Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Norges superstjärna

13 blev inget oturstal. Hillary B.R. är Norges nästa stora stjärna.
I Jarlsberg Grand Prix för ston hade hon lekstuga när hon tog 13:e segern på lika många starter med mycket, mycket krafter i behåll.
Av
Mathias Hedlund
Hillary B.R. vann Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Så här såg hon vid sitt första Sverigebesök i maj. Foto Lars B Persson
Hillary B.R. vann Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Så här såg hon vid sitt första Sverigebesök i maj. Foto Lars B Persson

Hur bra är egentligen fyraåriga Muscle Hill-dottern Hillary B.R.? Ja, hon vet fortfarande inte hur det känns att förlora. Treåringssäsongens nio segrar innehöll Stokriteriet, norskt Oaks och Prinsesse Märtha Louises Pokallopp. I år kom första stora segern i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix. Dessutom har hon lekt med svenska konkurrenter i ett Breeders Crown-försök i Halmstad.

I försöket till norska stosprintern slog hon till med fantastiska 1.09,9a/1.609 meter. I finalen behövde hon inte visa lika mycket. Efter stabil start körde Magnus Teien Gundersen till efter 400 meter och fick överta ledningen efter 1.09,4 första 500. Sedan var det tack och adjö till konkurrenterna – Hillary B.R. öppnade nämligen upp tio, 20, 30, ja 40 meter till konkurrenterna i andra kurvan. Och resten blev ren defilering till säsongens första stora seger.

– Hon lunkade 1.10,4, det är helt fantastiskt, sade tränaren Geir Vegard Gundersen.

– Hon vann med mycket krafter kvar, fyllde körande sonen Magnus i.

Bakom den överlägsna vinnaren tog Thankful (e. Muscle HIll) och Öystein Tjomsland andraplatsen efter rapp avslutning före Delight Classic (e. Orlando Vici).

Vilar till Stoderbykvalet?

Nu väntar troligen en träningsuppehåll för Hillary B.R. Hela säsongens fokus ligger nämligen på Stoderbyt i september och nästa gång hon visar sig på tävlingsbanan blir uttagningsloppet, om tränare Gundersen får bestämma.

– Jag tror inte att det inte blir någon start innan Stoderbykvalet. Jag har tänkt på det loppet sedan i höstas, sade Geir Vegard.

Jag sade första gången jag såg Hillary att ”henne ville jag ha”

Han fastnade för Hillary B.R. redan som föl hos uppfödaren Björn Rishaug utanför Trondheim.

– Jag sade första gången jag såg Hillary att ”henne ville jag ha” och ville sedan få vintern på mig att hitta ägare till henne. Det fick jag.

13 starter, 13 segrar – och sagan har bara börjat.

– Hillary är unik, hon har ingen svaghet. Jag är helt säker att hon har fler saker att utveckla, framför allt från start, och så är det med de flesta av mina hästar, sade tränaren om sin adept som skar mållinjen med fyra skor på hovarna och oryckta öronproppar.

Odd Herakles ensam på banan

Kallblodskungen just nu heter Odd Herakles (e. Moe Odin). Efter seger i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Nordic King i Finland stod han med tre ben i mål från innerspår i snabbloppet för kallblod på Jarlsberg. Och visst blev det en odramatisk tur till segern tillsammans med Tom Erik Solberg.

När spetsstriden var över efter 50 meter när utmanaren Finnskog Sjefen galopperade var också loppet över. Bakom främsta utmanaren Rolig Eld satte sig Vidar Hop i rygg på ledaren och där satt han kvar över mållinjen med gott om krafter kvar. För efter 1.23,2 första kilometern i sprinterloppet kunde Tom Erik Solberg dirigera som han ville med Odd Herakles, som landade på 1.22,1/1.609 meter efter en snabb avslutning.

– Han var väldigt pigg och fin i värmningen och kändes som en miljon hela vägen. Han var bättre idag än i Finland och jag kunde kört ännu fortare än idag, men han har ett Norskt Mästerskap som väntar om ett var veckor, sade Tom Erik Solberg.

Rolig Eld smög med till andraplatsen tätt före Pave Faks, som tidigt avancerade till dödens och höll bra.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport