Fokustema
50 år
Läs senare

Nu har Robert blivit stor!

En av travsportens mest kontroversiella och finurliga personligheter fyller 50 år idag. Var än Robert Bergh satt ner sina skor har han gjort avtryck och hans meritlista är diger i alla möjliga sammanhang och i stora delar av travvärlden.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh är elva genom tiderna bland svenska kuskar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh är elva genom tiderna bland svenska kuskar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att det skulle bli trav stod klart tidigt för honom. Robert bodde i närheten av Bergsåker och efter grundskolan började han arbeta hos Alf Jonsson. Där stannade han i fem år innan han sökte sig vidare till Solvalla och Tommy Hanné. Stig H Johansson, som då var den dominerande tränaren i Sverige, var inget alternativ för Robert Bergh i det läget.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

I en intervju som undertecknad gjorde för 24 år sedan deklarerade Robert Bergh klart och tydligt sin åsikt:

– Jag tyckte inte att Stig H var intressant för mig. I alla fall inte om man har visioner att bli tränare. Det är säkert en mycket behaglig tillvaro hos Johansson som man nöjer sig med att vara hästskötare.

Ett ganska kaxigt uttalande av en 26-årig ung kille, men Robert Bergh ville gå – det har han alltid gjort! – sina egna vägar och Tommy Hannés radikala träningsmetoder var något som lockade till sig Berghs nyfikenhet.

Stämplades som svarttränare

Efter en tid hos Tommy Hanné vände Robert Bergh tillbaka till hemstaden med siktet att bli proffstränare på Bergsåker, men där stötte han på patrull. Han stämplades som svarttränare trots att alla papper – enligt Roberts egen utsago – var helt i sin ordning. Tränarlicensen blev därför ett halvår försenad, men istället för att gå med nedböjt huvud sporrade det istället ”Robban” till framgångar.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

– Varje seger som jag vann kändes som en hämnd.

År 1992 blev Robert utsedd till ”Årets Komet” i Svensk Travsport och första riktiga proffsåret gjorde Robert Bergh 1993. Då vann han 90 lopp och körde in 3,4 miljoner kronor. En bra start, men det skulle bli ännu bättre…

En annan som sporrade Robert Bergh till framgångarna var dåvarande Bergsåker-kollegan Åke Svanstedt. Många gånger bittra och arga konkurrenter på tävlingsovalen, men mycket goda vänner vid sidan av tävlingsbanan.

Två gånger har Robert Bergh utsetts till ”Årets Tränare” – 2013 och 2014 – i Sverige. Det förstnämnda året vann han Elitloppet med Nahar, vilken seger han håller allra högst i karriären.

Robert Bergh efter en av sina tre segrar i Kriteriet. Foto: stalltz.se

Robert Berghs meritlista är imponerande – den kan läsas i spalten nedan – och vid tre tillfällen har han vunnit både Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Fakta

Större segrar:

Breeders Crown
  • Simb Zipper 1999
  • Hilda Zonett 2000
  • Kadett C.D. 2011
Drottning Silvias Pokal
  • Hilda Zonett 2001
E3
  • Timbal 2015
Elitloppet
  • Nahar 2013
Grand Prix de l'U.E.T.
  • Kadett C.D. 2011
Gran Premio Orsi Mangelli
  • Adrian Chip 2007
Grosser Preis von Deutschland
  • Diamanten 2017
Hugo Åbergs Memorial
  • Ed You 2014
Konung Gustaf V:s Pokal
  • Remington Crown 1997
  • Diamanten 2017
U.E.T. Trotting Master
  • Ed You 2014
Norrbottens Stora Pris
  • Remington Crown 1998
  • Hilda Zonett 2003
  • Nahar 2013, 2014
Prix de France
  • Hilda Zonett 2003
St. Michel-Ajo
  • Amour Ami 2010
Sto-SM
  • Hilda Zonett 2003
Sprintermästaren
  • Fantasy Broline 2006
  • You Bet Hornline 2010
  • Diamanten 2017
Svenskt Travkriterium
  • Remington Crown 1996
  • Simb Zipper 1999
  • Hilda Zonett 2000
Svenskt Travderby
  • Remington Crown 1997
  • Hilda Zonett 2001
  • Tsar d'Inverne 2003
Ulf Thoresens Minneslopp
  • Adrian Chip 2007
Expandera

Sitt bästa år som tränare hade Robert Bergh 2014 och det året körde han in drygt 30 miljoner kronor. När det gäller segrar har han själv vunnit 3.532 lopp i sulkyn och som tränare står han på drygt 4.200 segrar. Bara fyra svenska tränare har vunnit fler lopp…Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna ny Solvallaklassiker

Vinterns kung i ”Cetes”. Redén jagar första årssegern. Nya Derbyhopp hos Persson? Bazires forne stjärn gör äntligen debut i Norge. Svenska hästägare jublade i Frankrike.
Detta och mer i tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
2022 tog Katja Melkkos High On Pepper hem Walter Lundberg Memorial. Nu kan han vinna en annan klassiker på Solvalla: C.Th. Ericcsons Memorial på lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
2022 tog Katja Melkkos High On Pepper hem Walter Lundberg Memorial. Nu kan han vinna en annan klassiker på Solvalla: C.Th. Ericcsons Memorial på lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1C.Th. Ericssons Memorial är ett av Solvallas verkligt traditionsfyllda lopp. Loppet kördes för första gången 1933, två år efter ”Cetes” död.
Carl Theodor Ericsson (1863–1931) var med redan innan det började på Solvalla. Han satt i styrelsen för Svenska Trafvarsällskapet (Brunnsviken) och och sedermera Stockholms Travsällskap. Dit kom han som framgångsrik grosshandlare och fastighetsägare, och som hästägare blev han vinstrikast av alla på Solvalla 1930. Det står att läsa på Nordiska Travmuséets hemsida.

Precis som förra året är loppets prissumma upphöjd en hel del. Med anledning av att det inte kördes någon gulddivisionsfinal i årets första STL-meeting, så väntar hela 500.000 kronor på vinnaren när årets upplaga avgörs på lördag. Ifjol vann Magnus A Djuse med Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos (e. Bold Eagle), som efter vinterns starter i Prix d’Amérique och Prix de France lade tävlingsskorna på hyllan för att fortsätta livet som avelshingst.

Det stora namnet i årets första guldfinal är Katja Melkkos sexåring High On Pepper (e. Ready Cash), som dock inte hade turen med sig i spårlottningen. Hästen tvingas nämligen inleda från bakspår, som vanligt tillsammans med Jorma Kontio.

Här är startlistorna till lördagens topptävlingar med Margaretas Tidiga Unghästserie och STL-finaler på Solvalla.

***

Alexandre Abrivard, Daniel Redén, Glamorous Rain och Michaela Magnusson efter seger på Vincennes. Foto Gerard Forni

2Daniel Redén har gjort blott en start på svensk mark 2024 när Missle Hill (e. Muscle Hill) slutade trea i Dartster F:s lopp på Solvalla i onsdags. Dessutom väntar han fortfarande på första årssegern – senaste vinsten till stallet kom genom Glamorous Rain (e. Muscle Hill) på Vincennes den 7 december. Sedan dess har det blivit 35 segerlösa starter i rad, varav 29 på Vincennes.

Men i takt med värmen och vinterns avsked varvar Solvallatränaren så sakteliga upp och till tisdagens huvudbana Eskilstuna (start 18.20) reser Redén med två årsdebutanter. Illfindmywayhome (e. Chocolatier) har pallplatser men ingen seger i STL-sammanhang på meritlistan, medan fyraåriga Heather Zet (e. Propulsion) vann ett av fyra lopp som treåring.
Heather Zet är första avkomman till Redéns Breeders Crown-vinnare Trinity Zet (e. S.J.’s Photo), som han för övrigt själv körde till storsegern på just Sundbyholm 2015.

Redén blev passerad i ledningen av svenska tränarligan sista dagarna 2023 och slutade bakom Johan Untersteiner.

Så här har fjolårets fem framgångsrikaste tränare ifjol inlett 2024:
Tränare (placering 2023–2024) – Starter/segrar – Prispengar

  • Tomas Malmqvist (3–1) – 100/12 – 4.731.944 kr
  • Johan Untersteiner (1–2) – 169/31 – 3.716.698 kr
  • Timo Nurmos (4–5) – 44/23 – 2.352.800 kr
  • Daniel Wäjersten (5–7) – 92/27 – 2.092.212 kr
  • Daniel Redén (2–30) – 22/0 – 890.797 kr

Statistiken gäller starter både i Sverige och utomlands.

***

3Fyra segrar på sex starter och fortfarande obesegrad felfri. Jevgeni Ivanov har en intressant femåring i Popeye Tooma (e. S.J.’s Caviar), som på tisdagens lunchbana Bollnäs (start 12.20) gör årsdebut och comeback efter drygt sju månaders tävlingsuppehåll.
Efter galopp i tävlingsdebuten förra vintern radade Popeye Tooma upp fyra vinster under sommaren, innan han gjorde bort sig med galopp på Solvalla i augusti. Nu är lillebrodern till miljonärskan Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) redo igen och Ivanov lånar in Ulf Ohlsson som kusk.

Jan-Olov Persson hade en stark fyraåringskull förra året där han kvalade in sju hästar till svenska Derbyt (Brolin och Björs Balder tvåa-trea) och fem i norska upplagan (Björs Balder och Envis tvåa-trea). De treåriga hingstarna och valackerna i stallet var inte lika framgångsrika förra säsongen, men nu laddas det för Derbyn och tre av dem dyker upp på lunchen i två olika lopp. Det handlar om B.W.Zorro (e. Ingbest), Guli Rufus (e. Tekno Eld) och Eld Messi (e. Tekno Odin).
Persson har 16 fyraåriga kallblod i stallet just nu och den lysande stjärnan är kulldrottningen Majblomster (e. Tekno Odin), som vann Kriteriestoet, Stokriteriet och Oaks ifjol och väntas årsdebutera i mitten av april.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Dorgos de Guez vid seger på Vincennes tillsammans med Jean-Michel Bazire. Foto: Gerard Forni

4För tre år sedan var han inbjuden till Elitloppet, men tränaren Jean-Michel Bazire hoppade av i protest mot det svenska tävlingsreglementet. Sedan förra våren finns franske Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez), 1.09,8ak/€1.157.312, i träning hos Frode Hamre och efter skadebekymmer stora delar av fjolåret blir det en efterlängtad återkomst till tävlingsbanan ikväll.

Frode Hamre plockar ut den elvaårige valacken i ett snabblopp på Bjerke med 30.000 norska kronor till vinnaren och Hamre sitter själv i sulkyn.
Dorgos de Guez har vunnit 32 lopp, däribland Prix du Luxembourg (€110.000), Prix du Plateau de Gravelle (€110.000), Prix de Brest (€90.000), Prix de Nevers (€90.000) och Prix Jamin (€90.000).

Bland motståndarna märks en annan årsdebut i form av Erik Killingmos italienare Best Ofdream Trio (e. Nad Al Sheba), som var med i Elitloppet förra året tillsammans med Kim Eriksson. Hästen hade också en säsong som kantades av bekymmer, och opererades både i halsen och i en kota förra hösten.
Förberedd för en sista säsong på tävlingsbanan är också 14-årige Gigant Invalley (e. Gigant Neo), som årsdebuterar. Trippelmiljonären var vunnit hela 49 lopp på 126 starter i livet.

Startlista, 2.100 meter autostart:

  1. Iggy B.R. (e. Trixton) – Magnus Teien Gundersen
  2. Revenue Lavec (e. Revenue) – Lars Anvar Kolle
  3. Custom Cheval (e. Farifant) – Henry Rorgemoen
  4. Always On Time (e. Revenue) – Tom Erik Solberg
  5. Z.Boko (e. Zola Boko) – Kristian Malmin
  6. Best Ofdream Trio (e. Nad Al Sheba) – Kim Eriksson
  7. Gigant Invalley (e. Gigant Neo) – Gunnar Austevoll
  8. Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) – Frode Hamre
  9. Skate Trix (e. Tixton) – Vidar Hop
  10. Dream Builder (e. Joke Face) – Eirik Höitomt

***

5Svenskägde Kalina des Lucas (e. Eridan-Valeska des Lucas) tog sin första seger på fransk mark igår i Prix ”l’Entre-Potes” Ravenel (€18.000) i Mauquency. 
Quentin Gaillard hittade till täten med det Sébastien Guarato-tränade fyraåriga stoet och därifrån blev det en ohotad triumf på 1.13,8a/2.150 meter. Ägarna Åke Arnesson och Johan Askros kunde glädja sig åt ett förstapris på 8.100 euro. 

Svenskägda Kalina des Lucas vann i Mauquency igår.

Stoet har tidigare tränats av Viktoria Berntsson och i hennes regi blev det två segrar på sju starter innan Kalina des Lucas bytte till Sébastien Guarato. I första starten i hans regi blev det seger igår för den franskfödda Eridan-dottern. 
Kalina des Lucas ropades in för 18.000 euro som ettåring på Arqana Trot-auktionen i Deauville. Stoet är undan Valeska des Lucas (e. Biesolo), 1.13,6/€56.210, och hennes första startande avkomma. 

På samma bana avgjordes Prix ”Le Bar de la Maire” Bonsecours (€35.000) och det fanns svenskintresse i sju hästar. Erik Bondo-tränade Dowhatyoudodowell (e. Maharajah) lyckades bäst med en tredjeplats på 1.12,9a/2.150 meter. Vann gjorde fransyskan Ibiza Bella (e. Bold Eagle-Ursula Bella) och Antoine Wiels från dödens på 1.12,6a utan att pressas alltför mycket. 

***

6En svensktränad häst kommer till start på fransk mark denna tisdag då det tävlas i Meslay-du-Maine (första start kl. 11.51). Kristina Westerholms Kashmere Tonic (e. Ni Ho Ped d’Ombree) kommer från ett segerlopp i Maure de Bretagne och förväntas bli hårt påpassad i dagens Prix Antigone (€17.500).

Eric Raffin kör hingsten, som inleder från spår 16 i detta lopp över 2.600 meter autostart med 7.875 euro i segerpremie.

***

Evartti vinner Elitkampen 2023 för Santtu Raitala. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

7Fjolårets vinnare av Elitkampen på Solvalla, finske Evartti (e. K.M.Nopsa), har hunnit fylla 13 år, men har så sakteliga börjat varva upp för årets säsong. I årsdebuten – och första starten sedan i augusti – fick Antti Ojanperäs travare nöja sig med andraplatsen bakom stoet N.P.Liitotähti (e. Sörkän Sälli) i Kaustinen förra måndagen.

På lördag på samma bana ställs han mot jämngamle Morrison (e. Erikasson), som haft en fin vinter och vunnit fyra av fem starter, i storloppet Pelimanni-Ajo (€22.000). Morrison är titelförsvarare i loppet och vann även spårlottningen i kamp om förstapriset på 10.000 euro med bricka fem, medan Evartti inleder från bakspår.

Evarttis fjolårssäsong var minst sagt stark. Förutom Elitkampen vann han ytterligare fem lopp och tog fyra andraplatser på totalt tolv starter. I pengar blev det hela 233.100 euro insprunget. Som snabbast travade han 1.18,4a/1.609 meter vid seger i Mikkeli. Totalt har Evartti sprungit in 962.045 euro!

Här är startlistorna till Kaustinens tävlingar på lördag.

Fokustema
Svenska Hingsthållare
Läs senare

Fler hingstar måste få chansen

Föreningen Svenska Hingsthållare vill ändra på antalet ston som enskilda hingstar ska få betäcka på svensk språngrulla i framtiden. Idag gäller maximala 150 ston, men Svenska Hingsthållare vill sänka den siffran till 100 ston.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska hingsthållare vill begränsa avelshingstar till 100 ston/säsong. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Svenska hingsthållare vill begränsa avelshingstar till 100 ston/säsong. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Detta var en fråga som aktualiserades vid årsmötet hos Svenska Hingsthållare i februari i år och vad som ligger till grund för beslutet att maximala antalet betäckta ston är begränsat till just 150?

En numerär som lär ha tillkommit någon gång under 1970-talet för AI, medan begränsningen för naturlig betäckning var satt till 100 ston/år. 

Med sjunkande betäckningssiffror under senare år ser Svenska Hingsthållare en farhåga att ett fåtal fullbokade hingstar riskerar att utgöra fäder till en stor andel, kanske så mycket som 30 procent av födda kullar kommande år.

Redan idag snuddar svensk travsport vid det procenttalet. Av de 3.124 ston som betäcktes på svensk språngrulla förra året stod en sextett för 884 ston, eller 28,3 procent av det totala antalet ston som betjänades. Förra året betäckte sex avelshingstar 100 eller fler ston i Sverige.

75 procent har avvecklat

Men det finns också andra farhågor som Svenska Hingsthållare tar upp. En sammanställning som gjorts av föreningen visar att 75 procent av hingsthållande stuterier avvecklat sin hingsthållning sedan 1990-talet på grund av sviktande lönsamhet.

Fakta

Svenska Hingsthållare:

Svenska Hingsthållare är en förening som organiserar stuterier, hingsthållare och mottagarstationer verksamma inom svensk travavel. Föreningen arbetar för att samla medlemmarna i viktiga frågor, marknadsföra stuterier och hingstar samt arbeta för god kvalitet i verksamheterna och hög kompetens hos våra medlemmar, företrädesvis i samverkan med i samverkan med andra organisationer och myndigheter. För dagen beräknas cirka 80 procent av alla varmblodiga travston betäckas på ett stuteri som är medlem i Svenska Hingsthållare.

Expandera

”Om en handfull fullbokade hingstar betäcker 30 procent av stona finns mycket litet utrymme för övriga hingstar att uppnå ekonomisk bärighet såväl för ägare/agenter som hingsthållare och risken är stor att ännu fler väljer att sluta med hingsthållning,” skriver Svenska Hingsthållare.

Hur ser det då ut i andra stora travländer? I Italien får avelshingstarna betjäna 150 ston, i USA gäller 140 ston, i Frankrike 100 ston medan Kanada saknar övre gräns.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fälld för doping

Go On Boys tränare Romain Derieux har blivit dopingdömd i Frankrike sedan en av hans hästar testat positivt för kortisonpreparatet dexametason.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Romain Derieux har åkt fast för doping. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Romain Derieux har åkt fast för doping. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Kandia Quick (e. Bilibili) vann Prix de la Toloubre (€18.000) i Marseille den 29 november ifjol och efter loppet testade det då treåriga stoet posivit för dexametason. Stoet diskvalificerades och ägaren Ecurie Quick Star blev av med förstapriset på 8.100 euro.

Romain Derieux har dömts till 3.500 euro i böter, medan Kandia Quick varit avstängd från all tävling, men är sedan förra veckan fri att starta igen.

Utdrag ur senaste utgåvan av franska travförbundets Bulletin.

Romain Derieux har gjort framgångsrika gästspel på svensk mark de senaste åren. 2019 vann han Elitloppet med Dijon (e. Ganymede) och förra året delade hans nya stjärna Go On Boy (e. Password) och San Moteur på andraplatsen bakom Hohneck i Elitloppet. Go On Boy slutade även tvåa bakom samma häst i UET Elite Circuit-finalen på Solvalla i höstas.