Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Niofaldig miljonär till Persson

Fredrik Persson fick med sig ett synnerligen spännande nyförvärv i veckan; niofaldige miljonären Habitat!
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Habitat ska göra debut i Fredrik Perssons regi. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Habitat ska göra debut i Fredrik Perssons regi. Foto Mikael Rosenquist/ALN

Hingsten har tidigare varit hos Peter Untersteiner, där han gjort sju starter med en tredje- och en andraplats som bäst. Som treåring vann Habitat bland annat Yonkers Trot och Matron Stakes och tillhörde den absoluta kulltoppen i USA.
– En fantastiskt trevlig häst, inte så stor, men det är ju kanske signumet för Conway Hall-hästar, säger Fredrik Persson.
Som ser en liten cirkel slutas.

Fakta

Habitat

Hingst 5 år e. Conway Hall – Habit’s Best e. Muscles Yankee
9.610.669 09,5ak
37 st: 16–6–3
Ägare: Leif Bergwall AB med flera

Expandera

– En av ägarna till Habitat, Alf Svedulf, är väl orsaken till att jag håller på med den här sporten. Han hade affärer ihop med pappa och en gång delade de upp avkommor efter Trolla Girl, pappa fick Marcon Lady och hon startade väl egentligen allt, säger Persson.
Marcon Lady vann själv Breeders Crown och tjänade 1,8 miljoner och i aveln har hon lämnat de två miljonärerna Caliber T.T. och Chimall T.T.
Dagsstatus på Habitat?
– Som sagt, en spännande och trevlig häst, men det är för tidigt för mig att uttala mig. Jag kan dock säga att det med eftertryck är den bästa häst jag så att säga har fått in i träning, säger Persson.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

  • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
  • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
  • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
  • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
  • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
  • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
  • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
  • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
  • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Charlottenlund
Läs senare

Banderas Bi bäst från dödens

Holger Ehlert visade upp en slagkraftig italienare i Banderas Bi i Treåringseliten på Charlottenlund idag. Han vann efter ha gått utvändigt om ledande Fossa sista 1.400 meterna och utan att se som bäst ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tyske topptränaren Holger Ehlert inledde Copenhagen Cup-dagen med en tränarseger. Foto: stalltz.se
Tyske topptränaren Holger Ehlert inledde Copenhagen Cup-dagen med en tränarseger. Foto: stalltz.se

Redan vid utgången av sista sväng hade Banderas Bi (e. Ganymede-Ida Grandi) kopplat grepp på ledaren och sedan höll han säkert ifrån Babirussa Jet (e. Pine Chip) i spurten på 1.14,7a/2.000 meter. Förstapriset uppgick till 50.000 danska kronor.

Förra året vann Banderas Bi Gran Premio A.N.A.C.T. (€154.000) och slutade tvåa i italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevatori efter ha vunnit sitt försök.

Banderas Bi såldes på ITS Yearling Sale för 30.000 euro och han är undan Ida Grandi (e. Toss Out-Miss Baltic), 1.14,4/€26.375.

I Ida Grandis barnaskara ingår också Pedro Bi (e. Pine Chip), 1.09,8/€119.759, och Token Bi (e. Equinox Bi), 1.12,0/€96.021. Själv är Ida Grandi halvsyster med Orsi Mangelli-vinnaren Zambesi Flash (e. Supergill), 1.11,7/€491.538.

Dubbelseger för Goop

Marcus Lindgrens norske Kriterie-vinnare Stoletheshow (e. Dream Vacation-Abba Hall) försvarade innerspåret i Femåringseliten och där stannade han hela vägen in i mål för Björn Goop.

Vid ingången till upploppet fick Peter Untersteiner luckan från ledarryggen med sitt nyförvärv Lewis Ale, men i samma veva ryckte Björn Goop ifrån med Stoletheshow. Han kunde vinna busenkelt på 1.14,2a/2.000 meter efter ha avrundat sista halvvarvet i 1.10,5-fart. För den insatsen kunde Stall Marlin kvittera ut 50.000 danska kronor.

Björn Goop hade en straffspark bakom Fredrik Persson-tränade Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) i Stoeliten med 75.000 danska kronor i förstapris sedan ekipaget fått varva på enkla 1.16,2. Efter snabba 1.09,3 sista 500 meterna kunde hon vinna på 1.13,0a/2.000 meter.

Frågan är hur det hade gått om inte Visa As rumplat till inne på målrakan. Hon svarade för en mäktig avslutning – attackerade i tredjespår 450 kvar – efter ha legat som fyra på innerspår och var nära vinnaren i mål trots ”felsteget” på upploppet.

Derbyvinnare i topp

Tyske Derbyvinnaren Tsunami Diamant (e. Gustav Diamant-Glide Chip) var bara bäst i Charlottenlund Open efter ha gått fram i dödens efter 500 meter. Vid ingången till upploppet plockade han ner Partizan Face – tryckte sig till spets mot Slide So Easy i sista sväng efter attackerat i tredjespår 750 kvar – och gick enkelt ifrån på 1.12,4a/1.600 meter.

Segern var värd 75.000 danska kronor för Paul Haagorts häst, vilken startade i Copenhagen Cup ifjol (oplacerad). Som unghäst tävlade Tsunami Diamant mycket starkt och förutom segern i Tyskt Derby har han vunnit Buddenbrock-Rennen, Tyskt Breeders Crown, Frosty Hanovers Minneslopp, danska Sprintermästaren och Lord Valentines Minneslopp.

Tsunami Diamant är undan Yankee Glide-dottern Glide Chip, 1.13,1*/$18.063, som lämnade Pilgrims Truffles (e. Chocolatier), 1.12,2/$111.500 och Pilgrims Honey (e. Cantab Hall), 1.11,8/$89.816, i USA innan hon såldes till Europa.

I Tyskland är hon också mor till Raffaelo Diamant (e. Chocolatier), 1.12,5/€41.632.

Pilgrims Truffles köptes på Harrisburgs mixedauktion 2013 för 31.000 dollar och då var hon dräktig med Muscle Hill. Hon ägs idag av Snogarps Gård och har inlett strålande i avelsboxen på svensk mark med duon Fanny Chenal (e. Love. You), 1.11,3ak/1.328.950 kr, och Alien Kronos (e. Infinitif), 1.11,6ak/914.000 kr.

Dansk Derbyvinnare etta

Bvlgari Peak (e. Ready Cash-Inpursuitofvictory) och Steen Juul tog hem ett försök i silverdivisionen. Steen Juul tog sats från jumboplats i tredjespår 1.500 kvar och övertog täten 250 meter senare.

Varvet från mål fick han Commit Boom Bay på utsidan och duon duellerade hela upploppet ned, men den danske Derbyvinnaren kunde hålla undan för Steen Juul på 1.14,1a/2.000 meter och är därmed inkvalad till finalen den 30 maj på Solvalla.

Bvlgari Peak avslutade egentligen karriären ifjol för att gå till avel, men är tillbaka på tävlingsbanan. Förutom Danskt Derby har han också vunnit Grupp II-löpningen Jydsk 4-årings Grand Prix och under debutsäsongen som treåring tog han också hem consolation i Jydsk 3-årings Grand Prix.

Blvgari Peaks ostartade mor Inpursuitofvictory är undan Victor’s Pursuit (e. Valley Victor), 1.11,0/$278.729, som vann 20 lopp under sin karriär och som fyraåring slog världsrekord med tiden 1.13,6a/2.413 meter.

Det kördes också ett klass II-försök på Charlottenlund och oerhört tappre Enjoy the Game – tredjespår sista 800 meterna – blev infångad av duktigt spurtande Velten Limelight (e. S.J.’s Caviar-Velten Versace) och Rick Ebbinge kort före mål på 1.15,1a/2.000 meter.

Precis som Bvlgari Peak är Velten Limelight inkvalad till finalerna – klass II – under Elitloppslördagen den 30 maj.

Fyraåringseliten till Gocciadoro

Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar-Ombretta Bar) och Alessandro Gocciadoro hade inga problem att plocka ner tyske Derbyvinnaren Velten von Flevo i Fyraåringseliten.

Från andra ytter attackerade Al Capone Stecca i vida spår vid utgången av sista sväng och kom med mäktiga kliv över upploppet. Velten von Flevo var slagen när han galopperade kort efter Gocciadoros fyraåring skaffat sig övertag drygt 100 meter före mål. Vinnartiden skrevs till 1.13,7a/2.000 meter och förstapriset uppgick till 100.000 danska kronor.

Förra året vann Al Capone Stecca Grupp I-löpningen Gran Premio Tito Giovanardi (€154.000) och slutade tvåa i Milano-Derbyt Gran Premio Nazionale.

Han är undan Ombretta Bar (e. Ganymede), 1.12,6*/€113.192, som slutade tvåa i stoavdelningen i Gran Premio Allevatori som tvååring, var tvåa i treåringsloppen Gran Premio Carena Filly, Gran Premio Italia och har också en andraplats i treåringsloppet Prix Leopold Verroken under Prix d’Amérique-dagen.

Ble du Gers (e. Quinoa du Gers-Moorea) var starkast i ett långlopp för Jos Verbeeck och från dubbla tillägg vann duon på 1.14,8/2.900 meter. Nu väntar Harper Hanovers lopp på Solvalla den 31 maj.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.