Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny segermaskin till Henriksen

Att Åbytränaren Per Henriksen fått in en holländsk segermaskin, om en svensk topphäst som jagar storseger på franska rivieran och att datum är utsatt när de eftertraktade restaurangplatserna under Elitloppshelgen ska släppas är några av de punkter vi berör i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Henriksen har fyllt på med en ny segermaskin från Holland. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Per Henriksen har fyllt på med en ny segermaskin från Holland. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Efter att gjort succé med den tidigare Hugo Langeweg-tränade King of Greenwood (e. Russel November) har nu Åbytränaren Per Henriksen stärkt upp stallet med en segermaskin som hämtats från samma stall.
Det handlar om sexårige Jello W. (e. Timoko) 1.13,4ak/203.335 kr som vunnit 13 av 24 starter i sin karriär som närmast uteslutande innehållit startande i födelselandet Holland.
Två utflykter har gjorts till Tyskland där hästen tagit en seger samt en andraplats.

Det är den norska hästägaren Eirik Djuve som även har Broadway Sun (e. Broadway Legs) 1.13,2am/354.305 kr samt Valokaja Hindö (e. Great Challenger) 1.09,3ak/8.039.048 kr i Henriksens stall som står bakom köpet av Timoko-valacken.

***

Porthos Race och Mats Holmstedt vid segern i K.G.Bertmarks Minne 2019. Foto Simon Hagen/Sulkysport

2

Den 1 september 2019 vann Porthos Race (e. Zola Boko) ”amatörernas Elitlopp”, K.G. Bertmarks Minne, på Jägersro tillsammans med Mats Holmstedt. Sedan dess har Åke Lindbloms valack inte synts till på tävlingsbanorna – inte förrän ikväll.
På fredagens huvudbana Romme (start 18.20) är det nämligen dags för comeback efter nästan 2,5 års långt uppehåll! 36 starter (8–8–2), 1.11,9ak/762.900 kr, är resultatet för Porthos Race så här långt i karriären.

Porthos Race diskades för galopp i sitt första försök i kvallopp i mitten av januari, men för ett par veckor sedan gick det bättre när han löste uppgiften på 1.19,2 med tränare Lindblom i vagnen.
Nu kommer han att behöva pressa den tiden rejält i återkomsten som sker över sprinterdistans med startbil. Bland motståndarna finns årsdebuterande Helluva Am (e. Readly Express), som radade upp segrarna förra vintern, och Digital Pro (e. Super Photo Kosmos), som genom segern på 1.11,7a/1.640 meter i Eskilstuna i januari faktiskt är årets tredje snabbaste vinnare på svensk mark.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3 På fransk mark avgörs dagens huvudlopp i Cagnes-sur-Mer (16.27) och då handlar det om Grupp III-klassade Prix Pierre-Desiré Allaire (€90.000).

Alcoy. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

En svenskfödd häst tillmäts stor vinstchans av franska tipsmedier och då handlar det om Vincent Martens-tränade Alcoy (e. Ready Cash) som närmast kommer från en andraplats i Prix du Luxembourg (€100.000).
Då handlade det om medeldistans, men idag är det lång distans á 2.925 meter som gäller när tio hästar slåss om segerchecken på 36.000 euro.

Även Vincennes (13.50) tävlar och även där finns blott ett svenskt intresse. Björn Goop sitter upp bakom Jean-Philippe Raffegeaus High Edition (e. Prodigous) som kommer till start i Prix de Pont-l’Evêque (€39.000).

***

4 Nämnde Goop har fått in en ny svenskfödd treåring i träning som inlett sin karriär på italiensk mark. Det handlar om det av Jean-Pierre Barjon ägde tillika uppfödda stoet Miss Jaja (e. Prodigious) 1.17,5ak/35.176 kr som inlett karriären med en seger och en andraplats i Holger Ehlerts regi, men som nu alltså sänds upp till födelselandet.
Den ostartade modern Curses (e. Andover Hall) har även lämnat fyraåriga stoet Miss Imperatrice (e. Mister J.P.) 1.13,9am/115.000 kr som inlett karriären med tre segrar på lika många försök i Timo Nurmos regi.

***

5

Han tillhörde de bättre svensktränade fyraåringarna förra året och kvalade in till dubbla Derbyn. Nu är Jan-Olov Persson-tränade fuxen Wolt (e. Moe Odin) redo för årsdebut. Detta sker på fredagens lunchbana Bergsåker (start 12.20).

Wolt utvändigt om Derbyvinnaren Tangen Bork ut på slutrundan i Derbyt i Östersund. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Wolt visade fart, men galopperade en hel del som treåring. Han blev säkrare på benen förra året även om han då och då föll tillbaka i gamla synder. I Sleipner Cup-finalen slutade han trea – trots galopp – och senare på sommaren var han tvåa i uttagningsloppet till Svenskt Kallblodsderby (diskvalificerad för galopp efter offensivt upplägg i finalen), innan han slog till med seger i kvalet till norska Derbyt. Där besegrade han ettan bland de svenskfödda fyraåringarna, Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin).

Läge för succé i norska finalen? Nej, efter försöket drog hingsten på sig en spricka i ett griffelben och resten av fyraåringssäsongen var förstörd. Nu har han repad mod och är alltså redo för årsdebut. Totalt har den norskfödde hingsten med finsk ägare och uppfödare (Pekka Lillbacka) gjort 22 starter (5–3–5) och sprungit in 371.724 kronor. Rekordet 1.22,4ak sattes med galopp på vägen…

***

6 Skotvånget må från tisdag vara hävt, men något ökat intresse i startlistorna är i vilket fall svårt att skönja. Till onsdagens tävlingar på Solvalla har blott två av de tio loppen lockat fullt antal deltagare och det tunnaste loppet har blott lockat fyra deltagare!

Racing Brodda. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det handlar om ett öppet fyraåringslopp med 60.000 kronor i förstapris dit Ciak Bi (e. Varenne), Correct W.F. (e. Hövding Lavec), Crak di Girifalco (e. Andover Hall) och Mi Ma Orthus (e. Jocose) är de enda som har anmälts.
Stoloppet Golden Weddings lopp har samlat åtta hästar med den sjufaldiga miljonärskan Racing Brodda (e. Prodigious) som tydligt profilnamn.

Däremot lockade snabbloppet Gösta Bergengrens Minne på Bergsåker mer intresse. Elva hästar gör upp om 100.000 kronor och bland dem finns Spickleback Face (e. Raja Mirchi) samt Selmer I.H. (e. Love You) vilka var fyra respektive femma i Bergsåker Winter Trot i lördags.

Startlista Gösta Bergengrens Minne
2.140 meter autostart, förstapris: 100.000 kronor

 1. Dizzy River – Ida Olsson
 2. J.H.Mannerheim – Magnus A Djuse
 3. Hard Times – Bo Eklöf
 4. Mr Golden Quick – Henrik Svensson
 5. Golden Dream M.E. – Noralf Braekken
 6. Weekend Fun – Robert Dunder
 7. Donners Am – Per Linderoth
 8. Van Gogh Z.S. – Robert Bergh
 9. Spickleback Face – Daniel Wäjersten
 10. Selmer I.H. – Samu Sundqvist
 11. Queer Fish – Mats E Djuse

***

7 Under gårdagen informerade Solvalla om att årets restaurangbiljetter till Elitloppshelgen kommer att släppas på måndag med start klockan 09.00.
– Vi har märkt ett uppdämt intresse för Elitloppet och det blir väldigt spännande att se hur länge det finns biljetter kvar till restaurangerna. Solvalla har jobbat hårt för att erbjuda en ännu bättre upplevelse, gällande placeringar samt mat och dryck under Elitloppshelgen, berättar Solvallas VD Jörgen Forsberg.

Restaurangplatserna till Solvallas topphelg som i år avgörs 27-29 maj går endast att boka via elitloppet.se.