Fokustema
Proffstränare
Läs senare

Mot nya utmaningar

Evelina Månsson har varit hos Jörgen Westholm i Frankrike i ganska exakt fyra år, men nu är det dags för nya utmaningar för 28-åringen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Evelina Månsson slutar hos Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg
Evelina Månsson slutar hos Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg

Evelina Månsson har varit stationerad på Jörgen Westholms franska filial på Grosbois utanför Paris i fyra år, men snart beger hon sig söderut.

– Jag och min pojkvän Julian Cordeau ska flytta ner till hans pappas gård en bit från Bordeaux då han ska opereras och inte kommer att kunna jobba på hela sommaren.

I nuläget kommer hon dock inte att ta ut någon egen tränarlicens.

– Jag har gått den förberedande proffstränarkursen och tanken är att jag ska gå den andra delen under året. Sedan är planen att jag och Julian ska flytta till Sverige och starta en egen tränarrörelse tillsammans under nästa år.

Evelina kommer alltså vara kvar i Frankrike året ut, men nu på annan ort.

– Jag kommer att ta emot hästar om någon vill prova södra Frankrike istället för Parisområdet och det finns plats för 100 hästar på hans pappas gård. Där finns allt ifrån en rundbana till oändliga skogsvägar och en pool för simträning. Det ska bli väldigt kul att prova något nytt även om åren hos Jörgen har varit fantastiskt roliga.

Vad har varit roligast?

– Oj, vad svårt. Det har varit så mycket som hänt under åren här. Kanske Prix d’Amérique-helgen för några år sedan då vi hade fyra hästar till start och alla gick riktigt bra. Det var en härlig helg, avslutar Evelina Månsson.

– Evelina har gjort ett fantastiskt jobb åt mig och hon har haft bra ordning på hästarna och tagit mycket väl hand om de kunder och ägare som varit på Grosbois. Om hon fortsätter på den inslagna vägen kommer det att gå bra för henne, fyller Jörgen Westholm i.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”