Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Norges superstjärna

13 blev inget oturstal. Hillary B.R. är Norges nästa stora stjärna.
I Jarlsberg Grand Prix för ston hade hon lekstuga när hon tog 13:e segern på lika många starter med mycket, mycket krafter i behåll.
Av
Mathias Hedlund
Hillary B.R. vann Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Så här såg hon vid sitt första Sverigebesök i maj. Foto Lars B Persson
Hillary B.R. vann Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Så här såg hon vid sitt första Sverigebesök i maj. Foto Lars B Persson

Hur bra är egentligen fyraåriga Muscle Hill-dottern Hillary B.R.? Ja, hon vet fortfarande inte hur det känns att förlora. Treåringssäsongens nio segrar innehöll Stokriteriet, norskt Oaks och Prinsesse Märtha Louises Pokallopp. I år kom första stora segern i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix. Dessutom har hon lekt med svenska konkurrenter i ett Breeders Crown-försök i Halmstad.

I försöket till norska stosprintern slog hon till med fantastiska 1.09,9a/1.609 meter. I finalen behövde hon inte visa lika mycket. Efter stabil start körde Magnus Teien Gundersen till efter 400 meter och fick överta ledningen efter 1.09,4 första 500. Sedan var det tack och adjö till konkurrenterna – Hillary B.R. öppnade nämligen upp tio, 20, 30, ja 40 meter till konkurrenterna i andra kurvan. Och resten blev ren defilering till säsongens första stora seger.

– Hon lunkade 1.10,4, det är helt fantastiskt, sade tränaren Geir Vegard Gundersen.

– Hon vann med mycket krafter kvar, fyllde körande sonen Magnus i.

Bakom den överlägsna vinnaren tog Thankful (e. Muscle HIll) och Öystein Tjomsland andraplatsen efter rapp avslutning före Delight Classic (e. Orlando Vici).

Vilar till Stoderbykvalet?

Nu väntar troligen en träningsuppehåll för Hillary B.R. Hela säsongens fokus ligger nämligen på Stoderbyt i september och nästa gång hon visar sig på tävlingsbanan blir uttagningsloppet, om tränare Gundersen får bestämma.

– Jag tror inte att det inte blir någon start innan Stoderbykvalet. Jag har tänkt på det loppet sedan i höstas, sade Geir Vegard.

Jag sade första gången jag såg Hillary att ”henne ville jag ha”

Han fastnade för Hillary B.R. redan som föl hos uppfödaren Björn Rishaug utanför Trondheim.

– Jag sade första gången jag såg Hillary att ”henne ville jag ha” och ville sedan få vintern på mig att hitta ägare till henne. Det fick jag.

13 starter, 13 segrar – och sagan har bara börjat.

– Hillary är unik, hon har ingen svaghet. Jag är helt säker att hon har fler saker att utveckla, framför allt från start, och så är det med de flesta av mina hästar, sade tränaren om sin adept som skar mållinjen med fyra skor på hovarna och oryckta öronproppar.

Odd Herakles ensam på banan

Kallblodskungen just nu heter Odd Herakles (e. Moe Odin). Efter seger i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Nordic King i Finland stod han med tre ben i mål från innerspår i snabbloppet för kallblod på Jarlsberg. Och visst blev det en odramatisk tur till segern tillsammans med Tom Erik Solberg.

När spetsstriden var över efter 50 meter när utmanaren Finnskog Sjefen galopperade var också loppet över. Bakom främsta utmanaren Rolig Eld satte sig Vidar Hop i rygg på ledaren och där satt han kvar över mållinjen med gott om krafter kvar. För efter 1.23,2 första kilometern i sprinterloppet kunde Tom Erik Solberg dirigera som han ville med Odd Herakles, som landade på 1.22,1/1.609 meter efter en snabb avslutning.

– Han var väldigt pigg och fin i värmningen och kändes som en miljon hela vägen. Han var bättre idag än i Finland och jag kunde kört ännu fortare än idag, men han har ett Norskt Mästerskap som väntar om ett var veckor, sade Tom Erik Solberg.

Rolig Eld smög med till andraplatsen tätt före Pave Faks, som tidigt avancerade till dödens och höll bra.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.

Fokustema
Berlin
Läs senare

Svenskar i tyska derbykval

Conrad Lugauer, Marc Elias, Ola Samuelsson och Jörgen Sjunnesson är de svensklicenserade aktörerna som finns representerade när Berlin kör derbykval under såväl lördagen som söndagen.
Av
Emil Persson
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under lördagen handlar det om kval till stoderbyt med 5.000 euro till vinnaren i respektive uttagningslopp. Lugauer inleder på lördagen med egentränade Ganes B (e. Muscle Hill) 1.15,7/€6.581 som inlett karriären med en seger och två andraplatser.
Ola Samuelsson startar Jaipur F Boko (e. Muscles Yankee) 1.16,5/€8.921 å sin tur medan Jörgen Sjunnesson kuskar bakom Arnold Mollemas Jersey Muscles (e. Muscles Yankee).

Totalt är det fyra uttagningslopp i Stoderbyt med nio hästar i varje vilket innebär att totalt 36 treåriga ston tar chansen att jaga finalplatser.

Under söndagen avgörs kvalen till det öppna Derbyt dit 32 hästar anmälts och fördelats ut på fyra lopp. Där är det bara Marc Elias som kör och han gör det åt pappa Conrad Lugauer. Då handlar det om Ornello (e. Love You) 1.15,1/€5.023.

I båda klasserna handlar det om 1.900 meter autostart och finalerna avgörs i Berlin helgen den 3-4 augusti.

Läs mer: