Fokustema
Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Next Direction tackar nej

St.Michel Ajo-vinnaren på 1.08,9 Next Direction tackar nej till att utnyttja sin friplats i Hugo Åbergs Memorial nästa tisdag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Jag har fått besked om det från kretsen runt hästen nu på förmiddagen, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist och tillägger:

– Men jag har flera bra aspiranter som vill ha den sista platsen i loppet.

Av de sju hästar som tidigare var inbjudna, plus Milligan’s School som vann Årjängs Stora Sprinterlopp och fick en friplats på det, försvann den inbjudne franske Bel Avis efter förra veckans formsvaga insats i Les Sables d’Olonne. Istället har italienske topphästen Vitruvio, som i sin senaste start vann Kymi GP i Finland kommit in i Åbergs, liksom Daniel Redéns sto Double Exposure (e. Donato Hanover – K.D.Girl) vilken Elitloppshelgen vann på 1.09,9 och med tiden är Europas tredje snabbaste sto i år. Billie de Montfort gick 1.09,8 i Gävle i maj och Sharon Gar 1.09,8 som tvåa bakom Zacon Gio i Padova i juni.

– Eftersom Björn Goop ska köra Vitruvio som han ju nu har i träning lär det bli Erik Adielsson, vilken körde Ecurie D. när denne vann på 1.09,2 Elitloppshelgen, som ska köra Ecurie D., säger Mats Ahlkvist.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet, gocciadoro
Vitruvio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Spårlottningen till Hugo Åbergs Memorial görs på Jägersro under morgondagens tävlingar.

– Det blir ett kanonlopp med bland annat tre spännande hemmahästar i fältet, Campo Bahia. Racing Mange och Tae Kwon Deo, obesegrade fyraårige Ecurie D. vilken nu ska ut mot världseliten och till det kommer sådana topphästar som Vitruvio och Cokstile. Det är klart att det känns jättetrist att vi måste köra ett sådant här kanonlopp med tomma publikplatser på grund av coronapandemi-restriktionerna. Det kan bli ett fantastiskt lopp, men utan den magiska och förväntansfulla stämning med fullsatta publikplatsersom det alltid blir när Åbergs ska köras. Men det är som det är och vi måste ha respekt för att de restriktoner som finns är till för att förhindra smittspridning av en en farlig sjukdom, säger Mats Ahlkvist.

Klara hästar

Hugo Åbergs Memorial, Jägersro tisdag 28 juli, 1.609 meter autostart. Förstapris 1.609.000 kronor:

  • Ble du Gers (franskfödd valack nio år e. Quinoa du Gers – Moorea) – tränare: Frode Hamre
  • Campo Bahia (svenskfödd hingst fem år e. Muscle Hill – Americandream A.T.)– Conrad Lugauer
  • Cokstile (norskfödd hingst sju år e. Quite Easy – Joystile) – Wim Paal
  • Double Exposure (USA-fött sto sju år e. Donato Hanover – K.D.Girl) – Daniel Redén
  • Ecurie D. (danskfödd fyra år e. Infinitif – To Soon) – Frode Hamre
  • Milligan’s Scool (USA-född sju år e. Yankee Glide – Tori Ann) – Stefan Melander
  • Racing Mange (svenskfödd hingst sju år e. Orlando Vici – Kära Kickan) – Joakim Lövgen
  • Tae Kwon Deo (USA-född hingst fem år Muscle Hill – Brigham Dream) – Adrian Kolgjini
  • Vitruvio (italienfödd hingst sex år e. Adrian Chip – Tigre Om) – Björn Goop

En plats återstår att fylla i fältet som ska innehålla tio hästar.

Beslutet om Åbergs Memorial

Elitloppstvåan Cokstile flyttas

Vitruvio svaret i Kymi Grand Prix

Nytt storlopp till Ble du Gers

Toköppning bäddade för seger

Löpningsrekord i Kalmarsundspokalen

Cokstile grym från dödens

Krigade till sig Elitloppsbiljett

Kaxig sjuåring bäst i Årjängs storlopp

Fokustema
Presskonferens
Läs senare

Propulsion-beslut imorgon

Imorgon kommer beskedet om Propulsion.
Svensk Travsport har presskonferens klockan 10.00.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Utredningen om Propulsion har varit långdragen och slutdatum har flyttats fram flera gånger. Imorgon håller Svensk Travsport presskonferens i Nordin Salen på Solvalla.

Två timmar är avsatt för presskoferensen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nu börjar festen!

I veckans tredje morgonsvep rapporterar vi bland annat om dagens storlopp på Vincennes när det franska vintermeetinget sparkar igång, ett klassiskt fyraåringslopp på Vermo och första segern för såväl tränare som kusk i Eskilstuna.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tony Gio blir favorit i onsdagens storlopp på Vincennes. Foto: Gerard Forni.
Tony Gio blir favorit i onsdagens storlopp på Vincennes. Foto: Gerard Forni.

1 Det bjuds 150.000 kronor i kvällens högst doterade lopp, Mixed Sales Stora Auktionslopp på Åby. Ingen av hästarna som såldes på auktionen tar chansen i loppet – Smokin Joe (e. Lavec Kronos) ropades tillbaka för 380.000 kronor – men det finns flera profiler i det 15 hästar stora startfältet.

Som Uncle Töll (e. Beer Summit) och Speedy Tilly (e. Up And Quick), som båda kommer från V75-seger, den förstnämnde vann dessutom final på Solvalla under Kriteriehelgen.
Duon startar från 20 meters tillägg och ytterligare 20 meter bakom finns kapabla hästar som ready Cash-sönerna Sevilla och Ready Ribb, samt Vikens High Yield (e. Love You) – och så Smokin Joe förstås!

***

2 Idag inleds officiellt det franska vintermeetinget. Det sjätte loppet på Vincennes – Prix des Cevennes (€75.000) – är tveklöst dagens huvudlopp då det är såväl Grupp III-klassat som öppet för europeiska hästar.

Elitloppsdeltagare som Looking Superb (e. Orlando Vici) och Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) syns i startlistan, men båda ska tävla med skor och tillhör de mindre betrodd.

Favorit ser istället Sebastien Guaratos Tony Gio (e. Varenne) ut att bli i lag med Eric Raffin.

***

3 Solvalla (första start 18.15) delar på kvällsakten med Åby (18.27) och årets Stochampionatstrea Award Kronos (e. Father Patrick) testar mot äldre tjejer i ett fint stolopp som avslutar det stora streckspelet. Förutom Stochampionatet har Award Kronos även varit finalist i korta E3 och Oaks ifjol, samt Derbystoet i höstas.

Nu ställs Award Kronos bland annat mot Sofia Aronssons vassa italienska Vichy Grif (e. Varenne) och Rickard Svanstedts Argbiggan (e. Maharajah).

20 svenska travlopp står på menyn ikväll och här är startlistorna.

***

4 Mer information rörande kvällens aktiviteter. I Finland körs fyraåringsklassikern Glenn Kosmos Memorial (€22.000) som normalt sett brukar avgöras under Finlandia Ajo-dagen, men som nu flyttats fram ytterligare då årets Finlandia Ajo kördes samma helg som det finska Derbyt.

Årets fält kan inte anses vara särskilt namnstarkt för den breda massan; i synnerhet inte då fjolårets Kriterievinnare Raskolnikov Frido (e. Muscle Hill) blott tjänat 12.500 euro denna säsong.

Desto hetare känns årets derbytvåa Always Ready (e. Ready Cash) som lär bli favorit från spår två i lag med Kari Rosimo.

Här kan du ta del av startlistan i sin helhet.

***

5 Är du sugen på att köpa en Grupp I-deltagare? Den chansen ges nämligen på lördag kväll då Gilmore Trot (e. Muscle Hill) finns ute för försäljning på travera.nu.
Den av Svante Racing KB i Mariestad-ägda hästen slutade trea i söndagens Breeders Crown-semifinal på Solvalla och är därmed inkavlad till finalen på Sundbyholm söndag den 8 november där den premiechansade hästen har chans på 1,6 miljoner kronor vid seger.

Mattias Djuse tränar hästen som alltjämt står kvar i klass II trots att han sprang 1.12,7a/2.140 meter i söndags!

***

6

Jean-Michel Bazire och Bo C. vid tisdagens vinst på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

Mer Frankrike. Under gårdagens eftermiddagstävlingar på Vincennes tog Bo C. (e. Maharajah) sin tredje seger i fjärde försöket i Jean Michel Bazires regi.
Sexåringen anförde Prix de Felicitas (€37.000) från start till mål och vann på 1.11,8a/2.100 meter, en triumf som gav 16.650 euro i belöning. Maharajah-sonen har nu tjänat 45.450 euro på fransk mark.

På Vincennes gick det även att notera en dansk dubbel. Mer om det kan du läsa här.

***

7 I gårdagens morgonsvep rapportade vi om 19-åriga Anni Magnusson som tog sin första kuskseger i Mantorp.
Under tisdagskvällen var det dags för en ny tjej att få sqegerdefilera för första gången. Denna gången handlade det om 20-åriga Lovisa Gustafsson Dahlbäck som vann Ungdomsserien i Eskilstuna med Vega Face (e. Joke Face).

Segerpremien uppgick till 30.000 kronor och inte nog med att Gustafsson Dahlbäck tog sin första kuskseger i det nionde försöket.
Nej, därtill tog tränaren Viktor Malmrot sin första tränarseger i vad som var hans tredje starttillfälle med egentränad häst.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Hittade stilen hos Melander

En svensk seger på amerikansk mark igår och den stod Jenny Melander för sedan Captain Krupnik spurtat till knapp vinst på Pocono Downs.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jenny Melander vann lopp igår på Pocono Downs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander vann lopp igår på Pocono Downs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Efter en invändig resa avgjorde Captain Krupnik (e. Conway Hall-Salt Hill Brigid) med hals för Matt Kakaley på 1.12,2/1.609 meter.

Förstapriset uppgick till 3.400 dollar för Jenny Melanders fyraårige valack. Captain Krupnik har startat 15 gånger (4-2-2) i år och sprungit in 32.403 dollar. Hans totala prissumma är nu uppe i 143.029 dollar.

Som ettåring såldes Captain Krupnik för 13.000 dollar på Goshen Yearling Sale och han började sin karriär hos Åke Svanstedt. I Svanstedts regi lyckades aldrig Captain Krupnik vinna lopp, men sedan valacken debuterade för Melander för drygt ett år sedan har det blivit sex triumfer.

Krönika