Fokustema
Kuskjubileum
Läs senare

Nordström till tusenklubben

Det började 1986 på Jägersro.
36 år senare var det dags för jubileum.
Igår klev Per Nordström in i tusenklubben!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lite trögt i maskineriet har det gått en tid för Per Nordström, men igår kom tusende segern på Jägersro när han fick hoppa in som reserv bakom Lady L.L. (e. S.J.’s Caviar) på sin hemmabana.

– Det är förstås skönt att det är gjort. När man står på 999 vill man ha det avklarat så fort som möjligt för att blicka vidare, sade Per Nordström efter segern med Lady L.L. på Jägersro igår, och han fortsatte:

– Den här segern halkade in på ett bananskal eftersom inte Rene kunde köra. Jag har varit lite småbekymrad eftersom vi haft lite formtapp i vårt stall. Faktiskt trodde jag att den här segern skulle varit avklarad lite tidigare.

Det var inte förrän på mållinjen som Per Nordström kunde räkna in sin jubileumsseger med Lillian Uglebjergs Lady L.L. och det var också på Jägersro som marschen mot tusen vinster tog fart en gång i tiden.

– En häst som hette Bjärs Keymore och som tränades av min gamla arbetsgivare Mats Rånlund var min första vinnare.

I vinnarcirkeln på Jägersro framhöll Per Nordström framför allt 2021.

– All-time-high för min del med många stora lopp, både vinsten i Sprintermästaren och andraplatsen i Derbyt på Jägersro. Hela fjolåret var magiskt.

Från Boden till Jägersro

Från Boden till Jägersro gick resan i mitten av 1980-talet när Per Nordström, född 1967, följde med arbetsgivaren Mats Rånlund när denne flyttade söderut. Och i Skåne blev Nordström kvar. Sedan 1990 har han varit proffstränare, men framgångar i närheten av de han hade 2021 har Nordström aldrig varit i närheten av.

Önas Prince (e. Chocolatier) vann Kungapokalen, Sprintermästaren, Breeders Crown och slutade tvåa i Svenskt Travderby. På treåringssidan vann Felix Orlando (e. Orlando Vici) både långa och korta E3 för hingstar och valacker, medan Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) vann korta E3 för ston.

När de svenska hästsportjournalisterna skulle rösta fram årets tränare till Hästgalan i vintras blev vinnaren Per Nordström.

Flera Grupp I-segrar

Som kusk och tränare har han fler Grupp I-segrar på meritlistan. Han körde själv Denim Boko (e. Chocolatier) och Revelation (e. Readly Express) till seger i Svensk Uppfödningslöpning 2012 respektive 2019, samt tränade 2020 års vinnare Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), som guidades av Peter Ingves i finalen.

Därtill finns exempelvis dubbla segrar i Svampen (Denim Boko och Dixi Sisu), vinst för Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) i Stosprintern och Önas Prince vinst i Premio Going Kronos bland grupptriumferna i Nordströms kuskkarriär.

Catchdriver på heltid

Med dessa tränarframgångar – främst under fjolåret – är det lätt att glömma att Nordström under åren 2003–2008 faktiskt inte tränade en enda häst. Han försörjde sig som catchdriver på heltid!

Gösta Nordin var förste svenske kusk att vinna 1.000 lopp. Han klev in i tusenklubben 1956 och följdes samma år av Algot Scott, medan Folke Hjalmarsson nådde milstolpen 1957.

Totalt har nu svenska tusenklubben 103 medlemmar. Förutom Nordström har även Stefan Persson passerat 1.000 under 2022, då han vann med Emelion på Jägersro i januari.

Per Nordströms väg till 1.000 kusksegrar

 • 1: Bjärs Keymore (e. Keystone Sycamore), Jägersro 28 januari 1986
 • 100: Nancy McKinney (e. Active Bowler), Umåker 23 januari 1991
 • 200: Yankee Desert (e. Yankee Renegade), Jägersro 5 december 1998
 • 300: Legacy Crown (e. Buvetier d’Aunou), Jägersro 25 november 2003
 • 400: Devileye (e. Lindy’s Crown), Åby 14 april 2005
 • 500: Lojar Bögedal (e. Bojar de Hess), Charlottenlund 9 juli 2006
 • 600: Deluxe (e. Diamond Way, Jägersro 23 oktober 2007
 • 700: Karola Gelj (e. Malabar Circle Ås), Jägersro 15 december 2009
 • 800: Denim Boko (e. Chocolatier), Gävle 16 juni 2013
 • 900: Önas Prince (e. Chocolatier), Halmstad 14 mars 2020
 • 1.000: Lady L.L. (e. S.J.’s Caviar), Jägersro 21 juni 2022

Källa: Nordiska Travmuséet