Fokustema
Montéstjärnor
Läs senare

Mot Solvalla och Prix de Cornulier?

PARIS. Stjärnorna i Prix d’Amérique var inte ensamma om att imponera på Vincennes i söndags. I ramloppen stack två montéloppsvinnare ut: Canadien d’Am, uppfödd av Am Bloodstock, och Philippe Allaires montédebutant Arlington Dream. Båda är efter Ready Cash.
Av
Lars G Dahlgren
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg

Sjuårige valacken Arlington Dream debuterade under sadel och svarade för en makalös uppvisning. Yoann Lebourgeois lät den hetsige valacken dra ursinnigt i täten i grupp II-loppet Prix Jacques Andrieu och lämnade fältet långt på efterkälken tidigt. Ready Cash-sonen höll mirakulöst, förvisso avstannande, ihop det ända in i mål på topptiden 1.13,4/2 850 meter.

Fakta

Arlington Dream

Valack 7 år e. Ready Cash – Ialla Clairchamp
45 st: 9–3–2
Rekord: 1.12,8l*
Prissumma: 332 800 euro
Uppfödare: S.C.E.A. Holgafi, Frankrike
Ägare: Frederique Saque, Frankrike
Tränare: Philippe Allaire, Frankrike

Expandera

– Om han kan vara med i montéeliten Elitloppshelgen? Ja varför inte. Arlington Dream är valack så han har inte de största loppen i Frankrike att sikta på. Men får han gå med sitt skarpa ”Järvsöfaks-bett” på Solvalla? Är det bettet tillåtet i Sverige kan vi komma, säger Philippe Allaire.

Att Arlington Dream kan springa oerhört fort under sadel i 1 609 meter med bilstart är det ingen tvekan om. Och hur fort det än går hinner han heller knappast bli trött över så kort distans, som det såg ut i söndags…

– Arlington Dream är en toppkapabel häst, men det har strulat mycket för honom. Han vann två grupp II-lopp i sulky som femåring men har ofta varit väldigt hetsig och besvärlig i loppen. Till slut kom vi på varför, han hade problem med en testikel. Därför kastrerades han. Jag har velat testa hästen under sadel i ett år, men kusken (Yoann Lebourgeois, reds. anm.) har sagt nej, berättar Philippe Allaire.

Efter uppvisningssegern inför Prix d’Amerique-publiken ansåg sig både Allaire och Lebourgeois fortfarande ha haft rätt gällande Arlington Dreams montékvaliteter och matchning.

– Innan jag ens hann säga att det här ville jag ju prova för ett år sedan sade Yoann: där ser du, det var rätt att vänta till nu med montédebuten!

Svenska anknytningar i Canadien d’Am

Arlington Dream behöver som valack inte fundera på att matchas för Prix de Cornulier,. Femårige Canadien d’Am, med svenska anknytningar, är dock sannolikt med i det största loppet under sadel om ett år. Han är på väg rätt upp i den franska montéeliten.

Fakta

Canadien d'Am

Hingst 5 år e. Ready Cash – Kanadia
20 st: 9–2–3
Rekord: m1.12,3m*
Prissumma: 428 810 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Am Bloodstock, Frankrike
Ägare: Laurent Edin, Frankrike
Tränare: Franck Leblanc, Frankrike

Expandera

Det är en stor häst med ännu större aktion, enorm styrka och kapacitet i disciplinen. Matthieu Mottier red den Franck Leblanc-tränade femåringen utvändigt om fältet hela vägen i grupp II-loppet Prix Camille Blaisot, i visshet om att han hade bästa hästen. Det handlade om att låta Canadien d’Am få trava ut ordentligt utan att trassla in sig bland medtävlarna. När en normal häst varit trött och slagen på upploppet efter sin dryga resa stånkade Canadien d’Am obevekligt på fram till 1.14,1/2 875 meter.

Det var hästens nionde seger på 20 starter, alla under sadel. Det här var den sjätte grupp II-segern och prissumman är uppe i drygt 400 000 euro. Rekordet 1.12,3/2 175 meter, i monté, är också imponerande.

Am Bloodstock-uppfödde Canadien d'Am slutar tävla. Det beskedet lämnades igår efter Prix de Cornulier. Foto Mia Törnberg
Anders Ström och Magnus Rundgren, Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg
Canadien d'Am i vinnarcirkeln tillsammans med tränare Franck Leblanc, ryttare Mathieu Mottier, ägare Laurent Edin och uppfödare Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg

Det är Anders Ström och Magnus Rundgren i Am Bloodstock som fött upp Canadien d’Am. De köpte det franska fölstoet Kanadia från Erikssunds Säteri för sju år sedan, dräktig med Super Arnie. Fölet blev V75-bekantingen Bula Bula Am som fått ihop halvmiljonen kronor och rekordet 1.11,7 som utleasad till Marcus Lindgren.

Leasingen gick ut vid årsskiftet och nu är Bula Bula tillbaka hos Stall Courant. Hon är i Frankrike och innan hon går till avel tränas hon av Jörgen Westholm och kan tänkas tävla lite till.

På Erikssund blev Kanadias sista avkomma den (även hon) råstarka Geisha Sund (e. Love You) vilken för Robert Bergh har fått ihop 15 segrar på 62 starter och 2,2 miljoner kronor. Geisha Sund har tävlat bra i Frankrike och startade på Solvalla samma dag (galopperade) som lillebror Canadien d’Am imponerade stort inför 37 000 åskådare på Vincennes.

Kanadia är efter Canada (e. Bellouet) vilken lämnat två miljonärer i euro, stona Nouba du Saptel och Nouba Turgot (montéstjärna) och Kanadia var inte dum själv. När hon tävlade ägdes hon av Torgils Langemar och Ulf Nordin tränade. Kanadia vann två lopp för sulky och sprang in 128 000 euro. Det var dock under sadel Kanadia kände på hetluften. Hon var tvåa respektive trea i grupp I-loppen Prix d’Essai och Saint Leger des Trotteurs.

Kanadia tävlade även en period för Daniel Olsson i Sverige och blev alltså först fölsto i Sverige när hon gick till avel.

– När vår pappa gick bort övergick Kanadia i dödsboets ägo, representerat av min bror Anders Langemar. Vi hade henne ute till försäljning på Prix d’Amérique-auktionen 2003, men ropade tillbaka henne för cirka 17 000 euro. Då beslöt vi oss för att ta henne till avel. Aveln var inget som vi var intresserade av utan kom överens med Bengt Larsson att få byta henne mot första avkomman, Anastacia Sund, berättar Peter Langemar.

Via Am Bloodstock är nu Kanadia tillbaka i sitt födelseland. Ready Cash-sonen Canadien d’Am såldes på den stora ettåringsauktionen i Deauville 2013 för 25 000 euro – ett fyndpris må man i dagens läge säga.

Kanadia själv såldes sedan året efter, dräktig med Ams egne franska hingst Olimede, på auktion för 3 000 euro och är alltså inte längre kvar i Am Bloodstock. Kanadia har också en fransk nybliven treåring, Europa d’Am (e. Tucson) som ännu inte kvalat.

Fokustema
Årsdebut
Läs senare

OGP-vinnare väljer bort Norge

Inte först i mål, men likväl vinnare av Oslo Grand Prix ifjol. Den 13 april årsdebuterar Evil Enok ME, men inte på hemmabanan Leangen utan Noralf Braekken åker till Sverige.
Av
Claes Freidenvall

Noralf Breakken väljer bort V75-tävlingarna på Leangen och istället startar och årsdebuterar Evil Enok ME på Umåker den 13 april i Guldbjörken med 200.000 kronor till vinnaren.

– Han är snart startklar och går intervaller som bara den i backen, berättar hästens veterinär Kristin Braekken för Trav-og Galopp-Nytt.

Den 17 december ifjol opererades Magnetic Power-sonen i en framkota och nu siktar han på comeback. Förra året tog Evil Enok ME sin största och enda seger i Oslo Grand Prix efter att Urlo dei Venti diskvalificerats för doping.

Han slutade också trea Norskt Mästerskap och sin sista start för säsongen gjorde Evil Nok ME i Sundsvall Open Trot (oplacerad) den 28 augusti. Totalt blev det tolv lopp (1-1-2) och 1.7575.572 norska kronor intjänat, varav 1,5 miljon räknades in i Oslo Grand Prix.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår! – fyra tjejer i topp!

Emila Leo tog största prischecken med Chacha Sisu igår på Bergsåker, men även montédrottingen Sofia Adolfsson vann lopp och det gjorde också Rebecca Dahlén samt Liv Persson och hon räknade in karriärens första triumf.
Av
Claes Freidenvall
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Banor som körde 20 mars: Bergsåker, Solvalla & Örebro.

Både tussarna och norsken kvar

Örjan Kihlström efter ha inlett V86-spelet med Daniel Redéns Michelangelo Ås.

Fem snabbaste vinnarna:

Twinkle Kronos (e. Muscle Hill) 1.12,5a – Bergsåker.
Tränare: Magnus Träff, Bollnäs. Körsven: Ulf Eriksson, Bollnäs.
Ägare: Stall Träff HB & Toma Trotting AB. Uppfödare: Allevamento Kronos Srl, Italien.

Showtimejackflower (e. Ken Warkentin) 1.13,1a – Solvalla.
Tränare: Fredrik Wallin, Gävle. Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad.
Ägare: SM Equie AB & Susanna Hockman. Uppfödare: Susanna & Mats Hockman.

Michelangelo Ås (e. Allstar Hall) 1.13,6a – Bergsåker.
Tränare: Daniel Redén, Solvalla, Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Ägare: HB Ws Parmalee, Sundbyberg. Uppfödare: Ann-Christin Lorentzon & J-E Magnusson.

Chacha Sisu (e. Quite Easy) 1.13,8a – Bergsåker.
Tränare: Håkan Berglund (a), Östersund. Körsven: Emilia Leo, Gävle.
Ägare: Håkan Berglund, Brunflo. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

Brothers N Arms (e. Cantab Hall) 1.14,2a – Solvalla.
Tränare: Stefan Melander, Solvalla. Körsven: Kevin Oscarsson, Solvalla.
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm. Uppfödare: Brittany Farms, Kentucky, USA.

Fem högsta förstaprisen:

125.000 kr

Chacha Sisu (e. Quite Easy) 1.13,8a – Bergsåker.
Tränare: Håkan Berglund (a), Östersund. Körsven: Emilia Leo, Gävle.
Ägare: Håkan Berglund, Brunflo. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

70.000 kr

Attraversiamo (e. Kiss Francis) 1.14,5a – Bergsåker.
Tränare: Svante Båth, Solvalla. Körsven: Erik Adielsson, Solvalla.
Ägare: Caracolas AB med flera. Uppfödare: Martina Lindahl Christensson, Uppsala.

Backegubben (e. Bork Odin) 1.25,3a – Bergsåker.
Tränare: Björn Karlsson, Solänget. Körsven: Björn Karlsson, Solänget.
Ägare: Björn & Ida Karlsson. Uppfödare: Björn Karlsson, Moliden.

Gordon Mearas (e. Muscle Mass) 1.15,8a – Solvalla.
Tränare: Svante Båth, Solvalla. Körsven: Per Lennartsson, Solvalla.
Ägare: Stall Gordons med mera. Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad.

Michelangelo Ås (e. Allstar Hall) 1.13,6a – Bergsåker.
Tränare: Daniel Redén, Solvalla, Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Ägare: HB Ws Parmalee, Sundbyberg. Uppfödare: Ann-Christin Lorentzon & J-E Magnusson.

Snabbaste montéhäst:

Assault (e. Weingartner) 1.15,2a – Bergsåker.
Tränare: Daniel Wikberg, Östersund. Ryttare: Sofia Adolfsson, Halmstad.
Ägare: Rautio & Pääjärvi Fastighetsförvaltning AB med flera. Uppfödare: Väsjö Fastighets AB, Stockholm.

Vinstrikaste montéhäst:

30.000 kr

Assault (e. Weingartner) 1.15,2a – Bergsåker.
Tränare: Daniel Wikberg, Östersund. Ryttare: Sofia Adolfsson, Halmstad.
Ägare: Rautio & Pääjärvi Fastighetsförvaltning AB med flera. Uppfödare: Väsjö Fastighets AB, Stockholm.

Snabbaste kallblod:

Backegubben (e. Bork Odin) 1.25,3a – Bergsåker.
Tränare: Björn Karlsson, Solänget. Körsven: Björn Karlsson, Solänget.
Ägare: Björn & Ida Karlsson. Uppfödare: Björn Karlsson, Moliden.

Vinstrikaste kallblod:

70.000 kr

Backegubben (e. Bork Odin) 1.25,3a – Bergsåker.
Tränare: Björn Karlsson, Solänget. Körsven: Björn Karlsson, Solänget.
Ägare: Björn & Ida Karlsson. Uppfödare: Björn Karlsson, Moliden.

Flest segrar (tränare): Svante Båth, Åke Lindblom, Stefan Melander & Markus B Svedberg – 2 segrar.
Flest segrar (kusk): Carl Johan Jepson, Per Lennartsson & Åke Lindblom – 2 segrar.
Flest segrar (avelshingst): Love You – 3 segrar.

Fokustema
Italien
Läs senare

Auktionsdyring visade skalle

Varvet från mål övertog han ledningen, men utmanades hela upploppet ned och ändå kunde Arden Wise As avlägga maiden på 1.17,0a/1.640 meter för Alessandro Gocciadoro i Premio Bon Vivant (€8.250) i Rom idag.
Av
Claes Freidenvall

Hela 230.000 euro kostade Arden Wise As (e. Ready Cash-Garden Variety) när han såldes på ITS Yearling Sale 2017 och det var Alessandro Gocciadoro som ropade in den ettårige hingsten.

Efter ha galopperat bort sig i sina två första starter kom första segern idag på den nyöppnade Capannelle-banan i Rom, som varit stängd i drygt 3,5 månader.

Lämnat flera unghästtoppar

Modern Garden Variety (e. Tagliabue), 1.12,7*/$73.840, har varit mycket framgångsrik i avelsboxen och lämnat flera unghästtoppar:

Mind Wise As (e. Lemon Dra), 1.13,4/€321.922, vann stoavdelningen i Gran Criterium, In Wise As (e. S.J.’s Caviar), 1.12,3/€246.000, segrade i Gran Premio Marangoni Filly, Swan Wise As (e. Varenne), 1.11,4*/€140.118, tog hem stoavdelningen i Gran Premio Orsi Magnelli Filly och UET Wise As (e. Daguet Rapide), 1.12,3*/€130.124, vann italienska Stochampionatet Oaks del Trotto.

Modern Garden Variety är helsyster med Tag A Victory, 1.12,0*/$266.972, och deras mor Miss Victory Spur (e. Valley Victory), 1.14,4*/$2.900, ingår i samma syskonskara som Man About Town (e. Self Possessed), 1.09,9/$897.972, och Goldsmith Maid-segrarinnan True Blue Victory (e. Valley Victory), 1.11,2/$585.771, vilken tränades av Jan Johnson.

Dyringen har kvalat

Dyrast på ITS-auktionen var Admiral As (e. Ready Cash-Galiera As) och han ropades in av Reijo Liljendahl för 360.000 euro för Srf Stables räkning.

Admiral As har inte startat, men kvalade förra tisdagen på Solvalla på 1.20,1/2.140 meter på en något tung bana för Reijo Liljendahl.

Sport