Fokustema
Solvalla
Läs senare

Nordin-dubbel för Adielsson

Under årets sista månad kom första årssegern.
Cool Kronos var bara bäst i Sören Nordins lopp.
Av
Claes Freidenvall
Cool Kronos och Erik Adielsson vid segern i Sören Nordins lopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Cool Kronos och Erik Adielsson vid segern i Sören Nordins lopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Erik Adielsson lämnade andra ytter 1.200 kvar med Cool Kronos (e. Readly Express-Occasion Kronos) och tog plats utvändigt om ledande Down Under varvet från mål.

Den senare hade fått öppnat första kilometern efter stillsamma 1.16,3 och på sista bortre långsidan gick Erik Adielsson ner och vilade Cool Kronos i rygg för ett kort ögonblick innan han tog ut hästen i dödens igen och satte kniven i Down Under.

Redan i sista sväng var loppet över och Svante Båth-tränade Cool Kronos gick ifrån med en säker längd när valacken tog första årssegern i tolfte starten på 1.14,5a/2.140 meter.

– Han har stött på de bästa hela året och han har gjort det riktigt bra i skymundan. Idag gick han rejält sista 1.200 meterna och han behöver verkligen inte be om ursäkt för sin insats. Jag var lite orolig för att Örjans häst (Mi Ma Ohrtus, reds. anm.) var lite het i dödens och visste inte riktigt om han skulle kunna släppa ner oss, men till slut kände jag att jag måste chansa, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln och fortsatte:

– Jag ville inte gå i ryggar sista 700-800 meterna och lämna honom till ett öde som han inte kunde styra över själv. Nu tackade Cool Kronos istället själv genom att visa att han var bäst idag.

Andra segern i karriären

Cool Kronos räknade in sin andra seger i karriären och den första kom i debuten som tvååring i Örebro den 13 augusti ifjol.

– Det är en jättetrevlig häst och när han väl lägger ner sig som han gjorde över sista bortre långsidan och i sista sväng lägger han mycket mark under sig. Han är inte lika kvick från start som man skulle önska, men å andra sidan har han igen det till slut.

”Vann med krafter kvar”

Erik Adielsson tog också hem Gunnar Nordins lopp för fyraåringar och det blev en vattentät seger för Zeolit (e. Make It Happen-Zirconia) från spets. Helt ohotad gick Jari Åkerfeldts valack undan på 1.13,2a/2.140 meter.

Zeolit och Erik Adielsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Han gjorde en konstig grej när vi skulle köra upp bakom bilen och han ville hem, men i loppet uppförde han sig fantastiskt fint och vann med krafter kvar, sade Erik Adielsson.

Tränaren Jari Åkerfeldt, som också äger Zeolit, kunde glädja sig åt ett förstapris på 100.000 kronor. Nu spänner han bågen hårt till nästa säsong:

– Det var en promenad i parken idag och jag vet inte när han var med om ett så billigt lopp trots att det var fina hästar emot. Nu blir det veterinärbesök på fredag, julledigt och två månaders tung träning. Sedan ska vi först och främst matcha honom mot Jubileumspokalen nästa år.