Fokustema
Bjerke söndag kallblod - uppdaterad
Läs senare

Norska storloppen för kallblod…

Åtta klassiska löpningar, fyra vardera för varm- och kallblod, avgörs på norska Bjerke i eftermiddag. Här uppdaterar vi de fyra kallblodsfinalerna med gott om svenska deltagare - lopp för lopp. Och med en blågul triumf!
Av
Mathias Hedlund
Uggla I Mossens lillebror Buska Blyg kostade 300.000 kronor på Kriterieauktionen. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com
Uggla I Mossens lillebror Buska Blyg kostade 300.000 kronor på Kriterieauktionen. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Lopp 6, Kallblodskriteriet, förstapris: 500.000 kronor:

Han har tagit flera klassiska segrar som catchdriver. Nu kan friskusen Tom Erik Solberg addera en tränarseger i norskt Kallblodskriterium genom Valle Ask (e. Moe Odin-Eldvinni e. Lome Elden), som han själv kuskade.

Kallblodskriteriet blev en mycket dramatisk historia – och det började redan innan hästarna kördes upp bakom startbilen.

Förhandsfavoriten och vinnaren av svenska Kriteriet, Tekno Eld, fick inte chansen att bli dubbel Kriterievinnare. Efter fin värmning fungerade inte hästen alls när Ulf Ohlsson vände upp för provstrart.

– Hästen var inte fräsch, han var bakhalt. Han var bra i värmningen och det kändes inget i defileringsloppet heller, men i provstarten var han halt, suckade Ulf Ohlsson.

Ett försök att ta av bandagen på bakbenen fungerade inte heller och Tekno Eld ströks.

Nära olycka varvet kvar
När bilen släppte var Jan-Olov Perssons styrning Järvsö Birger, men fick släppa tät till Balder Mollyn (e. Wik Stjernen) mitt i första sväng. Tom Erik Solberg tog det lugnt med favoriten Valle Ask i inledningen, men avancerade på första långsidan och Per Oleg Midtfjeld släppte välvilligt täten efter 700 meter.

– Jag körde på säkerhet från start och när vi fick ledningen kändes det som att jag  hade bra kontroll, sade Solberg som efter 1.25,4 första kilometern hade mest sjå att hålla Balder Mollyn i rygg instängd tillräckligt länge för att ta en bekväm seger på 1.27,1a/2.100 meter.

Varvet från mål var det nära att bli en otäck olycka när Lome Diamant i tredjespår galopperande och hakade i hjulen på dödenstravande Bokli Rapp, varpå det tog stopp i andraspår. Kuskarna redde ut situationen och Jan-Olov Persson passade på att byta tredje invändigt mot dödens med Järvsö Birger. Hans häst var dock trött och slagen 300 meter från mål och bästa JOP-häst blev istället Delsbofaks (e. Järvsöfaks), som svarade för en rejäl avslutning i tredjespår utan rygg sista 700 meterna till tredjeplatsen.

Tom Erik Solberg vann Kallblodskriteriet med Valle Ask. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Tredje segern i Kallblodskriteriet
Vinnaren Valle Ask svarade för en toppinsats efter stor startgalopp i Kriteriet på Dannero, där han reparerade till tredjeplatsen. Nu höll sig hästen i rätt gångart och då var det närmast spel mot ett mål.

Fakta

Valle Ask

Hingst född 2014

Stam: e. Moe Odin-Eldvinni el. Lome Elden

Resultat: 11 st: 4–3–2.

Rekord: 1.26,6am.

Intjänat: 850.816 norska kronor.

Uppfödare: Nils Vallesether, Norge.

Ägare: Oddbjörn Johansen, Norge.

Tränare: Tom Erik Solberg, Norge.

Körsven: Tom Erik Solberg, Norge.

Expandera

Hästens mamma Eldvinni, 1.26,6ak/229.000 NOK, vann två lopp på 28 starter och var sexa i norska Stoderbyt 2012. Valle Ask är första avkomman.

Mormor Eldfaksa (e. Järvsöfaks) var ännu bättre. Hion satte segerrekordet 1.23,2ak* och travade in nästan 800.000 norska kronor, allt som oftast med Tom Erik Solberg vid tömmarna.

Mormors mor Gjömle Vinni är utsedd till Elitsato i Norge och är mamma till topphästarna Kleppe Slauren, 2,6 miljoner, och Kleppe Fanden, 1,6 miljoner.

Tom Erik Solberg tog tredje norska Kriteriesegern med kallblod som kusk. Han har tidigare vunnit med Ingbest och Dotterud Teddy.

– Nu var det första gången med en häst ur egna stallet, sade Solberg stolt.

****

Lopp 3, Stoderbyt, förstapris: 375.000 norska kronor:

Bäst i kullen förra året, men grus i maskineriet i år. När det vankades Stoderbyt var Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks-Laxvilja e. Mode Odin) ppå topp igen. Tillsammans med Örjan Kihlström vann Jan-Olov Perssons sto, som ägs och är uppfödd av Menhammar Stuteri/Stall Segerhuva.

– Loppet förändrades fullständigt när Brenne Blissi galopperade i starten, sade Örjan Kihlström om loppets mest avgörande moment.

Det avgjordes nämligen redan när startbilen släppte och favoriten galopperade. Kihlström tog initiativ direkt och sändes Uggla I Mossen till ledning. Efter att ha fått dragit i 1.27-tempo var det inget snack när Uggla I Mossen gick undan med några längder över upploppet utan att se bottnad ut på 1.27,0a/2.100 meter.

Fakta

Uggla I Mossen

Sto född 18 maj 2013.

Stam: e. Järvsöfaks-Lax Vilja e. Moe Odin.

Resultat: 23 st: 9–5–3.

Rekord: 1.26,2m.

Intjänat: 1.620.577 kr.

Uppfödare: Menhammar Stuterie AB, Ekerö.

Ägare: Stall Segerhuva.

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren.

Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.

Skötare: Maija Klaar.

Expandera

– Normalt brukar Uggla I Mossen tvingas göra jobbet utvändigt om Brenne Blissi, men nu blev det annorlunda. Hon var bra i försöket och ännu bättre idag i finalen, sade Örjan Kihlström.

Segerpremien var 375.000 kronor.

Vertigo Prinsesso (e. Bork Odin), som aldrig vunnit lopp, överraskade och knep andraplatsen från fjärde invändigt före Aine G.L. (e. Järvsöfaks).

Uggla I Mossen var snuybblande nära att spräcka miljonvallen redan som treåring efter segrar i Stokritriet både på Dannero och Bjerke, samt stoavdelningen av Biris Uppfödningslopp.

I år är främsta meriten före söndagen tredjeplatsen i Derbystoet i Östersund, där just Brenne Blissi vann.

****

Lopp 1, Kriteriestoet, förstapris 250.000 norska kronor:

Frode Hamre tränade vinnaren av norska Kallblodsderbyt förra året, Ingbest. Nu lade han en ny kallblodsklassiker till meritlistan när Karmland Anna (e. Bork Odin-Troll Kosa e. Kos Knekten) var bara bäst i Stokriteriet på 1.27,5a/2.100 meter.

– Hon var mycket tränad när hon kom till mig, men behövde träna med andra hästar. Hon har fin teknik och var en talang utöver det vanliga, sade Frode Hamre om John Naustviks sto.

Tummen upp för Frode Hamre och Karmland Anna i Stokriteriet på Bjerke. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

I Norge finns poremiechansningen för kallblod i den här kullen och som premiechansad fick Karmland Anna dubbla fördstapriset, alltså 500.000 kronor.

Kihlström körde offensivt
Frode körde till ledningen 1.200 meter från mål och första rundan travades efter sylvcassa 1.24,8. Örjan Kihlström såg till att tempot blev så högt när han körde offensivt bakom Gunnar Gabrielssons Zicolina och övertog ledningen efter 600 meter i en 1.24-öppning.

I slutsvängen var Zicolina trött, medan Karmland Anna såg bra ut i tät. Hotet var Haugestad Alma, som klev ned i rygg på ledaren genom slutsvängen, men tog några galoppsteg 250 meter från mål, vilket gjorde upploppet till rena defileringen för Karmland Anna.

Fakta

Karmland Anna

Sto född 2014.

Stam: e. Bork Odin-Troll Kosa e. Kos Knekten.

Resultat: 8 st: 3–2–1.

Rekord: 1.27,5am*.

Intjänat: 593.000 norska kr.

Uppfödare: John Naustvik, Röyksund.

Ägare: John Naustvik, Röyksund.

Tränare: Frode Hamre, Jarlsberg.

Kusk: Frode Hamre, Jarlsberg.

Expandera

Haugestad Alma (e. Moie Odin) ställde sig och grejade andraplatsen före Mjölner Torine (e. Spikeld).

Kajsa Frick styrde ned på innerspår direkt med egentränade Se På Mig. Efter halva loppet gled Kajsa ut i andra utvändiugt och Se På Mig fullföljde gott till femteplatsen värd 30.000 kronor. Se På Mig rekordsänkte med över två sekunder till 1.28,5.

Fokustema
Läs senare

Go On Boy till Elitloppet

Efter en delad andraplats i fjolårets upplaga av Elitloppet får Romain Derieuxs Go On Boy chans till revansch på Solvalla.
Av
Emil Persson
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Password-sonen Go On Boy blev ikväll den sjätte hästen att presenteras som inbjuden till årets Elitlopp.
Åttaåringen slutade delad tvåa i fjolårets upplaga och nådde samma placering i UET Elite Circuit Final på Solvalla under Kriteriehelgen.

Närmast kommer hästen från en fjärdeplats i Prix d’Amerique, andraplats i Prix de France och tredjeplats i Criterium de Vitesse.
– Det krävs en champion för att vara med i Elitloppet och det är precis vad Go On Boy är. Att nu åter ha blivit inbjuden gläder mig mycket för Elitloppet har gett mig så stora upplevelser. Jag har alltid känt mig välkommen på Solvalla och ser fram emot ännu ett fantastiskt besök, säger Romain Derieux i ett pressmeddelande från Solvalla.

Inbjudna till Elitloppet

Häst (far) – Tränare

  • Idao de Tillard (e. Severino) – Thierry Duvaldeston, Frankrike
  • Francesco Zet (e. Father Patrick) – Daniel Redén, Sverige
  • Joviality (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrant, Sverige
  • Hohneck (e. Royal Dream) – Philippe Allaire, Frankrike
  • A Fair Day (e. Maharajah) – Elisabeth Almheden, Kalmar
  • Go On Boy (e. Password) – Romain Derieux, Frankrike
Fokustema
STL Bergsåker 13 april
Läs senare

”Verkligen fin form”

Snacka om att göra sig förtjänt av en finalbiljett!
Kentucky River övertygade då han malde ner Mellby Jinx den tunga vägen i den andra deltävlngen av Paralympiatravet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter att körts avvaktande – ja, inte ens fått chansen att vara offensiv – i vårens comebacklopp för två veckor sedan var det annat upplägg som gällde i lördagens deltävling av Paralympiatravet.

Örjan Kihlström tog chansen att plocka ut sexåringen till dödspositionen varifrån hästen brottade ner Mellby JInx (e. Ready Cash) med bestämdhet – ja närmast självklarhet – de sista 100 meterna.
– Han kändes jättefin senast på Romme också. Han visade att han verkligen är i fin form just nu, sade Örjan Kihlström till TV12.

Att Kentucky River är en häst som hävdar sig mot de bästa är känt sedan tidigare, men lördagens seger var faktiskt hästens första sedan han anslöt till Daniel Redéns stall under sensommaren på sex försök.
– Han hade kunnat öppna snabbare än han gjorde idag, men hade aldrig kunnat svara ut startraketerna idag så det fanns ingen anledning att chansa idag. Det var en bra häst i ledningen så man vet inte hur det ska gå, men han kändes stark och fin hela vägen, sade Örjan Kihlström.

”Jättenöjd”

Mellby Jinx höll ställningarna väl som tvåa.
– Han blev lite väl het efter laddningen. Han tappade den där sista lilla kraften trots att han gick med öppet huvudlag. Jag var jättenöjd med hästen, sade Daniel Wäjersten till TV12.

Där intervjuades även Mats E Djuse rörande Castor the Star (e. Maharajah). Han gjorde ett ordentligt försök att ta sig förbi Mellby Jinx och lyckades sånär, men fick snällt backa ner bakom och därefter aldrig se dagens ljus.
– Det kändes som vi skulle ta oss förbi, men lyckades inte med den saken. Nu fick han sitta fast istället och kännas väldigt fin. Det kändes som att han hade gått fram med förra loppet och var rappare idag. Det skulle han också vara så det kan nog bli en trevlig sommar, sade Djuse.

Wäjerstendubbel

Daniel Wäjerstens Mellby Jinx höll alltså inte hela vägen i Paralympiakvalstravet, men fick ändå med sig en dubbelseger inom STL.
Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) vann programenligt Bronsdivisionen där stoet hade en stor fördel propositionsmässigt med närmare 1,7 miljoner kronor intjänat.

Björn Goop överlämnade taktpinnen fullt förståeligt med stallkamraten Kingslayer Pellini (e. Up and Quick) till det betydligt mer merittyngda stoet och därefter uteblev dramatiken.

Det ska sägas att Riet Hazelaar bröt ut över spurtrakan och stundtals ser ut att vara lite i sin egen värld, men att hon kan flytta på sig när tränaren så önskar råder ingen tvivel om. Sammantaget en bra debut i ny regi och en finalplats i Bronsdivisionens final under Elitloppshelgen är i hamn.
– Hon hade ett passande utgångsläge och det var skönt att hon levererade bra. Det hade kanske inte gått med spår tolv idag, men hon kommer säkert gå framåt till nästa start. Hon sprang och vinglade under vägen, men vet vart mållinjen ligger. Hon gör inte mer än vad hon behöver, sade Daniel Wäjersten till TV12.

”Bra tryck”

Efter att Kingen Mearas (e. Chapter Seven) galopperat i en provstart inför Klass II-försöket förelåg tveklöst frågetecken kring hästens dagsstatus, men i avgörandets stund skötte sig hästen felfritt.

En resa utvändigt om ledaren Popeye Tooma (e. S.J.’s Caviar) var inte något som helst bekymmer och fjolårets finalist av långa E3-finalen stod i en klass för sig då han vann på 1.12,4a/1.640 meter.
– Han var jäkligt bra. Det blev galopperande hästar, körning från start och dödens med en bra häst i rygg. Det var bra tryck i hästen; såsom det varit i starterna bortsett från i Norge. Det blev fel med boots fram och galopperade i provstarten så hästen vann faktiskt felbalanserad idag, men det gick ju bra ändå, sade Daniel Wäjersten till TV12.

I övrigt noteras att…
…Mattias Djuse-tränade The Flying Eagle (e. Bold Eagle) spårade hem Klass I-försöket i lag med Magnus A Djuse. Favoriten Mellby Knekt (e. Mellby Viking) blev rädd för en skugga kort efter start och slog på en galopp, men reparerade storstilat till andraplatsen.

…Claes Sjöström precis som väntat körde i ledningen med Jerka Sting (e. Readly Express) i Silverdivisionen och det bar frukt. Sjuråringen sträckte på sig snyggt när det stod i slutskedet gentemot Winterburn (e. Ready Cash) och vann med en längd.

…Ann-Christin Frick och Ove A Lindqvists Olly Håleryd (e. Trixton) stod för en femstjärnig comeback då hon gick runt sina konkurrenter från 20 meters tillägg i Diamantstoet.
Björn Goop gästkuskade bakom stoet i Ove A Lindqvists frånvaro på grund av hjärtoperation och hade en trivsam upplevelse.
– Kul att kunna ersätta Ove och göra honom glad. Hon är jättefin; det blev en rejäl slutrunda i tredjespår och hon spurtade undan på ett jättefint sätt, sade Björn Goop till TV12.

Fokustema
Dubbelcupen, final
Läs senare

Wikströms fingertoppskänsla

Kombinationen av stigande formkurva och högt förstapris låg till grund för att Lars Wikström plockade av Brageson alla skor i finalen av Dubbelcupen.
Ett mycket klokt beslut som resulterade i smått överlägsen seger värd 200.000 kronor!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Körande Per Linderoth avvaktade som andrahäst bakom den hårddragande Tekno Tana (e. Art Kjarvald), men vek ut för attack på sista bortre långsidan.

I ett nafs avväpnades ledarinnan och även Grudve Tryggve (e. Moe Odin) som hade gått med i Bragesons rygg fick släppa kontakten sista 150 meterna.

Brageson försvann ifrån till smått överlägsen seger på 1.24,1/2.160 meter och bärgade karriärens med råge största seger då han belönades med 200.000 kronor.
– Det är otroligt. Han har känts så jäkla fin i veckan och det var nu det skulle ske. Vi hade kört försiktigt och sen insåg jag i lördags att det var final här också, jag höll på att missa det loppet. Jag har fått till mig att hästen bara går över 1.640 meter så det var skönt att han fick vinna över full väg också, sade Lars Wikström till TV12.