Fokustema
V86
Läs senare

Norsk talang imponerade

Norske Ferrari B.R. hade stor uppvisning när han vann ett fyraåringslopp på Åby. Det gick 1.07 sista 500 meterna när Per Oleg Midtfjeld lät Ferrari B.R. sträcka ut fram till 1.13,4a/2 140.
Av
Lars G Dahlgren
Ferrari B.R. och Per Oleg Midtfjeld beger sig till Forusbanen. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn
Ferrari B.R. och Per Oleg Midtfjeld beger sig till Forusbanen. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn

Det här framstår som en häst som lär bli svårslagen i de flesta årgångssammanhang i år, åtminstone de norska.

Fakta

Ferrari B.R.

hingst 4 år e. Muscles Yankee – Bauxite e. S.J.’s Caviar
8 st: 6–1–0
Rekord: 1.12,9am*
Insprunget: 402 282 kr
Uppfödare: Björn Rishaug, Norge
Ägare: Hesteeiere.no.
Tränare: Per Oleg Midtfjeld

Expandera

– Det är en Ferrari! Han kom till ledningen utan att jag behövde bruka något. Sista 600-700 meterna drog jag på och kände mig komfortabel hela vägen. Det kommer bli en topphäst, sade Per Oleg Midtfjeld som i det fallet har Elitloppsvinnaren Steinlager att jämföra med.

Ferrari B.R (e. Muscles Yankee u. Bauxite e. S.J.’s Caviar), vilken som treåring fanns hos den nu i två år dopingavstängde Bo Westergårds stall, galopperade i norska Kriteriet ifjol och har hunnit till sex segrar på åtta starter i karriären.

The Onions lopp har de två senaste åren vunnits av Nuncio och är tänkt som en bra uppgift på Solvalla för Elitloppskandidater att vässa form och visa upp sig i. Shadow Woodland spetsade runt om i årets upplaga.

Fakta

Shadow Woodland

valack 8 år e. The Bosses Lindy – Unlimited Visa e. Credit Winner
59 st: 24–8–5
Rekord: 1.10,4ak*
Insprunget: 2.797.758 kr
Uppfödare och ägare: Matti & Raija Pasinen, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl
Körsven: Ulf Ohlsson

Expandera

Finskfödde Shadow Woodland (e. The Bosses Lindy – Unlimited Visa) inledde säsongen med att spetsvinna Mantorps gulddivision sista veckan i mars och Ulf Ohlsson tog enklaste vägen till mål från innerspåret nu också. Shadow Woodland verkade taggad till tänderna när bilen släppte fältet men gick att reglera fram till 1.13-tempo första varvet. Han avslutade underkant 1.09 sista 500 meterna och även om det såg lite trögt ut sista biten på 1.12,2a/1 640 var det nog en synvilla. Ulf Ohlsson använde inte det norska huvudlaget.

– Shadow Woodland fick ett lämpligt lopp, det här var bra. Jag var lite orolig för att innerspåret kunde vara lite för löst för att passa Shadow Woodland, han är som bäst med ”smatterbana” och fint väder, sade tränaren Reijo Liljendahl till atg.live.

Amatörstall i toppform

Bollnäsamatören Magnus Träffs inledning på året med sex starthästar i träning är sällsam: åtta segrar på 15 starter efter V86-dubbeln på Solvalla!

Queer Fish (e. Varenne – Gambari) fick en tung inledning med tredjespår fram till dödens men det bekom honom inte alls. Valeur svarades snyggt ut i målskjutsen en bit före resten av fältet på respektingivande nya rekordet 1.11,3a/1 640.

Survival Kit och Magnus Träff. Foto Lars Jakobsson/Kanal75
Survival Kit och Magnus Träff. Foto Lars Jakobsson/Kanal75

Survival Kit (e. Going Kronos – Klipspringer) har inlett året med tre raka segrar. Kaj Widell kunde konstatera att det fanns kvar att köra med när Survival Kit avverkade de 3 160 meterna på 1.16,5.

– Det var åkandes fast han tappade travet sista 100 meterna, sade Widell.

– Det här är helt sjukt. Taktiken idag var att Queer Fish skulle ner i banan, men han var för pigg så det gick inte, jublade Magnus Träff.

Utöver Survival Kits tre segrar och Queer Fishs första i år under onsdagen har Träffs Sugar Daddy och Twinkle Kronos två vinster vardera.

Victory Kåsgård (e. Ens Snapshot – Happy Birthday) tog sjätte raka segern på lika många starter för Flemming Jensen varav fyra bärgats på Åby. Det handlade om årsdebut och Flemming hade förberett sexåringen väl; offensiv laddning till ledningen 1 300 meter kvar och Victory Kåsgård höll steglängden uppe till knapp seger före open stretch-avslutande Electric Light på 1.13,6a/2 140.

Fakta

Rätt V86-rad

6–10–4–1–12–4–9–3
Utdelning:
Åtta rätt: 67 065 kr
Sju rätt: 310 kr
Sex rätt: 30 kr
Omsättning: 23.831.966 kr

Expandera
Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst fyra år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av treåringssäsongen. I Sverige inledde hingsten i år med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.