Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Negativt dopingprov – fortsatt startförbud!

För en tid sedan fick Tomas Malmqvist tillbaka sin licens av STAD sedan ST:s beslut om tillfällig licensindragning undanröjts.
Nu har svaret kommit på Mack Loves blodprov som ST skickade för analys till SVA, vilket visade sig vara negativt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Blodprovet var negativt hos Mack Love, men hästen har fortsatt startförbud. Foto Scoopdyga.com
Blodprovet var negativt hos Mack Love, men hästen har fortsatt startförbud. Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det hjälper dock inte Mack Love eller hästens ägare Göran Kjellberg ett dugg. Mack Love är fortsatt förbjuden att beträda en tävlingsbana trots att dopingprovet visade sig vara negativt vid den analys som genomfördes hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Inte förrän den 15 juli är Mack Love fri att tävla igen.

Svensk Travsport skriver i beslutet – undertecknat av Mattias Falkbåge – att Mack Love var anmäld till start på Åbytravet i Mölndal i lopp 5 den 18 april 2024, trots att hästen var under påbörjad behandling.

”Detta strider mot Svensk Travsports antidopningsreglemente, och hästen ska därför förbjudas att delta i tävling i minst tre månader. Eftersom hästen inte lämnat ett positivt dopningsprov, anser Svensk Travsport att tävlingsförbudet ska fastställas till tre månader.”

”Kan fatta ett nytt beslut”

Svensk Travsport har också skickat in ett hårprov för analys till SVA och skriver vidare: ”att ett nytt beslut kan dock fattas beroende på resultatet av håranalysen.”

När Tomas Malmqvist fick tillbaka sin licens skrev hans advokat Jesper Arvenberg i sitt anförande till Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD):

”Enligt stallets rutiner ska hästar kontrolleras av veterinär om de skadas eller i övrigt uppvisar tecken på ett avvikande mående. Så skedde även i detta fall. I samband med att veterinären kom till platsen kunde denna konstatera att hästen hade ett nedsatt allmäntillstånd och att den uppvisade tecken på uttorkning. Veterinären tog därför beslut om att behandla hästen. Någon föregående kommunikation mellan veterinären och Tomas Malmqvist, som vid tillfället befann sig i Frankrike, ägde inte rum och han fick inte någon information om den planerade behandlingen av hästen. Han har därför inte gjort sig skyldig till någon avsiktlig överträdelse av antidopningsreglementet.”

STAD skrev i sin bedömning:

”Enligt 12 § a) första stycket antidopningsreglementet kan Svensk Travsport bl.a. döma tränare till förlust av licens för viss tid eller för alltid samt böter vid en avsiktlig överträdelse av 10 § antidopningsreglementet. En sådan överträdelse kan t.ex. bestå i att karenstider för behandlingar innan en häst får startas i tävling inte har iakttagits. Enligt 12 § a) sjätte stycket antidopningsreglementet kan påföljd enligt första stycket beslutas att gälla tills vidare i avvaktan på utredningens slutförande, om det gäller en avsiktlig överträdelse. En sådan temporär återkallelse av licens kan dock inte beslutas av Svensk Travsport i fall som bedöms ha begåtts av grov oaktsamhet eller oaktsamhet av normalgraden och inte heller i fall där det strikta tränaransvaret aktualiseras.”

När Svensk Travsport beslutade att dra in Tomas Malmqvist hade han 111 hästar på sin träningslista. Idag har Malmqvist endast en häst – M.T. Oscar – i träning.

Fotnot: beslutet kommer att överklagas till STAD.

Läs Svensk Travsports beslut här.