Fokustema
Kallblodsderbyt, uttagningar
Läs senare

Nordsjö Odin övertygade

Öystein Tjomslands Nordsjö Odin övertygade i uttagningarna till Kallblodsderbyt och blir sannolikt favorit i finalen nästa onsdag.
Av
Lars G Dahlgren
Nordsjö Odin och Öystein Tjomsland (arkivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nordsjö Odin och Öystein Tjomsland (arkivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

B.W.Prinsen pressade sig till ledningen mot Nordsjö Odin (e. Tekno Odin – Nordlin Vinni) och på slutvarvet fick Tjomsland ta plats utvändigt om Jan-Olov Perssons häst. På sista bortre långsidan, när favoriten B.W.Rune (e. Tekno Odin) kom i tredjespår, lättade Öystein Tjomsland på trycket i tömmarna och hans fyraåring försvann ifrån övriga till seger, avstannande, på 1.25,6a/2.140 före B.W.Rune.

Fakta

Nordsjö Odin

hingst fyra år e. Tekno Odin – Nordli Vinni e. Elding
13 st: 4–3–2
Rekord: 1.24,5l – 1.25,4am
Insprunget: 449.949 kr
Uppfödare: Rune Erga & Johannes Wiig
Ägare: Stall Bergsåkers Trotters Tjomsland
Tränare och körsven: Öystein Tjomsland, Norge

Expandera

– Det blev en tuff öppning, jag trodde att Jan-Olov Perssons häst kanske ville ha rygg. Men Nordsjö Odin är bra nog att gå utvändigt också. Han blev lite för pigg av körningen i början och jag lät honom gå ifrån ett par hundra meter tidigare än jag egentligen ville för att jag inte ville dra för mycket luft ur honom. Han blev ensam där framme till slut och det var därför han stannade av lite sista 100 meterna, sade Öystein Tjomsland.

Förra året var Nordsjö Odin femma i både svenska och norska Kallblodskriteriet och det är ingen tvekan om hästen utvecklats till att hamna ännu högre i kullhierarkin nu som fyraåring.

Även i den andra uttagningen vann en Öystein Tjomsland-häst, även om hans egen favorit Rappstjernen inte var som bäst för dagen. Våler Nikolai, körd av Örjan Kihlström, vann. Segertiden blev 1.26,3.

Tjomslands årsdebuterande kulldrottning Brenne Blesa (e. Tekno Odin – Brenne Stjerna) infriade på 1.29,3a/2.140 favoritskapet i sin uttagning till Derbystoet, men det blev hårt till slut mot Bork Mira (e. Bork Odin). Brenne Blesa fick tåga nästan hela slutvarvet i tredjespår utan rygg efter att ha inlett lugnt och satt sig i kön.

Brenne Blesa och Nordsjö Odin ägs av Sundsvallshästägarna Stall Bergsåkers Trotters Tjomsland, vilka även har lördagens Dubbelcupsegrare U.R.Faxe!

– Jag tog det lugnt i början för att hon inte startat på länge. Jag var väldigt nöjd med Brenne Blesa, även om den andra närmade sig hastigt sista biten, sade Öystein Tjomsland.

Eldoda (e. Tekno Odin – Eldfaksa) var överlägsen på 1.29,2 i sin Derbystouttagning efter att ha fått bestämma i ledningen. Tom Erik Solberg körde det Anders Lundström Wolden-tränade stoet.

– Hon började säsongen tveksamt, men nu är hon iång, sade Tom Erik Solberg.

Vårbusan galopperade med segergreppet kopplat i den återstående uttagningen till Derbystoet och den som profiterade på det var Rappodina (e. Tekno Odin– Rappfaksa), som tränas av Jerker Bjurman. Hon vann för Ulf Ohlsson på 1.30,9a/2.140.

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm