Fokustema
Kriteriet
Läs senare

Nurmos i tårar efter segern

Timo Nurmos är en mästare på att träna häst.
Extra bra är han i Kriteriet.
Villiam var satt i sanslöst skick och krossade världsrekordet vid Kriteriesegern på 1.12,0a/2.640 meter.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Döpt efter Timo Nurmos farfar rörde Villiam sin tränare till tårar efter segern i Kriteriet på världsrekord. Foto Mia Törnberg
Döpt efter Timo Nurmos farfar rörde Villiam sin tränare till tårar efter segern i Kriteriet på världsrekord. Foto Mia Törnberg

Den på förhand kanske värste konkurrenten Very Kronos hade en av sina sämre dagar och gjorde bort sig med galopp långt före starten gick. Därmed kunde Villiam forceras till ledningen före Husse Boko, vilket var avgörande för loppet.
Kontio såg till att hålla tempot högt uppskruvat, vilket höjdes ytterligare under slutrundan och Villiam trummade undan före starkt spurtande Coin Perdu (tredje ytter) och Husse Boko.

Nurmos-produkt värd fem miljoner

Timo Nurmos var i tårar efter framgången. Villiam är en Nurmos-produkt ut i tåspetsarna då han tränade hästens mamma Gold Strike och han är även uppfödare till Villiam. Timo har tidigare inte haft någon tur med Gold Strikes avkommor, såväl Manning (e. Muscles Yankee) född 2011 och Cooper (e. Muscle Hill) född 2012 gick bort tidigt.
– Det här är det största. Med egen uppfödning och egen häst. Jag visste att han var något extra samma dag som han föddes. Det är en sådan stjärna och han är döpt efter min farfar, sade en tårögd Timo Nurmos.

Fakta

Nurmos Kriterievinnare

  • 2006 Marquis du Pommeau (e. General du Pommeau)
  • 2007 Sahara Dynamite (e. Express Ride)
  • 2009 Red Hot Dynamite (e. Enjoy Lavec)
  • 2012 Chelsea Boko (e. Chocolatier)
  • 2015 Readly Express (e. Ready Cash)
  • 2017 Villiam (e. Muscle Hill)
Expandera

Som premiechansad erhöll Villiam fyra miljoner kronor för sin seger. Lägg till att Nurmos äger och är uppfödare, vilket gav ytterligare 1,2 miljoner kronor!
Jorma Konto höll kontroll på sina känslor.
– Det var bra att vi kom till ledningen, det blev lite lättare. Jag tyckte hästen var jättefin hela vägen, sade Jorma Kontio.
Villiam putsade Readly Express världsrekord med åtta tiondelar!
– Han har det det lilla extra och är oerhört fin och köra och klok på alla sätt, sade skötaren Fredrica Sandberg.
Timo Nurmos har alltså sex Kriteriesegrar sedan 2006 och ytterligare två i Finland där han triumferat med Embassy Caviar och Target Hoss.
Svante Båth hade fem hästar i Kriteriet, men fick ”nöja” sig med placeringarna två (Coin Perdu), fem (Global Unspoked) och sex (Capitol Hill).

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.