Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Nuncio tillbaka på vinnarspåret

SUNDSVALL. Stefan Melanders stjärna Nuncio föll som storfavorit i Örebro för två veckor sedan. Idag var sexåring tillbaka som en vinnare efter att ha hittat till ledningen en bit in i loppet.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio, Stefan Melander och Catarina Lundström höll hov i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker. Foto Micke Gustafsson/ALN
Nuncio, Stefan Melander och Catarina Lundström höll hov i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det var rejäl körning från början i Hilda Zonetts lopp och drygt 1.350 kvar släpptes Nuncio (e. Andover Hall) till ledningen av Digital Ink. Första varvet passerades efter 1.12,6 och in på slutrundan fick han Tobin Kronos på utsidan. De två favoriterna stod sedan för en härlig duell där Nuncio höll undan med en längd på 1.12,0/2.140 meter. Förstapriset uppgick till 150.000 kronor.

Fakta

Nuncio

Kön: svartbrun hingst
Född: 17 april 2011
Härstamning: Andover Hall-Nicole Isabelle
Intjänat: 28.610.230 kronor
Resultat: 62 st: 42-13-4
Rekord: 1.09,2ak*
Ägare: Stall T.Z. (Melander Stefan)
Uppfödare: Williams Russell C, Pennsylvania, USA
Tränare: Stefan Melander
Skötare: Catarina Lundström

Expandera

– Nucio åkte på en torsk senast, men nu var det bättre tryck i hästen. Han är grym, berömde Stefan Melander.

Daniel Redéns Tobin Kronos slutade tvåa, slagen med en tiondel. Tredjepriset knep Svante Båths Poochai.

Första V75-segern

Silverförsöket öppnades på rysligt snabba 1.06,2 första 500 och Sandra Nordemo tog en lugn dödens med Love You-valacken Valeur. När ledaren Michelangelo Ås galopperade i spets kopplades segergreppet och åttaåringen vann ganska lätt på 1.11,1a/1.640 meter.
– Det här jag drömmer om. Valeur betyder mycket för oss, bubblade lärlingen.

Peter G Norman tränar Valeur och hästen är uppfödd och ägd av Sandra Nordemos far Alf Nordemo. Segerkusken jobbar i sin tur hos Claes Sjöström.

Timo Nurmos-tränade Izzy fick sin åtta segrar långa vinstsvit sedan tävlingsdebuten bruten i ett stolopp. Fyraåriga Barabara L.Hanover (e. Explosive Matter) kördes resolut till ledningen in på slutrundan och fick Izzy på utsidan. Reijo Liljendahls spetshäst sprang 1.13,5 sista varvet och gav favoriten ingen chans.
– Hon var bra i comebacken och hade gått framåt ytterligare till den här starten, sade körande Örjan Kihlström.

Liljendahls USA-import Barbara L.Hanover kostade 35.000 dollar i Harrisburg 2014.

Tredje gången gillt

Det blev tredje gången gillt för Global Trader (e. Prodigious) i klass II-försöket. Henrik Larssons häst fick fin ryggresa i tredje ytter och fyraåringen tackade med att spurta till lätt seger.
– En bra häst som visat form, konstaterade Kihlström.

Ready Cash-femåringen Bryssel drog i 1.16-tempo ledningen i bronsförsöket och vann bekvämt via 1.14,2 sista varvet.
– Han är lite busig och omogen. Speciellt när han inte startat på ett tag, men idag skötte hästen sig och han gick undan på bra sätt, sade Björn Goop, som också tränar Bryssel.
Färjestadtränaren tog en dubbel efter att Joe Martini (e. Judge Joe) svarat för en stark prestation i klass I-försöket.

Brimsguttens lopp, final i Dubbelcupen, för kallblod gick till Öystein Tjomslands Lome Annar (e. Spikeld). Flera av hästarna gjorde borta sig med galopp och från tillägg hittade sjuåringen efterhand rygg på ledaren. Luckan kom i början av upploppet och Lome Annar lyckades fånga in favoriten Gustav E.
– Det löste sig helt perfekt och vi hann precis dit, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

V75-resultat 4 november

Bergsåker
Rätt rad: 1-6-6-10-2-6-5
Sju rätt: 49.466 kronor
Sex rätt: 464 kronor
Fem rätt: 55 kronor
Omsättning: 93.281.439 kronor
Publik: 2.170 personer

Expandera
Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”