Fokustema
Kallblodsderbyt, uttagningar
Läs senare

Nordsjö Odin övertygade

Öystein Tjomslands Nordsjö Odin övertygade i uttagningarna till Kallblodsderbyt och blir sannolikt favorit i finalen nästa onsdag.
Av
Lars G Dahlgren
Nordsjö Odin och Öystein Tjomsland (arkivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nordsjö Odin och Öystein Tjomsland (arkivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

B.W.Prinsen pressade sig till ledningen mot Nordsjö Odin (e. Tekno Odin – Nordlin Vinni) och på slutvarvet fick Tjomsland ta plats utvändigt om Jan-Olov Perssons häst. På sista bortre långsidan, när favoriten B.W.Rune (e. Tekno Odin) kom i tredjespår, lättade Öystein Tjomsland på trycket i tömmarna och hans fyraåring försvann ifrån övriga till seger, avstannande, på 1.25,6a/2.140 före B.W.Rune.

Fakta

Nordsjö Odin

hingst fyra år e. Tekno Odin – Nordli Vinni e. Elding
13 st: 4–3–2
Rekord: 1.24,5l – 1.25,4am
Insprunget: 449.949 kr
Uppfödare: Rune Erga & Johannes Wiig
Ägare: Stall Bergsåkers Trotters Tjomsland
Tränare och körsven: Öystein Tjomsland, Norge

Expandera

– Det blev en tuff öppning, jag trodde att Jan-Olov Perssons häst kanske ville ha rygg. Men Nordsjö Odin är bra nog att gå utvändigt också. Han blev lite för pigg av körningen i början och jag lät honom gå ifrån ett par hundra meter tidigare än jag egentligen ville för att jag inte ville dra för mycket luft ur honom. Han blev ensam där framme till slut och det var därför han stannade av lite sista 100 meterna, sade Öystein Tjomsland.

Förra året var Nordsjö Odin femma i både svenska och norska Kallblodskriteriet och det är ingen tvekan om hästen utvecklats till att hamna ännu högre i kullhierarkin nu som fyraåring.

Även i den andra uttagningen vann en Öystein Tjomsland-häst, även om hans egen favorit Rappstjernen inte var som bäst för dagen. Våler Nikolai, körd av Örjan Kihlström, vann. Segertiden blev 1.26,3.

Tjomslands årsdebuterande kulldrottning Brenne Blesa (e. Tekno Odin – Brenne Stjerna) infriade på 1.29,3a/2.140 favoritskapet i sin uttagning till Derbystoet, men det blev hårt till slut mot Bork Mira (e. Bork Odin). Brenne Blesa fick tåga nästan hela slutvarvet i tredjespår utan rygg efter att ha inlett lugnt och satt sig i kön.

Brenne Blesa och Nordsjö Odin ägs av Sundsvallshästägarna Stall Bergsåkers Trotters Tjomsland, vilka även har lördagens Dubbelcupsegrare U.R.Faxe!

– Jag tog det lugnt i början för att hon inte startat på länge. Jag var väldigt nöjd med Brenne Blesa, även om den andra närmade sig hastigt sista biten, sade Öystein Tjomsland.

Eldoda (e. Tekno Odin – Eldfaksa) var överlägsen på 1.29,2 i sin Derbystouttagning efter att ha fått bestämma i ledningen. Tom Erik Solberg körde det Anders Lundström Wolden-tränade stoet.

– Hon började säsongen tveksamt, men nu är hon iång, sade Tom Erik Solberg.

Vårbusan galopperade med segergreppet kopplat i den återstående uttagningen till Derbystoet och den som profiterade på det var Rappodina (e. Tekno Odin– Rappfaksa), som tränas av Jerker Bjurman. Hon vann för Ulf Ohlsson på 1.30,9a/2.140.

Fokustema
Grand National du Trot
Läs senare

Etappvinst till Bazire

Den franska löpningsserien Grand National du Trot stannade till i Saint-Malo idag och segern gick till Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) och Jean-Michel Bazire.
Av
Pär Gustafsson

Saint-Malo ligger vid kusten mot Engelska kanalen, drygt 40 mil rakt västerut från Paris, och det är var det åttonde etappen i Grand National du Trot (€85.000). Dorgos de Guez kom från sjättepris i Prixde Washington (€100.000) och blev favorit när han gick ner i klass.

Sexåringen började från tillägg och efter drygt halva distans styrdes han fram utvändigt om ledaren. In på upploppet ryckte tre hästar ifrån konkurrenter och Dorgos de Guez såg länge slagen ut, men vinnarhålets Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) galopperade i segerstriden och kort före mållinjen fångade favoriten in ledaren Elvis Madrik (e. Overtrick) och Franck Nivard.

Dorgos de Guez landade på 1.14,2/2.975 meter och tjänade 38.250 euro. Hästen har totalt vunnit 18 av 40 starter och tjänat över 460.000 euro. Efter dagens fullträff har han totalt vunnit fem grupp II-lopp. Hans mor Lady Fromentro (e. Quito de Talonay ) tränades också av Bazire. Hon vann 14 lopp och tjänade 244.600 euro. Stoet har fått sex avkommor, Dorgos de Guez är den enda hingsten och han har med marginal bäst resultat på tävlingsbanan.

Totalt körs 13 etapper i Grand National du Trot innan finalen på Vincennes den 1 december.

Fokustema
V75
Läs senare

Westholm ersätter Lövgren

Joakim Lövgren har kvalat in två hästar lördagens final i bronsdivisionen. Jägersrotränaren hade planerat att köra Sevilla, men tvingas lämna ifrån sig tömmarna.
Av
Pär Gustafsson
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Anledningen är att Joakim Lövgren är delägare i Staro Leonardo och reglementet säger att körsvenner inte får köra mot egenägda hästar. Lövgren är inte ägare eller delägare i Sevilla som får Jörgen Westholm i sulkyn på lördag.

Staro Leonardo körs som planerat av lärlingen Bernardo Grasso.

5–11 aug: Åby Stora Pris och kallblodsklassiker

Fokustema
Läs senare

Dags att söka Stig H-stipendium

När Stig H Johansson fyllde 50 år, 1995, instiftades Stig H-stipendiet som hittills 52 lovande lärlingar premierats med.
Nu är det dags att söka årets stipendium.
Av
Ola Lernå
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!

Ansökningstiden går ut 24 augusti och Stig H-stipendiet delas ut på Kriterielördagen 28 september. För att söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och var högst 30 år gammal.
Stipendiet består av ett utbildningspaket, bland annat innehållande:

  • Två dagars specialprogram hos Stig H Johansson.
  • Fystest och fysträning
  • Tre dagars coachning med mental tränare
  • En dags medieträning
  • En dags marknadsföring och kundvård, Wången.
  • En dags ekonomi och företagande med LRF-konsult.
  • En utbildningsdag på Lantbruksuniversitet Ultuna med det senaste i hästforskningen

Ansökninghandlingar för Stig H-stipendiet hittar ni via denna länk.