Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Nuncio till Menhammar

Nuncio stannar i Sverige och stallas upp som avelshingst på Menhammar Stuteri sedan Margareta Wallenius-Kleberg köpt in sig i Stefan Melanders världsstjärna.
Av
Claes Freidenvall
Nuncio slutar tävla och ska stallas upp som avelshingst på Menhammar Stuteri nästa år. Foto: Stalltz.se
Nuncio slutar tävla och ska stallas upp som avelshingst på Menhammar Stuteri nästa år. Foto: Stalltz.se

– Länge har jag haft beslutsångest – det är bara att erkänna – men nu har Menhammar Stuteri gått in i hästen som delägare och det känns bra både för mig och ”Cattis”, säger Stefan Melander.

Hanover Shoe Farms har varit och ryckt i Nuncio, men det blir inte USA:s framgångsrikaste stuteri genom alla tider som får stalla upp Nuncio nästa år.

Fakta

Nuncio

hingst 6 år e. Andover Hall-Nicole Isabelle e. Lindy Lane
63 st: 42.14-4
Rekord: 1.08,7ak
Intjänat: 28.660.230 kr
Tränare: Jim Oscarsson, Scott Andrews, Jimmy Takter & Stefan Melander
Körsven: John Campbell, Jim Oscarsson, Matthew Kakaley, Stefan Melander & Örjan Kihlström
Ägare: Stall T.Z.
Uppfödare: Russell C. Williams, USA
Pris: 7.000 dollar (Harrisburg)

Expandera

– Självklart hade det varit en dröm och åka till både Harrisburg och Lexington och titta på ettåringar efter Nuncio, men det fungerar ju åt andra hållet också med fryst sperma och jag vet att det finns ett stort intresse för honom i USA, säger Stefan Melander och fortsätter:

– Nu var vi tvungna att ta ett beslut i slutet av den här veckan och efter ha varit på Menhammar Stuteri och tagit nya prov på Nuncio i veckan visade det sig att Margareta Wallenius-Kleberg var intresserad av att köpa in sig i honom och det var verkligen roligt.

Sluttävlat

Därmed har Nuncio gjort sitt sista framträdande på tävlingsbanan. Totalt gjorde sonen till Andover Hall och Nicole Isabelle 63 starter (42-14-4), tog rekordet 1.08,7ak och tjänade 28.660.230 kronor.

Nuncio efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sin bästa säsong penningmässigt hade Nuncio som treåring och då sprang han in 11.041.243 kronor kronor. Förra året fick han ihop 9.440.504 kronor på elva starter och lika många triumfer. Årets säsong har inte varit lika framgångsrik, men det har blivit fem segrar på tolv starter och drygt en miljon kronor. Den seger som räknas främst under 2017 är försökstriumfen i Elitloppet, i vars final han slutade femma efter Timoko, Propulsion, Resolve och Bold Eagle.

Stjärna i Europa och USA

Nuncio har ett batteri av stora segrar på båda sidor om Atlanten. I USA stog han sina största triumfer i Kentucky Futurity, Matron Stakes (både som två- och treåring) och Yonkers Trot, men han slutade också tvåa i Breeders Crown, Earl Beal Jr. Memorial, Hambletonian Stakes, Pennsylvania Sire Stakes, Peter Haughton Memorial, Stanley Dancer Memorial, Valley Victory och Zweig Memorial.

Karriären i Europa har också imponerat och hans största triumf var förstås vinsten i Elitloppet, men nämnas ska också Breeders Crown, Master du Trot, Oslo Grand Prix, Sprintermästaren, Solvallas Jubileumspokal och Sundsvall Open Trot. En av hans svettigaste insatser svarade han för som fyraåring i Elitloppet som trea efter ha gått i tredjespår större delen av loppet.

Kostade 7.000 dollar

Stefan Melander köpte Nuncio i Harrisburg som ettåring för 7.000 dollar och lät honom stanna i USA under hästens två första säsonger. Som tvååring tränades Andover Hall-sonen av Jim Oscarsson och som treåring tog Jimmy Takter över och sedan fyraåringssäsongen har Nuncio funnits hos sin ägare Stefan Melander utanför Enköping.

Någon prislapp för Nuncios tjänster är inte ännu bestämd.

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Goop ny adress för Nadal Broline

Reijo Liljendahl har sagt upp samtliga hästar ägda av Onkel Invest och däribland Nadal Broline. Nu är det också klart vem som ska träna den sexfaldige miljonären. Ny adress blir Färjestad och Björn Goop.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, har startat 52 gånger och vunnit 22 lopp.

Största segern har Nadal Broline tagit i Silverhästen, men han har också vunnit Algot Scotts Minne, Birger Bengtssons Minne, Bollnäsloppet, Legolas Minne, Rommeheatet, Smedträffen, Ådalspriset och slutat tvåa i Copenhagen Cup och trea i Elitloppet i Reijo Liljendahls regi.

Reijo bryter med Onkel Invest

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Samarbete spricker
Läs senare

Reijo bryter med Onkel Invest

Reijo Liljendahl bryter med storhästägaren Onkel Invest AB och har sagt upp samtliga 14 hästar han har i träning och där ingår Elitloppstrean och sexfaldige miljonären Nadal Broline.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag tycker att jag har synnerligen starka skäl att göra det även om det känns jättetufft att mista en kompis som Nadal Broline. Men hela mitt lag måste få arbetsro, inklusive veterinär och hästskötare, säger Reijo Liljendahl.

trav, travsport, sulkysport
Finska storhästägaren Päivi Laakonen tillsammans med en av sina topphästar Formula One. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Under många år har Reijo Liljendahl haft samarbete med Päivi Laakonen (Onkel Invest AB), men den 22 januari sade han upp samtliga 14 hästar och där ingår bland annat Elitloppstrean Nadal Broline, Lightningsky och Zeta Kronos.

– Hästarna har gått iväg idag, säger Liljendahl, och fortsätter:

– Givetvis är det trist. Jag har tagit två Onkel Invest-hästar till final i Elitloppet (Formula One och Nadal Broline, reds. anm.), vunnit Breeders Crown-final och tagit några från noll till gulddivisionen och anser att jag gjort ett ”hyggligt” jobb.

Lightningsky. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De mest namnkunniga av de 14 hästar som Reijo Liljendahl har sagt upp är storstjärnan Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, Mrs Lindy (e. Cantab Hall-Lindy’sleadinglady), 1.11,7ak/709.825 kr, och Lightningsky (e. Andover Hall-Not A Spacecase), 1.12,3ak*/599.700 kr, och Zeta Kronos (e. Donato Hanover-Fama Currit), 1.12,6am/396.000 kr

Goop ny adress för Nadal Broline

Fokustema
Startlistor 20-24 februari
Läs senare

20-24 feb: Från onsdagens V86 till GS75 på söndag

På lördag tar Bergsåker hand om V75-tävlingarna och flera av loppen håller hög klass. Här får du samtliga startlistor från osndag till söndag.
Av
Sulkysport
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. 
Foto Jeannie Karlsson
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens GS75 i Gävle.
Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Bollnäs (12.20), Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Umåker V64 (18.20)
Fredag: Åby V65 (12.45), Romme V64 (18.20), Kalmar (18.30)
Lördag: Eskilstuna (11.10), Bergsåker V75 (14.45)
Söndag: Gävle GS75 (14.35)