Fokustema
Ekonomisk kris
Läs senare

Norsk travsport på väg mot bankrutt?

Det norska spelbolaget Norsk Rikstoto kan från och med april tvingas stoppa alla utbetalningar till sporten och banorna. Blir det tävlingsstopp även i Sverige kan det gå helt på tok ekonomiskt för den norska hästsporten – i praktiken ett läge som liknar bankrutt.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix förra året. Foto SImon Hagen/Sulkysport
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix förra året. Foto SImon Hagen/Sulkysport

Efter att sajten trav365.no igår berättat om att Risktoto är i djup ekonomisk kris har verkställande direktören Camilla Garman idag gått ut med ett pressmeddelande om situationen.

Redan innan coronaviruset slagit till med stora samhällsekonomiska konsekvenser var den norska hästsporten hårt trängd och gick in i 2020 med budgetnerskärningar på storleksordningen 100 miljoner kronor. Det är en mycket allvarlig bild som nu målas upp, och hoppet står till att omedelbara drastiska nedskärningar av spelbolagets kostnader och att svensk travsport inte stänger verklsamheten ska rädda utbetalningarna i april.

– Situationen kan medföra att Rikstoto inte kan betala ut avsedda medel för ändamålet (alltså hästsporten, reds.anm.) för mars månad, det vill säga i april. Det görs fortlöpande prognoser men först när räkenskaperna för mars görs klara kan beslut fattas, skriver Camilla Garman.

Trav- och galoppsporten står stilla

Norsk trav- och galoppsport står stilla på grund av coronavirursutbrottet och de flesta anställda på både centrala och lokala (ban)nivåer är permitterade, så kostnaderna är neddragna till ett minimum. Men när tävlingsverksamheten ska återupptas måste alla återvända till sina arbeten, prispengar betalas ut…och då kan det stora norska hästspelbolaget befinna sig i en så allvarlig ekonomisk situation att det inte finns någon möjlighet att göra några utbetalningar för att så att säga få hjulen att snurra igen. Det blir som att försöka starta en motor men bensintanken är tom.

Det är dock inte endast coronavirusutbrottet som orsakat den ekonomiska krisen, även om detta nu gjort situationen akut. Grundproblemet är att det är risk att Norsk Rikstoto hamnat i en situation med sin balansräkning där det balanserade egenkapitalet är lägre än det instiftade ”grundkapitalet”. I det läget får norska stiftelser enligt lagstiftningen inte göra några utdelningar till sina ägare. I praktiken innebär det att den norska trav- och galoppsporten därmed inte längre kan få några utbetalningar alls från Rikstoto förrän kapitalet återställts.

Skatteförvaltningen ska göra en lagtolkning av hur vi behandlat detta

Styrelsen i Norsk Rikstoto har ännu inte kunnat göra klart bokslutet för 2019 eftersom man avvaktar ett utlåtande från skatteförvaltningen. Huvudfrågan är hur skattemyndigheterna ser på produktionsarbetet i Rikstoto Direkte (den norska motsvarigheten till Kanal75) och ett lån till Bergen Travpark.

– Skatteförvaltningen ska göra en lagtolkning av hur vi behandlat detta. Får vi inte medhåll är det risk att det egna kapitlet i Rikstoto blir negativt per den 31/12 2019, skriver Camilla Garman.

Till det kommer nu alltså att marsmånaden kommer att innebära ett stort avbräck för Rikstotos intäkter.

– Vi skulle då kört Unionskampen på Momarken med hög omsättning. Så blev det inte. Rikstoto importerar lopp (det vill säga arrangerar och deltar i  spel på bland annat svenskt trav, reds.anm.) kontinuerligt, men det får konsekvenser för omsättningen och vinstandelen, konstaterar Camilla Garman.

Dessutom. påpekar Camilla Garman här, är i praktiken också redan det stora och viktiga påsktravet på Klosterskogen att betrakta som borta.

 

Vi är helt beroende av att andra länder håller sin hästkapplöpning igång

Nu har Rikstoto omedelbart dragit i alla nödbromsar man hittat: Två tredjedelar av personalen är permitterad, alla konsultuppdrag avslutas, inga marknadskampanjer eller marknadsaktiviteter som kostar pengar görs, stopp för nästan alla pågående projekt, försök att bryta flera avtal med hänvisning till force majeure, avsäga sig ansvaret för driften och kostnader för Norsk Hestesenter, och sist men absolut inte minst begäran att staten tar bort totalisatoravgiften (alltså skatten på spelet) omedelbart.

– Håller sig omsättningarna på nuvarande nivåer kommer vi att klara överföringarna till sporten i april. Men det är en sårbar situation och vi är helt beroende av att andra länder håller sin hästkapplöpning igång, skriver Camilla Garman, och kunde där lika gärna direkt ha namngett Sverige.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Bold Eagle har blivit morfar

Tidigare i veckan blev Bold Eagle-dottern Unchalli Face mor till en hingst efter Fourth Dimension på Menhammar Stuteri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Bold Eagle och Franck Nivard. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle och Franck Nivard. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här kan vi verkligen tala om modernt blod…morfar heter Bold Eagle och pappan Fourth Dimensions mor Corazon Blue Chip är fallen efter Muscle Hill. Äger Unchalli Face gör Lutfi Kolgjini och Menhammar Stuteri.

Unchalli Faces son föddes den 26 mars på Menhammar Stuteri på Ekerö och det är hennes första avkomma. Själv kom Unchalli Face aldrig till start. Hon är undan italienskan Rebecca d’Asolo (e. Viking Kronos), 1.13,4ak/102.700 kr.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Nya föl hos Global

Fölrapporterna duggar tätt från Haras de Sou i Normandie och nu har Amourus blivit mor. Äger stoet gör Hans ”Global” Nelén.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Amourus (e. S.J.’s Caviar-Kendra Hall), 1.13,0ak/298.400 kr, har fött en hingst efter Hambletonian-vinnaren Trixton och det blir också amerikanskans nästa partner.

Amourus med sin son efter Trixton. Foto: privat

Totalt har nu Amourus fem svenskfödda avkommor och av de tre som är i tävlingsbar ålder har det gått bäst för Global Wellness (e. Broadway Hall), 1.13,7ak/164.000 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Den störste av dem alla

Den störste. Invigningsfest skjuts upp. Första avkomman efter toppstammad fransk avelshingst. Talan i tingsrätt dras tillbaka. Elitloppet för svenskfödd fyraåring? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport
Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Vem är den främste sulkytränaren genom tiderna? Givetvis en svår sak att bena ut, men Ron Gurfein – som tränat Hambletonian-vinnarna Continentalvictory, Self Possessed och Victory Dream – är klar på sin sak. I sin kolumn ”Ask the Guru” i Harness Racing Update resonerar han fram till vem han anser vara bäst. Ron Gurfein sammanfattar:

Ron Gurfein.

Jag växte upp med de bästa av de bästa och under den eran stod Billy Haughton och Stanley Dancer som riktmärke för vad som var bra. Jag är inte tillräckligt smart för att skilja dem åt och de hade två helt olika upplägg. Stanley hade vad jag idag skulle kalla en boutique-verksamhet, medan Billy hade en armé. Du kan inte heller ta bort två av mina egna favoriter, Howard Beissinger och Gene Reigle, från den tiden.

Sedan kom Bob MacIntosh och Chuck Sylvester. I modernare tid vill jag addera Steve Elliot och Per Eriksson. Då blir bara kvar ”my one of a kind trainer of the century, or of all times you prefer, Jimmy Takter!

Han har gjort allt – skriver Ron Gurfein – och lyfter speciellt fram vad som hände den 24 oktober 2015 på Woodbine Racecourse.

”Sir James vann sex Breeders Crown, fyra för travare och två för pacers. Detta efter ha vunnit sitt fjärde Hambletonian två månader tidigare.”

När det kommer till hästar – fortsätter Gurfein – är Jimmy ett geni. Hans djupa kunskaper om hästen som atlet och vetskapen att kunna toppa en häst vid rätt tillfälle saknar motstycke.

Jimmy Takter drog sig tillbaka som publiktränare 2019.

***

2 Det var tänkt att bli invigningsfest i den ”nya” totohallen som byggts upp efter branden i midsomras, men Östersundstravet planer får skjutas upp på grund av coronaviruset. Däremot har banan kunnat fortsätta med lunchservering i banans restaurang – när det inte är tävlingsdagar.

Till eftermiddagens tävlingar väljer travbanechefen Jan Quicklund att stänga även Café Volten på stallbacken och istället satsa på utegrill. Allt för att minimera smittspridning. När det gäller banunderlaget i Östersund är det beslutat om omläggning med start den 24 april.

***

3 Första avkommorna efter toppstammade avelshingsten Express Bourbon (e. Ready Cash-Kamera Bourbon), 1.12,5am/838.119 kr, har sett dagens ljus. På Haras de Sou i Normandie har Hans ”Global” Neléns Kissnmakup Hanover (e. Donato Hanover), 1.12,5ak/135.315 kr, nedkommit med ett sto efter den franskfödde avelshingsten. Och här kan Ni läsa om fler nyfödda Express Bourbon-föl.

Express Bourbons första avkomma. Foto: privat

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

4 Shocking Superman slog igenom på allvar i den äldre eliten när han dundrade runt fältet i Silverörnen i höstas och vann i överlägsen stil för Emila Leo – på 1.10,7a/2.140 meter. Den forne norske Kriterievinnaren och Derbytvåan har laddat batterierna med rejäl vinterträning och nu känner tränaren Oscar Berglund att hästen är redo för årsdebut.

Det sker på hemmabanan Östersund i eftermiddag och bland motståndet finns exempelvis rikstotoraketen From the Mine, som tränas av Umåkeramatören Catarina Norqvist. Hästen gör första starten sedan segern i silverdivisionsfinalen på Solvalla i början av november. Söndagen börjar med breddlopp på Åbytravet (första start 11.10) och här är alla startlistor till dagens tävlingar!

***

5 Jerry Bengtsson AB hade väckt talan mot Per Nordström AB gällande bland annat ”fodran och avskrivning” och dom föll i Helsingborgs tingsrätt i fredags. Skälet till förhandlingarna var att Jerry Bengtsson AB återkallat sin talan mot Per Nordström AB och tingsrätten valde därmed att skriva av målet. Däremot ska Jerry Bengtsson AB ska ersätta Per Nordström för hans rättgångskostnader, vilka uppgår till 221.700 kronor.

***

6 Danska storloppskalendern stuvas om på grund av corona-viruset. Skives storloppsdag ”Musketererdagen” flyttas från den 12 april till den 1 juni, medan danska Sprintermestern för fyraåringar kommer att köras den 2 oktober. Andra viktiga storlopp är Danskt Mästerskap för ston, vilket avgörs den 7 augusti, Billunds Grand Circle 3-års Championat för hingstar och valacker hålls 24 oktober och sex dagar senare göra stona upp i Grand Circle 3-års Championat i Odense. Fler uppgifter om flyttade danska lopp finns här.

***

7 Kan Green Manalishi vara något för Elitloppet? Det tror Marcus Melander och igår fick fyraåringen en genomkörare inför resan till Sverige. På Marcus Melanders 800-metersbana på gården i New Egypt travade Green Manalishi 1.14,5/2.400 meter.