Fokustema
Uppfödare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Namnet kommer från mamma”

För 30 år sedan gav Pär Ländin ett köpuppdrag på auktionen i Harrisburg till Göran Larsson och Per K Eriksson. Jittery kom till Sverige som ettåring och i måndags vann en ättling i fjärde generation till henne för Ländin.
Av
Cecilia Kristoffersson
Pär Ländin-tränade tvååringen Axel Ruda tillsammans med Daniel Wäjersten inför försöken till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Pär Ländin-tränade tvååringen Axel Ruda tillsammans med Daniel Wäjersten inför försöken till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Tvåårige Axel Ruda (e. Formula One) var näst senast ute i ett försök till Svensk Uppfödningslöpning, men där blev det galopp. I måndags vann han istället ett försök till Norrlands Elitserie med Magnus A Djuse i sulkyn på Umåker och är nu klar för finalen på Bergsåker den 4 december.

Men för att ta det från början. 1989 köptes Jittery (e. Prakas) in på auktion i Harrisburg.
– Jag hade gett Göran Larsson i uppdrag att köpa henne och då hon kom till Sverige satte jag henne i träning hos Örjan Kihlström, men det hände inte så mycket där. Hon fick gå till Lars-Göran Söderberg och han sa åt mig att jag kunde lika gärna träna henne själv.

Axel Ruda. Foto Privat

Jittery var den första hästen Ländin köpt, men bara någon månad därefter köpte han även en starthäst som han tränade själv.
– Jag började åka till Rörsby Stuteri redan 1983 och skotta skit, då fick man som belöning ibland köra någon snäll häst. 1985 började jag med någon egen häst, men tog inte ut licensen förrän 1991.

En till två avkommor föder Ländin upp varje år och han har i nuläget två ston som han avlar på. Axel Rudas mor, en dotterdotter till Jittery, Michelle Ruda (e. Scarlet Knight) och Wilma Ruda (e. American Winner).
– Wilma sålde jag först, men har fått köpa tillbaka henne och hon har fem avkommor totalt. En har jag köpt, Ridgehead Masato (e. Scipion du Goutier), och hon fick i år en hingst hos mig efter Formula One.

Michelles lillasyster Alice Ruda (e. Brioni) skulle ikväll startat i Stofinalen av Norrlands Elitserie på Bergsåker med 150.000 kronor i förstapris, men blev tyvärr struken igår.
– Hon fick gå till veterinären istället och det är bara Harry Ruda (e. Clerk Magistrate – Hanna Ruda) som kommer till start på hemmaplan ikväll. Han är främst en matlappsjägare och behöver loppet för att komma igång igen.

Pär Ländin och Harry Ruda. Foto ALN

Båda fölstona är i år dräktiga med Pojke Kronos och Michelle Ruda fick i år ett stoföl efter honom.
– Jag tyckte att det var det absolut finaste av Michelles föl hittills så därför blev det Pojke Kronos igen. Hennes första avkomma var tre år i år och hon var lika fin som Axel som tvååring, men fick en hovbensfraktur och fick stå på box i tre månader. Hon tappade precis allt i muskelväg och blev aldrig häst igen. Med anledning av att hon varit så bra grundtränad kunde jag köra premielopp med henne, men jag fick ta bort henne i måndags.

Lillebror till Axel, All In Ruda (e. Amaru Boko), tränas upp av Leif Åkerstedt.
– Han hjälper mig med unghästträningen och jag hyr ett litet stall på Bergsåker med tre boxar där han håller till.

Början av karriären kantades av galopper, men nu har två segrar tagits på sju försök och 100.000 kronor i intjänat passerats.
– Axel är hur underbar som helst att hålla på med och han roar sig själv i hagen. Galopperna var mitt fel. Han har ingen respekt för mig i träning och är lat och trög. Han gick därför med helstängt huvudlag i debuten och då kom tävlingsdjävulen fram och han blev för laddad. I loppet efter hade han halvstängt, men då provade Kenth honom bakom bilen tre minuter innan start och han blev återigen för laddad. Nu tävlar han med öppet huvudlag och är perfekt i loppen. Om han fortsätter att vara pigg och kry kan det bli en till start efter finalen i år. Vi har ändå inget att börja vinterträna på ännu, säger tränaren, uppfödaren och ägaren Pär Ländin och förklarar avslutningsvis med ett litet skratt vart namnet Ruda kommer ifrån:

– När jag var yngre och riktigt arg kallade jag mamma för ”Ruda” då någon som är rudis är dum i huvudet… Hon var med och sponsrade mig lite från start och namnet kommer från henne.

 

Fokustema
Paris
Läs senare

Rushmore Face bäst av svenskarna

Fem svensktränade hästar startade i Prix Melusina (€35.000) på Vincennes ikväll och bäst gick det för Adrian Kolgjinis Rushmore Face.
Av
Pär Gustafsson

Minnestads El Paso, som tränas av Dennis Palmqvist, spetsade i händerna på Björn Goop i Frankrike-debuten. Första halvan travades i 1.14-temp, men in på upploppet var sexåringen slagen. Loic Peschets Domino Dream (e. Blue Dream) spurtade till lätt seger på 1.13,5a/2.100 meter och tjänade 15.750 euro. Hästen kördes av Yoann Lebourgeois.

Tvåa slutade Giovanni Bianco (e. Armbro Embellish) och Jules van den Putte Jr efter resa i mestadels rygg ledaren. Bäst av de svensktränade hästarna blev Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face), som inledde i dödens och kom tillbaka starkt över upploppet i händerna på Dominik Locqueneux. Han noterade 1.13,9 och tredjepriset var värt 4.900 euro.

Femma blev Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering, han tjänade 1.750 euro. Sju slutade stallkamraten Diaghilev, som fick 350 euro. Minnestads El Paso och Pasi Aikios Uppohoppa gick lottlösa.

”Jag blir förbannad varje gång”

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.