Fokustema
Solvalla
Läs senare

Nadal Broline vann på 1.09,1!

Vilken insats Nadal Broline bjöd på i debuten för Björn Goop när han plockade ner en mycket duktig Milliondollarrhyme i sista stegen och landade på topptiden 1.09,1a/1.640 meter – två tiondelar från Panne de Moteur svenska rekord! Något Elitlopp blir det däremot inte...
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline tillhör favoritskaran i söndagens Oslo Grand Prix. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.
Nadal Broline tillhör favoritskaran i söndagens Oslo Grand Prix. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.

– Jag hade inte kört särskilt fort med honom i jobben och det är klart att jag är överraskad över tiden, men Nadal Broline var också en mycket bra häst i tidigare regi, sade Björn Goop.

Milliondollarrhyme och Fredrik Larsson försvarade innerspåret i en stenhård öppning på 1.09,6 första 500 meterna. I samma veva lämnade Örjan Kihlström och Perfect Spirit tredje utvändigt och övertog täten 950 meter före mål. Kihlström fortsatte att hålla ett hårt tempo därframme – 1.09,8 första kilometern – medan Björn Goop satt lugn till 550 kvar innan han attackerade från andra utvändigt med Nadal Broline.

– Jag blev dock något överraskad när Fredrik B Larsson lämnade ryggen på Perfect Spirit, men han hade också att åka med, fortsatte Goop.

”Ville ge honom ett snällt lopp”

Perfect Spirit var slagen vid utgången av sista sväng (galopperade vid upploppets början) och istället ryckte Milliondollarrhyme åt sig några längder, men Nadal Broline närmade sig meter för meter och precis före linjen satte han klorna i tappre Milliondollarrhyme på årets snabbaste vinnartid i Sverige.

– Jag ville bara ge honom ett snällt lopp och köra till slut. När Perfect Spirit kom till spets kändes det svårt för oss att kunna vinna.

Men Nadal Broline bet i bra över målrakan och Yankee Glide-sonen vann sin debut för Björn Goop i Meadow Roads lopp, värderat till 200.000 kronor. Millondollarrhyme noterade 1.09,2 som tvåa och måltrean Policy of Truth 1.09,6 i sin comeback.

Något Elitlopp blir det dock inte för Nadal Broline i år. Björn Goop är upptagen med Readly Express och ruckar inte på de planerna.

– Det finns många fina lopp efter Elitloppet som vi kan sikta på med Nadal Broline.

Fokustema
Meslay-du-Maine
Läs senare

Favoritseger i GNT-serien

Favoritspelade Elvis Madrik och Franck Nivard hittade till ledningen i första kurvan i nionde försöksomgången i Grand National du Trot (€85.000) i Meslay-du-Maine och i den positionen fick han springa i resten av loppet.
Av
Claes Freidenvall

Ohotad gick Elvis Madrik (e. Overtrick-Tequila Dara) och Franck Nivard ifrån över upploppet och Jean-Michel Baudouins femårige valack kom hem på 1.13,4 över 2.850 meter.

Elvis Madrik vid sin seger idag,

Elvis Madrik tog därmed sin andra seger för säsongen och tidigare har han vunnit Prix de Mirande (€80.000) på Vincennes. Totalt har karriären inbringat 336.920 euro.

Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) slutade tvåa på 1.13,7 och tredjeplatsen togs av Clere de l’Airou (e. Chef du Chatelet) på 1.13,8.

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Från Blekkan till Nurmos

Looking Superb-ägaren Selmer Kolbjörn har skickat en häst i träning hos Solvallas Timo Nurmos, skriver Trav og Galopp-nytt.
Av
Pär Gustafsson

Det är USA-importen Longcat Hanover (e. Muscle Massive). Hästen tävlade i Nordamerika som tvååring och flyttade till Jomar Blekkan inför treåringssäsongen. Sjuåringen har totalt gjort 67 starter (17-4-19) och tjänat 953.182 norska kronor. Rekordet 1.11,0a/1.609 meter sprang hästen som sjua i Jarlsberg förra sommaren.

– Hästen har hela tiden sprungit lite med handbromsen i och vi tänkte att det kunde vara värt att prova ett miljöombyte. Longcat Hanover är bra och vi tror att det finns mer i honom. Det är bakgrunden till att vi flyttar hästen till Timo Nurmos, säger ägaren Selmer Kolbjörn till tgn.no.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Bold Eagle
Läs senare

Goop tillbaka i sulkyn

Tolv hästar gör upp om det mastiga förstapriset på 171.000 euro i European Trotting Masters-finalen på Vincennes på lördag över 2.700 meter med fransk voltstart.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop är tillbaka i sulkyn bakom Bold Eagle efter att Tony le Beller vunnit Grand Prix de Wallonie med honom i Mons. Till Paris transporteras fyra av de svensktränade hästarna med flyg på fredag klockan 13.05, medan fjolårsvinnaren i European Trotting Masters, Daniel Redéns Propulsion, åker buss och ska vara framme i Paris ikväll.

Fakta

Tidigare vinnare i European Trotting Masters:

År – Vinnare – Körsven (bana)

 • 2012 – Sebastian K.-Åke Svanstedt (Solvalla)
 • 2013 – Ready Cash-Franck Nivard (Vincennes)
 • 2014 – Ed You-Torbjörn Jansson (Charlottenlund)
 • 2015 – Mosaique Face-Lutfi Kolgjini (Mons)
 • 2016 – Nuncio-Örjan Kihlström (Bjerke)
 • 2017 – Aubrion du Gers-Jean-Michel Bazire (Vincennes)
 • 2018 – Propulsion-Örjan Kihlström (Östersund)
Expandera

De två tidigare finalerna som avgjorts på den franska huvudstadsbanan har målats i trikolerns färger. Ready Cash vann 2013 och för två år sedan toppade Aubrion du Gers.

I finalen i European Trotting Masters har vi sett tre svenskfödda vinnare och först ut var Sebastian K. och Åke Svanstedt 2012. Därefter har Torbjörn Jansson vunnit med Robert Berghs Ed You, medan Lutfi Kolgjini körde egentränade Mosaique Face till vinst. Enda amerikanskfödda travare som vunnit loppet är Stefan Melanders Nuncio och han guidades till vinst av Örjan Kihlström, som är ensam kusk om två vinster i European Trotting Masters-finalen.

Startlista:

European Trotting Masters (€380.000)
Priser: 171.000-95.000-53.200-30.400-19.000-7.600-3.800 euro.
2.700 meter.

 1. Eelis-Alexandre Abrivard (Timo Nurmos)
 2. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 3. Queer Fish-Tony le Beller (Magnus Träff)
 4. Detroit Castelets-Matthieu Abrivard
 5. Mindyourvalue W.F.-Robert Bergh
 6. Bahia Quesnot-Junior Guelpa
 7. Tony Gio-Eric Raffin
 8. Cleangame-Jean-Michel Bazire
 9. Milligan’s School-David Thomain (Stefan Melander)
 10. Bel Avis-Nicolas Bazire
 11. Propulsion-Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 12. Bold Eagle-Björn Goop