samt 2017.

I årets upplaga gör hästar från åtta olika nationer upp med Daniel Redéns Honey Mearas (e. Readly Express) i favoritposition tillsammans med Sébastien Guaratos Heliade du Goutier (e. Prodigious) som vann Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen.

Här kan du finna startlistor till dagens tävlingar på Solvalla som innehåller ytterligare fyra lopp med minst 150.000 kronor i förstapris.

***

3 Åbyproffset Bo Falsig kungjorde tidigare under sommaren att han ska sluta som proffstränare och nu har också hästar börjat slussas ut från stallet.
Vad det gäller tävlingshästar så har Pure Islet AB & Ragnar Bjurfors Göteborg AB funnit nya tränare till två av sina hästar.
Kit Crown (e. Raja Mirchi) 1.15,7m/62.300 kr har inlett karriären med tre andraplatser på fem starter. Numera är det Öystein Tjomsland som tränar stoet och till Per Nordström har samma ägarkonstellation sänt den ostartade, men kvalade treårige Muscle Hill-sonen Ever Loving.

***

4 Tio hästar gör upp om totalt 150.000 euro varav vinnaren får 67.500 euro i Prix Jean-Luc Lagardere när det är dags för sommaravslutning på Enghien (15.50).

Callmethebreeze och Andrea Guzzinati vid seger i Fyraåringseliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Loppet får anses vara profilstarkt med Prix d’Amerique-tvåan Galius (e. Love You) samt Harper Hanovers-vinnaren Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace) som affischnamn, men även Solvallabekante Callmethebreeze (e. Trixton) som vann Fyraåringseliten under Elitloppsdagen finns med i startfältet.
Det utgörs även av Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) som vann fjolårets upplaga på 1.13,5/2.875 meter.

Prix Jean-Luc Lagardere
2.875 meter voltstart, förstapris: 67.500 euro

 1. Gently de Muze – Tristan Ouvrie
 2. Heros de Fleur – Alexis Prat
 3. Delfino – Matthieu Mottier
 4. Cash du Rib – Jean-Luc Claude Dersoir
 5. Violetto Jet – Franck Nivard
 6. Galius – Yoann Lebourgeois
 7. Elie de Beaufour – Alexandre Abrivard
 8. Callmethebreeze – Andrea Guzzinati
 9. Dorgos de Guez – Nicolas Bazire
 10. Diable de Vauvert – Tony Le Beller

En svensktränad häst finns även med i tävlingsprogrammet på Enghien. Då handlar det om Jarmo Niskanens Homonymie (e. Orlando Vici) som jagar årets sjätte seger i årets elfte start i Prix des Grandes Carrieres (€44.000).

***

5 Under gårdagen var det premiär för skärpt påföljd för att köra utanför bangränsen. Ett flitigt diskuterat samtalsämne som utmynnat i en förändring rörande påföljden.
Från och med idag, 15 augusti, skärps därför påföljden för ledande ekipage som utan påverkan från annat ekipage kör utanför bangränsen. Detta kommer nu betraktas som en B-förseelse, det vill säga att påföljden beräknas utifrån loppets förstapris”, gick att läsa på Svensk Travsports hemsida under måndagen.

***

6 Johan Untersteiner-tränade Stens Retention (e. Raja Mirchi) var aldrig nära att förlora tisdagskvällens bonuslopp i Breeders Course på Jägersro. I lag med Stefan Persson spårade stoet varje meter av loppet och kom i mål på 1.14,8/2.140 meter.
Triumfen var värd 125.000 kronor och togs närmast före stallkamraten Safira Diablo (e. Propulsion).
– Hon var väldigt bra. Jag pratade med Johan i förmiddags, han sade att hon tränade riktigt bra och det kändes helt klart bra under vägen, sade Stefan Persson i Jägersros vinnarcirkel.
Det är Stens Trot AB som såväl fött upp som äger Stens Retention.

***

7 Tisdagskvällens snabblopp på Bjerke såg en överlägsen vinnare i Frode Hamre-tränade Bill’s Man (e. Credit Winner).
Magnus Teien Gundersen sände åttaåringen till tät och den positionen blev han kvar hela vägen.
Det var med lätthet som stallkamraten Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) hölls på utsidan och Bill’s Man tog därmed sin andra årsseger på 1.12,8a/2.100 meter.
Förstapriset i Superpedros lopp uppgick till 35.000 norska kronor.