Fokustema
Skellefteå
Läs senare

Mr Golden Quick flög lågt

Unge kusktalangen Magnus A Djuse firade framgångar i Skellefteå i eftermiddag.
Bakom två Umåker-hästar hemförde lärlingen Stig Lindmarks Styrkeprov och silverförsöket.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Glada miner i vinnarcirkeln efter Mr Golden Quicks fullträff i Stig Lindmarks Styrkeprov. Foto Ola Westerberg/ALN
Glada miner i vinnarcirkeln efter Mr Golden Quicks fullträff i Stig Lindmarks Styrkeprov. Foto Ola Westerberg/ALN

Mr Golden Quick (e. Make It Happen) är vass när han får spara speeden och i Stig Lindmarks Styrkeprov sågs hästen inte till förrän upploppet nalkades. Mika Haapakangas häst spurtade finfint i händerna på Magnus A Djuse och hade inga problem att avväpna ledaren Carmine Am och vinnarhålets Littleredcorvette.
– Han är trög, men biter i när han får chansen. En otrolig häst, sade Magnus A Djuse.

Sexårige Mr Golden Quick landade på 1.13,8/3.180 och tjänade 200.000 kronor. Under året har Djuse tagit fyra segrar bakom Umeå-hästen, däribland Scandal Plays Minne i Boden och silverförsök på Umåker.

I en fartfylld silverdivision gick segern till Eder Bob (e. Crazed). Åttaåringen inledde i rygg på en pigg ledare och in på slutrundan valde Magnus A Djuse dödens. Hingsten hade tidigt satt klorna i täthästen och svarade konkurrenter starkt på 1.12,5a/2.140 meter, men det var dramatik innan loppet. Eder Bob skulle gå i jänkarvagn, men blev bakrädd och alternativen var att stryka eller byta sulky. Hästen fick en vanlig vagn och belöningen var 150.000 kronor.

Han är en riktig hedershäst som sällan gör ett dåligt lopp

Umåkertränaren Anna Näslund tog karriärens första tränarseger på V75 genom Eder Bob.

Fortsatt obesegrad hos Goop

Giant Shadow (e. R.C.Royalty) flyttade till Björn Goops stall i våras och sexåringen är obesegrad efter sex försök hos Färjestadtränaren. Hästen togs lugnt från start i händerna Carl Johan Jepson, men Giant Shadow hade inget större bekymmer att runda till seger på 1.12,1a/1.640 meter i näst lägsta klassen. Totalt har hästen, som är född i Nederländerna, vunnit 20 av 23 starter.
– Jag kände i värmningen att han var snabb och hade fint driv. Hästen är klok och förnuftig och det är ingen slump att han vunnit 20 av 23 lopp, berömde Jepson.

Walke Talkie (e. Zola Boko) fick utdelning på sin fina form i ett försök i Norrlands Elitserie för ston. Femåringen stod svårt till med bakspår på tillägg, men hästen fick draghjälp i tredjespår in på slutrundan och när tränaren Per Linderoth styrde på i femtespår 300 kvar bet det bra. Walke Talkie avgjorde säkert på 1.14,5/2.160 meter och tjänade 125.000 kronor.
– Hästen har varit bra mot tufft motstånd i stort sett hela året. Walkie Talkie kändes allt finare desto längre in i loppet vi kom och in på upploppet hade jag gott hopp, sade Per Linderoth.

”Nästa år siktar vi mot Elitkampen”

Steggbest Minne med 150.000 kronor i förstapris blev ett märkligt lopp där flera av de betrodda straffade bort sig med galopp. Segern gick finske Kriterie-vinnaren Vixus (e. Viesker), som gjorde debut på svensk mark. Sexårige fuxen smögs i vinnarhålet och såg segerfarlig ut när han veks ner på open stretch. När såväl ledaren Art Kjarvald som dödenshästen Tangen Happ felade på upploppet blev segern enkel på 1.21,9/1.640 meter.
– Hästen var mycket bra och vi är mycket glada. Nästa år siktar vi mot Elitkampen, sade körande Janne Soranen.
Kallblodet tränas av hans sambo Katja Melkko och Vixus har totalt gjort 30 starter (14-6-4) och tjänat 2,5 miljoner kronor.

I lägsta klassen ledde Gossip’s Lord (e. Syrinxian) från start till mål på 1.15,0/2.140 meter till 125.000 kronor. Det här var femåringens andra vinst i 27:e försöket och även här var de en fullträff för ett par. Jenni H Åsberg tränar hästen som kördes av hennes sambo.
– Hästen har gjort flera bra lopp och vi har inte tyckt att han är någon ickevinnare. Det var hans tur idag. Gossip’s Lord kändes väldigt fin och det var läge att prova i spets, sade Tomas Pettersson.

Hästen fick bekänna färg både till början och till slut och var förträfflig. En bra häst och ett bra tränarjobb

Per Lennartsson berömde Macelleria.

Robert Bergh startade tre hästar i försöket i bronsförsöket och segern gick till Maharajah-valacken Macelleria. Hästen frontade från innerspår och svarade attacker hela vägen på 1.13,6a/2.140 meter. Förstapriset uppgick till 125.000 kronor. Femåringen köptes på internetauktion i maj för 168.000 riksdaler och hästen har gått strålande hos Åbytränaren. Macelleria har vunnit fyra av sju lopp hos Bergh och inte slutat sämre än tvåa.

Fakta

V75-resultat 5 oktober

Rätt rad: 8-15-5-2-1-12-1
Sju rätt: 21.313 kronor
Sex rätt: 242 kronor
Fem rätt: 28 kronor
Omsättning: 78.217.591 kronor

Expandera
Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.