Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Nästan lite förvånad”

Obesegrad efter fyra starter och med en färsk rekordsänkning på närmare två sekunder.
I Timo Jutila har Robert Bergh en potentiell klassklättrare som tycks ta stora steg för varje tillfälle han tävlar på en travbana.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh visade upp en fin debutant i Vaggeryd igår även om segertiden inte sade speciellt mycket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh visade upp en fin debutant i Vaggeryd igår även om segertiden inte sade speciellt mycket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

För andra tisdagen i följd startade Timo Jutila (e. One too Many) på Axevalla och han loppet var därtill hans fjärde sedan han gjorde tävlingsdebut den 31 mars.
Det täta tävlandet står han uppenbarligen pall för på ett utmärkt sätt för än så länge har inte Åbytränarens häst varit nära att förlora travlopp.
– Han känns väldigt bra och gillar den här typen av upplägg med träning mellan starterna så han blir lite starkare inför varje start. När man kommer in i sådana perioder som tränare så är det väldigt tacksamt, sade Robert Bergh i Axevallas vinnarcirkel.

Fakta

Timo Jutila

Fyraårig ljusbrun valack e. One too Many–Star Chip e. Pine Chip

St: 4: 4–0–0, 1.14,2am, 105.000 kr

Ägare: Stall Kapten Kidd.
Uppfödare: Oskar Caster, Höör.

Tränare: Robert Bergh, Åby.

Vid de inledande tre triumferna hade Timo Jutila nått ledningen. Nu inledde han i andra ledet bakom bilen och fick snällt vandra utvändigt ledaren efter att Robert Bergh avancerat fram på första långsidan.
Därifrån var hästen helt ensam på banan eter att avslutat 1.13,5 sista varvet, tillsynes okörd.
– Jag visade honom pisken lite grann 400 kvar. Han ryckte till direkt då efter att sovit sig fram i 1.600 meter så det kändes väldigt bra. Han var väldigt avkopplad upploppet ner. Jag är nästan lite förvånad över att det kunde vara så mycket kräm i honom i så här höga tempon, sade Bergh.
Segern togs på 1.14,2a/2.140 meter och var värd 25.000 kronor.

Döpt efter hockeyspelare

Ishockeyspelaren Timo Jutila var en stor profil i Luleå HF i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet och då är alltså efter denne som hästen fått sitt namn. Även om Jutila producerade 125 poäng på 151 matcher i dåvarande Elitserien kan hans namn lätt falla i glömska, men hästens tränare Robert Bergh tycks ha ett hästminne. Vid föregående segern på Axevalla fick Åbytränaren frågan om han visste vem hästen var döpt efter och det svaret tog han direkt:
–  Jo då, jag minns honom, det var väl framförallt i Luleå som han gjorde avtryck. Den här hästen hade väldiga problem ifjol och det var svårt att reda ut vad det var. Han tränade lika bra som de andra i sin kull, men efter lång vila så har det fungerat bra.

I Timo Jutilas syskonskara finns en handfull hästar som tjänat över 100.000 kronor efter Timo Jutila passerat den gränsen under tisdagskvällen, men det är alltjämt långt upp till hans framgångsrikaste syskon.
Pajas Face (e. Gift Kronos) 1.10,6ak/1.579.646 kr vann försök till Svenskt Travderby, men slutade oplacerad i finalen.
År 2018 exporterades hästen till Finland där han varit en duglig snabbloppare och bland annat vann fyra lopp 19 starter under fjolåret.

Som mormor syns Stig H Johanssons gamla stostjärna Starlet (e. Spotlite Lobell) 1.12,0ak/3.069.500 kr som vann 27 av 68 starter. Bland dem var fullträffen i 1999 års Sto-SM den mest penningstinna, men året innan hade hon även slutat tvåa i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston.