Fokustema
50 år
Läs senare

Nu har Robert blivit stor!

En av travsportens mest kontroversiella och finurliga personligheter fyller 50 år idag. Var än Robert Bergh satt ner sina skor har han gjort avtryck och hans meritlista är diger i alla möjliga sammanhang och i stora delar av travvärlden.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh fyller 50 år idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh fyller 50 år idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att det skulle bli trav stod klart tidigt för honom. Robert bodde i närheten av Bergsåker och efter grundskolan började han arbeta hos Alf Jonsson. Där stannade han i fem år innan han sökte sig vidare till Solvalla och Tommy Hanné. Stig H Johansson, som då var den dominerande tränaren i Sverige, var inget alternativ för Robert Bergh i det läget.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

I en intervju som undertecknad gjorde för 24 år sedan deklarerade Robert Bergh klart och tydligt sin åsikt:

– Jag tyckte inte att Stig H var intressant för mig. I alla fall inte om man har visioner att bli tränare. Det är säkert en mycket behaglig tillvaro hos Johansson som man nöjer sig med att vara hästskötare.

Ett ganska kaxigt uttalande av en 26-årig ung kille, men Robert Bergh ville gå – det har han alltid gjort! – sina egna vägar och Tommy Hannés radikala träningsmetoder var något som lockade till sig Berghs nyfikenhet.

Stämplades som svarttränare

Efter en tid hos Tommy Hanné vände Robert Bergh tillbaka till hemstaden med siktet att bli proffstränare på Bergsåker, men där stötte han på patrull. Han stämplades som svarttränare trots att alla papper – enligt Roberts egen utsago – var helt i sin ordning. Tränarlicensen blev därför ett halvår försenad, men istället för att gå med nedböjt huvud sporrade det istället ”Robban” till framgångar.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

– Varje seger som jag vann kändes som en hämnd.

År 1992 blev Robert utsedd till ”Årets Komet” i Svensk Travsport och första riktiga proffsåret gjorde Robert Bergh 1993. Då vann han 90 lopp och körde in 3,4 miljoner kronor. En bra start, men det skulle bli ännu bättre…

En annan som sporrade Robert Bergh till framgångarna var dåvarande Bergsåker-kollegan Åke Svanstedt. Många gånger bittra och arga konkurrenter på tävlingsovalen, men mycket goda vänner vid sidan av tävlingsbanan.

Två gånger har Robert Bergh utsetts till ”Årets Tränare” – 2013 och 2014 – i Sverige. Det förstnämnda året vann han Elitloppet med Nahar, vilken seger han håller allra högst i karriären.

Robert Bergh efter en av sina tre segrar i Kriteriet. Foto: stalltz.se

Robert Berghs meritlista är imponerande – den kan läsas i spalten nedan – och vid tre tillfällen har han vunnit både Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Fakta

Större segrar:

Breeders Crown

 • Simb Zipper 1999
 • Hilda Zonett 2000
 • Kadett C.D. 2011

Drottning Silvias Pokal

 • Hilda Zonett 2001

E3

 • Timbal 2015

Elitloppet

 • Nahar 2013

Grand Prix de l’U.E.T.

 • Kadett C.D. 2011

Gran Premio Orsi Mangelli

 • Adrian Chip 2007

Grosser Preis von Deutschland

 • Diamanten 2017

Hugo Åbergs Memorial

 • Ed You 2014

Konung Gustaf V:s Pokal

 • Remington Crown 1997
 • Diamanten 2017

U.E.T. Trotting Master

 • Ed You 2014

Norrbottens Stora Pris

 • Remington Crown 1998
 • Hilda Zonett 2003
 • Nahar 2013, 2014

Prix de France

 • Hilda Zonett 2003

St. Michel-Ajo

 • Amour Ami 2010

Sto-SM

 • Hilda Zonett 2003

Sprintermästaren

 • Fantasy Broline 2006
 • You Bet Hornline 2010
 • Diamanten 2017

Svenskt Travkriterium

 • Remington Crown 1996
 • Simb Zipper 1999
 • Hilda Zonett 2000

Svenskt Travderby

 • Remington Crown 1997
 • Hilda Zonett 2001
 • Tsar d’Inverne 2003

Ulf Thoresens Minneslopp

 • Adrian Chip 2007
Expandera

Sitt bästa år som tränare hade Robert Bergh 2014 och det året körde han in drygt 30 miljoner kronor. När det gäller segrar har han själv vunnit 3.532 lopp i sulkyn och som tränare står han på drygt 4.200 segrar. Bara fyra svenska tränare har vunnit fler lopp…Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.

 

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev till ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

 1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
 2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
 3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
 4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
 5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
 6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
 7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”

Fokustema
Danmark
Läs senare

Lähdekorpi EM-tvåa

En andraplats blev det för Hanna Lähdekorpi i Amatör-EM för damer i Danmark i helgen bakom holländskan Samantha Stolker.
Av
Claes Freidenvall
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN

Fem poäng skiljde och Samantha Stolker fick ihop 34 poäng och Hanna Lähdekorpi stannade på 29 pinnar.
Namn – Land – Poäng

 1. Samantha Stolker, Holland – 34
 2. Hanna Lähdekorpi, Sverige – 29
 3. Nadja Reisenbauer, Österrike – 26
 4. Marlene Matzky, Tyskland – 24
 5. Beatrice Demoulin, Beligen – 24
 6. Anette Frones, Norge – 22
 7. Fanny Homberger, Schweiz – 21
 8. Anette Uglebjerg, Danmark – 21
 9. Ritta Nylund, Finland – 15
 10. Elena Villiani Orlando – 1
 11. Catalina Riera Massanet – 9