Fokustema
16:20
Läs senare

”Nu fattar jag ingenting”

Roger Walmann vann två V86-lopp, ändå var ”norsken” arg. 16:20-debatten har nämligen tagit fart på nytt. Och nu tar Walmann på sig blåstället:
– Jag driver gärna den här frågan för Tränarföreningens räkning. Vi måste få till en förändring, det här upplägget är en långsam död för trav som sport.
Av
Ola Lernå
Roger Walmann kan räkna in två intressanta nyförvärv från andra sidan Atlanten. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Roger Walmann kan räkna in två intressanta nyförvärv från andra sidan Atlanten. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

16:20 som starttid för V75 på lördagar infördes den 15 augusti 2015. En starttid som varit flitigt omdebatterad, men som behållits av ”säkerhetsskäl” av ATG. Ingen kan nämligen med säkerhet säga vad 16:20 i starttid innebär för omsättningen.
– Jag har talat med många, såväl aktiva som hästägare, och alla är negativa till 16:20. Ingen känner att beslutet har varit förankrat, ändå har Travtränarnas Riksförbund (TR) och Riksförbundet för Sveriges Travhästägare (RST) godtagit det här. Hur kunde det bli så? Nu fattar jag ingenting. Och även om det endast skulle vara 80 procent som håller med mig måste vi väl ha någon form av demokratisk ordning inom travsporten?
Är en förändring av starttiden värd att riskera ökade prispengar?
– För mig är det så. Eftersom jag är snudd på säker att det är ett långsamt sätt att döda travet som sport så får vi aktiva anpassa oss. Tanken var säkert god, men det här håller inte. Vi får inga sportintresserade framför ”burken”. De vi tappar i publik är värda 100 gånger mer än de som sitter framför tv:n. Men vad jag har förstått så är ingen säker riktigt på vad 16:20 betyder för omsättningen på V75? Därmed borde fler än jag vara villig att prova en förändring.
Vad blir nästa steg?
– När mina hästägare inte ens åker till V75-banan en halvtimme bort när de har starthäst har något blivit väldigt fel. Det borde inte vara så svårt att upptäcka och jag förväntar mig att även ST och ATG inser det. Jag ska göra vad som krävs för att nå fram till dem, säger Walmann.

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport. Foto: Lennart Kihlman/ALN

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson har fört diskussioner med bland annat Roger Walmann.
– Min arbetsgivare är Svensk Travsport, vilket innebär att jag jobbar för den svenska travsporten. Självklart blir jag orolig när jag pratar med Walmann, Stenströmer och övriga aktiva som tror att detta är ”slutet” för vår sport. Så illa ser jag det inte men däremot så är jag helt enig med Walmann om att det är svårare att rekrytera nya hästägare eller aktiva i tv-soffan eller framför en skärm. Dessa rekryterar vi bäst på travbanan. Här har alla inom sporten ett gemensamt ansvar för att förbättra upplevelsen för banpubliken, hästägarna men även för de aktiva, säger Petter Johansson.

Fakta

Undersökningen 2016

Hösten 2016 genomförde ST och ATG en undersökning gällande ett år med den nya starttiden 16.20 på V75. ATG hade redovisade plussiffror på lördagsspelet: V75 var upp 4,5 procent jämfört med året innan, V3, V4 och V5 var plus 3,8 procent, Vinnare/Plats tappade dock 3,8 procent. Det gav en omsättningsökning totalt med 5,4 procent (då räknade dock ATG även in icke jämförbara Boost). När det gäller publiken hade den under första året med starttiden 16:20 på lördagar minskat med 7,2 procent.

Expandera

Har det varit någon diskussion om ändrad starttid?
– Ja, självklart. I samband med Förtroenderådet i Malmö 2016 var det en diskussion med de förtroendevalda (Travsällskap och BAS) inför tävlingssäsongen 2017. ST och ATG visade statistik, informerade och sammanfattade vad utfallet var efter ett år av senareläggning av starttiden för V75. Under hösten var frågan även uppe i Referensgrupp Bana/Bas där man var överens om att fortsätta med startiden 16:20 för V75 på lördagar. Sammanfattningsvis så har travsporten sagt att startiden för V75 under 2017 fortsatt ska vara 16:20.
Är egentligen starttiden relevant; är det inte sluttiden för tävlingarna som är relevant?
– Det håller jag med om. För samtliga som är inblandade under en tävlingsdag så måste sluttiden och totaltiden av en tävlingsdag vara viktigare än starttiden även om startiden i sig är relevant. Idag tar en V75-dag cirka 4 timmar och 20 minuter från start till dess att hästarna är i mål i lopp 12 (14:45–19:02), när vi startade 12:45 så tog tävlingsdagen cirka 4 timmar och 45 minuter och var slut cirka 17:30, så självklart har dagen blivit senare, men inte längre.
Hur är din uppfattning; vad tycker de aktiva och hästägare du talat med?
– Både aktiva och hästägare har haft möjlighet att påverka beslutet genom sina basorganisationer och där har beslutet som sagt varit att vi kör vidare med 16:20 som starttid under 2017. Men som vid all förändring så hörs de som är missnöjda mest. Så ja, av de jag har varit i kontakt med har merparten varit negativa, men inte alla. Samtidigt är det ju också så att tystnad ofta brukar betyda att man är förhållandevis nöjd med förändringen, avslutar Petter Johansson.

Fokustema
V86
Läs senare

Drottning ”gudomlig” från spets

Queen of Sand fick ingenting gratis under vägen, men det femåriga stoet kunde ändå vinna ett sprinterlopp i övertygande stil på Jägersro på 1.11,5a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Queen of Sand gjorde ett starkt intryck för Stefan Söderkvist. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Queen of Sand gjorde ett starkt intryck för Stefan Söderkvist. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

– Hon har mycket av allting, sade körande Stefan Söderkvist.

Absolut Gehör tog hand om täten i mitten av första sväng, öppnade första 500 meterna efter rappa 1.08,9 och släppte till Queen of Sand (e. Maharajah) dryga varvet från mål. Första kilometern passerades på 1.11,4 och trots den tuffa öppningen gick Camilla Jonassons sto säkert undan på nytt rekord.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla

Rätt V86-rad:

5-6-5-8-4-9-4-9

Utdelning:

Åtta rätt: 660.612 kr
Sju rätt: 3.481 kr
Sex rätt: 26 kr

Omsättning: 23.614.648 kr.

Expandera

– Jag var väldigt förväntansfull inför kvällens start eftersom hon varit gudomligt fin efter starten på Solvalla. Hon såg otroligt fin ut och vann lekande lätt, sade tränaren Camilla Jonassson.

Till andraplatsen spurtade Darling Harbour och hon avrundade sista 800 meterna i 1.10,5-fart och trea slutade Gina Schermer från dödens.

”En hel del innestående”

Johan Untersteiner såg ut att vara ”hemma” med Pippi Roc när hon svängde in på upploppet i en klar ledning, men Cheerful Rivner (e. Beanie M.M.) fick upp ångan inne på målrakan efter ha attackerat från fjärde utvändigt drygt 550 meter före mål. Ledarinnan fångades in kort före mål på 1.13,7a/2.140 meter.

– Cheerful Rivner har drabbats av infektioner hela tiden och har bara gjort elva starter. Peppar, peppar så har hon varit frisk i vinter, men det kändes långt fram i sista sväng. En härlig häst som alltid håller farten till slut och hon borde ha en hel del innestående framöver, sade Peter Untersteiner.

I loppet efter hittade Peter Untersteiner till spets med Powderfinger (e. Torvald Palema) och trots att han aldrig fick ligga ifred därframme kämpade valacken tappert till seger på 1.14,0a/2.140 meter och höll undan knappt före duktigt spurtande Ferry Boko och dödenslöpande Skyfall.

– En mycket tapper insats, sade Peter Untersteiner.

Magic Cash (e. Ready Cash) höll sig på benen i ett 2.640-meterslopp och sedan Jorma Kontio hittat till täten från bakspår två varv från mål var mycket vunnet. Väl i spets fick Kontio dirigera som han ville bakom Timo Nurmos fyraårige valack och Magic Cash avrundade sista varvet efter 1.15,2 och landade på 1.16,4/2.640 meter.

Februaripokalen blev en händelserik historia trots bara sju hästar till start. Ledande Ferrari River kastade sig i galopp drygt 700 kvar och istället kunde vinnarhålets Partizan Face överta täten. Adrian Kolgjini såg länge ut som en vinnare, men när Christian Fiore vek ut Othala (e. Tap In) 50 meter före mål fångades ledaren in på 1.14,1a/2.640 meter.

– Jag hade förhoppningar, men trodde inte att det skulle bli seger, sade tränaren Laura Myllymaa.

I V86-avslutningen såg Moa Margunn länge ut som vinnare trots en resa i dödens sista 900 meterna, men Bizzi Blizz (e. Prodigious) var starkast sista biten för Claes Sjöström och vann tredje raka på 1.12,9a/1.640 meter.

Läckra treåringar

Två läckra treåringar inledde tävlingskvällen på Jägersro med överlägsna vinster. Först ut var danskfödde Epic (e. Dream Vacation) och han vann från spets för Steen Juul. Ledande Umami Face galopperade efter 250 meter och lämnade sedan vägen öppen för Juuls treåring. Enkelt och obesvärat gick Epic undan på nya rekordet 1.16,3/2.140 meter.

– Epic var bra redan vid första vinsten för mig och det är ett löfte, konstaterade Steen Juul.

Hästen såldes på den danska Derbyauktionen 2017 för 130.000 danska kronor och han är undan svenskfödda Omega Sund (e. Sugarcane Hanover), 1.15,5k*/196.000 kr. Hon har tidigare lämnat danske Derby-tvåan Bali (e. The Liquidator), 1.11,9ak/969.534 danska kronor, som också tagit några tunga titlar i sitt hemland; Danskt Avelslöb och Grand Circle 4 års Championat.

Obesegrad i två starter

Andra raka segern och obesegrad efter två starter är Upset Face (e. Joke Face) sedan Lutfi Kolgjini försvarade innerspåret. Efter ha öppnat första rundan på 1.17 tackade Kolgjini för sällskapet i mitten av sista sväng och Upset Face försvann ifrån till en övertygande vinst på 1.16,4/2.140 meter efter en avslutning i 1.13-fart sista 700 meterna.

– En häst som har extra allt. Han är klok, snabb, intelligent och lovar gott inför framtiden, säger Lutfi Kolgjini.

Upset Face har sina papper i ordning. Han är halvbror med Lutfi Kolgjinis dubbla Derbyvinnare Mosaique Face (e. Classic Photo), 1.09,0ak*/13.659.178 kr.

– Man får ju hoppas att han har liknande kapacitet. Han har ju inlett på allra bästa sätt, fortsatte Kolgjini.

På Solvalla slog Ajlexes Cubano (e. Super Light) till på topptiden 1.11,1a/1.640 meter och tangerade sitt rekord från spets utanför V86-kupongen.

– Fantastiskt bra och riktigt häftigt. Det fanns också krafter kvar och trots att det hade gått fort kändes han stark och fin hela vägen. Han vann lätt, sade Tomas Pettersson om Anders Jonsson-tränade Ajlexes Cubano.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Stjärnston i kval

Lutfi Kolgjini kvalade in Dame Lavecs nionde och sista avkomma på Jägersro ikväll och det treåriga stoet Carolina Reaper gjorde ett starkt intryck.
Av
Claes Freidenvall
En halvsyster till topptravarna Raja Mirchi och Lavec Kronos vid namn Carolina Reaper kvalvann på Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
En halvsyster till topptravarna Raja Mirchi och Lavec Kronos vid namn Carolina Reaper kvalvann på Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Från spets landade Carolina Reaper (e. Muscle Hill) på 1.17,9/2.140 meter efter ha avrundat sista 700 meterna på 1.13,5. Äger det Lutfi Kolgjini-tränade stoet gör uppfödaren Ulf Eriksson.

Modern Dame Lavec (e. Quito de Talonay), 1.14,3ak*/678.310 kr, har tidigare lämnat avelshingstarna Raja Mirchi (e. Viking Kronos), 1.08,9ak/8.726.632 kr, och Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec), 1.09,9ak/5.783.514 kr.

I samma lopp kvalade Preben Sövik in Ola Samuelssons Schweppes (e. Muscle Hill-Swept to Victory) på 1.18,6. Det svenskfödda stoet är den dyraste ettåringen som någonsin sålts på auktion i Danmark.

Hon kostade 700.000 danska kronor 2017 och är undan S.J.’s Caviar-dottern Swept to Victory som sprang in drygt 3,3 miljoner och tog rekordet 1.11,6ak. Schweppes ägs av Lennart ”Srf Stable” Ågren.

Fokustema
Elitkampen
Läs senare

Kallblod tävlar om en halv miljon

En halv miljon till vinnaren. Kallbloden får ett rejält lyft i Elitkampen på Solvalla under Elitloppsdagen.
Av
Mathias Hedlund
Lome Brage hade allt under kontroll från spets i Elitkampen 2018. Foto Mia Törnberg
Lome Brage hade allt under kontroll från spets i Elitkampen 2018. Foto Mia Törnberg

Sedan 1986 har loppet – från början Gävleborgs Elitkamp – avgjorts under Elitloppshelgen för kallblodens högsta klass. Det året vann ett av tidernas vassaste kallblod Alm Svarten. Under årens lopp har de flesta kallblodsstjärnorna fått segerdefilera framför Elitloppspubliken, både svenska, norska och finska.

De främsta i historien är finske Viesker och svenske kungen Järvsöfaks, som vardera ståtar med fem segrar.

Lome Brage titelförsvarare

Fjolårets Elitkamp plockades hem av Jan-Olov Persson-tränade norskfödde speedkulan Lome Brage, som ledde loppet från start till mål på 1.19,8.

Då var förstapriset 300.000 kronor, men till vårens upplaga blir det en rejäl skjuts uppåt – till en halv miljon kronor till vinnaren. Totalt delas det ut 995.000 kronor i loppet.

– Elitkampen är ett av de mest uppskattade loppen under Elitloppshelgen och det är viktigt för både oss som arrangörer och för Elitloppspubliken att loppet fortsatt håller högsta klass. Därför gör vi den här satsningen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Fakta

Elitkampen

Körda lopp: 33

Segerrikaste hästar: Viesker och Järvsöfaks, 5 segrar

Segerrikaste tränare: Jan-Olov Persson, 8 segrar

Segerrikaste kuskar: Kaarlo Ahokas och Jan-Olov Persson, 5 segrar

Snabbaste häst: Vitter, 1.18,5a/1.609 meter 29 maj 2016

Segrar per land: Norge 15, Sverige 10, Finland 8

Källa: Solvalla.

Expandera