Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Nu är vi kastrerade”

Amatörerna kastas ut ur Svensk Travsport vid årsskiftet.
– Vi har blivit offentligt avrättade utan rösträtt eller fått lämna remissvar. Nu är vi kastrerade, säger Bengt Larwik, ordförande i Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR).
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN

Det var i våras som Svensk Travsport (ST) bestämde att licenssystemet skulle förändras, vilket skulle drabba landets amatörer negativt. När detta beslutades fick STaR, som är en av landets BAS-organisationer, inte komma till tals överhuvudtaget.

Bengt Larwik representar amatörerna i STaR och amatörernas organisation och anser att de blivit överkörda av ST. Foto: Tarzan

– Vi fick läsa om det i pressen och det mörkades i 3,5 år för oss, säger Bengt Larwik.

Licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

– Vi hade ett telefonmöte med representanter från Svensk Travsport i 1,5 timme igår, men kom ingenstans. Det var som att hälla vatten på en gås. ST kan inte acceptera att vi vill behålla våra amatörlopp, utan vill istället att vi ska blandas rakt över i en licens.

”Ingen förståelse”

STaR representerades av ordförande Bengt Larwik och vice ordförande Claës Ljung, medan ST:s lag bestod av sportchefen Petter Johansson och Mattias Stenby.

– ST har ingen förståelse för det arbete de ideella organisationerna från Jägersro i söder till Boden i norr gör för att dra in folk till sporten. Erik Adielsson och Stefan Melander – för att ta några exempel – började hos oss en gång i tiden, men ett sådant arbete är tydligen inget värt. Jägersros största dag är Gentlemannadagen med 19.000 människor, men det betyder inget att amatörer jobbar med sådana saker, säger Larwik, och fortsätter:

– Nu ska de ta ifrån oss alla amatörlopp och dra in allihopa som kör lopp under ett och samma täcke. Vi är amatörer, inte bättre än så och vi vill köra mot varandra. Det är vår morot för att vi lägger ner massa ideellt arbete. Personligen har hållt på i 50 år och jobbat ideellt utan lön. När Gentlemannadagen drog igång 1971 fick jag till och med försvara mig mot kyrkan som ringde och frågade var vi var för hedningar som skulle tävla på Kristi flygare-dag.

  • Finns det ingen öppning för amatörerna?

– Jo, vi skulle få behålla K.G. Bertmarks Minneslopp och Amatör-SM, men vem som skulle få köra i de loppen var oklart från ST:s sida. I övrigt finns inget kvar för oss. Flera proffstränare har också sagt, att går det nya licenssystemet igenom kan vi lika gärna lämna in vår licens. Och från ST:s sida tror man att intresset skulle öka med det nya licenssystemet? Hur ska det öka, det kommer minska när den lilla amatören inte ens kan få köra tre-fyra amatörlopp om året mot likvärdiga kuskar.

  • Ingen återkoppling med Svensk Travsport?

– Tyvärr går det inte att diskutera med tjänstemännen…

Det internationella utbytet med andra länder kommer också att påverkas i negativ riktning.

– Vem ska vi skicka till VM? Enligt F.E.G.A.T:s regler får inte en kusk ta betalt för att köra andras hästar och F.E.G.A.T. har väldigt klara regler.

Styrelsen höll med

Amatörernas situation var också uppe nyligen på förtroenderådet i Malmö.

– Jag talade med några representanter från ST:s styrelse efteråt (Marjaana Alaviuhkola, Mats Norberg och Remy Nilson, reds. anm.) och de förstod oss, men trots att de håller med oss sker ingen förändring. I förlängningen handlar det här om sportens överlevnad och vi vet idag att det inte finns något som pekar i rätt riktning i svensk travsport. Alla siffror för amatör-, lärling- och montélicenser plus publik går åt helt fel håll.

Vidta åtgärder

Vice ordförande i STaR, Claës Ljung, tillika president i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT), var också besviken efter mötet.

– Roligt är det inte. Sverige är förmodligen det största landet i världen är det gäller amatörer och att vi inte längre ska kunna köra amatörlopp känns inte bra. Stämningen på mötet var inte rolig, både jag och Bengt gav några lusingar. Från ST:s sida ansåg man att vi amatörer skulle rasera hela det nya licenssystemet om kategorin ”amatör” behölls, säger Claës Ljung.

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) har inte gett upp helt.

– Åtgärder kommer att vidtas från vår sida, men vad som sker kommer bli bestämt på årsmötet i STaR i samband med SM-helgen på Åby, säger Ljung.

Fokustema
Vaggeryd
Läs senare

Eklundhs första banchampionat

André Eklundh spurtade hem banchampionatet på Vaggeryd igår.
Därmed plockade Åbykusken sitt första championat.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
André Eklundh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
André Eklundh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vaggeryd blev sjätte banan i landet att avsluta säsongen när det tolfte och sista tävlingsdagen kördes igår. André var en av fyra kuskar med fyra segrar inför epilogen och efter att ha tagit en dubbel var championatet i hamn.

Eklundh hade dessutom flest andraplatser av kombattanterna och tog titeln före Carl Johan Jepson och Johan Untersteiner, båda på fem triumfer.

Svenska banchampions 2020

Bana – Kusk – Segrar

  • Arvika – Björn Goop, Färjestad – 3
  • Lindesberg – Jorma Kontio, Solvalla – 10
  • Lycksele – Ove A Lindqvist, Umåker – 5
  • Oviken – Mats E Djuse, Hagmyren – 3
  • Tingsryd – Jim Oscarsson, Kalmar – 3
  • Vaggeryd – André Eklundh, Åby – 6
Fokustema
Storlopp
Läs senare

Startlistorna till hela Kriteriehelgen

Kriteriet och Oaks på lördag.
STL Open och kval till Europaderbyt på söndag.
Här är alla hästar som startar i Solvallas 24 lopp i helgen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla byter alltså dag för storloppen under Kriteriehelgen och treåringarnas stora finaler avgörs redan på lördag. Där finns Örjan Kihlström med då han kör Daniel Redén-duon Beauty Kronos respektive Brambling, men det blir Solvallakuskens enda uppsittningar under helgen. Han drog ju på sig en tredagars avstängning för att ej hållit rakt spår på upploppet med Double Exposure i Finlandia-Ajo på finska Vermo.

I söndagens STL Open är Kihlström normalt förstekusk bakom Missle Hill och Double Exposure, men nu kör Per Lennartsson respektive Johan Untersteiner Daniel Redéns duo.

Björn Goop tvingas stå på sidan hela lördagen efter en drivningsförseelse och får se sina fyra hästar i storloppen köras av andra kuskar. I Kriteriet blir det Per Lennartssoin som hoppar upp bakom obesegrade Sam Moteur, medan Oakstrion får Mats E Djuse (Circus), Stefan Persson (Eagle Eye Sherry) och Rikard N Skoglund (Wallawalla Broline) i vagnarna.

Här är startlistorna till lördagens och söndagens tävlingar i pdf-format.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Rekordtangering från dödens

På många sätt ett sorgebarn, men i ljusa stunder har han kapacitet som räcker och blir över. Igår visade sig Ad Hoc från sin bästa sida när han tog hem Smålandsmästaren i Vaggeryd och 100.000 kronor på tangerat banrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Raoul Engblom-tränade Ad Hoc och Carl Johan Jepson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Raoul Engblom-tränade Ad Hoc och Carl Johan Jepson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Carl Johan Jepson och Ad Hoc (e. Yankee Glide-Reality Ås) inledde i tredjespår innan han landade utvändigt om Adde S.H. efter 300 meter. Där fick femåringen vandra hela vägen, men hade ändå kraft att plocka ner ledaren över målrakan.

Segertiden skrevs till 1.10,9a/1.640 meter efter att Adde S.H. öppnat första 500 meterna på 1.08,2 och varvat på 1.10,6 med Ad Hoc på utsidan.

Tiden var en tangering av Bullyoungs banrekord från 2017, också satt i Smålandsmästaren.

Ad Hoc visade kapacitet tidigt i karriären och som treåring vann han en division av Margaretas Tidiga Unghästserie och Juliloppet, men i större sammanhang har han inte haft Fru Fortuna på sin sida.

Nu har Raoul Engblom-tränade Ad Hoc vunnit två raka och fortsätter alla pusselbitar att falla på rätt plats finns det mer att hämta framöver.

Fakta

Ad Hoc

brun hingst 5 år e. Yankee Glide-Reality Ås e. Garland Lobell
Rekord: 1.14,3l – 1.10,9ak*
Prissumma: 1.227.500 kr
Resultat: 39 st: 10-6-3
Ägare: Norebyns Fastighetsförvaltning AB
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare: Raoul Engblom, Axevalla
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad

Expandera

Ad Hoc köptes som ettåring på Wenngarn Yearling Sale för 360.000 kronor. Han är undan Reality Ås (e. Garland Lobell-Fantasy Sund), 1.16,7m*/30.000 kr, som bara startade fem gånger och vann ett lopp.

Reality Ås fick fem avkommor och förutom Ad Hoc har också Swede Dreams (327.454 kr) och Toblerone (112.000 kr) startat.

Själv ingår Reality Ås i samma syskonskara som Evidence Ås (e. Angus Hall), 1.11,1ak/3.701.622 kr, vilken tävlade framgångsrikt på båda sidor om Atlanten.

Krönika