Fokustema
Montéstjärnor
Läs senare

Mot Solvalla och Prix de Cornulier?

PARIS. Stjärnorna i Prix d’Amérique var inte ensamma om att imponera på Vincennes i söndags. I ramloppen stack två montéloppsvinnare ut: Canadien d’Am, uppfödd av Am Bloodstock, och Philippe Allaires montédebutant Arlington Dream. Båda är efter Ready Cash.
Av
Lars G Dahlgren
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg

Sjuårige valacken Arlington Dream debuterade under sadel och svarade för en makalös uppvisning. Yoann Lebourgeois lät den hetsige valacken dra ursinnigt i täten i grupp II-loppet Prix Jacques Andrieu och lämnade fältet långt på efterkälken tidigt. Ready Cash-sonen höll mirakulöst, förvisso avstannande, ihop det ända in i mål på topptiden 1.13,4/2 850 meter.

Fakta

Arlington Dream

Valack 7 år e. Ready Cash – Ialla Clairchamp
45 st: 9–3–2
Rekord: 1.12,8l*
Prissumma: 332 800 euro
Uppfödare: S.C.E.A. Holgafi, Frankrike
Ägare: Frederique Saque, Frankrike
Tränare: Philippe Allaire, Frankrike

Expandera

– Om han kan vara med i montéeliten Elitloppshelgen? Ja varför inte. Arlington Dream är valack så han har inte de största loppen i Frankrike att sikta på. Men får han gå med sitt skarpa ”Järvsöfaks-bett” på Solvalla? Är det bettet tillåtet i Sverige kan vi komma, säger Philippe Allaire.

Att Arlington Dream kan springa oerhört fort under sadel i 1 609 meter med bilstart är det ingen tvekan om. Och hur fort det än går hinner han heller knappast bli trött över så kort distans, som det såg ut i söndags…

– Arlington Dream är en toppkapabel häst, men det har strulat mycket för honom. Han vann två grupp II-lopp i sulky som femåring men har ofta varit väldigt hetsig och besvärlig i loppen. Till slut kom vi på varför, han hade problem med en testikel. Därför kastrerades han. Jag har velat testa hästen under sadel i ett år, men kusken (Yoann Lebourgeois, reds. anm.) har sagt nej, berättar Philippe Allaire.

Efter uppvisningssegern inför Prix d’Amerique-publiken ansåg sig både Allaire och Lebourgeois fortfarande ha haft rätt gällande Arlington Dreams montékvaliteter och matchning.

– Innan jag ens hann säga att det här ville jag ju prova för ett år sedan sade Yoann: där ser du, det var rätt att vänta till nu med montédebuten!

Svenska anknytningar i Canadien d’Am

Arlington Dream behöver som valack inte fundera på att matchas för Prix de Cornulier,. Femårige Canadien d’Am, med svenska anknytningar, är dock sannolikt med i det största loppet under sadel om ett år. Han är på väg rätt upp i den franska montéeliten.

Fakta

Canadien d'Am

Hingst 5 år e. Ready Cash – Kanadia
20 st: 9–2–3
Rekord: m1.12,3m*
Prissumma: 428 810 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Am Bloodstock, Frankrike
Ägare: Laurent Edin, Frankrike
Tränare: Franck Leblanc, Frankrike

Expandera

Det är en stor häst med ännu större aktion, enorm styrka och kapacitet i disciplinen. Matthieu Mottier red den Franck Leblanc-tränade femåringen utvändigt om fältet hela vägen i grupp II-loppet Prix Camille Blaisot, i visshet om att han hade bästa hästen. Det handlade om att låta Canadien d’Am få trava ut ordentligt utan att trassla in sig bland medtävlarna. När en normal häst varit trött och slagen på upploppet efter sin dryga resa stånkade Canadien d’Am obevekligt på fram till 1.14,1/2 875 meter.

Det var hästens nionde seger på 20 starter, alla under sadel. Det här var den sjätte grupp II-segern och prissumman är uppe i drygt 400 000 euro. Rekordet 1.12,3/2 175 meter, i monté, är också imponerande.

Am Bloodstock-uppfödde Canadien d'Am slutar tävla. Det beskedet lämnades igår efter Prix de Cornulier. Foto Mia Törnberg
Anders Ström och Magnus Rundgren, Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg
Canadien d'Am i vinnarcirkeln tillsammans med tränare Franck Leblanc, ryttare Mathieu Mottier, ägare Laurent Edin och uppfödare Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg

Det är Anders Ström och Magnus Rundgren i Am Bloodstock som fött upp Canadien d’Am. De köpte det franska fölstoet Kanadia från Erikssunds Säteri för sju år sedan, dräktig med Super Arnie. Fölet blev V75-bekantingen Bula Bula Am som fått ihop halvmiljonen kronor och rekordet 1.11,7 som utleasad till Marcus Lindgren.

Leasingen gick ut vid årsskiftet och nu är Bula Bula tillbaka hos Stall Courant. Hon är i Frankrike och innan hon går till avel tränas hon av Jörgen Westholm och kan tänkas tävla lite till.

På Erikssund blev Kanadias sista avkomma den (även hon) råstarka Geisha Sund (e. Love You) vilken för Robert Bergh har fått ihop 15 segrar på 62 starter och 2,2 miljoner kronor. Geisha Sund har tävlat bra i Frankrike och startade på Solvalla samma dag (galopperade) som lillebror Canadien d’Am imponerade stort inför 37 000 åskådare på Vincennes.

Kanadia är efter Canada (e. Bellouet) vilken lämnat två miljonärer i euro, stona Nouba du Saptel och Nouba Turgot (montéstjärna) och Kanadia var inte dum själv. När hon tävlade ägdes hon av Torgils Langemar och Ulf Nordin tränade. Kanadia vann två lopp för sulky och sprang in 128 000 euro. Det var dock under sadel Kanadia kände på hetluften. Hon var tvåa respektive trea i grupp I-loppen Prix d’Essai och Saint Leger des Trotteurs.

Kanadia tävlade även en period för Daniel Olsson i Sverige och blev alltså först fölsto i Sverige när hon gick till avel.

– När vår pappa gick bort övergick Kanadia i dödsboets ägo, representerat av min bror Anders Langemar. Vi hade henne ute till försäljning på Prix d’Amérique-auktionen 2003, men ropade tillbaka henne för cirka 17 000 euro. Då beslöt vi oss för att ta henne till avel. Aveln var inget som vi var intresserade av utan kom överens med Bengt Larsson att få byta henne mot första avkomman, Anastacia Sund, berättar Peter Langemar.

Via Am Bloodstock är nu Kanadia tillbaka i sitt födelseland. Ready Cash-sonen Canadien d’Am såldes på den stora ettåringsauktionen i Deauville 2013 för 25 000 euro – ett fyndpris må man i dagens läge säga.

Kanadia själv såldes sedan året efter, dräktig med Ams egne franska hingst Olimede, på auktion för 3 000 euro och är alltså inte längre kvar i Am Bloodstock. Kanadia har också en fransk nybliven treåring, Europa d’Am (e. Tucson) som ännu inte kvalat.

Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Koivunen: ”Det är en ära”

Olli Koivunen har vunnit 629 lopp är en av flera finska kusktalanger.
24-årigen har tidigare vunnit inför Elitloppspubliken och han vill göra det igen.
Av
Riku Niittynen
Olli Koivunen har vunnit framför Elitloppspubliken två gånger tidigare. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olli Koivunen har vunnit framför Elitloppspubliken två gånger tidigare. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Redan för två år sedan nådde Olli Koivunen över 100 kusksegrar under ett år och han är en av Finlands mest lovande kuskar. I liknade ålder är även bröderna Torvinen, Iikka Nurmonen och Santtu Raitala. Olli, son till en av Finlands mest framgångsrikaste tränare Harri Koivunen, är en taktiskt duktig körsven, vilket han visat för publiken på Solvalla tidigare.

Fakta

Hålltider Solvalla 25 maj

10.00 – Entréerna öppnar
11.40 – Bilprovstarter
12.40 – Lopp 1 (Sweden Cup)
14.10 – Lottning Sweden Cup
14.30 – Lopp 5 – V75 startar
15.20 – Lopp 7 – Sweden Cup, final
17.00 – Lopp 11 – Dagens Dubbel
17.20 – Lopp 12 – Harper Hanovers lopp
18.00 – Tävlingarna slut

Med reservation för ändringar.

Expandera

Elitloppsfredagen ifjol segrade han med stallets Boadicea, men hans största framgång på Solvalla är fullträffen med Ratu Royale 2016. Hon skrällde på 1.11,0a/1.609 meter i Treåringseliten för ston, vilket var Europarekord.
– Det var en häftig känsla som jag inte hade upplevt tidigare. Hästen var otroligt bra och inramningen med den stora publiken var maffig. Därför känns det såklart extra kul att jag har ett par intressanta styrningar i helgen. Det är en ära att Timo Nurmos satt upp mig på två hästar, vilket är ett bevis på att jag måste ha gjort något rätt, berättar Olli Koivunen.

Jag tror att hästen kommer att klättra i klasserna framöver

Harri och Olli Koivunen kvalade in två hästar till STL-finalerna när det kördes försök på Vermo i början av maj. Merit i bronsdivisionen och North Lexus i näst lägsta klassen.
– Elitloppet har varit som julafton för pappa under många år, men tyvärr hade vi ingen riktigt tur med spåren. Speciellt för North Lexus, som var den jag hade störst förhoppningar på innan spårlottningen.

Olli Koivunen om chanserna

Merit (V75-3, lördag) är snabb ut och ska ner på innerspår. Hon kan sluta bland de fem främsta och hästen tävlar som vanligt barfota runt om.
North Lexus (V75-5, lördag) är väldigt bra för klassen och innan spårlottningen hade förhoppningar på honom. Ingen hoppas på regn den här helgen, men kommer det nederbörd är det ett plus för North Lexus. Han tävlar som vanligt barfota runt om.
Quite A Boy (lopp 4, söndag) är rejäl och under utveckling, men utlämnad. Jag tror att hästen kommer att klättra i klasserna framöver, men här blir det svårt att vinna. Även en plats känns långsökt.

Hans styrningar åt Timo Nurmos är El Fitzgerald i Lady Snärts lopp (V75-1, lördag) och Eelis i Harper Hanovers lopp (V75-7, lördag).

El Fitzgerald och Björn Goop vann ett större femåringslopp för ston på Vermo i början av maj och på lördag startar hon i stoeliten med Olli Koivunen i sulkyn. Foto Hanna Laakso/Hippos
Fakta

Olli Koivunen – kuskstatistik

År – Resultat – Inkört (Euro)

 • 2015 – 534 st: 49-42-58 – 131.183
 • 2016 – 858 st: 117-73-94 – 345.220
 • 2017 – 933 st: 138-71-107 – 513.467
 • 2018 – 1.090 st: 166-161-98 – 773.486
 • 2019 – 420 st: 81-41-30 – 282.295
Expandera
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Flash Back i centrum

Stall Escapades Flash Back du Nord tog årets första seger i champagnestaden Reims idag när han toppade i fyraåringsloppet Prix Abo Volo (€16.000) för Franck Ouvrie.
Av
Claes Freidenvall

För Ron Kuiper-tränade Flash Back du Nord (e. Coktail Jet-Odyssee des Bordes) var det andra starten i år – oplacerad i La Capelle – och alltstå årets första triumf. Även ifjol blev det en seger och då skötte tränaren Ron Kuiper tömmarna bakom Alf Nordemos hingst.

Flash Back du Nord vid dagens vinst i Reims.

Dagens triumf togs på 1.15,3/2.550 meter och Stall Escapade kunde glädja sig åt 7.200 euro efter ha släppt ledningen vid ingången till första bortre långsidan innan luckan uppenbarade sig utgången av sista kurvan.

På lätta hovar spurtade Flash Back du Nord till enkel seger på nytt rekord. Han är undan Odyssee des Bordes (e. Goetmals Wood), 1.12,5/€261.890.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

18 fölningar hos Global Farm

Hans ”Global” Nélen har hittills i år fått 18 föl på sitt franska stuteri i Normandie och den senaste i raden är Global Trustful.
Av
Claes Freidenvall

I tisdags nedkom Global Trustful (e. Donato Hanover-Sunset Grill). 1.14,4am/212.400 kr, med en hingst efter S.J.’s Caviar och det är hennes första avkomma.

Global Trustful är en dotterdotter till Ally Hall (e. Garland Lobell), 1.12,8*/$384.595, som tog sin största seger i Oakville Stakes (C$536.550) och som är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Amigo Hall (e. Balanced Image), 1.10,9/$1.046.905.

Fölningar på Global Farm 2019:

 • Alberte Merci – hingst e. S.J.’s Caviar
 • Aquamarine Hanover – hingst e. S.J.’s Caviar
 • Differenceadaymade – hingst e. S.J.’s Caviar
 • Elle Mearas – hingst e. S.J.’s Caviar
 • Explosive Attitude – hingst e. Broadway Hall
 • Global Negotiation – hingst e. Broadway Hall
 • Global Nova – hingst e. Brillantissime
 • Global Scenario – hingst e. Brillantissime
 • Global State – sto e. Trixton
 • Global Trustful – hingst e. S.J.’s Caviar
 • Highest Peak – sto e. Explosive Matter
 • Oaklea Opal – sto e. Donato Hanover
 • Outsorced Hanover – sto e. Bold Eagle
 • Platinum Shine – hingst e. Bold Eagle
 • Self Made Woman – hingst e. Donato Hanover
 • Song Glider – hingst e. Trixton
 • Te Quiero I.T. – sto e. S.J.’s Caviar
 • Venice Brodda – sto e. S.J.’s Caviar