Fokustema
Efterspel till Lotteria
Läs senare

Norge vill stänga ute italienska kuskar

Det norska travförbundet vill utestänga bland annat Alessandro Gocciadoro och Pietro Gubellini från att köra inbjudningslopp i de nordiska länderna, med anledning av hur de drev sina hästar i Lotterialöpningens consolation 1 maj.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro, ett körspö och Arazi Boko. En kombination som lett till väldigt starka reaktioner efter Lotterialöpningens tröstlopp igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro, ett körspö och Arazi Boko. En kombination som lett till väldigt starka reaktioner efter Lotterialöpningens tröstlopp igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det skriver norska sajten tgn.no.

– VI skall prata med de övriga nordiska länderna och försöka att få med oss dem på att utestänga de här fyra kuskarna. Vi har ett internationellt samarbete och detta kan vi inte visa upp. Det var en stygg drivning som inte hör hemma någonstans, oavsett vilka regler landet har, säger Det Norske Travselskaps generalsekreterare Svein Morten Buer till TGN.no.

DNT vill försöka stänga ute de fyra italienska kuskarna från inbjudningslopp. Så länge kuskar inte blivit avstängda för något går det ju inte att hindra dem från att köra ”vanliga lopp”, men när det gäller inbjudningslopp är det annorlunda. Där förbehåller sig arrangören rätten att välja vilka som ska få vara med.

De norska lopp där detta är aktuellt är Oslo Grand Prix, Ulf Thoresens International och Axel Jensens Minneslopp. I Sverige gäller det Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris. På det sättet har man till exempel sagt att hästar tränade av Philippe Billard inte bjuds in till några storlopp eftersom denne är så nära förknippad med den dopingavstängde Fabrice Souloy.

De fyra italienska kuskarna, utöver Alessandro Gocciadoro och Pietro Gubellini handlar det om Gaetano di Nardo och Gennaro Ricclo, körde de fyra främsta hästarna i mål i Lotterialoppets consolation. Gocciadoro vann med svenskfödde Arazi Boko. Det var inte första gången Alessandro Gocciadoro ”behandlade” förra årets Sweden Cup-vinnare Arazi Boko (e. Varenne – Laura Kemp) på detta sätt. Även i Yonkers International i höstas var hans drivning av hästen långt utöver vad som är acceptabel.

– Vi kommer att ta upp saken på UET-mötet i Berlin nästa vecka. Då kommer Norge att gå hårt på Italien för att detta (alltså drivningar av den sort som var fallet i detta lppp, reds.anm.) inte ska tillåtas, säger Svein Morten Buer, till TGN.no.

Även Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola har reagerat. I en artikel på sajten travsport.se säger hon följande:

– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda. Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt.

 

Enkelt att döma ut Gocciadoro

Arazi Boko vann consolation

Fokustema
Gocciadoro-domen
Läs senare

”Jag hoppas att snart vara tillbaka”

Domen är undanröjd och möjligheten att bedriva en filial på svensk mark är tillbaka.
Det är en lättad Alessandro Gocciadoro som Sulkysport når efter tisdagens uppmärksammade besked från ST.
– Jag måste tacka min advokat Jesper Arvenberg som har gjort ett mycket bra arbete, säger Alessandro Gocciadoro.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro kan andas ut. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro kan andas ut. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under gårdagen blev det klart att ST åter ger Alessandro Gocciadoro rätten att bedriva en filialverksamhet på svensk mark.
Därmed har den italienska stortränaren vunnit alla strider som han genom advokat Jesper Arvenberg tagit med ST.
– Vi har hela tiden trott på god chans att vinna för anklagelserna mot mig var hårda och felaktiga. Jag måste tacka min advokat Jesper Arvenberg som har gjort ett mycket bra arbete, säger Gocciadoro.

När du blir anklagad för något på ett felaktigt vis, jag svär på att det gör ont

Att perioden efter avstängningen och den indragna rätten att ha filial på svensk mark påverkat honom är inget han hymlar om.
– Från start var det tufft för mig, det gjorde riktigt ont. Att sedan snabbt flytta 20 hästar och massa utrustning 2.400 kilometer som om jag var kriminell var ingen enkel situation för vare sig mig eller mitt stall. Nu kan jag säga att det blivit bättre, tiden har läkt såren. Men när du blir anklagad för något på ett felaktigt vis, jag svär på att det gör ont.

”Filial redan detta år”

Beskedet om den återkallade rätten att bedriva filial på svensk mark är färsk och några direkta planer vad som händer nu tycks inte finnas.
– Nej, jag har inga planer redan nu. Jag har väntat in det slutliga beskedet innan jag över huvudtaget börja tänka något kring framtidsplanerna. Jag hoppas att mina ägare kan ge mig chansen att starta upp en filial redan detta år igen, men vi får se hur det blir.

När ser vi Alessandro Gocciadoro köra lopp på svensk mark nästa gång?
– Jag hoppas att det blir snart för trots allt så har jag alltid älskat mina erfarenheter i Sverige, avslutar Alessandro Gocciadoro.

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Grönt ljus för Gocciadoro-filial

Idag blev det klart att Alessandro Gocciadoro får öppna en svensk filial igen. Svensk Travsport stängde filialen i samband med att han dömdes till anmälnings- och körförbud för en incident – orsakad av en av hans lärlingar – på Örebrotravet i början på maj i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro får öppna sin filial igen i Sverige efter att ST givit grönt ljus idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro får öppna sin filial igen i Sverige efter att ST givit grönt ljus idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra veckan friades Alessandro Gocciadoro på samtliga punkter av överdomstolen, men inte gällande förbudet att driva filial eftersom det inte var överklagningsbart.

Efter den friande domen ansökte Alessandro Gocciadoro hos Svensk Travsport om att få öppna filial igen och idag fick han grönt ljus.

Knockout-seger för Gocciadoro mot Svensk Travsport

Fokustema
Enhandsdrivning
Läs senare

Knockout-seger för Gocciadoro mot Svensk Travsport

Svensk Travsport fick backa på samtliga punkter som överdomstolen prövat i Alessandro Gocciadoro-affären. Idag kom överdomstolens beslut gällande det start- och anmälningsförbud som ST gav Gocciadoro. Han frias helt av en enig överdomstol och ST ska dessutom betala honom 100.000 kronor som plåster på såret.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alesssandro Gocciadoro vann på alla punkter mot ST och dessutom ska travförbundet betala 100.000 kronor i skadestånd till honom. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alesssandro Gocciadoro vann på alla punkter mot ST och dessutom ska travförbundet betala 100.000 kronor i skadestånd till honom. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Naturligtvis är det extremt glädjande eftersom domen är hundraprocentigt positiv för Alessandro Gocciadoro. En runda två finns också i det här och det handlar om att titta på skadan detta orsakat för Gocciadoros verksamhet. Den är enorm eftersom han blivit av med flera topphästar, säger advokat Jesper Arvenberg.

Den 5 maj dömde Svensk Travsport Alessandro Gocciadoro till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud plus nedstängning av hans svenska filial för att en av hans anställda lärlingar hade givit Gocciadoro-tränade stoet Zarina Bi flera enhandare inför en start på Örebrotravet den 2 maj.

Alessandro Gocciadoro stängdes av med omedelbar verkan för att han, enligt Svensk Travsport, skadat ”travsportens anseende” trots att han inte fanns på Örebrotravet när det aktuella händelsen ägde rum.

ST:s avstängning överklagades av Alessandro Gocciadoro till ST:s överdomstol, vilken inhiberat beslutet några dagar senare och gav tillbaka hans rätt till att köra och anmäla hästar till överdomstolen behandlat Alessandro Gocciadoros ärende.

Idag kom beslutet från överdomstolen och det kan läsas i sin helhet här!

”Respekterar beslutet”

Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon. Foto: Claes Freidenvall

– Vi respekterar givetvis överdomstolens beslut och hur de tolkar reglementet. De gör bedömningen att tränarens ansvar inte är strikt avseende § 31 med nuvarande skrivelse, ”Tränaren ansvarar för att körsven/ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen”. Med den tolkningen betyder det att Marco Pedrazzini är den enda som kan utdömas straff för händelsen. Vi ansåg utifrån reglementet att det är ett strikt ansvar hos tränaren, gällande vem som värmer hästen, säger Svensk Travsports vd Maria Croon i ett uttalande på ST:s hemsida.

Skickar in ny ansökan

Frågan om Alessandro Gocciadoros stängda filial prövades däremot inte av överdomstolen eftersom det beslutet inte var överklagningsbart, enligt Svensk Travsport.

– Där tänker jag skicka in en ny ansökan till Petter Johansson (sportchef ST, reds. anm.) och jag hoppas verkligen att de är tillräckligt begåvade och ger honom filialen tillbaka för annars har Svensk Travsport riktigt stora problem. Om de inte släpper på det blir det en större process och eftersom man går in på europarättsliga grunder. Att begränsa den fria rörligheten är synnerligen allvarligt, säger Jesper Arvenberg.

ST:s dom är en lynchning

Håller ST:s hafsverk?