Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Nästan så man blir tårögd”

Bakslag på bakslag på bakslag.
Ingen hade klandrat kretsen kring Västerboonthenews om de gett upp hoppet om en fortsatt tävlingskarriär, men de stod på sig och gav hästen en ny chans.
Av tisdagens comebackinsats att döma gjorde de helt rätt för 13-åringen dundrade runt på 1.11,2a/1.620 meter!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
13-årige Västerboonthenews var tillbaka som en vinnare på Visbytravet efter 17 månaders tävlingsuppehåll! Foto Mia Törnberg
13-årige Västerboonthenews var tillbaka som en vinnare på Visbytravet efter 17 månaders tävlingsuppehåll! Foto Mia Törnberg

Halmstadtränaren Lars Brindeborg bubblar av glädje när Sulkysport når honom på telefon och inte undra på det.
Västerboonthenews (e. Credit Winner) har varit hans kompis och följeslagare i närmare tio år. Tillsammans har de gått från lägsta klassen till högsta dito och stått för flera minnesvärda insatser i V75.

Fakta

Västerboonthenews

13-årig mörkbrun valack e. Credit Winner–Sandra Dime e. Alf Palema

St: 123: 35–24–10, 1.10,4ak, 5.939.901 kr

Ägare: Parkköken i Göteborg AB, Billdal.
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB (Demmers M).

Tränare: Lars Brindeborg, Halmstad.

Innan tisdagens snabblopp i Visby hade det dock varit tyst länge och väl om den snart sexfaldige miljonären.
– Hästen var tvåa i en Gulddivisionsfinal i feburari i fjol, men tävlade ändå ojämnt. Jag misstänkte att han inte fick luft och han blev opererad under våren samma år. Jag tränade och tränade, men hästen orkade ingenting. Det visade sig att han hade en hjärtmuskelinflammation och han fick vila, säger Lars Brindeborg.

Tyvärr var det inte slut på problematiken där. Långt ifrån…
– Sedan fick han borelia. Det var nog många som tyckte att vi skulle ge upp, men jag har aldrig tvivlat på honom och ägaren litar på mitt omdöme. Halsen fortsatte dock att krångla och vi fick göra ytterligare en halsoperation.

”Rätta känslan”

Nödvändig tid gavs och efter ett godkänt kvallopp på 1.17,0/2.140 meter i mitten av september kände Brindeborg att det började gå att läsa propositionshäftet på nytt.
– Jag valde mellan ett snabblopp på Jägersro, detta loppet eller Ullbergs Minne på Axevalla. För första gången när hästen gjort comeback kände jag mig lite osäker på vart han stod för dagen även om han känts likadan i psyke och muskulatur. När jag värmde honom fick jag dock den rätta känslan. Det märktes att han hade glädjen med sig samtidigt som han var lugn som en filbunke.

I själva loppet gick det undan. Ordentligt! I sedvanlig stil snabbstartade Västerboonthenews till ledningen, öppnade första halvvarvet på 1.08,6 och varvade på 1.10,2 i lag med Kim Eriksson.
När rycket kom lämnade han sina konkurrenter med 30 meter.
– Sedan väntade in dem på upploppet, men när de kom nära så stack han undan igen. Vilket intryck han gjorde på mig hästen! Sedan var det en bonus att han inte såg trött ut när han kom in i stallet.

Triumfen värd 30.000 kronor togs på 1.11,2a/1.620 meter.
– Nu tävlar vi på så länge han håller ihop och tycker det är kul. Det är ett sprinterlopp hemma i Halmstad om tio dagar dit han redan är anmäld så det blir sannolikt nästa start, avslutar Lars Brindeborg.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva