Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Auktionshöjdare i Deauville

Om ett åttamiljonersköp i Frankrike, om torsdagens penningstinna sadellopp i Östersund samt Önas Prince halvbror i tävlingsdebut går bland annat att läsa i tordagsmorgonens svep där vi listar sju högaktuella ämnen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hatchet Man såldes för 810.000 euro igår. Foto: Gerard Forni
Hatchet Man såldes för 810.000 euro igår. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1

En av de dyraste auktionshästarna genom tiderna i Europa såldes igår på Arqana Online i Deauville. På Vente Pop-Up-auktionen bjöds det ut tre hästar och dyraste var femårige hingsten Hatchet Man (e. Goetmals Wood-Suricate), vilken Charles-Antoine Mary ropade in för 810.000 euro och det motsvarar drygt 8,5 miljoner kronor.

Hatchet Man. Foto: Arqana Trot

Hatchet Man har tagit rekordet 1.11,4am, tjänat 356.900 euro, vunnit semi-classique-löpningarna Prix Victor Cavey (€120.000) och Prix Gaston Brunet (€100.000) i regi Philippe Allaire.

Näst dyrast var fyraårige Ici C’Est Paris (e. Dollar Macker-Blue Valentine), 1.11,0m*/€555.760, och han såldes för 270.000 euro till Christophe Bridault (Espace Trot).

Ici C’Est Paris står med Grupp I-vinst i Saint-Leger des Trotteurs och två semi-classique-triumfer i Prix Rene Palyart och Prix Gamare. Dessutom har Ici C’Est Paris en andraplats i Grupp I-löpningen Prix d’Essai.

Tvåårige Kansas de la Cour (e. Tuscon-Circle de la Cour), 1.16,6m*/€14.400, vilken startat en gång och vunnit sin enda start ropades tillbaka för 230.000 euro.

Kesaco Phedo såldes för tre miljoner euro i Deauville 2002. Här tillsammans med från vänster: Alec Wildenstein, Philippe Allaire och Fredric Sauque. Foto Gerard Forni

Priset för Hatchet Man är inget rekord – den dyraste tävlingshäst som sålts på auktion i Europa är Kesaco Phedo (e. Caballio In Blue), 1.13,5m/€517.260. I mars 2002 bjöds hästen ut till försäljning då ägarna Alec Wildenstein och Alain Swarc hade blivit osams om matchningen. Det slutade med att fyraåringen gick upp i auktionsringen. Klubban slogs på tre miljoner euro. Längsta strået drog konsthandlaren Alec Wildenstein.

***

2 Jämtländskt Montémästerskap för såväl varm- som kallblod står på programmet vid kvällens tävlingar på Östersundstravet (18.20) med 75.000 kronor till vinnaren av respektive lopp.
Ifjol avgjordes de första upplagorna med Self Explosive (e. Explosive Matter) samt Pave Faks (e. Järvsöfaks) som vinnare av respektive klass.

Den förstnämnde finns med även i år, men rids inte av Jonathan Carre denna gång utan istället är det Christina A Hande som sitter upp.
Carre rider istället Robert Bergh-tränade Imagine Boko (e. Kadabra) som han vann sadellopp på i Hudiksvall under midsommarhelgen, men favoritskapet lär Uret (e. Maharajah) få bära.
För knappt två veckor sedan gjorde hästen comeback efter tre månaders frånvaro och bärgade då sin nionde sadelseger på elva försök.

Ann-Charlotte Arnesson har suttit i sadeln vid samtliga lopp och gör så även denna kväll.

***

3 Björn Goops Diamanten (e. Adrian Chip) som slutade trea i tisdagskvällens final av Gran Premio Citta’ di Montecatini (€154.000) blir kvar på italiensk mark.
Cesena nästa, skriver Björn Goop i ett sms till Sulkysport.

Då handlar det om heatloppet Campionato Europeo (€154.000) som avgörs i just Cesena lördag den 3 september.

Björn Goop vann det nämnda loppet år 2006 då Smashing Victory (e. Smasher) besegrade Ergon Jet (e. Park Avenue Joe) i skiljeheat, men de senaste fyra åren har det varit total dominans från Alessandro Gocciadoro vars Arazi Boko vann såväl 2018 som 2019 och därefter har Vernissage Grif (e. Varenne) vunnit de senaste två upplagorna.

***

4 Ingen svensktränad häst startar på fransk mark denna torsdag, men det finns likväl ett profilstarkt lopp att rapportera om.
I Cagnes-sur-Mer (18.43) avgörs Grand Prix de la Ville de Nice (€57.000) med den så segervane Ecureuil Jenilou (e. Village Mystic) som en av deltagarna.
Louis Baudrons åttaåring körs som vanligt av Gwenn Junod i jakten på sin 17:e seger i Cagnes-sur-Mer i vad som nu blir det 34:e loppet på den franska Rivierans pärla.

Tidigare under sommaren har Ecureuil Jenilou vunnit de Grupp III-klassade loppen Prix de Cap Esterel (€71.000) samt Prix Alexandre Roucayrol (€71.000) i Cagnes-sur-Mer.

***

5 Gävle (17.45) spelar rollen som saxbana till Östersund och där syns Emma-Sara Sjöbergs ögonsten Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) i lärlingsserien.
Ida Riesterer kuskar som vanligt bakom sexåringen som bland annat stöter på den forne, franska profilhästen Blues d’Ourville (e. Password) samt Jacques Noir (e. Orlando Vici) som vann ett Silverdivisionsförsök på Bergsåker i vintras.

Dessförinnan ska det även travas på Åby (12.20) som är lunchbanan. Önas Prince (e. Chocolatier) treårige halvbror Önas Royal (e. Executive Caviar) hemmahörande i Joakim Lövgrens stall är redo för tävlingsdebut efter att kvalat på 1.17,4/2.140 meter den 19 juli.
I dagens lopp sitter Tyler Mifsud i sulkyn bakom valacken.

Här kan du ta del av dagens startlistor tävlingarna på Åby, Gävle samt Östersund.

***

6 I måndags pulblicerade vi här på Sulkysport en artikel där Madelene Wikstén uttryckte sin besvikelse över att Firstclass U.M. blev diskvalficerad i ett montélopp på Umåker.
– Jag försökte få en förklaring och begärde dessutom ut filmerna som dom hade dömt efter. Han var ytterst ovillig att delge dessa filmer, men suckade till slut och sa att de är ju inte hemliga. Återstår att se om jag kommer få filmerna, sade Wikstén i artikeln.

Under gårdagen publicerade Umåker en översiktsfilm på sin hemsida samt en kommentar från Svensk Travsports domarbas Jonny Staf.
En kommentar samt film som du kan ta del av i sin helhet genom att klicka på denna länk.

***

7Halley Wania (e. EL Titan) slutade trea i den långa E3-finalen för ston och nådde samma placering i sitt korta E3-kval i Gävle för två veckor sedan.
Den placeringen räckte inte för att ta plats i finalen utan istället fick Markku Nieminens sto starta i ett uttagningslopp till Oulu Express på Vermo under onsdagskvällen.

Där blev det – för tredje starten i följd – en tredjeplats, men insatsen var på inte vis dålig. Från tredje utvändigt spurtade EL Titan-dottern starkt på 1.14,9a/2.120 meter och var inte stort slagen av Mas Gold Rush (e. Jontte Boy) i kampen om silverpengen.
Segern gick däremot till Blackbeard (e. RC Royalty) som spårade hem loppet på 1.14,6a/2.120 meter i lag med Ari Moilanen.
Tapio Lehtoranta tränar hästen som faktiskt avlade sitt maiden i vad som nu var karriärens nionde start.