Fokustema
Montéstjärnor
Läs senare

Mot Solvalla och Prix de Cornulier?

PARIS. Stjärnorna i Prix d’Amérique var inte ensamma om att imponera på Vincennes i söndags. I ramloppen stack två montéloppsvinnare ut: Canadien d’Am, uppfödd av Am Bloodstock, och Philippe Allaires montédebutant Arlington Dream. Båda är efter Ready Cash.
Av
Lars G Dahlgren
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg
Philippe Allaires Arlington Dream med Yoann Lebourgeois hade uppvisning under Prix d'Amérique-dagen. Foto Mia Törnberg

Sjuårige valacken Arlington Dream debuterade under sadel och svarade för en makalös uppvisning. Yoann Lebourgeois lät den hetsige valacken dra ursinnigt i täten i grupp II-loppet Prix Jacques Andrieu och lämnade fältet långt på efterkälken tidigt. Ready Cash-sonen höll mirakulöst, förvisso avstannande, ihop det ända in i mål på topptiden 1.13,4/2 850 meter.

Fakta

Arlington Dream

Valack 7 år e. Ready Cash – Ialla Clairchamp
45 st: 9–3–2
Rekord: 1.12,8l*
Prissumma: 332 800 euro
Uppfödare: S.C.E.A. Holgafi, Frankrike
Ägare: Frederique Saque, Frankrike
Tränare: Philippe Allaire, Frankrike

Expandera

– Om han kan vara med i montéeliten Elitloppshelgen? Ja varför inte. Arlington Dream är valack så han har inte de största loppen i Frankrike att sikta på. Men får han gå med sitt skarpa ”Järvsöfaks-bett” på Solvalla? Är det bettet tillåtet i Sverige kan vi komma, säger Philippe Allaire.

Att Arlington Dream kan springa oerhört fort under sadel i 1 609 meter med bilstart är det ingen tvekan om. Och hur fort det än går hinner han heller knappast bli trött över så kort distans, som det såg ut i söndags…

– Arlington Dream är en toppkapabel häst, men det har strulat mycket för honom. Han vann två grupp II-lopp i sulky som femåring men har ofta varit väldigt hetsig och besvärlig i loppen. Till slut kom vi på varför, han hade problem med en testikel. Därför kastrerades han. Jag har velat testa hästen under sadel i ett år, men kusken (Yoann Lebourgeois, reds. anm.) har sagt nej, berättar Philippe Allaire.

Efter uppvisningssegern inför Prix d’Amerique-publiken ansåg sig både Allaire och Lebourgeois fortfarande ha haft rätt gällande Arlington Dreams montékvaliteter och matchning.

– Innan jag ens hann säga att det här ville jag ju prova för ett år sedan sade Yoann: där ser du, det var rätt att vänta till nu med montédebuten!

Svenska anknytningar i Canadien d’Am

Arlington Dream behöver som valack inte fundera på att matchas för Prix de Cornulier,. Femårige Canadien d’Am, med svenska anknytningar, är dock sannolikt med i det största loppet under sadel om ett år. Han är på väg rätt upp i den franska montéeliten.

Fakta

Canadien d'Am

Hingst 5 år e. Ready Cash – Kanadia
20 st: 9–2–3
Rekord: m1.12,3m*
Prissumma: 428 810 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Am Bloodstock, Frankrike
Ägare: Laurent Edin, Frankrike
Tränare: Franck Leblanc, Frankrike

Expandera

Det är en stor häst med ännu större aktion, enorm styrka och kapacitet i disciplinen. Matthieu Mottier red den Franck Leblanc-tränade femåringen utvändigt om fältet hela vägen i grupp II-loppet Prix Camille Blaisot, i visshet om att han hade bästa hästen. Det handlade om att låta Canadien d’Am få trava ut ordentligt utan att trassla in sig bland medtävlarna. När en normal häst varit trött och slagen på upploppet efter sin dryga resa stånkade Canadien d’Am obevekligt på fram till 1.14,1/2 875 meter.

Det var hästens nionde seger på 20 starter, alla under sadel. Det här var den sjätte grupp II-segern och prissumman är uppe i drygt 400 000 euro. Rekordet 1.12,3/2 175 meter, i monté, är också imponerande.

Am Bloodstock-uppfödde Canadien d'Am slutar tävla. Det beskedet lämnades igår efter Prix de Cornulier. Foto Mia Törnberg
Anders Ström och Magnus Rundgren, Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg
Canadien d'Am i vinnarcirkeln tillsammans med tränare Franck Leblanc, ryttare Mathieu Mottier, ägare Laurent Edin och uppfödare Am Bloodstock. Foto Mia Törnberg

Det är Anders Ström och Magnus Rundgren i Am Bloodstock som fött upp Canadien d’Am. De köpte det franska fölstoet Kanadia från Erikssunds Säteri för sju år sedan, dräktig med Super Arnie. Fölet blev V75-bekantingen Bula Bula Am som fått ihop halvmiljonen kronor och rekordet 1.11,7 som utleasad till Marcus Lindgren.

Leasingen gick ut vid årsskiftet och nu är Bula Bula tillbaka hos Stall Courant. Hon är i Frankrike och innan hon går till avel tränas hon av Jörgen Westholm och kan tänkas tävla lite till.

På Erikssund blev Kanadias sista avkomma den (även hon) råstarka Geisha Sund (e. Love You) vilken för Robert Bergh har fått ihop 15 segrar på 62 starter och 2,2 miljoner kronor. Geisha Sund har tävlat bra i Frankrike och startade på Solvalla samma dag (galopperade) som lillebror Canadien d’Am imponerade stort inför 37 000 åskådare på Vincennes.

Kanadia är efter Canada (e. Bellouet) vilken lämnat två miljonärer i euro, stona Nouba du Saptel och Nouba Turgot (montéstjärna) och Kanadia var inte dum själv. När hon tävlade ägdes hon av Torgils Langemar och Ulf Nordin tränade. Kanadia vann två lopp för sulky och sprang in 128 000 euro. Det var dock under sadel Kanadia kände på hetluften. Hon var tvåa respektive trea i grupp I-loppen Prix d’Essai och Saint Leger des Trotteurs.

Kanadia tävlade även en period för Daniel Olsson i Sverige och blev alltså först fölsto i Sverige när hon gick till avel.

– När vår pappa gick bort övergick Kanadia i dödsboets ägo, representerat av min bror Anders Langemar. Vi hade henne ute till försäljning på Prix d’Amérique-auktionen 2003, men ropade tillbaka henne för cirka 17 000 euro. Då beslöt vi oss för att ta henne till avel. Aveln var inget som vi var intresserade av utan kom överens med Bengt Larsson att få byta henne mot första avkomman, Anastacia Sund, berättar Peter Langemar.

Via Am Bloodstock är nu Kanadia tillbaka i sitt födelseland. Ready Cash-sonen Canadien d’Am såldes på den stora ettåringsauktionen i Deauville 2013 för 25 000 euro – ett fyndpris må man i dagens läge säga.

Kanadia själv såldes sedan året efter, dräktig med Ams egne franska hingst Olimede, på auktion för 3 000 euro och är alltså inte längre kvar i Am Bloodstock. Kanadia har också en fransk nybliven treåring, Europa d’Am (e. Tucson) som ännu inte kvalat.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan