Fokustema
Proffstränare
Läs senare

Mot nya utmaningar

Evelina Månsson har varit hos Jörgen Westholm i Frankrike i ganska exakt fyra år, men nu är det dags för nya utmaningar för 28-åringen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Evelina Månsson slutar hos Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg
Evelina Månsson slutar hos Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg

Evelina Månsson har varit stationerad på Jörgen Westholms franska filial på Grosbois utanför Paris i fyra år, men snart beger hon sig söderut.

– Jag och min pojkvän Julian Cordeau ska flytta ner till hans pappas gård en bit från Bordeaux då han ska opereras och inte kommer att kunna jobba på hela sommaren.

I nuläget kommer hon dock inte att ta ut någon egen tränarlicens.

– Jag har gått den förberedande proffstränarkursen och tanken är att jag ska gå den andra delen under året. Sedan är planen att jag och Julian ska flytta till Sverige och starta en egen tränarrörelse tillsammans under nästa år.

Evelina kommer alltså vara kvar i Frankrike året ut, men nu på annan ort.

– Jag kommer att ta emot hästar om någon vill prova södra Frankrike istället för Parisområdet och det finns plats för 100 hästar på hans pappas gård. Där finns allt ifrån en rundbana till oändliga skogsvägar och en pool för simträning. Det ska bli väldigt kul att prova något nytt även om åren hos Jörgen har varit fantastiskt roliga.

Vad har varit roligast?

– Oj, vad svårt. Det har varit så mycket som hänt under åren här. Kanske Prix d’Amérique-helgen för några år sedan då vi hade fyra hästar till start och alla gick riktigt bra. Det var en härlig helg, avslutar Evelina Månsson.

– Evelina har gjort ett fantastiskt jobb åt mig och hon har haft bra ordning på hästarna och tagit mycket väl hand om de kunder och ägare som varit på Grosbois. Om hon fortsätter på den inslagna vägen kommer det att gå bra för henne, fyller Jörgen Westholm i.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bold Eagle startar i nästa B-lopp

Breeders Crown-vinnaren Bold Eagle är tillbaka på fransk mark och första starten under vintermeetinget blir i Prix du Bourbonnais (€110.000) den 8 december.
Av
Claes Freidenvall
Brian Sears vann bakom Bold Eagle i Breeders Crown. Snart dyker hästen upp på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Brian Sears vann bakom Bold Eagle i Breeders Crown. Snart dyker hästen upp på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Det meddelade delägaren Thomas Bernerau till den franska travkanalen Equidia idag.

Efter Prix du Bourbonnais är det tänkt att starta i Prix de Bourgogne (€110.000) den 29 december innan Bold Eagle tar sikte på Prix d’Amérique (€900.000) den 26 januari.

Bold Eagle gjorde sin senaste start i Breeders Crown (C$655.000) på Mohawk den 26 oktober och vann då för Brian Sears. Sedan tidigare är det klart att Eric Raffin blir ordinarie kusk på Sebastien Guaratos travare sedan Björn Goop valt Face Time Bourbon som sitt kort i Prix d’Amérique nästa år.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Dynasty Peji på nytt löpningsrekord

Oplacerad i tre tidigare starter i år, men tuffast i Grupp II-löpningen Prix Edmond Henry. Dynasty Peji var bara bäst under sadel för Damien Bonne på Vincennes idag.
Av
Claes Freidenvall

Genom slutsvängen lade Damien Bonne och Dynasty Peji (e. Prodigious-Rita Mitsou) hård press på ledande Evening Star, som inte kunde stå emot det sexåriga stoet över upploppet.

Segertiden i semi-classique-löpningen Prix Edmond Henry (€100.000) blev nya löpningsrekordet 1.12,5/2.700 meter. Evening Star drog till täten efter 200 meter, men fick ingenting gratis under vägen. Tempot ökade hela tiden och efter ha passerat första 1.200 meterna på 1.13,2 kom Evening Star upp till två kilometer på 1.12,7.

Evening Star (e. Magnificent Rodey) föll tillbaka till fjärdeplatsen, medan Exotica de Retz (e. Prodigious) slutade tvåa på 1.12,6 och Etoile de Bruyere (e. Kenor de Cosse) trea på samma tid.

Två segrar 2018

Förra gången Damien Bonne-tränade Dynasty Peji vann lopp var den 11 februari ifjol i sadelloppet Prix Salam (€90.000) på Vincennes och förra året tog också stoet hem Prix d’Evran (€50.000) på den franska huvudstadsovalen.

Ostartade modern Rita Mitsou (e. Lulo Josselyn) har förutom Dynaty Peji, 1.11,6/€250.010, också lämnat Barnum (e. Oiseau de Feux), 1.15,7/€71.950, medan hennes tre andra avkommor i startbar ålder inte varit ute och visat sig på tävlingsbanan.

Fotnot: det tidigare löpningsrekordet i Prix Edmond Henry hade Singalo från 2012 med tiden 1.13,6, vilken tangerades av Traders 2017.

Fokustema
Italien
Läs senare

Spårlottat i Uppfödningsloppet

I lördags hölls försöken till det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevamento Mipaaf (f.d. Gran Premio Allevatori) i Milano och idag har finalspåren lottats.
Av
Claes Freidenvall

Finalen i Gran Premio Allevamento Mipaaf (€407.000) avgörs på Agnano-banan i Neapel den 8 december över distansen 2.100 meter auto och har lockat tolv deltagare.

Tre uttagningslopp avgjordes på La Maura-banan med Banderas Bi, Bristol Cr och Baresi Effe som vinnare på 1.15,1, 1.15,3 respektive 1.15,5.

Startlista:

Gran Premio Allevamento Mipaaf (€407.000)
Tvååringar.
2.100 meter, autostart.

 1. Baresei Effe (h e. Lebel Rl)
 2. Babirussa Jet (s e. Pine Chip)
 3. Bristol Cr (h e. Owen Cr)
 4. Banderas Bi h (e. Ganymede)
 5. Belen Hall Fas (s e. Conway Hall)
 6. Bleff Dipa (h e. Mister J.P.)
 7. Boston Wise L (h e. Main Wise As)
 8. Blue di Girifalco (s e. Varenne)
 9. Belzebu’ Jet (h e. Wishing Stone)
 10. Bolero Gar (h e. Varenne)
 11. Barbaresco Grif (h e. Conway Hall)
 12. Bolero Grif (h e. Varenne)

Ehlerts Banderas Bi överlägen

Sport