Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Nu är vi kastrerade”

Amatörerna kastas ut ur Svensk Travsport vid årsskiftet.
– Vi har blivit offentligt avrättade utan rösträtt eller fått lämna remissvar. Nu är vi kastrerade, säger Bengt Larwik, ordförande i Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR).
Av
Claes Freidenvall
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN

Det var i våras som Svensk Travsport (ST) bestämde att licenssystemet skulle förändras, vilket skulle drabba landets amatörer negativt. När detta beslutades fick STaR, som är en av landets BAS-organisationer, inte komma till tals överhuvudtaget.

Bengt Larwik representar amatörerna i STaR och amatörernas organisation och anser att de blivit överkörda av ST. Foto: Tarzan

– Vi fick läsa om det i pressen och det mörkades i 3,5 år för oss, säger Bengt Larwik.

Licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

– Vi hade ett telefonmöte med representanter från Svensk Travsport i 1,5 timme igår, men kom ingenstans. Det var som att hälla vatten på en gås. ST kan inte acceptera att vi vill behålla våra amatörlopp, utan vill istället att vi ska blandas rakt över i en licens.

”Ingen förståelse”

STaR representerades av ordförande Bengt Larwik och vice ordförande Claës Ljung, medan ST:s lag bestod av sportchefen Petter Johansson och Mattias Stenby.

– ST har ingen förståelse för det arbete de ideella organisationerna från Jägersro i söder till Boden i norr gör för att dra in folk till sporten. Erik Adielsson och Stefan Melander – för att ta några exempel – började hos oss en gång i tiden, men ett sådant arbete är tydligen inget värt. Jägersros största dag är Gentlemannadagen med 19.000 människor, men det betyder inget att amatörer jobbar med sådana saker, säger Larwik, och fortsätter:

– Nu ska de ta ifrån oss alla amatörlopp och dra in allihopa som kör lopp under ett och samma täcke. Vi är amatörer, inte bättre än så och vi vill köra mot varandra. Det är vår morot för att vi lägger ner massa ideellt arbete. Personligen har hållt på i 50 år och jobbat ideellt utan lön. När Gentlemannadagen drog igång 1971 fick jag till och med försvara mig mot kyrkan som ringde och frågade var vi var för hedningar som skulle tävla på Kristi flygare-dag.

 • Finns det ingen öppning för amatörerna?

– Jo, vi skulle få behålla K.G. Bertmarks Minneslopp och Amatör-SM, men vem som skulle få köra i de loppen var oklart från ST:s sida. I övrigt finns inget kvar för oss. Flera proffstränare har också sagt, att går det nya licenssystemet igenom kan vi lika gärna lämna in vår licens. Och från ST:s sida tror man att intresset skulle öka med det nya licenssystemet? Hur ska det öka, det kommer minska när den lilla amatören inte ens kan få köra tre-fyra amatörlopp om året mot likvärdiga kuskar.

 • Ingen återkoppling med Svensk Travsport?

– Tyvärr går det inte att diskutera med tjänstemännen…

Det internationella utbytet med andra länder kommer också att påverkas i negativ riktning.

– Vem ska vi skicka till VM? Enligt F.E.G.A.T:s regler får inte en kusk ta betalt för att köra andras hästar och F.E.G.A.T. har väldigt klara regler.

Styrelsen höll med

Amatörernas situation var också uppe nyligen på förtroenderådet i Malmö.

– Jag talade med några representanter från ST:s styrelse efteråt (Marjaana Alaviuhkola, Mats Norberg och Remy Nilson, reds. anm.) och de förstod oss, men trots att de håller med oss sker ingen förändring. I förlängningen handlar det här om sportens överlevnad och vi vet idag att det inte finns något som pekar i rätt riktning i svensk travsport. Alla siffror för amatör-, lärling- och montélicenser plus publik går åt helt fel håll.

Vidta åtgärder

Vice ordförande i STaR, Claës Ljung, tillika president i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT), var också besviken efter mötet.

– Roligt är det inte. Sverige är förmodligen det största landet i världen är det gäller amatörer och att vi inte längre ska kunna köra amatörlopp känns inte bra. Stämningen på mötet var inte rolig, både jag och Bengt gav några lusingar. Från ST:s sida ansåg man att vi amatörer skulle rasera hela det nya licenssystemet om kategorin ”amatör” behölls, säger Claës Ljung.

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) har inte gett upp helt.

– Åtgärder kommer att vidtas från vår sida, men vad som sker kommer bli bestämt på årsmötet i STaR i samband med SM-helgen på Åby, säger Ljung.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini