Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Norge tar bort totoskatten 2020

Det hårt ekonomiskt trängda norska hästspelsbolaget Norsk Rikstoto får behövlig nödhjälp från den norska regeringen. Totoskatten tas helt bort under 2020 vilket beräknas vara värt 80 miljoner kronor för den norska hästsporten.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Norsk travsport får nödhjälp av norska regerigen. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Norsk travsport får nödhjälp av norska regerigen. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förra veckan framkom att Norsk Rikstoto befann sig i en akut ekonomisk situation som hotade att sätta hela den norska trav- och galoppsporten bankrutt. Det egna kapitalet var på väg att hamna under den gräns där alla utbetalningar – inklusive till hästsporten – omedelbart skulle behöva inställas, vilket i praktiken omedelbart skulle ställa trav- och galoppbanorna utan medel att driva någon verksamhet med.

En av de saker man hoppades på skulle rädda situationen, som blivit direkt akut av tävlingsstoppet orsakat av bekämpningen av spridningen av coronavirus, var att staten skulle ta bort totoskatten. Och så blir fallet. Den norska regeringen behövde bara en vecka på sig efter att framställan om slopad totoskatt framförts från trav- och galoppförunden för att bifalla detta. Formellt går det till så att regeringen föreslår Stortinget (riksdagen) att RIkstoto inte ska betala någon spelskatt under 2020, och det är redan klart att det finns politisk majoritet för att förslaget ska gå igenom.

Genom att befria Norsk Rikstoto från plikt att betala totalisatoravgift 2020 vill regeringen begränsa de negativa konsekvenserna av den pågående coronasituationen

Skattebefrielsen beräknas vara värd cirka 80 miljoner kronor och medför nödvändig likviditetsförbättring för spelbolaget.

– Genom att befria Norsk Rikstoto från plikt att betala totalisatoravgift 2020 vill regeringen begränsa de negativa konsekvenserna av den pågående coronasituationen för norsk hästsport. hästhållning och hästavel, säger lantbruks- och matministern Olaug Vervik Bollestad i ett uttalande från den norska regeringen.

Det Norske Travselskap och Norsk Jockeyklubb hade målat upp den svartaste tänkbara framtid i sin framställan om skattebefrielsen:

– Den extraordinära situationen knuten till COVID-19 har medfört ett massivt intäktsbortfall som inom en-tre månader hotar driften vid landets tävlingsbanor. Situationen kan utlösa avveckling eller konkurs. Följdeffekterna för hästnäringen kommer då att bli stora.

”Mycket viktigt för Norsk Rikstoto och hästsporten”

När regeringen nu gett tummen upp för skattelättnaden säger Norsk Rikstoto i ett pressmeddelande:

– Detta var mycket viktigt för Norsk Rikstoto och hästsporten, både för att kunna säkra egenkapitalet i Norsk Rikstoto och inte minst för att osäkra överföringarna till verksamheten så långt det är möjligt i denna kritiska period.

Den norska totoskatten är 3,3 procent på omsättningen.

 

Norsk travsport på väg mot bankrutt?

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Andra raka fölet efter Elithingst

Altea har fått sin andra avkomma. Ifjol nedkom hon med ett sto efter Raja Mirchi och i år har hon fått en son efter den Elitutnämnde hingsten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Äger Altea (e. Ready Cash-Divann), 1.13,0ak/322.330 kr, gör Lutfi Kolgjini och Dominik Andelic. Mormor Divann (e. Supergill), 1.12,6ak/684.670 kr, är undan Björn Lindbloms Gran Premio della Lotteria-vinnare Evann C. (e. Speedy Crown), 1.12,8ak*/1.628.640 kr.

Alteas son efter Raja Mirchi. Foto: privat

Divann har sin främsta avkomma i Alcoy (e. Ready Cash), 1.10,5am/3.606.030 kr, som var fyra i Kriteriet och finalist i Svenskt Travderby.

Bland segrarna kan Ragnar Thorngrens Minne, Prix d’Angouleme, Prix de l’Argonne, Prix du Crepuscule, Prix de Grasse, Grand Prix de la Ville de Nice och Prix de Stockholm nämnas.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport