Fokustema
Konung Gustav V:s Pokal
Läs senare

Nordströms Prince blev kung

En storseger i Breeders Course-final som treåring.
Men karriärens största triumf kom idag.
Per Nordströms Önas Prince hade marginalerna med sig i Konung Gustav V:s Pokal.
Av
Mathias Hedlund
Önas Prince och Per Nordström vid segern i Kungapokalen. På lördag siktar han in på att kval in till Paralympiatravet. Foto Adam Ström/stalltz.se
Önas Prince och Per Nordström vid segern i Kungapokalen. På lördag siktar han in på att kval in till Paralympiatravet. Foto Adam Ström/stalltz.se

Det blev ingen rafflande upplaga av Konung Gustav V:s Pokal anno 2021. Därtill var respekten för Per Nordströms hingst Önas Prince (e. Chocolatier) för stor. 1.14,7 första 1.500 meterna säger det mesta om farten i loppet, men när segertiden skrevs till 1.13,0a/2.140 meter så gick det undan värre sista biten.

Glada miner efter Önas Prince och Per Nordströms seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Önas Prince satt på trumf, men vinnarhålets Rome Pays Off (e. Muscle Hill) utmanade på open stretch och i mål hade Önas Prince en centimeter eller två till godo.

Därmed kammade Önas Prince in seger tolv på blott 17 starter hittills i karriären och den hittills största. Skicklige unghästtränaren Per Nordström har snyggt matchat fram Önas Prince till framgångarna. Som seger i försök och final i Breeders Course korta variant i somras, där finalen vanns i stor stil på 1.11,3a/1.640 meter.

– Det är en enorm glädje och stolthet att hitta en sådan här häst, forma den och ta den hela vägen hit, sade Per Nordström till VinnareV75.

Vunnit på alla distanser

Att Önas Prince är en komplett häst visas inte minst av att han som treåring vann både över kort-, medel- och lång distans. Plumpen i protokollet är ”nollan” i Svenskt Travkriterium, men den dagen var inte Önas Prince sitt rätta jag.

Fakta

Önas Prince

Hingst 4 år e. Chocolatier-Sobra e. Pine Chip
Resultat: 17 st: 12–0–1
Rekord: 1.15,0m* – 1.11,3ak*
Insprunget: 2.762.200 kr
Uppfödare: Tomas Jonsson, Nossebro
Ägare: Per Nordström AB, P Hansson & R Nilsson
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Körsven: Per Nordström, Jägersro
Skötare: Emma Nordström

Expandera

I år har han inlett fläckfritt med fyra segrar på lika många starter och att Sprintermästaren med försök och final över sprinterdistans är sommarens stora uppgift är ingen vild gissning. Inte heller att Svenskt Travderby på hemmabanan Jägersri i höst står högt på önskelistan.

Robert Bergh var alltså en hårsmån från en dubbel i pokalloppen när Rome Pays Off fick ge sig med minsta möjliga marginal.

– Jag kände på mig, att jag inte hann dit, det var surt. Det var inget jag kunde gjort annorlunda, kanske var det lite för ihåligt gäng och det blev för mycket bevakning. Pers häst är ju så snabb så det är svårt att kunna ta något, så det är otroligt att jag kunde ta nästan en längd sista 200, sade Robert Bergh till Vinnare V75.

Fransk styrka på mödernet

Öna Prince är en son till Chocolatier som räknade in sin andra vinnare i loppet. För åtta år sedan vann Lutfi Kolgjini-tränade El Mago Pellini.

Önas Prince mamma Sobra (e. Pine Chip-Tamina des Etangs) är till hälften franskt stammad och syster med några goda hästar: Nisse (e. Armbro Goal) 1.13,3ak/875.000 kr, Feidippides (e. Sancho Panca) 1.15,1am/837.000 kr och Don Miguel (e. Rirstly) 1.15,5am/820.000 kr.

Tamina des Etangs togs till Sverige av Knutsson Trotting (Bertil Knutsson) och hennes dotter Sobra såldes till Tomas Jonssons bolag Önahästen AB 2015. Önas Prince är hennes första avkomma i den ägon.

Från samma franska möderne kommer också sagohästen Tout Ou Rien (e. Flying Irishman), vars tävlingskarriär egentligen började i december som fyraåring då han i livets andra start tog första segern. Sedan strömmade segrarna in och till slut landade Tout Ou Rien på 4,3 miljoner kronor insprunget i 2000-talets början. Önas Princes mormors mor Bartavelle (e. Fandango) är detsamma till Tout Ou Rien.