Fokustema
Kallblod
Läs senare

Norsk maktdemonstration inför Derbyn

Fyra år i rad har Öystein Tjomsland vunnit Svenskt Kallblodsderbyt.
Inför årets klassiker i Östersund har han anledning att vara orolig.
I Brenne Odin finns en tuff norsk utmanare till Tjomsland.
Av
Mathias Hedlund
Blir det en ny duell mellan norrmännen Öystein Tjomsland och Åsbjörn Tengsareid i Kallblodsderbyt i Österund i juli? Fot Mathias Hedlund/Sulkysport
Blir det en ny duell mellan norrmännen Öystein Tjomsland och Åsbjörn Tengsareid i Kallblodsderbyt i Österund i juli? Fot Mathias Hedlund/Sulkysport

Nio av de tio senaste åren har det blivit norsk seger i Svenskt Kallblodsderby och de fyra senaste åren har en häst tränad av Öystein Tjomsland vunnit. Mycket talar för ny norsk triumf i sommar, men frågan är om det blir Tjomsland igen?

Prinsessan Madeleines Pokal över sprinterdistans för fyraåriga kallblod med 150.000 kronor till vinnaren är något av ett genrep inför kvalen till Svenskt Kallblodsderby i juli och fjolårets vinnare av Kriteriet på Dannero gav bästa tänkbara formintryck inför de klassiska loppen.

Det handlar om Brenne Odin (e. Moe Odin) som tillsammans med Åsbjörn Tengsareid dirigerade mer eller mindre varje meter av loppet. Via 1.26,9 första 500 meterna och 1.25,4 första rundan drog Brenne Odin iväg sista halvvarvet på 1.20,9 när han segrade på 1.23,7a/1.640 meter.

Var det så enkelt som det låter? Ja, både jag och nej. 700 meter från mål satt Brenne Odin i tät, Öystein Tjomsland-tränade Holter Odin (e. Moe Odin) utvändigt och Jan-Olov Perssons Sturfajt’n (e. Tekno Odin) och Mats E Djuse i ledarryggen. Övriga var redan distanserade.

In i slutsvängen försvann också Sturfajt’n och känslan var att Brenne Odin skulle defilera till seger, men Holter Odin gav inte slaget förlorad. Hästen fullföljde starkt, men kunde aldrig komma i riktigt hotande närhet av Brenne Odin när denne tog tredje årssegern.

– Den här hästen har betytt mycket för mig och det blir mycket nerver när han startar, sade tränaren Jens Kristian Brenne till ATG Live.

Åsbjörn Tengsareid var tillbaka i sulkyn efter att ha varit avstängd när Brenne Odin slutade tvåa i Sleipner Cup-finalen på Romme för drygt två veckor sedan.

– Som treåring gick han ofta i tät och i år har han tävlat mer i ryggar och det verkar ha gjort gott, sade han.

”Vara med i toppen i Derbyloppen”

Fyraåriga stoet Sjö Perla (e. Tekno Odin) kvalade in till tre klassiska finalen ifjol som treåring, men fick nöja sig med sjätteplatsen i Kriteriestoet på Dannero som bästa resultat i finalerna. I år har Öystein Tjomsland finare placeringar i sikte när det vankas dubbla Stoderbyn i sommar och höst.

Med ett lopp i kroppen var Sjö Perla mogen att rekordsänka ett par tiondelar när hon plockade hem stoloppet Hambostina och 100.000 kronor med sin tränare i vagnen.

Sjö Perla satt lugn i rygg i andraspår bakom tätparet innan Tjomsland gjorde slag i saken strax innan slutsvängen. Då klev Sjö Perla till front och försvann sedan undan till lekande lätt seger på 1.27,2/2.140 meter.

– Jag visste ju att de värsta konkurrenterna stod bakom, så jag kunde ta det lugnt med Sjö Perla så att hon fick trava in sig. Hon har utvecklats mycket sedan ifjol och jag tror att han kan vara med i toppen i de stora Derbyloppen, sade en helnöjd tränare och kusk i vinnarcirkeln.

Fjolårets etta bland stona i kullen, Dunungen (e. Smedheim Solan), var utan chans från fjärde utvändigt och tappade till slut som femma på 1.27,6/2.160 meter.

Obesegrad prinsessa

Tre starter, tre segrar och första noteringen under 1.30. Det svarade treåriga stoet Lannem Stella (e. Tekno Odin), med självaste Lannem Silje som mor, för i ett ST-lopp för treåriga ston med 50.000 kronor.

Mats E Djuse körde det av Jan-Olov Persson tränade stoet till täten och efter 1.32,3 första kilometern skärptes farten rejält under slutrundan när Lannem Silje stack ifrån till överlägsen seger på nya rekordet 1.29,9a/2.140 meter.