Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nordens bäst betalda nollopp?

Om att det är gentilt tilltaget med prispengar i dagens nollopp på Solvalla, en lista över svenskfödda tvååringar som hunnit med godkänt kvallopp och om eftermiddagens storlopp i Ålborg kan du bland annat läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Express lillebror Hig Line Pellini ska göra tävlingsdebut i Solvallas nollopp där 125.000 kronor väntar vinnaren! Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Readly Express lillebror Hig Line Pellini ska göra tävlingsdebut i Solvallas nollopp där 125.000 kronor väntar vinnaren! Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Treåriga hästar som högst tjänat 30.000 kronor. Förstapris: 125.000 kronor.

Det är inte utan att man hajar till när man öppnar dagens Solvallaprogram och ser det bonuslopp i Breeders Course som inleder tävlingsdagen!
– Vi går in med våra prismedel och sedan så skjuter Breeders Course till med sina. Vi har lagt bonuslopp i olika klasser för att sprida ut pengarna och ge fler hästar möjlighet att tävla om pengarna. Till skillnad från Breeders Course-uttagningarna där det är företräde för hästar som är anmälda till Breeders Course så är de här loppen endast öppna för hästar som är anmälda till löpningsserien, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Nio hästar drabbar samman vilket kan tyckas underligt med tanke på vilka prispengar det ska tävlas om.
– Men det där ser vi även i andra lopp på båda vår bana och på andra ställen att höga prispengar inte alltid är synonymt med fullt startfält. Vissa drar sig från att starta i de här loppen där de vet att de får möta elithästar från stora stall, säger Malmrot.

Fakta

KOMMANDE BONUSLOPP I BREEDERS COURSE

 • 11 augusti: Solvalla
 • 17 augusti: Jägersro
 • 20 oktober: Jägersro
 • 14 november: Åby
 • 27 november: Solvalla

Bland deltagarna syns bland annat Readly Express helbror High Line Pellini (e. Ready Cash). Svante Båth tränar hingsten som kvalade på 1.18,0/2.140 meter den 11 juni, men på Båths hemsida går det att läsa att hästen tränat betydligt snabbare än så!
Allt verkar fortsatt bra med High Line. Han fick gå ett banjobb då jag hade semester. Erik Adielsson svingade sig upp bakom honom och han skickade iväg honom 1.14,5/1.600 meter”, skrev skötaren Viktor Svanstedt den 3 juni.

Det finns dock fler starkt stammade hästar i startlistan. Marcus Lindgren-tränade Father (e. Father Patrick) är en halvbror till Disco Volante (e. Scarlet Knight) 1.09,9ak/5.494.165 kr samt Prosperous (e. Prodigious) 1.11,3ak/2.375.982 kr, Mattias Djuses Icare Williams (e. Carat Williams) är en halvbror till Buffalo d’Ubs (e. Hand du Vivier) 1.13,9/€165.170 och Björn Goops Due Diligence (e. Maharajah) är en halvbror till Common Sense (e. Trixton) 1.09,5aak/1.525.656 kr.

***

2 Även Fredrik Wallin har häst i Breeders Course-loppet på Solvalla och då i form av Maharajah-dottern Identity som började karriären med en andraplats på Bergsåker på 1.15,7/2.140 meter.

Fredrik Wallin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Wallin är flitigt i farten denna dag då han utöver Solvalla även har intressen på Färjestad och Vincennes! På den sistnämnda banan är det Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos) som ska ut i Prix Eva (€43.000) för fyra- och femåriga ston där förutsättningar är 2.100 meter autostart och det stå 19.350 euro på spel till vinnaren.

Jörgen Westholm startar därtill Grahal des Rioults (e. Booster Winner) i Prix Urania (€33.000), Tomas Malmqvist Howdy Partner (e. Repeat Love) I Prix Nemausa (€43.000) och Anders Lindqvist bidrar med Idole Bellot (e. Obisolo) i Prix Thalia (€33.000).

Malmqvist och Westholm finns även med vid lunchtävlingarna i Le Mont-Saint-Michel. Den förstnämnde debuterar treårsstoet Isis Maza (e. Bold Eagle) i Prix LTP Loisel (€17.000) medan Westholm sänder ut Holster (e. Bird Parker) i Prix Agri Pleine Fougères (€15.000).

Här kan du ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar där även High Five-loppet avgörs.

***

3Förutom Solvalla (första start 12.20) tävlar det på ytterligare tre svenska banor under fredagen. Färjestad (start 18.20) spelar huvudrollen redan ikväll som uppladdning för morgondagens stora finaldag med E3 och STL-finaler.
Två tröstlopp i E3 för hästar som slogs ut i försöken eller inte startade där med 100.000 kronor i förstapris står på programmet, men den sportsliga höjdaren är Diamantstoets final med 220.000 kronor till vinnaren. Märkligt nog är det bara tolv hästar med i finalen, där det finns plats för 15 startande. Joakim Lövgrens segermaskin Lady Beluga (e. S.J.’s Caviar) – sju årssegrar! – är en av fya hästar på startfållan.

Kvällen kompletteras av Hagmyren (start 17.45) och Lyckelse (start 18.30) och här är startlistorna.

***

4 Halvvägs in på året har 15 svenskfödda, varmblodiga tvååringar startats i kvallopp på europeisk mark varav dussinet blivit godkända. Kalmartränaren Anders Zackrisson var först ut med Volitare Express (e. Readly Express-Mellby Butterfly) på hemmaplan den 21 maj och stoet blev godkänd på 1.21,4/2.140 meter.

Snabbaste kvaltider på svenskfödda tvååringar:

Hästnamn (far) / tid (tränare) kvaldatum

 1. Ziva (e. Varenne) 1.16,1 (Richard Westerink) 26 maj
 2. Toni Barosso (e. Father Patrick) 1.16,8 (Fabrice Souloy) 27 maj
 3. Peak Cashflow (e. Ready Cash) 1.19,2 (Philippe Allaire) 27 maj
 4. M.T.Sollentuna (e. Quite Easy U.S.) 1.19,9 (Svante Båth) 30 juni
 5. Volitare Express (e. Readly Express) 1.21,4 (Anders Zackrisson) 21 maj
 6. Hope of Glory (e. Great Challenger) 1.22,0 (Kaj Jensen) 24 juni
 7. Erica Frontline (e. Executive Caviar) 1.23,9 (Bo Hellkvist) 6 juni
 8. Teton la Caviar (e. S.J.’s Caviar) 1.23,9 (Thomas Dalborg) 24 juni
 9. Simb Lone Star (e. Ken Warkentin) 1.24,0 (Thomas Dalborg) 24 juni
 10. Zingaling (e. Zola Boko) 1.24,3 (Pertti Puikkonen) 30 juni
 11. Mons Blizzard (e. S.J.’s Caviar) 1.27,4 (Vilis Tsizevski) 5 juni
 12. Tug of War (e. Tobin Kronos) 1.27,4 (Natalia Abdalla) 5 juni

Tisdag den 27 juli avgörs årets första tvååringslopp på svensk mark i form av Kolgjini Sales Auction Race, men vad det gäller kallbloden får de snällt vänta in treåringssäsongen.

Trots det har två kallblod varit ute och genomfört godkänt kvallopp i form av Anders Högbergs Lome Lux (e. Lome Brage) på 1.44,8/2.140 meter redan den 16 mars och därtill har gick Sören Lennartssons Belina R.F. (e. Smedheim Solan) 1.50,3/2.140 meter den 29 april.

***

5

trav, travsport, sulkysport, lycksele, champion, banchanmpion
Ove A Lindqvist tog hem fjolårets kuskchampionat i Lycksele. Foto Leif Norberg/ALN

Arvika och Oviken hade premiär förra veckan. Ikväll är det dags för den tredje av landets minsta banor att dra igång sitt korta sommarmeeting. Lycksele (start 18.30) slår upp portarna för en ny säsong med tre tävlingsdagar på en vecka.

Kvällstävlingar denna fredag och på tisdag samt lunchtävlingar nästa fredag lyder årets tävlingsprogram på banan i sydöstra Lappland. De första tävlingarna med totalisator kördes 1957, men Lycksele travsällskap bildades redan 1950.
Ove A Lindqvist blev champion förra året och kör sex av premiärkvällens nio lopp, bland annat Just Celebration (e. Brad de Veluwe) med tre raka V75-starter bakom sig i ett stayterlopp och kallblodet Wild Donnan (e. Voje Spik) i ett stolopp.

***

6 Grand Circle alternerar mellan olika danska banor och idag är det dags för Ålborg att stå som värd för Treåringschampionatet för hingstar och valacker.

Jeppe Juels Garfield (e. S.J.’s Caviar) är obesegrad efter tre starter som treåring och ser ut att få bära på favoritskapet ihop med Thomas Fischers Griezmann (e. Ens Snapshot). Den sistnämnde slutade tvåa i fjolårets upplaga av Dansk Uppfödningslöpning och gör faktiskt debut i dagens lopp.

Loppet har även svenskintresse då Jägersrotränaren Jörgen Lorentzon startar Great Fiction (e. Friction) och Jörgen Sjunnesson kör Geo (e. Zola Boko) åt Jan Friis.

Startlista Grand Circle Treåringschampionatet h/v
2.140 meter autostart, förstapris: 175.000 danska kronor

 1. Garfield (e. S.J.’s Caviar) – Jeppe Juel
 2. Griezmann (e. Ens Snapshot) – Thomas Fischer
 3. Godtfred Bork (e. Great Challenger) – Christian Lindhardt
 4. Go Go Flex (e. Ens Snapshot) – Birger Jörgensen
 5. Giant Design (e. S.J.’s Caviar) – Rene Kjaer
 6. Grumbazz Kini (e. Great Challenger) – Casper M Nielsen
 7. Geo (e. Zola Boko) – Jörgen Sjunnesson
 8. Game On Butcher (e. Stand and Deliver) – Ken Ecce
 9. Get A Wish (e. Wishing Stone) – Nicklas Korfitsen
 10. Great Friction (e. Friction) – Jörgen Lorentzon
 11. Gasolin (e. Ens Snapshot) – Steen Juul

***

7 Det blev seger för Iiika Nurmonens kanadensiska nyförvärv Super Schissel (e. Uncle Peter) 1.09,1ak/€332.541 i onsdagskvällens stayerlopp på Vermo.
Femåringen kördes aktivt till ledningen från tillägg av Nurmonen och tog emot tuffe Don Williams (e. Opus Viervil) med varma servetter.

Trots att det blev en rejäl speed mitt i loppet gick hästen undan till en smått överlägsen seger värd 3.500 euro på 1.14,7/3.160 meter.

I Nordamerika vann Super Schissel bland annat International Stallion Trot och Matron Stakes och det är välbekante Reima Kuisla som har hästen i sin ägo.

Fokustema
Marjaana Alaviuhkola
Läs senare

ST får leta efter ny ordförande

Svensk Travsport får leta efter en ny ordförande till våren. Marjaana Alaviuhkola lämnar sin post vid nästa årsstämma.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag har suttit i tolv år och man ska inte sitta längre än så, säger Marjaana Alaviuhkola till förbundstidningen Travronden ikväll.

Marjaana Alaviuhkola lämnar inte några större avtryck efter sig som ordförande och det kommer inte heller som någon större överraskning att hon väljer att kliva av sin post.

Enligt uppgifter till Sulkysport har det funnits intern kritik mot Marjaana Alaviuhkola i ST:s styrelse och sådana vindar brukar inte vara svårt att upptäcka…

 

Fokustema
Åby
Läs senare

”Stark och väldigt speedig”

På fel sida om den ”vita linjen” på upploppet, men ändå starkast i spurten.
S:t Leger blev en ren speeduppgörelse där ledande Samson höll undan för Hannibal Face på Åbytravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag vände mig om och sade till Adrian (Kolgjini) 250 kvar att nu får du ta mig på stretchen, berättar Robert Bergh efter loppet.

Men Hannibal Face kunde aldrig få fatt i ledande Samson (e. Googoo Gaagaa-Prada Hall) som höll undan knappt, men säkert på nya rekordet 1.14,7/3.140 meter efter ett 1.11-varv till slut.

– Det gick fort sista 700 meterna och framför allt sista 200.

Fakta

Samson

Mörkbrun hingst 4 år e. Googoo Gaagaa-Prada Hall e. Andover Hall
Rekord: 1.14,7l* – 1.15,3am
Prissumma: 418.500 kr
Resultat: 18 st: 4-5-0
Ägare: Tord Olsson, Malmö
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Robert Bergh, Åby

Expandera

Robert Bergh skräddad i en röd dräkt med gula stjärnor tog tidigt hand om ledningen och hade ställt klockan på 1.16-fart inledningsvis, men det blev desto bättre tempo på tillställningen på sista bortre långsidan.

– Samson är rätt sorts Googoo Gaagaa, men han har haft svårt att få till det och framför allt har han varit ofräsch, travat dåligt och inte varit med i loppen. I tävlingssammanhang är han väldigt grön, men det är jättefin kapacitet i hästen och det är bra gjort att med så få starter i kroppen att vinna ett sådant här lopp även om han stod start.

Samson gjorde sin blott 18:e start i karriären när han tog hem S:t Leger och 150.000 kronor.

– Det är en häst som är stark, men också väldigt speedig och därför tror jag att 2.140 meter blir hans bästa distans framöver.

Kostade 170.000 kronor

Samson ropades in på Kriterieauktion för tre år sedan av Joakim Lövgren för 170.000 kronor och var då namngiven Weasley Broline. Där började han också sin karriär innan han flyttades till Robert Bergh för drygt ett år sedan.

Prada Hall. Foto: Stalltz.se

Modern Prada Hall (e. Andover Hall), 1.11,6ak*/1.844.625 kr, tävlade för Roger Walmann i Sverige och slutade bland annat tvåa i Fyraåringsstjärnan i Gävle, men gjorde desto bättre ifrån sig på andra sidan Atlanten för framlidne Harald Lunde med närmare 200.000 dollar intjänat.

Prada Hall är undan Yankee Dazzle (e. Speedy Crown) och ingår i samma syskonskara som Doggone Yankee (e. Dancer’s Victory), 1.11,5/$148.579.

Mormor Yankee Dazzle är också mormor till Varekai (e. Cherry Hills), 1.13,4*/$520.114, Vessillo As (e. Mondiale Ok), 1.12,3*/€247.840, Industrial Strenth (e. Angus Hall), 1.13,4*/$199.994, och Primavera As (e. Daguet Rapide), 1.12,1*/€103.103.

Samson. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.