Fokustema
Skellefteå
Läs senare

Mr Golden Quick flög lågt

Unge kusktalangen Magnus A Djuse firade framgångar i Skellefteå i eftermiddag.
Bakom två Umåker-hästar hemförde lärlingen Stig Lindmarks Styrkeprov och silverförsöket.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Glada miner i vinnarcirkeln efter Mr Golden Quicks fullträff i Stig Lindmarks Styrkeprov. Foto Ola Westerberg/ALN
Glada miner i vinnarcirkeln efter Mr Golden Quicks fullträff i Stig Lindmarks Styrkeprov. Foto Ola Westerberg/ALN

Mr Golden Quick (e. Make It Happen) är vass när han får spara speeden och i Stig Lindmarks Styrkeprov sågs hästen inte till förrän upploppet nalkades. Mika Haapakangas häst spurtade finfint i händerna på Magnus A Djuse och hade inga problem att avväpna ledaren Carmine Am och vinnarhålets Littleredcorvette.
– Han är trög, men biter i när han får chansen. En otrolig häst, sade Magnus A Djuse.

Sexårige Mr Golden Quick landade på 1.13,8/3.180 och tjänade 200.000 kronor. Under året har Djuse tagit fyra segrar bakom Umeå-hästen, däribland Scandal Plays Minne i Boden och silverförsök på Umåker.

I en fartfylld silverdivision gick segern till Eder Bob (e. Crazed). Åttaåringen inledde i rygg på en pigg ledare och in på slutrundan valde Magnus A Djuse dödens. Hingsten hade tidigt satt klorna i täthästen och svarade konkurrenter starkt på 1.12,5a/2.140 meter, men det var dramatik innan loppet. Eder Bob skulle gå i jänkarvagn, men blev bakrädd och alternativen var att stryka eller byta sulky. Hästen fick en vanlig vagn och belöningen var 150.000 kronor.

Han är en riktig hedershäst som sällan gör ett dåligt lopp

Umåkertränaren Anna Näslund tog karriärens första tränarseger på V75 genom Eder Bob.

Fortsatt obesegrad hos Goop

Giant Shadow (e. R.C.Royalty) flyttade till Björn Goops stall i våras och sexåringen är obesegrad efter sex försök hos Färjestadtränaren. Hästen togs lugnt från start i händerna Carl Johan Jepson, men Giant Shadow hade inget större bekymmer att runda till seger på 1.12,1a/1.640 meter i näst lägsta klassen. Totalt har hästen, som är född i Nederländerna, vunnit 20 av 23 starter.
– Jag kände i värmningen att han var snabb och hade fint driv. Hästen är klok och förnuftig och det är ingen slump att han vunnit 20 av 23 lopp, berömde Jepson.

Walke Talkie (e. Zola Boko) fick utdelning på sin fina form i ett försök i Norrlands Elitserie för ston. Femåringen stod svårt till med bakspår på tillägg, men hästen fick draghjälp i tredjespår in på slutrundan och när tränaren Per Linderoth styrde på i femtespår 300 kvar bet det bra. Walke Talkie avgjorde säkert på 1.14,5/2.160 meter och tjänade 125.000 kronor.
– Hästen har varit bra mot tufft motstånd i stort sett hela året. Walkie Talkie kändes allt finare desto längre in i loppet vi kom och in på upploppet hade jag gott hopp, sade Per Linderoth.

”Nästa år siktar vi mot Elitkampen”

Steggbest Minne med 150.000 kronor i förstapris blev ett märkligt lopp där flera av de betrodda straffade bort sig med galopp. Segern gick finske Kriterie-vinnaren Vixus (e. Viesker), som gjorde debut på svensk mark. Sexårige fuxen smögs i vinnarhålet och såg segerfarlig ut när han veks ner på open stretch. När såväl ledaren Art Kjarvald som dödenshästen Tangen Happ felade på upploppet blev segern enkel på 1.21,9/1.640 meter.
– Hästen var mycket bra och vi är mycket glada. Nästa år siktar vi mot Elitkampen, sade körande Janne Soranen.
Kallblodet tränas av hans sambo Katja Melkko och Vixus har totalt gjort 30 starter (14-6-4) och tjänat 2,5 miljoner kronor.

I lägsta klassen ledde Gossip’s Lord (e. Syrinxian) från start till mål på 1.15,0/2.140 meter till 125.000 kronor. Det här var femåringens andra vinst i 27:e försöket och även här var de en fullträff för ett par. Jenni H Åsberg tränar hästen som kördes av hennes sambo.
– Hästen har gjort flera bra lopp och vi har inte tyckt att han är någon ickevinnare. Det var hans tur idag. Gossip’s Lord kändes väldigt fin och det var läge att prova i spets, sade Tomas Pettersson.

Hästen fick bekänna färg både till början och till slut och var förträfflig. En bra häst och ett bra tränarjobb

Per Lennartsson berömde Macelleria.

Robert Bergh startade tre hästar i försöket i bronsförsöket och segern gick till Maharajah-valacken Macelleria. Hästen frontade från innerspår och svarade attacker hela vägen på 1.13,6a/2.140 meter. Förstapriset uppgick till 125.000 kronor. Femåringen köptes på internetauktion i maj för 168.000 riksdaler och hästen har gått strålande hos Åbytränaren. Macelleria har vunnit fyra av sju lopp hos Bergh och inte slutat sämre än tvåa.

Fakta

V75-resultat 5 oktober

Rätt rad: 8-15-5-2-1-12-1
Sju rätt: 21.313 kronor
Sex rätt: 242 kronor
Fem rätt: 28 kronor
Omsättning: 78.217.591 kronor

Expandera
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Fransk säljtopp har blivit mor

Toppstammade fransyskan Get Up Smart har blivit mor till en dotter efter Muscle Hill och äger gör Lutfi Kolgjini och Johann Schembri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat

Franskfödda Get Up Smart (e. Ready Cash-Una Bella du Fier) visade sig aldrig på tävlingsbanan och har fått sin första avkomma vid fyra års ålder.

Som ettåring kostade Get Up Smart hela 200.000 euro på Osarus-auktionen i Argentan och hon är den elfte dyraste ettåring som gått igenom en auktionsring i Frankrike.

Dyrast i Cabourg

Ifjol såldes hon om – dräktig med Muscle Hill – på Vente d’Ete i Cabourg och då var prislappen 75.000 euro, vilket gjorde henne till säljtopp på auktionen.

Modern Una Bella du Fier (e. Love You), 1.12,4/€171.260, har sin första avkomma i Get Up Smart.

Själv är modern undan L’Aunou du Fier (e. Buvetier d’Aunou-Venise du Fier), 1.13,4/€352.343, och ingår i samma syskonskara som Dalie du Citrus (e. Meaulnes du Corta), 1.12,5/€119.310, och Couleur Citron (e. Coktail Jet), 1.13,7/€106.020.

Fokustema
Dannero
Läs senare

Jan Norberg gör comeback!

Jan Norberg gör en oväntad comeback i sulkyn på Dannero på lördag efter närmare 1,5 års frånvaro på tävlingsbanan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Den segerrike kusken som fyller 75 i år sitter upp bakom Madelene Wikstens Falcon W.F.

– Jag måste säga att jag är kraftigt sugen på att köra. Det är inte tänkt att jag ska dra igång i någon större skala, säger Jan Norberg.

Efter två olyckor under 2018 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan, men ganska snabbt var han tillbaka i sulkyn och träningskörde en hel del hos Stefan Johansson på Umåker. Nu har också tävlingssuget kommit tillbaka.

– Varför inte? Jag har ju hållit på med det här hela livet och nu känner jag mig redo igen, säger Norberg.

Sista loppet 2018

I november 2018 körde Jan Norberg det som många trodde skulle vara hans sista lopp i karriärent, men på lördag är han tillbaka i sulkyn.

I januari 2019 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan efter två olyckor med frakturer som följd.

– Fram till jag fyllde 70 år hade jag aldrig varit inne på en vårdcentral. Efter ha råkat ut för två frakturer 2018 bröt jag armen i vintras när jag skulle gå ut med hunden i mina Foppa-tofflor. Jag hann knappt utanför dörren innan jag halkade omkull. Nu är armen bra och det känns väldigt roligt att kunna köra lopp igen, deklarerar Norberg.

Nu är Jan Norberg alltså fit fot fight igen och är tillbaka i sulkyn efter 2.436 segrar och 41 banchampionat.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första segern som avelshingst

2017 föddes hans första avkommor. Nu har Järvsö Tore fått sin första vinnare på tävlingsbanan, en häst som redan har ögonen på sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsö Tore med den fina härstamningen Horgen Tore-Tumlan (e. Järvsöfaks) inledde tävlingskarriären på bästa sätt med sju raka segrar som tre- och fyraåring, utan att matchas i de stora loppen inledningsvis.

En bit in på fyraåringssäsongen skruvades motstånd och matchning upp och karriärens största seger kom i Prinsessan Madeleines Pokal på sommaren. Sedan var han femma i svenska Derbyt och finalist i det norska, men efter starten på Bjerke i september 2015 har det bara blivit tre starter till. Totalt startade Järvsö Tore 21 gånger (8–5–1), tjänade 549.481 kronor och tog rekordet 1.23,3ak* vid segern i Prinsessan Madeleines Pokal.

Travade 1.25 sista halvvarvet

Skador stoppade en karriär – och bäddade för en annan. 2016 klev Järvsö Tore in i avelsboxen för tjänstgöring. 21 avkommor födda 2017 har följts av åtta vardera 2018 och 2019.

I lördagskväll debuterade sonen Bäcklös Faron – lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel – för sin tränare Oskar Kylin Blom. Det slutade med succé och seger på fina 1.29,3/1.660 meter efter tidig ledning och skrapa 1.25 sista halvvarvet.

Bäcklös Faron är uppfödd av Nicklas Blom och Kristin Persson, och ägs av Stall MajKen HB med flera.

Bäcklös Faron har sina papper i ordning på mödernet. Det har även pappa Järvsö Tore. Hans mamma Tumlan (e. Järvsöfaks), 1.25,5ak/290.931 kr, är syster till avelshingstarna och miljonärerna Järvsöviking och Eldfaksen, samt fyrfaldige miljonären Faksen J:r.

Fakta

Treåriga kallblod

Kallblodiga treåringar som vunnit på svensk mark i år:
Eld Tekno
(e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Ravn Kiro (e. Ulvsås Zico) – tränare Jerker Bjurman – 1 seger
Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – tränare Oskar Kylin Blom – 1 seger
Guli Em (e. Moe Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 1 seger

Expandera
Nu snackas det om: