Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sweden Cup-vinnare i comeback

Om svenska hästar som gör debut på Vincennes, en Sweden Cup-vinnare som gör comeback efter fem månaders tävlingspaus samt om en segermaskin som gör entré på svensk mark går bland annat att läsa om i dagens tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bepi Bi med sin skötare Kaino Laine efter segern i Sweden Cup. Idag gör hästen comeback på La Maura-banan i Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bepi Bi med sin skötare Kaino Laine efter segern i Sweden Cup. Idag gör hästen comeback på La Maura-banan i Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det är gott om svenskintressen på Vincennes (13.50) under eftermiddagen. I tre av de åtta loppen finns blågula intressen och det handlar om totalt åtta hästar med svenskkoppling.

Flest kommer till start i High Five-loppet Prix de Villers Cotterets (€51.000) för sex- och sjuåringar stängt vid 180.000 euro.
Jörgen Westholm startar en duo i form av Exodus Brick (e. Make It Happen) samt Gardner Shaw (e. Ready Cash), Tomas Malmqvist bidrar med M.T.Oscar (e. Yarrah Boko) som gör sin första start på ett halvår och så finns Adrian Kolgjinis Upper Face (e. Trixton) likaså bland de 16 deltagarna.

I Prix de Chinon (€39.000) för fyraåriga ston som högst tjänat 70.000 euro gör två svenskfödda ston debut i ny regi.
Stochampionatsfinalisten Chatty Kronos (e. Bold Eagle) har gått från Jerry Riordan till Sébastien Guarato och Miss Irma (e. Mister J.P.) har lämnat Björn Goop till förmån för Laurent Claude Abrivard.
Bland deltagarna syns även Marie Norbergs Istania de Viette (e. Carat Williams) och hon startar därtill Justess Viking (e. Ubriaco) i Prix de Nalliers (€39.000).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

2 Jonathan Carre stormar fram mot andra raka championatet i den svenska montéligan – och jakten på Sofia Adolfssons segerrekord för ett år i Sverige. 2018 vann Sofia 61 lopp och med drygt tre veckor kvar av 2022 ståtar Carre med 58 vinster på svensk mark.

Både Adolfsson och Carre – och Emilia Leo som är näst bäst genom tiderna under ett år med 60 segrar 2019 – finns med i kvällens montéfinal på Solvalla, där tio ryttare gör upp om titeln i två lopp.

När det gäller att bli slutsegrare sitter Carre med trumf på hand, då grundserien räknas som en avdelning och Carre kliver in i finalen med 25 säkrade poäng. Emilia Leo var tvåa, trean Jennifer Persson rider inte i finalen, medan Sofia Adolfsson var fyra i grundserien.

Ryttarna gör alltså upp i två lopp och flest ihopsamlade poäng enligt skalan 25-12-9-7-5-3-2 och så vidare vinner montéfinalen på Solvalla.

Montéloppen ligger utanför den V86-kupong som Solvalla delar med Bjerke. Där finns i stället två treåringslopp, en spårtrappa och ett fyraåringslopp för ston. Sybille Tinters Filippa B.J. (e. Muscle Mass) kommer ut i det sistnämnda loppet efter att ha startat i Breeders Crown-final i Eskilstuna i sitt senaste framträdande. Nu ställs hon bland annat mot Reijo Liljendahls duo Losch Boko (e. Raja Mirchi), femma i Derbystoet, och Black Magic Eyes (e. Magic Tonight), E3-tvåa förra året.

Filippa B.J. Foto Adam Ström/stalltz.se

***

3 De rutinerade snabbloppsrävarna får ursäkta – ikväll är det två fyraåringar som sticker ut när Bjerke (18.27) är saxbana till Solvalla.

Smedsheim Solan-sonen Baias har haft en stark säsong med fyra segrar på 13 starter och en sjätteplats i Norskt Travderby som framstående resultat.
Ikväll inleder han från spår tolv i ett kallblodslopp som innehåller ytterligare en finalist från det nämnda loppet och då handlar det om fyran Fyri (e. Tekno Odin).

Den hästen tränas av Frode Hamre som även luftar varmblodens norska derbytrea Code Young (e. Code Bon) i konkurrens med äldre hästar i V86-spelets sjunde avdelning.

***

4 Vintersäsongen innebär att det är trav även på onsdagsluncherna och denna dag är det Jägersro (12.20) som står för tävlingarna.

Tyske Victor Gentz gästar Malmöbanan med två hästar och bland dem finns segermaskinen Hockstedt (e. Prodigious) som har dussinet segrar på 21 starter.
I år som fyraåring har han tänt till rejält och vunnit såväl Consolation av Tyskt Travderby som slutat tvåa i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker.

Det körs lunchtrav på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En annan profilhäst som kommer med en stark fyraåringssäsong i bagaget är Johan Untersteiners Vinci Nice (e. Maharajah).
Hingsten var fyra i finalen av Kungapokalen i maj, men har faktiskt inte vunnit lopp sedan han tog hem en etapp av Margaretas Tidiga Unghästserie den 5 februari.

Här kan du ta del av startlistor till dagens samtliga tävlingar.

***

5 Grupp III-klassade Gran Premio Coppa di Milano (€40.400) avgörs på La Maura-banan i Milano denna eftermiddag genom försök samt final.

Årets upplaga får anses vara osedvanligt stark och som så många gånger tidigare så är det Alessandro Gocciadoro som sitter på de starkaste korten.

I det försöket försöket kör han Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi (e. Donato Hanover) som nu gör sin första start sedan genomklappningen i Ulf Thoresen International den 10 juli och i det andra försöket sitter han upp bakom Zorro Wind (e. Ready Cash) som närmast kommer från seger i Big Noon Pokalen på Bjerke.

Loppen avgörs över 1.650 meter autostart och vinnaren av finalen tar hem 8.523 euro.

***

6 Efter sju starter i Björn Goops regi har 2020 års norska derbyvinnare Iggy B.R. bytt miljö.
Det är Lars Magne Sövik som har tagit över träningen av Trixton-sonen vars senaste start gjordes på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.

Hittills har karriären gett 2.429.279 norska kronor i intjänade prispengar via tio segrar på 27 starter och efter derbytriumfen är fullträffen i en Klass II-finalen under annandag jul år 2019 hästens största seger.

***

7 Du missar väl inte möjligheten att spela V86 tillsammans med Sulkysport? Kvällens omgång som alltså delas mellan Bjerke och Solvalla är sockrad med jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare med åtta rätt kan komma att belönas med 14 miljoner kronor.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sullkysport lilla V86 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V86 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport stora V86 – 15 andelar á 250 kr/styck