Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Nu är vi kastrerade”

Amatörerna kastas ut ur Svensk Travsport vid årsskiftet.
– Vi har blivit offentligt avrättade utan rösträtt eller fått lämna remissvar. Nu är vi kastrerade, säger Bengt Larwik, ordförande i Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR).
Av
Claes Freidenvall
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN

Det var i våras som Svensk Travsport (ST) bestämde att licenssystemet skulle förändras, vilket skulle drabba landets amatörer negativt. När detta beslutades fick STaR, som är en av landets BAS-organisationer, inte komma till tals överhuvudtaget.

Bengt Larwik representar amatörerna i STaR och amatörernas organisation och anser att de blivit överkörda av ST. Foto: Tarzan

– Vi fick läsa om det i pressen och det mörkades i 3,5 år för oss, säger Bengt Larwik.

Licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

– Vi hade ett telefonmöte med representanter från Svensk Travsport i 1,5 timme igår, men kom ingenstans. Det var som att hälla vatten på en gås. ST kan inte acceptera att vi vill behålla våra amatörlopp, utan vill istället att vi ska blandas rakt över i en licens.

”Ingen förståelse”

STaR representerades av ordförande Bengt Larwik och vice ordförande Claës Ljung, medan ST:s lag bestod av sportchefen Petter Johansson och Mattias Stenby.

– ST har ingen förståelse för det arbete de ideella organisationerna från Jägersro i söder till Boden i norr gör för att dra in folk till sporten. Erik Adielsson och Stefan Melander – för att ta några exempel – började hos oss en gång i tiden, men ett sådant arbete är tydligen inget värt. Jägersros största dag är Gentlemannadagen med 19.000 människor, men det betyder inget att amatörer jobbar med sådana saker, säger Larwik, och fortsätter:

– Nu ska de ta ifrån oss alla amatörlopp och dra in allihopa som kör lopp under ett och samma täcke. Vi är amatörer, inte bättre än så och vi vill köra mot varandra. Det är vår morot för att vi lägger ner massa ideellt arbete. Personligen har hållt på i 50 år och jobbat ideellt utan lön. När Gentlemannadagen drog igång 1971 fick jag till och med försvara mig mot kyrkan som ringde och frågade var vi var för hedningar som skulle tävla på Kristi flygare-dag.

  • Finns det ingen öppning för amatörerna?

– Jo, vi skulle få behålla K.G. Bertmarks Minneslopp och Amatör-SM, men vem som skulle få köra i de loppen var oklart från ST:s sida. I övrigt finns inget kvar för oss. Flera proffstränare har också sagt, att går det nya licenssystemet igenom kan vi lika gärna lämna in vår licens. Och från ST:s sida tror man att intresset skulle öka med det nya licenssystemet? Hur ska det öka, det kommer minska när den lilla amatören inte ens kan få köra tre-fyra amatörlopp om året mot likvärdiga kuskar.

  • Ingen återkoppling med Svensk Travsport?

– Tyvärr går det inte att diskutera med tjänstemännen…

Det internationella utbytet med andra länder kommer också att påverkas i negativ riktning.

– Vem ska vi skicka till VM? Enligt F.E.G.A.T:s regler får inte en kusk ta betalt för att köra andras hästar och F.E.G.A.T. har väldigt klara regler.

Styrelsen höll med

Amatörernas situation var också uppe nyligen på förtroenderådet i Malmö.

– Jag talade med några representanter från ST:s styrelse efteråt (Marjaana Alaviuhkola, Mats Norberg och Remy Nilson, reds. anm.) och de förstod oss, men trots att de håller med oss sker ingen förändring. I förlängningen handlar det här om sportens överlevnad och vi vet idag att det inte finns något som pekar i rätt riktning i svensk travsport. Alla siffror för amatör-, lärling- och montélicenser plus publik går åt helt fel håll.

Vidta åtgärder

Vice ordförande i STaR, Claës Ljung, tillika president i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT), var också besviken efter mötet.

– Roligt är det inte. Sverige är förmodligen det största landet i världen är det gäller amatörer och att vi inte längre ska kunna köra amatörlopp känns inte bra. Stämningen på mötet var inte rolig, både jag och Bengt gav några lusingar. Från ST:s sida ansåg man att vi amatörer skulle rasera hela det nya licenssystemet om kategorin ”amatör” behölls, säger Claës Ljung.

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) har inte gett upp helt.

– Åtgärder kommer att vidtas från vår sida, men vad som sker kommer bli bestämt på årsmötet i STaR i samband med SM-helgen på Åby, säger Ljung.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

After Midnight mor i natt

En dotter efter unghäststjärnan Tactical Landing föddes i natt på Söderby Gård och hon är undan After Midnight.
Av
Claes Freidenvall

Sisyfos Breeders AB äger den nykläckta fölungen och modern After Midnight (e. Donato Hanover-Day Five), 1.13,1/$5.760, gjorde tolv starter i USA och tog tre tredjeplatser som bäst.

After Midnight med föl efter Tactical Landing. Foto: privat

Hon har fem avkommor sedan tidigare och bäst har det gått för Prime Time (e. Muscle Hill), 1.15,0/$21.024. After Midnight har sålts i tre omgångar på auktion.

Som ettåring kostade hon 85.000 dollar, hon såldes sedan som fölsto – dräktig med Credit Winner – i Harrisburg 2015 för 22.000 dollar.

Kostade 20.000 dollar

I höstas förvärvade Sisyfos Breeders AB After Midnight för 20.000 dollar och då var hon dräktig med Tactical Landing.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

1,5 års segertorka över

Lennart Ågren-delägde Obrigado hade ett svagt fjolår utan seger, men i natt slog den tioårige valacken till på Meadowlands och räknade in karriärens 46:e seger för Mitchell Cushing.
Av
Claes Freidenvall
Obrigado vinner före Anette Lorentzon-tränade Infiniti Ås. Foto: Lisa Photo
Obrigado vinner före Anette Lorentzon-tränade Infiniti Ås. Foto: Lisa Photo

Med närmare en längd avgjorde Obrigado (e. Boy Band-Malimony) mot Anette Lorentzons Infiniti Ås (e. Infinitif) på 1.10,3/1.609 meter i hästens 100:e start. Det var första segern sedan 2 september 2018 för den Paul Kelley-tränade travaren, som tjänat drygt 1,8 miljoner under karriären och som erhöll 6.750 dollar för nattens triumf.

Anette Lorentzon hade en bra kväll på Meadowlands även om det inte blev några segrar. Chasin’ Dreams (e. Credit Winner) var tvåa från spets på 1.11,7 och fick stryk med hals av Southwind Frost (e. E L Titan-Freeze Frame) och Andy Miller.

Utvändige Southwind Frost vinner före Chasin’ Dreams. Foto: Lisa Photo

Tvåa var också Eye ofa Tiger Ås (e. Chapter Seven) bakom Dayson (e. Conway Hall-Nervey’s Taurus) efter toppspurt – 1.06,7 sista 400 meterna – och det skiljde en halv längd i mål. Båda hästarna noterade 1.10,0.

En tredjeplats blev det för Lion Safari Ås (e. Lionhunter) på 1.10,5 i ett lopp som Yannick Gingras och Final Claim (e. Muscle Hill-Proclaiming April) vann från spets på 1.10,3.

Oplacerad i debuten

Svenskfödda Romana (e. Enjoy Lavec) gjorde sin tävlingsdebut i natt på Meadowlands, men räckte inte till och slutade oplacerad på 1.13,9 i ett lopp som vanns av I Got the Looks (e. E L Titan) på 1.11,3 för Pat Berry.

I Got the Looks. Foto: Lisa Photo

En svensk tränarseger blev det också på Meadowlands sedan Nancy Takters fyraåriga passgångare Jk American Beauty (e. American Ideal-Jk Black Beauty) vunnit för Yannick Gingras på 1.08,6. En vinst värd 10.000 dollar.

Fokustema
Cagnes-sur-Mer
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Fulkörning bäddade för seger

Christophe Martens och Valokaja Hindö körde rakt ut mot Express Jet från vinnarhålet och störde Pierre Vercruysses häst till galopp och den fula manövern grundlade segern i Prix de Joinville le Point (€80.000) i Cagnes-sur-Mer.
Av
Claes Freidenvall

Valokaja Hindö (e. Great Challenger-Hindö Enghave) tog hand om täten efter 750 meter, men Christophe Martens valde att släppa ledningen 1.300 kvar till Bilooka du Boscail.

Valokaja Hindö vinner.

När Express Jet letade sig fram i andraspår gick Christophe Martens ut snävt i omgångar mot Pierre Vercruysses häst och vid andra tillfället – drygt 900 meter före mål – galopperade den tidigare UET-vinnaren.

Redan i sista sväng skaffade sig Valokaja Hindö övertag och kunde sedan hålla undan till säker vinst på 1.14,3/2.925 meter före länge ledande Bilooka du Boscail och Aprion (e. Nahar de Beval). Förstnämnde Bilooka du Boscail diskvalificerades som måltvåa och andraplatsen gick istället till Aprion på 1.14,4.

Danskfödde Valokaja Hindö, tränad av Jean-Michel Bazire, belönades med 36.000 euro för segern.

Loppet kan ses här!