Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nu har solen gått upp

Tvåa och fyra i sina två starter som tvååring.
Seger från dödens i årsdebuten efter ha knäckt obesegrade Dareios di Poggio.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sunrise och Dante Kolgjini plockar ner Dareios di Poggio från dödens. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Sunrise och Dante Kolgjini plockar ner Dareios di Poggio från dödens. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Topp tre av stallets treåringar, konstaterade Dante Kolgjini.

Sunrise (e. Walner-Morning Glow) fick trava utvändigt om obesegrade Dareios di Poggio i ett treåringslopp på Solvalla igår, men det bekom inte Adrian Kolgjinis häst speciellt mycket.

– Jag trodde faktiskt att jag skulle bli släppt till ledningen av Björn (Goop) för jag tyckte inte att hans häst hade visat så mycket i de två tidigare starterna mot lite enklare motstånd. Men Goop ville köra där och då fick jag parkera utvändigt och köra sista 1.000 istället, fortsatte Dante Kolgjini.

Lade hård press

In på sista långsidan lade Sunrise hård press på Dareios di Poggio och i sista sväng hade Dante Kolgjinis häst skaffat ett litet övertag, men Björn Goops Dareios di Poggio stod emot längre än så och gav inte slaget förlorat förrän drygt 100 meter före mål.

– Jag gav Sunrise maxorder 800 kvar, han tog i väldigt mycket och i sista sväng var han på väg att springa ut. Jag tyckte att jag hade Björn (Goop) i sista sväng och väntade bara på att rakan skulle komma. Sedan avgjorde Sunrise på ett snyggt sätt.

Segertiden skrevs till 1.16,1a/2.140 meter efter att Sunrise avslutat sista 700 meterna i 1.14-tempo.

Fakta

Sunrise

Brun hingst 3 år e. Walner-Morning Glow e. Muscle Hill
Rekord: 1.15,1ak
Prissumma: 162.500 kr
Resultat: 3 st: 1-1-0
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Uppfödare: Brittany Farms LLC, USA
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Dante Kolgjini, Jägersro
Skötare: Anna Svensson

Expandera

– Ikväll var han väldigt vinglig och sprang inte riktigt framåt, men man fick i alla fall se lite av hans register. Fortfarande finns det mycket kvar för honom att lära sig. Han behöver fokusera lite mera, men det kommer säkert om Sunrise får starta på lite mera. Att det här är något alldeles extra, det har vi känt under vintern och han har aldrig varit trött i träning.

”Valde att bara träna på”

Som tvååring blev det bara två starter innan Sunrise gick till ”vintervila” efter en start i mitten av september.

– I första starten sprang han inte riktigt framåt och i det andra loppet hade han halsinfektion. Vi ställde av honom och valde istället att bara träna på. Sunrise har enorm styrka och han kan hålla sin speed väldigt länge.

USA-födde Sunrise köptes på Lexington Selected Yearling Sale 2020 för 135.000 dollar och har haft ögonen på sig hela tiden. Modern Morning Glow (e. Muscle Hill), 1.12,8/$4.909, gjorde blott tre starter i karriären innan hon gick till avel och Sunrise är hennes andra avkomma.

Sunrise. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Själv är Morning Glow undan Morningstar (e. Cantab Hall), 1.11,1/$69.757, vilken har sin främsta avkomma i Starita (e. Trixton), 1.09,1/$307.696. Morning Star är i sin tur en dotter till storstjärnan Passionate Glide (e. Yankee Glide), 1.09,8*/$2.131.377, som tog sin största seger i Hambletonian Oaks för Jimmy Takter.

Det kan också nämnas att Passionate Glide är halvsyster med Hambletonian Oaks-segrarinnan Marita’s Victory ($666.731), avelshingstarna Mr Vic ($318.942) och Mr Cantab ($139.419), varav den sistnämnde är far till världens snabbaste travare genom tiderna – Homicide Hunter, 1.07,6*/$1,768.280.

Sunrise stamtavla. Källa: breedersbible.com