Fokustema
Norge
Läs senare

Norsk topptränare riskerar ett års avstängning

Fyra tränare har brutit mot det norska dopingreglementet, varav det yrkas böter för tre personer medan Rune Wiig riskerar avstängning i tolv månader.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Wiig – med 3.621 vinster i karriären – riskerar tolv månaders avstängning för dopingbrott. Foto Stalltz.se
Rune Wiig – med 3.621 vinster i karriären – riskerar tolv månaders avstängning för dopingbrott. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Förutom Rune Wiig handlar det om trion Jomar Blekkan, Tom Erga och Kristian Malmin, skriver Trav-og Galopp-Nytt i Norge.

– Jag trodde att jag skulle få böter som de andra tränarna. En tränare i Danmark bötfälldes med 10.000 norska kronor för ett fall som gällde kortison. Jag blev chockad när jag hörde att det finns ett påstående om avstängning under ett helt år. Jag har ännu inte fått någon motivering till varför straffet är så hårt. Royal Power behandlades 31 dagar före loppet. Vi låg inom karenstiden på 28 dagar, men det räckte inte, säger Rune Wiig till TGN.

  • Straffet för Rune Wiig är rekommenderat till 35.000 norska kronor i böter och tolv månaders avstängning efter att Royal Powers dopingprov efter ett lopp på Forus travbana den 23 maj innehöll kortisonpreparatet betametason.
  • Tom Erga föreslås en bot på 55.000 norska kronor för att ha blistrat en häst inom karenstiden och som inte var i startbart skick på grund av en sårskada.
  • Jomar Blekkan riskerar 37.818 norska kronor i böter för felaktig journalföring av tio hästar som han var ansvarig tränare för.
  • Kristian Malmin böteslopp är satt till 35.587 norska kronor efter att Miss America avlagt ett positivt dopingprov för mepvacaine på Momarken den 22 januari.

Nu ska fallen avgöras i DNT:s motsvarighet till ansvarsnämnden i Sverige.