Fokustema
STL Färjestad 21 september
Läs senare

Norsk dominans efter sevärd duell

KARLSTAD. Etta, tvåa, trea och fyra.
Föga oväntat krossade det norska laget det svenska i Unionskampen för kallblod där Odd Herakles och Roli Eld stod för en minnesvärd duell inför 4.357 åskådare.
Av
Emil Persson
Foto Lennart Kihlman/ALN
Foto Lennart Kihlman/ALN

Odd Herakles (e. Moe Odin) fick se sig rejält manglad av Roli Eld (e. Lome Elden) på slutrundan och det blev verkligen strid in till linjen.
Ingen av nioåringarna ville ge sig, men Odd Herakles höll stången med en halv längd på 1.20,3a/2.140 meter vilket är den näst snabbaste segertiden i loppets historia.
– Han är helt enorm. Han ger oss stor glädje varje gång han är ute. Se bara hur han ser ut på banan, han är lika stolt själv, sade Lars O Romtveit om sin häst och tillade:
– Det blev som förväntat en fantastisk duell, men man kommer inte förbi Odd Herakles utan möjligen en halv längd som närmast.
Körande Tom Erik Solberg skickade beröm till såväl sin häst som Roli Eld.
– En topprestation av två väldigt bra hästar som kämpade hela vägen på slutvarvet. Jag ville att han skulle se hästen på utsidan och drog aldrig ner skygglapparna, sade Solberg efter segern värd 300.000 kronor.

Skräll i guld

Uno Sweds Minneslopp såg en ytterst överraskande vinnare i gulddivisionsdebutanten Ragazzo da Sopra (e. From Above). Björn Goop hade tre hästar till start i loppet, var tvungen att köra delägde Reckless (e. Ready Cash) och skickade istället upp Jorma Kontio bakom sexåringen.
Han fick Ragazzo da Sopra att visa upp en ny egenskap då han flög till tät, släppte till Heart of Steel (e. Cantab Hall) och lyckades ta sig utåt i banan 300 meter före mål.
Usain Henna (e. Super Light) som tassat med i två steg rundade en hetsig, dödenstravande Perfect Spirit (e. Andover Hall) i slutkurvan, men var utan chans att stå emot 33-oddsaren Ragazzo da Sopra de sista stegen i mot mål.

Ville Karhulahti har fått stort förtroende som kusk av sina proffskollegor i Västsverige sen han blev Axevallatränare och han har verkligen tagit tillvara på chanserna.
Nu satte han dit Bossy Alley (e. The Bosses Lindy) åt Axevallakollegan Mimmi Elfstrand efter att fått rygg på ledande Great Winner och tagit sig loss utåt i banan 300 meter före mål. Faktum var att femåringen sprang förbi Waikiki Silvio (e. Varenne) med lätthet sista 100 meterna.s

Norsk överraskning

Johan Untersteiners Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) fortsätter sina resa upp genom klasserna. Redan i maj vann han ett klass II-försök på 1.10,8a/1.640 meter, men nu när han debuterade i bronsdivisionen räckte det med 1.11,6a/1.640 meter för att gå segrande ur striden.
– Jag fick köra max de första 250 meterna för att vi skulle få ledningen, men sen fick jag dämpa fram till upploppet. Då sprang han undan enkelt, konstaterade Halmstadtränaren.

Att räkna på ett travlopp är inte alltid det enklaste. I Klass II-försöket artade det hela sig så tokigt att favoriten Giordano Soa (e. Thai Tanic) kastade in handduken helt på sista bortre långsidan och i samma skede galopperade plötsligt ledande Victory Road (e. Oiseau de Feux).
Därmed var det raka vägen fram för Kim Pedersen-tränade Ibra Boko (e. Conway Hall) och Erlend Rennesvik från vinnarhålet och duon skaffade sig så pass många längder direkt att det aldrig var något snack om att 27-oddsaren skulle hålla hela vägen hem.

Mattias Djuse-tränade Dexter Brick var ytterst rejäl då han gjorde grovjobbet i klass I-försöket. Körande Carl Johan Jepson fick ge sig iväg från tredje utvändigt ut på sista bortre långsidan, men trots att Gianluca B.R. (e. Revenue) och Sandsjöns Enzo (e. Brioni) fick följa med bakom så klarade de inte av att sig förbi Make it Happen-sonen.

Björn Goop agerar sällan skrällkusk, men nu slog han till med Smevikens Cruiser (e. Magiccarpetride U.S.) åt Veijo Heiskanen. Från spår tolv bakom bilen lyckades han ta sig fram via rygg på favoriten Partizan Face (e. Raja Mirchi) under slutvarvet och då räckte krafterna för att avgöra till mångas stora förvåning.

Totalt var det 6,06 system som hittade alla sju vinnare vilket gav en utdelning på 4.090.241 kronor.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.

Fokustema
EM
Läs senare

EM: Sju kämpar om 1,2 miljoner

Europamästerskapen för treåringar avgörs i samband med Europaderbyt på Vermo. Efter masstrykningar finns endast sju hästar med i anmälningslistan trots att förstapriset är 60.000 euro.
Av
Ola Lernå
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen

Av dessa är ingen tränad i Sverige, däremot är ju Ecurie D. (e. Infinitif) numera svenskägd och körs dessutom av Björn Goop.

EM för femåringar ser fjolårets Europaderbyvinnare Villiam (e. Muscle Hill) från spår tre och han ställs bland annat mot Björn Goop-tränade Portland. Villiams senaste framträdande var galoppen i Jibuleumspokalen och han har endast startat en gång (trea i Rättvik i juli) sedan triumfen i Europaderbyt i oktober ifjol.

EM för treåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 60.000 euro.

 1. First Class Lady  – Tapio Perttunen
 2. Ferus Galax  – Harri Koivunen
 3. Maya Turbo – Robin Bakker
 4. Custom Colt – Mika Forss
 5. Golden Dream ME – Noralf P Brækken
 6. Raskolnikov Frido – Santtu Raitala
 7. Ecurie D. – Björn Goop

EM for femåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 50.000 euro

 1. Stonecapes Queila – Hannu Torvinen
 2. Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen
 3. Villiam –  Jorma Kontio
 4. Callela Lisbeth –  Esa Holopainen
 5. Cameron Evo –  Olli Koivunen
 6. Portland – Björn Goop
 7. Hotshot Luca –  Pekka Korpi
 8. Willow Pride – Mika Forss
 9. Le Gros Bill  – Iikka Nurmonen
 10. Club Nord Elit  –  Jukka Torvinen
Fokustema
Dansk dramatik
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ingves i backen

Igår kördes Danskt Travkriterium på Charlottenlund och Peter Ingves körde Enjoy the Coktail till seger i Kriterium Consolation åt Christian Lindhardt, men efter loppet höll det på att gå illa.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger

Kriterium Consolation kördes som dagens femte lopp och efter att Enjoy the Coktail (e. Coktail Jet) skurit mållinjen först tillsammans med Peter Ingves skulle Ingves göra ”benet”, den segergest han är känd för. Men Enjoy the Coktail blev rädd och Ingves fick hoppa ur sulkyn.

– Det var odramatiskt egentligen och det är ingen fara med mig idag. Han blev lite vass då han såg mitt ben genom hålet i murphyn och var på väg att börja slå. Jag hoppade ur sulkyn och tappade ena tömmen, men lyckades få tag i huvudet på honom. Det var tur att han inte kom lös, säger Ingves som precis är färdig med dagens träningsjobb åt Peter Untersteiner.

Fyra lopp senare körde Peter Ingves Explosive Lady (e. Classic Photo) åt John Friis i Noras Bean Dansk Hoppe Kriterium, men de slutade oplacerade.