Fokustema
Vermo
Läs senare

Norsk skräll till Elitloppet

Fredrik B Larsson satte allt på ett kort med Milliondollarrhyme.
Det höll i 1.550 meter.
Sedan spurtade Hickothepooh rakt in i Elitloppet.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Finlandia-Ajo-vinnaren Hickothepooh slog till på nytt. Denna gång i Ulf Thoresen Grand International. Foto Terhi Piispa-Helisten
Finlandia-Ajo-vinnaren Hickothepooh slog till på nytt. Denna gång i Ulf Thoresen Grand International. Foto Terhi Piispa-Helisten
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Årets upplaga av finska storloppet Finlandia-Ajo med 110.000 euro och en Elitloppsbiljett till vinnaren blev en minst sagt fartfylld historia. Tacka Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) och Fredrik B Larsson för det. När Larsson vred på alla kranar bakom startbilen tände Milliondollarrhyme på alla cylindrar och blåste till ledningen från femtespår i en vrålsnabb öppning. Dock blev hästen het på kuppen och klockan visade 1.08 första 500 meterna och 1.08,5 första kilometern med Milliondollarrhyme i ledning och Alessandro Gocciadoros Vernissage Grif (e. Varenne) på utsidan.

Sedan var det lucka ned till övriga där fjolårsvinnaren Zarenne Fas (e. Varenne) anförde på innerspår. In i slutsvängen fick Vernissage Grif andas i rygg på ledaren en bit innan en ny attack sattes in på upploppet. Milliondollarrhyme stretade på mycket trötta och stumma ben emot länge, till 50 kvar, då han fick ge sig. Först mot Vernissage Grif och sedan även mot Next Direction (e. Orlando Vici) och framför allt norske Hickothepooh (e. Triton Sund).

Den sistnämnde kastades loss i fjärdespår från fjärde utvändigt 350 meter från mål och då var det många meter till täten. Hickothepooh hade dock till skillnad mot täthästarna pigga ben och flög fram över upploppet till vad som faktiskt blev en ganska enkel seger på 1.09,9a/1.620 meter.

– Han stack iväg själv, han var ganska laddad idag. Sedan blev han åt helsicke för het. Så har han gjort några gånger förut, sade Fredrik B Larsson till TV12.

Next Direction satt i positionen framför vinnaren och avslutade fullgott till andraplatsen, knappt före tappre Vernissage Grif, medan Milliondollarrhyme föll tillbaka till fjärdeplatsen.

– Jag hoppades att det skulle bli tufft tempo hela vägen. Då vet jag att hästen har en bra avslutning. Nu blev det ju väldigt bra tempo första 1.000 och jag tyckte det var långt fram till de två främsta, men att en tredjeplats fanns inom räckhåll, sade Hickothepoohs kusk Vidar Hop till TV12.

Det räckte alltså längre än så. Till seger!

– Min häst gick väldigt fort och det blev faktiskt enkelt till slut. Han tävlade både utan skor och utan käkrem samtidigt för första gången. Vi hade sparat lite till det här loppet för han har dåliga hovar och det går inte att köra barfota varje gång, fortsatte Hop.

Nioårige Hickothepooh har verkligen rusat upp i klass. Så sent som annandag jul var han en silverdivisionshäst och vann just finalen på Solvalla. Nu har han kvalat in till Elitloppet!

Svenskfödd mamma och pappa

Trond Anderssen tränar vinnaren som kvitterade ut en Elitloppsbiljett. Att starta häst i Sveriges största lopp för äldre hästar har Anderssen erfarenhet av sedan tidigare. Bland annat var svenskfödde Yarrah Boko (e. Coktail Jet) med både 2011 och 2012. Båda gångerna tog sig hästen till final och slutade där fyra. 2012 vann han dessutom sitt försök.

Hickothepooh är en son till svenskfödde topphästen Triton Sund (e. Viking Kronos), 1.09,9ak/15.351.275 kr, som tog sin största seger i Olympiatravet 2009 i regi Stefan Hultman och med Örjan Kihlström vid tömmarna. I aveln har han lämnat fyra svenskfödda miljonärer på 179 avkommor. Bäst är stona Uppohoppa och Hope And Dreams, båda med drygt 1,2 miljoner kronor insprunget.

Även hästens mamma är svenskfödd, nämligen Hilarious Face (e. Pine Chip), som har sin i särklass främsta avkomma i nu trippelmiljonären Hickothepooh. Själv är Hilarious Face syster med toppstoet Pine Dust (e. Pine Chip), 1.12,5ak/6.345.535 kr, som vann både Svenskt Trav-Oaks och Stochampionatet.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva