Fokustema
Montéstjärnor
Läs senare

Mot Solvalla och Prix de Cornulier?

PARIS. Stjärnorna i Prix d’Amérique var inte ensamma om att imponera på Vincennes i söndags. I ramloppen stack två montéloppsvinnare ut: Canadien d’Am, uppfödd av Am Bloodstock, och Philippe Allaires montédebutant Arlington Dream. Båda är efter Ready Cash.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg

Sjuårige valacken Arlington Dream debuterade under sadel och svarade för en makalös uppvisning. Yoann Lebourgeois lät den hetsige valacken dra ursinnigt i täten i grupp II-loppet Prix Jacques Andrieu och lämnade fältet långt på efterkälken tidigt. Ready Cash-sonen höll mirakulöst, förvisso avstannande, ihop det ända in i mål på topptiden 1.13,4/2 850 meter.

Fakta

Arlington Dream

Valack 7 år e. Ready Cash – Ialla Clairchamp
45 st: 9–3–2
Rekord: 1.12,8l*
Prissumma: 332 800 euro
Uppfödare: S.C.E.A. Holgafi, Frankrike
Ägare: Frederique Saque, Frankrike
Tränare: Philippe Allaire, Frankrike

Expandera

– Om han kan vara med i montéeliten Elitloppshelgen? Ja varför inte. Arlington Dream är valack så han har inte de största loppen i Frankrike att sikta på. Men får han gå med sitt skarpa ”Järvsöfaks-bett” på Solvalla? Är det bettet tillåtet i Sverige kan vi komma, säger Philippe Allaire.

Att Arlington Dream kan springa oerhört fort under sadel i 1 609 meter med bilstart är det ingen tvekan om. Och hur fort det än går hinner han heller knappast bli trött över så kort distans, som det såg ut i söndags…

– Arlington Dream är en toppkapabel häst, men det har strulat mycket för honom. Han vann två grupp II-lopp i sulky som femåring men har ofta varit väldigt hetsig och besvärlig i loppen. Till slut kom vi på varför, han hade problem med en testikel. Därför kastrerades han. Jag har velat testa hästen under sadel i ett år, men kusken (Yoann Lebourgeois, reds. anm.) har sagt nej, berättar Philippe Allaire.

Efter uppvisningssegern inför Prix d’Amerique-publiken ansåg sig både Allaire och Lebourgeois fortfarande ha haft rätt gällande Arlington Dreams montékvaliteter och matchning.

– Innan jag ens hann säga att det här ville jag ju prova för ett år sedan sade Yoann: där ser du, det var rätt att vänta till nu med montédebuten!

Svenska anknytningar i Canadien d’Am

Arlington Dream behöver som valack inte fundera på att matchas för Prix de Cornulier,. Femårige Canadien d’Am, med svenska anknytningar, är dock sannolikt med i det största loppet under sadel om ett år. Han är på väg rätt upp i den franska montéeliten.

Fakta

Canadien d'Am

Hingst 5 år e. Ready Cash – Kanadia
20 st: 9–2–3
Rekord: m1.12,3m*
Prissumma: 428 810 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Am Bloodstock, Frankrike
Ägare: Laurent Edin, Frankrike
Tränare: Franck Leblanc, Frankrike

Expandera

Det är en stor häst med ännu större aktion, enorm styrka och kapacitet i disciplinen. Matthieu Mottier red den Franck Leblanc-tränade femåringen utvändigt om fältet hela vägen i grupp II-loppet Prix Camille Blaisot, i visshet om att han hade bästa hästen. Det handlade om att låta Canadien d’Am få trava ut ordentligt utan att trassla in sig bland medtävlarna. När en normal häst varit trött och slagen på upploppet efter sin dryga resa stånkade Canadien d’Am obevekligt på fram till 1.14,1/2 875 meter.

Det var hästens nionde seger på 20 starter, alla under sadel. Det här var den sjätte grupp II-segern och prissumman är uppe i drygt 400 000 euro. Rekordet 1.12,3/2 175 meter, i monté, är också imponerande.

Am Bloodstock-uppfödde Canadien d'Am slutar tävla. Det beskedet lämnades igår efter Prix de Cornulier. Foto Mia Törnberg
Anders Ström och Magnus Rundgren, avgående vd Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg
Canadien d'Am i vinnarcirkeln tillsammans med tränare Franck Leblanc, ryttare Mathieu Mottier, ägare Laurent Edin och uppfödare Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg

Det är Anders Ström och Magnus Rundgren i Am Bloodstock som fött upp Canadien d’Am. De köpte det franska fölstoet Kanadia från Erikssunds Säteri för sju år sedan, dräktig med Super Arnie. Fölet blev V75-bekantingen Bula Bula Am som fått ihop halvmiljonen kronor och rekordet 1.11,7 som utleasad till Marcus Lindgren.

Leasingen gick ut vid årsskiftet och nu är Bula Bula tillbaka hos Stall Courant. Hon är i Frankrike och innan hon går till avel tränas hon av Jörgen Westholm och kan tänkas tävla lite till.

På Erikssund blev Kanadias sista avkomma den (även hon) råstarka Geisha Sund (e. Love You) vilken för Robert Bergh har fått ihop 15 segrar på 62 starter och 2,2 miljoner kronor. Geisha Sund har tävlat bra i Frankrike och startade på Solvalla samma dag (galopperade) som lillebror Canadien d’Am imponerade stort inför 37 000 åskådare på Vincennes.

Kanadia är efter Canada (e. Bellouet) vilken lämnat två miljonärer i euro, stona Nouba du Saptel och Nouba Turgot (montéstjärna) och Kanadia var inte dum själv. När hon tävlade ägdes hon av Torgils Langemar och Ulf Nordin tränade. Kanadia vann två lopp för sulky och sprang in 128 000 euro. Det var dock under sadel Kanadia kände på hetluften. Hon var tvåa respektive trea i grupp I-loppen Prix d’Essai och Saint Leger des Trotteurs.

Kanadia tävlade även en period för Daniel Olsson i Sverige och blev alltså först fölsto i Sverige när hon gick till avel.

– När vår pappa gick bort övergick Kanadia i dödsboets ägo, representerat av min bror Anders Langemar. Vi hade henne ute till försäljning på Prix d’Amérique-auktionen 2003, men ropade tillbaka henne för cirka 17 000 euro. Då beslöt vi oss för att ta henne till avel. Aveln var inget som vi var intresserade av utan kom överens med Bengt Larsson att få byta henne mot första avkomman, Anastacia Sund, berättar Peter Langemar.

Via Am Bloodstock är nu Kanadia tillbaka i sitt födelseland. Ready Cash-sonen Canadien d’Am såldes på den stora ettåringsauktionen i Deauville 2013 för 25 000 euro – ett fyndpris må man i dagens läge säga.

Kanadia själv såldes sedan året efter, dräktig med Ams egne franska hingst Olimede, på auktion för 3 000 euro och är alltså inte längre kvar i Am Bloodstock. Kanadia har också en fransk nybliven treåring, Europa d’Am (e. Tucson) som ännu inte kvalat.

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Femte gången gillt för Propulsion!

Två andra platser och lika många fjärdepris, men i femte försöket fick Propulsion äntligen vinna Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion och Örjan Kihlström spurtar hem Elitloppet. Foto: Mathias Hedlund
Propulsion och Örjan Kihlström spurtar hem Elitloppet. Foto: Mathias Hedlund

– Det finns bara en ”Proppen” och han finns i mitt stall, sade Daniel Redén efter segern och fortsatte:

– Han har mött de tuffaste av de tuffaste och det känns magiskt!

Ett tag såg det ut som att Propulsion (e. Muscle Hill-Danae) inte skulle komma in i matchen när Missle Hill och Johan Untersteiner fick bestämma farten därframme efter 1.10,8 första varvet och Propulsion satt i fjärde utvändigt.

Fakta

Resultat

Elitloppets final:
Priser: 3.000.000-1.500.000-750.000-375.000-175.000-100.000-60.000-40.000 kronor.
1.609 meter, autostart.

 1. Propulsion-Örjan Kihlström, 1.10,2
 2. Cokstile-Christoffer Eriksson, 1.10,4
 3. Attraversiamo-Erik Adielsson, 1.10,4
 4. Sorbet-Per Linderoth, 1.10,5
 5. Milliondollarrhyme-Fredrik B Larsson, 1.10,5
 6. Missle Hill-Johan Untersteiner, 1.10,6
 7. Racing Mange-Joakim Lövgren, 1.10,7
  Diskad: Earl Simon-Franck Ouvrie, dtr3.
  Tempo: 500 m: 1.11,2 (Missle Hill), 1.000 m: 1.10,8 (dito), sista 500 m: 1.09,6
  Segrare: hingst 9 år e. Muscle Hill-Danae e. Andover Hall.
  Ägare: Stall Zet.
  Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC, USA.
  Tränare: Daniel Redén, Solvalla.
  Skötare: Ellinor Wennebring
Expandera

Inne på upploppet handlade det bara om Propulsion. Örjan Kihlström lyfte ut Propulsion 200 kvar och på lätta hovar spurtade han till vinst på 1.10,2a/1.609 meter.

– Jag hade en sådan fin feeling efter försöket, sade Daniel Redén.

Cokstile (e. Quite Easy) drog upp farten i tredjespår 800 kvar, men Christoffer Erikssons häst kunde inte stå emot Propulsion på målrakan.

Tredjeplatsen tog Attraversiamo (e. Kiss Francais) efter en resa i tredje inner sedan Earl Simon diskats som trea efter ha trängt sig ut 250 kvar.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Oblivion efter omöjlig resa

Admiral As galopperade bort andrapriset i Fyraåringseliten, men Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson fick lite plåster på såren när Oblivion spurtade hem Treåringseliten för ston.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Glada miner i vinnarcirkeln efter Oblivions fullträff i Treåringseliten för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Glada miner i vinnarcirkeln efter Oblivions fullträff i Treåringseliten för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Muscle Hill-dottern Oblivion hittade fjärde inner från bakspår och treåringen gynnades av snabb öppning, men när Ulf Ohlsson lyft ut stoet i andraspår på sista bortre långsidan hamnade hon bakom en trött rygg. Hästen veks på nytt ner på innerspår och i slutkurvan hittade hon ut i fjärde ytter. Över upploppet fick den barfotadansande USA-importen anfallsorder i vida spår och hon fällde samtliga på 1.12,0a/1.640 meter.

– Oblivion fick ett lopp på rulle och hon avslutade sylvasst. Det var en trevlig överraskning. Admiral As gör ett fantastiskt lopp i Fyraåringseliten och det var surt att han galopperade, kommenterade Ulf Ohlsson.

Oblivion fällde alla över målrakan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Inför dagens dagens start hade Oblivion knappt 100.000 kronor på kontot efter en vinst på sex starter. Reijo Liljendahl ropade in hästen för 150.000 dollar i Lexington 2018. Som tvååring tävlade hon för Marcus Melander i USA och knep ett andrapris som bästa placering på fyra försök.

Förstapriset i Treåringseliten Ston, Rune Stolts lopp, uppgick till 200.000 kronor.

Ecurie D. tangerade världsårsbästa

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Överraskning i Montéeliten

Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann söndagens Montéelit efter sylvasst upplopp.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann Montéeliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann Montéeliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hambo Transs R. (e. Love You) tränas av Paul Hagoort och hästen sågs egentligen inte med segerchans förrän i början av upploppet. Michelle Mönster red tioåringen spårsnålt i fjärde inner och in på upploppet kom luckan mellan hästar. Hambo Transs R. avverkade sista 800 meterna efter 1.09,8 och hann fram till säker seger på 1.10,5a/1.640 meter.

– En fantastiskt fin häst. Det här är min hittills största seger, sade Mönster.

Förstapriset uppgick till 200.000 kronor och hästen närmar sig två miljoner kronor efter tio vinster på 33 starter. Ledaren Galactica och Anna Erixon slutade tvåa och trea blev Rajesh Face från andra ytter med Sofia Adolfsson på ryggen.

Topptid från spets

Chapuy (e. Quite Easy U.S.) sprang vassa 1.10,3a/1.640 meter från ledningen med Anders Eriksson i Ungdomseliten. Åke Lindblom tränar sexåringen som belönades med 150.000 kronor.
– Taktiken var glasklar redan när startlistan blev klar. Jag gasade vad som gick från start och loppet blev som jag hade hoppats på, sade Eriksson.

Chapuy och Anders Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fakta

V75-resultat 31 maj

Rätt rad: 4-10-8-4-4-8-5
Sju rätt: 1.131 kronor
Sex rätt: 24 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 96.584.723 kronor

Expandera