Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

Nadal Brolines toppspurt räckte precis

Nadal Broline har fantastiska speedresurser. De fick han användning för när han på mållinjen fångade in tappre Sorbet på 1.10,6a/1.640 i Delicious U.S. världsrekordlopp på Bollnästravet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Nadal Brolines (längst ut i banan) jagar andra raka segern i Guldfinalen. Foto: Christer Norin/ALN
Nadal Brolines (längst ut i banan) jagar andra raka segern i Guldfinalen. Foto: Christer Norin/ALN

Nadal Broline (e. Yankee Glide – Aimee’s Promise) verkade tillspillogiven. Makethemark i ledningen med Sorbet på utsidan i inte alltför högt tempo samtidigt som Björn Goop tvingades backa Nadal Broline till kön efter att ha blivit hängande i tredjespår i första kurvan. Det var liksom bara att åka med och ta fram propositionshäftet för nya lopp för Nadal Broline.

Fakta

Nadal Broline

valack nio år e. Yankee Glide – Aimee’s Promise e. American Winner
58 st: 24–13–8
Rekord: 1.14,5m* – 1.09,1ak*
Insprunget: 6.915.415 kr
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad.
Skötare: Lena Johansson

Expandera

’– Det ska inte gå. Vi fick inga bra ryggar heller, men han avslutade ruskigt bra, sade Björn Goop,

Speedresurserna, 1.08 sista 400 meterna från tredjespår ut i femtespår, skulle visa sig räcka ända fram.

I årsdebuten, då Nadal Broline var magnifik på 1.09,1, avslutade han i 1.05-fart visade ATG:s X-labs positionssystem. Den efterföljande satsningen mot Oslo Grand Prix slutade dock med ett bakslag. Nadal Broline blev öm i hovarna av barfotakörning på den regnblöta banan, men nu ser Nadal Broline ut att gå mot en bra höstkampanj.

– Han spurtade bra som trea i Sundsvall Open Trot och nu fick han visa sitt rätta, sade Björn Goop till TV4.

Målfoto även i kallblodsloppet

Don Viking (e,. Järvsöviking – Donnan) vann även han  med minsta möjliga marginal Jon Olssons Minne. Precis på mållinjen fick Don Viking fatt i Lukas Rauen som fått göra grovjobbet från dubbla tillägg under slutvarvet. Don Viking, som tappade segern kort före mål i Säterbests Minne på Solänget förra lördagen, fick nu alltså ha nosen först på målfotot på 1.24,1/2.180, och det dessutom efter att ha legat på våldsamt hårt får Örjan Kihlström under en stor del av loppet .

Fakta

Don Viking

valack tio år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
69 st: 13–13–7
Rekord: 1.24,1m* – 1.24,7am
Insprunget: 916.800 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Stefan Dellbro, Å & A Oskarsson
Tränare: Stefan Dellbro (a), Umåker
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Tiffany Sjöblom

Expandera

Umåkeramatören Stefan Dellbro tränar Don Viking sedan förra sommaren. När Dellbro tog sig an Don Viking hade han inte startat sedan slutet av 2016 och hade sin senaste topp-tre-placering så långt tillbaka som hösten 2014!

Esprit Sisu (e. Ready Cash – Yankee T.L.) är en yster pålle som ”krävt sin kusk”, men som femåring har han artat allt bättre och nu räknades femte årssegern in i nionde starten. Erik Adielsson fick överta ledningen med Svante Båth-hästen, som sedan hade allt under kontoll på 1.13,8a/2.640 i silverdivisionen.

Marrakesh (e. Ready Cash – Mygodwhata Face) har på Timo Nurmos-manér haft fokus på finska Derbyt hela året. När han snöpligt galopperade bort sig i uttagningen får han istället gå i sin ordinarie klass, vilket är bronsdivisionen. Sedan han kommit till ledningen fick Jorma Kontio bestämma hela vägen och Marrakesh behövde inte gå i botten för att vinna lätt på 1.15,3a/3.140.

Mellby Granat (e. Maharajah – Mellby Smaragd) tog tredje raka segern och här har Robert Bergh en fyraåring som verkar kunna klättra rätt raskt upp i klasserna när han nu kommit igång ordentligt efter tävlingsuppehåll på över ett år. Bergh attackerade tidigt från bakspår och körde till ledningen. Mellby Granat vann väldigt lätt på 1.13,6a/2.140.

– Det fanns nog en del krafter kvar också. Fast det gick så fort som 1.12,5 första varvet kände jag mig trygg, sade Robert Bergh till TV12.

V75-trippel för Goop

Björn Goop är inne på de sista tiotalet segrar i nedräkningen mot milstolpen 7.000 segrar och ”tickade på” det med en V75-trippel.

Finske fyraåringen Majestic Man (e. S.J.s’ Photo – Gaelic Goldman) fick en enkel väg till seger i ett galoppfyllt klass I-försök. Det handlade om ledningen hela vägen på 1.13,8/2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
3–12–10–15–6–7–5
Utdelning:
Sju rätt: 19.790 kr
Sex rätt: 158 kr
Fem rätt: 20 kr
Omsättning: 78.784.389 kr
Publiksiffra: 3.068

Expandera

Selma Töll (e. From Above – Greta Töll) placerades utvändigt ledaren 1.300 kvar av Björn Goop och det visade sig vara helt rätt när Cactus galopperade i ledningen in i slutkurvan och Hankypanky Peyton under attack kort senare. Jimmy A Åsberg, vilken också tränade Selma Tölls mamma Greta Töll framgångsrikt fick sedan se sitt sexåriga sto vinna utan problem på 1.13,7/2.160.

Minelli vann Sto-SM

 

 

 

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

”Redo att leverera en topprestation”

Upset Face kommer att göra ett topplopp direkt i årsdebuten om han löper upp till familjen Kolgjinis förväntningar.
– Jag tror att Upset kommer att räknas som en av Derbyfavoriterna efter det här loppet, säger Dante Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Med spetsade öron anförde Ultion Face (bilden) och Adrian Kolgjini Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla förra helgen. Nu är det dags för Upset Face att göra spännande årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Med spetsade öron anförde Ultion Face (bilden) och Adrian Kolgjini Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla förra helgen. Nu är det dags för Upset Face att göra spännande årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjinis tre toppar i ”U-kullen”, de som nu blivit fyra år, Upset Face, Ultion Face och Ubiquarian Face, gick ett tuffare jobb i 1.30-fart på Vomb som förberedelse inför deras respektive årsdebuter. Ultion gick sedan ut direkt och vann övertygande på 1.12,7a/2.140 i Margaretas Tidiga Unghästserie i lördags. Denna lördag är det dags för Kriteriefyran Upset Face (e. Joke Face – Iona L.B.), Derbyvinnaren Mosaique Faces lillebror i Derbytestet på hemmabanan Jägersro.

Han var en kulltopp redan förra året och nu känns det som att hästen utvecklats fantastiskt fint

Mosaique face tog älgakliv i utvecklingen som fyraåring och att familjen Kolgjini har mycket stora förhoppningar på Upset Face (V75-1) i år sticker man inte under stol med.

Dante Kolgjini. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Han var en kulltopp redan förra året och nu känns det som att hästen utvecklats fantastiskt fint av vinterträningen. Han var helläcker i det där jobbet med Ultion och Ubiquarian Face och i veckans jobb har det dessutom varit mer än ”plus” på Upset, han har sett helt grym ut! Vi räknar med att han är redo att leverera en topprestation direkt i årsdebuten och att han efter det här loppet kommer att tillhöra Derbyfavoriterna, säger Dante Kolgjini.

Har sparade växlar till Derbyt

Upset Face gick med skor hela treåringssäsongen och börjar så också som fyraåring.
– Ja, vi sparar växlarna tills det är Derbydags om några månader, säger Adrian Kolgjini.

I Derbytestet börjar Upset Face med Kriterievinnaren Power, även han årsdebuterar, på sin utsida, från innerspår bakom bilen.
– Upset Face är startsnabb och förhoppningen är att han ska hålla ledningen, säger Dante Kolgjini.

Springspår och lång distans passar honom perfekt

Dante anser att Upset Face är stallets bästa vinstchans av de sju hästar stallet startar i V75, och Neelix i bronsdivisionen V75-7 är också en mycket bra vinstchans.
– Springspår och lång distans passar honom perfekt och prickar bara Adrian rätt så de kommer till ledningen tror jag inte att någon kan ta ner honom. Med de lopp han fått i kroppen nu ska han vara nära toppformen.

Startlistor till lördagens tävlingar.

Sulkysports V75-paket.

”Är gärna med en gång till”

Med talang och stjärnor i blodet

Fokustema
V75
Läs senare

Dannero blir V75-bana påskafton

Beskedet dröjde oväntat länge, men nu är det klart: det blir V75-spel på Danneros tävlingar på påskaftonen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Den norska storloppsdagen på Klosterskogen skulle ingått i ATG:s kampanj med V75-spel varje dag från skärtorsdag till påskdagen. Den norska travsporten hoppades in i det längsta på en lösning med de norska hälsoskyddsmyndigheterna för att få undantag från totalstoppet av alla idrottsevenemang i Norge med anledning av covid 19-epidemin, men som det ser ut idag kommer tävlingsstoppet att fortsätta gällaöver påskhelgen.

För norsk travsport är det ett stort backslag att Klosterskogens tävlingar nu går upp i rök.

För att det trots allt ska erbjudas V75-spel (nästan) hela påsken görs därför hastigt och lustigt Danneros påskaftonstävlingar om, på samma sätt som fallet var på Bergsåker för två veckor sedan när Momarkens unionstraav med samordnad svensk-norsk V75-omgång blev inställd.

Antalet lopp på Dannero ökas från planerade åtta till tio och det körs sju lopp med 75.000 kronor i förstapris att jämföra med det ”lunchtravsprispengar” som det handlat om i den ursprungliga tävlingskalendern.

Mest anmärkningsvärt är att Svensk Travsport lät ett lopp för så låg kallblodsklass som hästar med högst 150.000 kronor (tillägg vid 80.000) insprunget upphöjas till V75-status.

Det är anmälningar till Danneros påskaftonstävlingar på måndag.

Fokustema
Färjestad långfredag
Läs senare

Stjärntätt i BC-lopp för ston

Endast en svenskfödd femåring – Breeders Crown-vinnaren Forfantone Am – startar i femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad på långfredagen. Dagens mest stjärntäta lopp blir Breeders Crown-försöket för fyraåriga ston
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Toppfinskan Mascate Match åker till Färjestad på långfredagen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Toppfinskan Mascate Match åker till Färjestad på långfredagen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Norske Derbyvinnaren Max Brady (e. Cantab Hall – Hope Brady) är en av de som ska vara med och liksom för Forfantone Am (e. Muscle Hill – Tanmla Celeber) handlar det om årsdebut. Hälften av de tio startande är USA-födda och bland dem finns bland annat Daniel Redéns Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) som förra året vann Fyraåringseliten Elitloppshelgen.

Färjestads stora långfredagstrav har i år utökats med den första omgången Breeders Crown-försök. Bland de som startar i dessa finns årsdebuterande Oaks-vinnaren Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B) som möter toppfinskan Mascate Match (e. Muscle Mass – Captivation) och Breeders Crown-vinnaren Ganga Bae (e. Muscle Hill – Alexia Ås) i loppet för fyraåriga ston.

Anmälningslistor

Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal, Färjestad långfredag, femåringar, 1.640 meter autostart, förstapris 250.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Forfantone Am – Roger Walmann
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Max Brady – Geir Vegard Gundersen
 • Maxus – Daniel Redén
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Noble Superb – Geir Vegard Gundersen
 • Patent Leather – Frode Hamre
 • Stoletheshow – Marcus Lindgren
 • Zarenne Fas – Jerry Riordan

Breeders Crown treåriga hingstar och valacker:

 • Big Top Lindy – Stefan Melander
 • Billions – Adrian Kolgjini
 • Bitcoind’ Arc – Jörgen S Eriksson
 • Certainly – Jimmi Ehlers
 • Custom Cheval – Henry Rorgemoen (a)
 • Forever Melon – Christoffer Eriksson
 • Global Bookmaker – Mattias Djuse
 • Hector Sisu – Petri Salmela
 • Neutron Håleryd – Jerry Riordan
 • Staro On The Rocks – Frode Hamre
 • Vici Volantes – Fredrik Wallin
 • Zack Bris – Oskar Kylin Blom

Breeders Crown treåriga ston:

 • Aperfecttric – Jim Oscarsson
 • Camelita – Petri Salmela
 • Chablis Ribb – Leif Witasp
 • Clockwork – Joakim Elfving
 • Ester Wibb – Jasmine Ising
 • Fantaghiro Brick – Lise-Lotte Nyström
 • Finland – Riina Rekilä (a)
 • Florist – Jim Oscarsson
 • Global Benchmark – Johan Untersteiner
 • Globalizer – Jerry Riordan
 • Malvha Ha – Markus B Svedberg
 • Sashay Kemp – Stefan Melander

Breeders Crown fyraåriga hingstar och valacker:

 • Arnie Express – Pekka Korpi
 • Digital Summit – Stefan Melander
 • Donatello Wibb – Lars-Åke Söderholm
 • Exodus Brick – Jörgen Westholm
 • Fort Knox – Björn Goop
 • Ivan B.R. – Geir Vegard Gundersen
 • Kinky Boots – Jimmy Nilsson (a)
 • Martin Tooma – Dick Robertsson
 • Rally Hans – Stefan Melander
 • Surf’n Turf – Stefan Melander
 • Tabasco C.D. – Stefan Granlund
 • Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini

Breeders Crown fyraåriga ston:

 • Body Contact – Stefan Melander
 • Cutaway – Stefan Melander
 • Diana Zet – Daniel Redén
 • Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson
 • Ganga Bae – Stefan Melander
 • Gobi Princess – André Eklundh
 • Ies Elisabet – Fredrik Wallin
 • Jamaica Boko – Mikael Cedergren
 • La Plus Belle – Björn Röcklinger
 • Mascate Match – Pekka Korpi
 • No Limit Queen – Björn Goop
 • Unique Q.C. – Stefan Melander

Breeders Crown-försöken körs över 2.140 meter autostart och förstapriserna är 110.000 kornor. Startlistorna med spår och kuskar blir klara under fredageftermiddagen.